Dodaj do ulubionych

ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmowej

22.08.11, 08:45
Widzę konieczność stworzenia odnogi poprzedniego wątku ulubionych bohaterów - tym razem ci serialowo-filmowi.
U mnie - w sumie spójne to z moją poprzednią wyliczanką ulubionych bohaterów ksiażkowych:
1. Poirot - David Suchet
2. Columbo - wszyscy znają
3. Wallander - Kenneth Brannagh
4. Twardziel Porucznik Borewicz
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 11:11
      No tak, i w tej kategorii jednego wpisać się nie uda.
      Poirot, Miss Marple w różnych wersjach, Borewicz oczywiście też, Monk, ojciec Mateusz bezsprzecznie, Barnaby z Troyem (ci późniejsi mniej), Morse, Tagart i Jardin, Patrick Jane, Bednarski. Na pewno jest ich więcej, ale tak mi się właśnie ci przypomnieli...
    • mrukmrukmruk Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 12:01
      Poirot moim zdaniem zbyt groteskowy i przerysowany, z tych co wymieniłeś najlepszy był moim zdaniem Colombo, taki trochę dziwak, trochę niezgraba - dobra przykrywka dla bardzo dobrego detektywa + dobrze zagrana rola.
      • dzyndzylyndzy.pl Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 12:17
        Porucznik Borewicz w kategorii krajowej,Kojak w kategorii zagranicznej...taka fascynacja z okresu dziecinstwa...chciałem być tak jak onismile Po jednym mam słabość do kobiet,po drugim fryzuręsmile...
        • ewa9717 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 12:55
          Angielskiego Wallandera z Kennethem B. nie dało się oglądać. Tylko ten szwedzki!!!!! wink
          • nchyb Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 14:35
            Dla mnie Kenneth nie był taki zły.
            Z nie szwedzkich - czekam za to niecierpliwie na Craiga, ciekawa jestem jego Mikaela Blomkvista...
            • negev56 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 16:39
              Clint Eastwood jako detektyw Harry Callahan w Brudnym Harrym . On i jego magnum kaliber 44, to spółka, że ała...
              • matt.cobosco Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 18:23
                Peter Haber jako Martin Beck
                Krister Henriksson jako Wallander (angielskiego Wallandera - podobnie jak Ewa - nie mogłem zdzierżyć)
                Sven Wolter jako Van Veeteren też nie był zły
                • amelius Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 24.08.11, 21:08
                  To ja mam podobnie:

1. Wallander ale wyłącznie grany przez Kristera Henrikssona, żaden inny mi nie wchodził;
                  2. Van Veeteren (Sven Wolter); Ewa Moreno (za urodę) wink
                  3. ( a może 2.) komisarz Gajewski - genialny Radziwiłłowicz;
              • nchyb Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 28.08.11, 10:28
                > Clint Eastwood jako detektyw Harry Callahan w Brudnym Harrym .
                jak mogłam o Callahannie zapomnieć?
    • beatanu Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 22.08.11, 18:54
      Peter Falk jako niezniszczalny Columbo, idol mojej wczesnej młodości.
      Rolf Lassgård jako Kurt Wallander. Ten sam aktor zagrał brawurowo potwornie niesympatycznego Sebastiana Bergmana, wprawdzie nie policjanta, ale psychologa zamieszanego w śledztwo, jednego z głównych bohaterów "Ciemnych sekretów" autorstwa Hjortha & Rosenfeldta. Szalenie mi się w tej roli podobał!
      • beatanu Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 23.08.11, 16:37
        Muszę dorzucić jeszcze jedno nazwisko. Obejrzałam na razie tylko pierwszy odcinek brytyjskiego serialu "DCI Banks" na podstawie prozy Petera Robinsona, ale już teraz czuję, że Stephen Tompkinson w roli Alana Banksa będzie jednym z moich ulubionych. Pierwszy odcinek jest adaptacją powieści "Aftermath", z tego co widzę, nieprzetłumaczonej na polski. Szwedzka telewizja publiczna zakupiła więcej odcinków (wszystkie?), chwała jej za to, mam nadzieję, że serial będzie też do obejrzenia w Polsce, a może już jest/był? W każdym razie polecam gorąco! Ten film jest niemal lepszy od książki... Chociaż inspektora Banksa tak właśnie sobie wyobrażałam.

Tutaj trochę szczegółów i obrazek:

www.itv.com/dramapremieres/dcibanksaftermath/
        • siostra_pelagia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 23.08.11, 19:49
          Buuuuuuuuuu. Tylko nie onsad
          tiny.pl/h54vx
          • beatanu Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 23.08.11, 20:29
            E, to było dawno temu. Daj mu szansę, on naprawdę świetnie wypada w roli Alana Banksa!
            Nie znam go z wcześniejszych ról w tasiemcowych serialach i chyba dlatego nie mam uprzedzeń smile
            • agridulce Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 23.08.11, 21:04
              Właśnie zaczęłam czytać książki z Banksem, i jednak inaczej go sobie wyobraziłam sad.
              A moi ulubieni (kolejność bez znaczenia):
              1. Przeżywam ponowne zauroczenie Borewiczem
              2. Wallander zarówno w wykonaniu szwedzkim jak i brytyjskim
              3. Patrick Jane, choć uczucie nieco słabnie
              4. Duet Radziwiłowicz/Stuhr w moim ukochanym "Glinie"
              5. A Craig w The Ice House - jeszcze nie był znany, ale mnie zapadla w serce
              6. Kochałam księdza Downinga i siostrę ....
              7. I Dempsey i Makepeace - ulubiona para dzieciństwa
            • siostra_pelagia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 02.08.13, 14:51
              Tak do końca się do niego nie mogę przekonać, ale w roli Banksa jest naprawdę dobry. Serial
              znakomitysmile
      • drzewko_szczescia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 08.09.11, 22:15
        beatanu napisała:

> Peter Falk jako niezniszczalny Columbo, idol mojej wczesnej młodości.
        > Rolf Lassgård jako Kurt Wallander. Ten sam aktor zagrał brawurowo potworn
        > ie niesympatycznego Sebastiana Bergmana, wprawdzie nie policjanta, ale psycholo
        > ga zamieszanego w śledztwo, jednego z głównych bohaterów "Ciemnych sekretów" au
        > torstwa Hjortha & Rosenfeldta. Szalenie mi się w tej roli podobał!

Obejrzałam ostatnio "Piramidę" i Rolf L. mnie zauroczył od pierwszego wejrzenia smile

Pod Colombo też się podpisuję!
    • amused.to.death Luther 23.08.11, 22:38
      z brytyjskiego serialu pod tym samym tytułem - absolutna rewelacja ostatniego roku.
      Właśnie sezon drugi oglądamsmile
    • chiara76 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 24.08.11, 21:43
      zagraniczne Gibbs i s-ka w ukochanym w moim domu serialu NCIS,
      szwedzkie klimaty Wallander w wersji Szwedzkiej, z Henrikssonem,
      polskie, Borewicz w 07 zgłoś się...
      • zorija Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 25.08.11, 08:29
        Sławek Borewicz, Patrick Jane, Rick Castle i Don Matteo.
    • anetapzn Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 26.08.11, 11:27
      U mnie:
      > 1. Poirot - David Suchet
      > 2. Wallander - szwedzka wersja big_grin
      > 3. Twardziel Porucznik Borewicz
    • kamkap Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.08.11, 12:26
      1. Poirot
      2. Wallander (szwedzki)
      3. Barnaby
      4. Monk
      5. Luther
      6. Patrick Jane
      • elmar43 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 28.08.11, 16:28
        A moi ulubieńcy to:

Poirot ze wskazaniem na Sucheta
        Wallander w wykonaniu Henrikssona (i tylko jego)
        Mac Taylor z Kryminalnych zagadek NY

i mogłabym jeszcze długo wymieniać, więc poprzestanę na tej trójce smile
        • zorija Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 30.08.11, 08:49
          elmar43 napisała:

> Mac Taylor z Kryminalnych zagadek NY
          >
          > i mogłabym jeszcze długo wymieniać, więc poprzestanę na tej trójce smile

Ja też bardzo go lubię.
          • fatyko Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 01.09.11, 01:53
            Zygmunt Hubner jako kapitan Siwy ze "ZBRODNIARZA, KTÓRY UKRADŁ ZBRODNIĘ"
            Lino Ventura jako Inspektor Le Goff z "Klanu Sycylijczyków"
            a serialach :
            John Thaw jako Sweeney i Morse
            John Nettles jako Bergerac i DCI Tom Barnaby
            i oczywiście Bronisław Cieślak
            A z klasyków Jean Gabin jako komisarz Maigret
            • fatyko Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 06.09.11, 01:54
              A gdzie jest Rebus?
              Porównałem tę listę z listą ulubionych detektywów i zabrakło mi tutaj Rebusa. A może wyjść z tego dyskusja podobna jak z Walannderem. Ja osobiście wolę Kena Stotta. John Hannah nie przekonywał mnie zupełnie. A jakie jest wasze zdanie?
    • outthereltd Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 06.09.11, 11:21
      1. Sarah Lund z Forbrydelsen, w sumie amerykańska wersja też niezła
      2. Patrick Jane
      3. Anna Travis i James Langdon z Above Suspicion
      4. Jack Bauer tongue_out
      • violik Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 08.09.11, 10:42
        1. Monk
        2. Braciszek Cadfael z "Kronik braciszka Cadfaela" Elis Peters - wspaniały Derec Jacobi
        3. Wallander (szwedzki)
    • anetapzn Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 08.09.11, 15:45
      A Barnaby z Morderstw w Midsomer? Bardzo go lubię, taki sympatyczny, i tak mi go żal, ze żona tak paskudnie gotujebig_grin
      • ewa9717 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 09.09.11, 11:36
        Ale on sobie uzywa kulinarnie na boku wink
        Barnaby byl juz wymieniany razem z Bergerackiem, za którego robił za młodu na ślicznej wyspie Jersey wink
    • zorija Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 07.10.11, 10:19
      Neal Caffrey - uwielbiam gowink Petera też lubię.
      • sisterofmercy007 Re: a Kojak ? 10.06.13, 20:04
        Cudowny Telly Savalas. Mini dialog z serialu : - Puk, puk !
        - Kto tam ?
        - Kojak z gazowni !
        • sisterofmercy007 Re: a Kojak ? 21.06.13, 19:27
          Z gapiostwa wstawiłam tu Kojaka, a nie jest on ekranizacją książki ani komiksu. Wybaczcie ! :-]
    • basiakia Re: Luther 09.06.13, 16:26
      Bardzo się cieszę, dobrze że we wrześniu bo teraz wakacje.
    • bene_gesserit Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 10.06.13, 20:00
      Z ramot:
      David Suchet jako Poirot. Ten wąsik, buzia w ciup i drobne kroczki smile
      I dwie z wielu panien Marple: Geraldine_McEwan i Margaret Rutherford.

Z nowości:
      Holly Hunter w roli Grace Hanadarko w Saving Grace, niesłusznie niedocenionym czarno-czarnym kryminale z wątkami metafizycznymi, nowatorskim i bardzo poruszającym.

I genialna dwójka, między którą jest prawdziwa chemia: Benedict Cumberbatch jako Sherlock i (nawet bardziej) - Martin Freeman w roli Watsona. Bonusem w ultrainteligentnym post-postmodernistycznym serialu jest trzeci mój ulubiony bohater kryminałów - Londyn: www.youtube.com/watch?v=7kwVd68zCfk
    • vi_san Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 31.07.13, 18:13
      Z naszego ogródka:
      1. Sławomir Borewicz - 07 zgłoś się - Bronisław Cieślak;
      2. Bednarski - Na kłopoty ... Bednarski - Stefan Friedmann;
      A z obcokrajowców [oj, duuuuuużo tego będzie smile ]:
      1. Sherlock Holmes - Sherlock Holmes & Dr. Watson - Geoffrey Whitehead;
      2. Theo Kojak - Kojak - Telly Savalas;
      3. Remington Steel - Detektyw Remington Steel - Pierce Brosnan;
      4. Simon Templar - Święty - Roger Moore;
      5. Hercules Poirot - Przygody Herculesa Poirot - David Suchet [NIE Ustinov!!!];
      6. Gilbert "Gil" Grissom - CSI Las Vegas - William Petersen [Chociaż nie wiem, czy technicy policyjni to detektywi? Jeśli tak, to prócz Grissoma, wszyscy pozostali, może najmniej ekipa z Nowego Jorku];
      Nie wiem, czy można ich zaliczyć do detektywów, bo to raczej prawnicy, ale niech będą:
      1. Perry Mason - Przygody Perry'ego Masona - Raymond Burr;
      2. Harmon Rabb - JAG Wojskowe Biuro Śledcze - David James Elliott;
      I wielu, wielu innych...
    • siostra_pelagia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 31.07.13, 19:07
      1. Zastępca szeryfa Raylan Givens z serialu Justified
      2. Saga Norén, detektyw z policji w Malmo, serial Most nad Sundem
      3. Sarah Linden, policjantka z The Killing
      4. Inspektor Stella Gibson z serialu The Fall
      5. Agent Cooper z serialu Twin Peaks
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 05.08.13, 09:56
        no Murdock, oczywiscie.. kiedy on sie ozeni!!!!

Minnie
    • discrepantia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 06.08.13, 22:12
      Lubię:
      - Agenta Coopera (Kyle MacLachla) w Twin Peaks
      - Annike Bengtzon (Malin Crepin) w serialowej adaptacji powieści Lizy Marklund
      - Varg Veum ( Trond Espen Seim) - serial na podstawie prozy Gunnara Staalesena
      - Irene Huss (Angela Kovacs) - serial na podst. książek Helen Tursten
    • scoutek Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 07.08.13, 10:33
      zawsze na pierwszym miejscu Philip Marlowe
      i to prawie w każdym wydaniu filmowym (Bogart, Mitchum), ale w pamięć wbiła mi się kreacja Piotra Fronczewskiego w spektaklu tv pt."Mówi Chandler"
      • anmanika Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 10.09.13, 14:04
        1. Borewicz z Cieślakiem
        2. Martin Beck ten z serii filmów z Peterem Haberem w roli głównej.
        3. Johan Falk z Jakobem Englundem.
        3. Kojak z Telly Savallasem
        4. Cagney & Lacey - Tyne Daly i Sharon Gless
    • pszczolaasia holder 12.09.13, 10:22

• mela.bruxa Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 25.09.13, 17:40
      Patrzę i oczom nie wierzę... Nikt nie kocha Benedicta Cumberbatcha w roli Sherlocka?
      No to ja dopisuję do listy.
      • angazetka Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 26.09.13, 21:29
        Jak nikt, jak ja kocham bardzo? Wybitny serial!
        • siostra_pelagia Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.09.13, 06:57
          Też się dopisuję. Czekam z utęsknieniem na kolejny sezonsmile
    • taka_prawda500 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 25.09.13, 18:27
      W kategorii polskiej:
      1. Nie będę oryginalna i wpiszę oczywiście Bronisława Cieślaka jako Porucznika Borewicza, cały serial 07 zgłoś się ściągnęłam sobie z neta i w wolnych chwilach oglądam smile , tych najstarszych odcinków zupełnie nie pamiętałam.
      2. Stefan Friedmann jako Benarski - na kłopoty.
      3. Detektyw amator czyli reporter radiowy Rafał Kostroń grany przez Władysława Kowalskiego w serialu S.O.S.
      4. Z czasów obecnych najbardziej polubiłam Marka Włodarczyka w roli nadkomisarza Zawady w serialu Kryminalni.
    • taka_prawda500 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 25.09.13, 23:46
      W kategorii zagranicznej:
      1. Peter Falk jako porucznik Columbo. - parę lat temu któraś telewizja powtarzała stare odcinki, ogromną przyjemnością było obejrzenie ulubionego detektywa z dzieciństwa smile
      2. Glynis Barber i Michael Brandon jako Dempsey i Makepeace - chciałabym ten serial obejrzeć raz jeszcze, niedawno znalazłam artykuł o tej parze, są małżeństwem i wyglądają teraz jak ojciec i córka wink
      www.plotek.pl/plotek/56,79592,13872492,Ktoz_nie_wzdychal_do_pieknej_policjantki_z_serialu.html
      3. Carolyn Dunn i Rob Stewart jako Sylvie Gerard i Nick Slaughter w serialu Żar tropików - też obejrzałabym ponownie smile
      www.plotek.pl/plotek/56,79592,14381598,Carolyn_Dunn__czyli_piekna_gwiazda_jednego_serialu_.html?v=1&obxx=14381598&order=najstarsze&pId=23505862#opinion23505862
      4. Raymond Burr jako Perry Mason - wprawdzie prawnik, ale lepszy niż niejeden detektyw, kilka lat temu serial też był powtarzany smile
      5. Herkules Poirot zarówno w wykonaniu Petera Ustinova (dużo lepsze i z większym rozmachem nakręcone filmy wierne oryginałom) jak i Davida Sucheta, z małą uwagą, iż do kilku ekranizacji wprowadzono wiele nieistniejących w książkach, a irytujących wątków głównie żywieniowych (Poirot nie był aż takim kulinarnym idiotą wink), co sprowadziło te odcinki do miana groteski.
      6. Jane Marple - w latach 84-92 znakomicie zagrała tę rolę Joan Hickson tworząc postać słabiutkiej i nieporadnej staruszki, która w finale pokazuje "pazura" - zgodnie z intencją Agathy Christie. W roku 2008 zaczęto kręcić odcinki z udziałem Julii McKenzie, która jest równie doskonała w tej roli, a może nawet i lepsza smile Filmów z Margaret Rutheford jeszcze nie znalazłam, natomiast Geraldine MacCośtam nie ma z Miss Marple nic wspólnego, oryginalna bohaterka nie miała złośliwego wyrazu twarzy i ubierała się elegancko.

• vi_san Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.09.13, 10:15
        ad 5. Mnie do Ustinova [w roli Poirot'a, poza tym genialny!] zniechęcił pierwszy film, który z nim widziałam "Zło czai się wszędzie". Odrzuciła mnie scena na plaży - Ustinov - Poirot zszedł nad wodę w KOSTIUMIE KĄPIELOWYM, na piasku wykonał kilka kretyńskich, niby - pływackich ruchów, po czym w rozmowie z kimś poinformował, że PŁYWAŁ! To niby ma być zgodne z "duchem Poirota"? Stwierdzasz, że Suchet przerysowuje momentami i doprowadza do groteski - jeśli TAKIE zachowanie Ustinova - Poirot'a nie jest już nie groteską, ale kpiną z A. Christie, to jak to nazwać? Przy tym podkreślam - Ustinov to świetny aktor i zagrał - bez zarzutu, to scenarzysta nie zapoznał się z postacią.
        • taka_prawda500 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.09.13, 17:43
          Zgadzam się całkowicie co do tej konkretnej sceny - jest idiotyczna i niepotrzebnie dopisana przez scenarzystę, co nie zmienia faktu, że jest to jeden z najlepszych filmów nakręconych na podstawie książek Agaty, oglądałam go wiele razy (mam nagrany jeszcze na kasecie video) a i samą książkę zaliczam do ulubionych smile

A co powiesz o tym samym filmie nakręconym z Suchetem? Zaczyna się (pewnie w założeniu scenarzysty - imbecyla śmiesznym) zatruciem pokarmowym czy atakiem serca Poirota w restauracji (czegoś takiego w książce nie było), czego konsekwencją jest wyjazd Poirota z Hastingsem (?!?!?!) do sanatorium gdzie toczy się akcja. Tamże Herkules jest poddawany jakimś kretyńskim "zabiegom" mającym poprawić jego zdrowie i karmiony dietetycznymi świństwami. To dopiero jest groteska, obejrzałam ten film dwa razy i nie mam ochoty oglądać go nigdy więcej. I takich wymyślonych, a nieistniejących w książkach, wtrętów przerysowujących postać Poirota w stronę nie do zaakceptowania jest w serialu niestety więcej sad
          zalukaj.tv/zalukaj-film/9630/poirot_zlo_czai_sie_pod_sloncem_evil_under_the_sun_2001_.html
          • vi_san Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.09.13, 19:01
            Wbrew pozorom Poirot, jako, że nader wyraziście opisany przez A.Ch. wcale nie jest łatwy do zagrania i "nieprzedobrzenia". Mi jednak bardziej podoba się serial z Suchetem, mimo iż "poprawki" scenarzystów do książki drażnią niemiłosiernie. Ale... Zaczynając od wyglądu zewnętrznego [Ustinov - ponad metr 80, zwalisty gra "małego Belga"? Jaki on mały? Suchet ma około 170, i sylwetkę... No właśnie, jest tęgawy, ale nie "bryłowaty", Ustinov przy Suchecie robi wrażenie atlety.], przez mimikę, głos, gestykulację... Te tysiące drobiazgów. Suchet, moim zdaniem, jest o niebo lepszym Poirotem niż Ustinov. O scenarzystach szkoda gadać, bo i jednego i drugiego sknocili.
            A co do "Zła.." - to również jedna z moich ulubionych książek! Bardziej lubię chyba tylko "Przyjdź i zgiń" [tyt. org. "The Clocks"] i "Karty na stół [tyt. org. "Cards on the Table"] - ta ostatnia, nota bene, w serialu z Suchetem skopana chyba jeszcze bardziej, niż "Zło..." smile
            • taka_prawda500 Re: ulubiony detektyw w kategorii serialowo-filmo 27.09.13, 23:13
              Ależ zgadzam się, że fizjonomią Suchet jest idealny do roli i w ogóle z tym nie dyskutuję! smile
              I to nie on źle gra, bo gra b.dobrze, tylko scenarzyści usilnie robią z niego jego własną karykaturę.uncertain
              Co nie zmienia faktu, że dla mnie najlepszymi filmami są te z Ustinovem. Widać różnicę (chociażby w scenografii, muzyce, dopracowaniu szczegółów) pomiędzy wysokobudżetowymi filmami kinowymi, a niskobudżetowym serialem, niestety. I zdecydowanie najgorszymi odcinkami są te z Hastingsem, z którego zrobiono kompletnego kretyna uncertain

A co do ulubionych książek, to mam od dawna swoją "świętą trójcę" - "Zło czai się wszędzie", "Śmierć na Nilu" i "Rendes-vous ze śmiercią" smile Wymienione przez Ciebie również mi się podobają smile
              • zorija mały off-top o Poirocie 28.09.13, 10:41
                A słyszeliście, że spadkobiercy Christie sprzedali prawa do postaci i teraz powstaną z nim nowe książki? Owszem, z Sherlock'iem to się udało, ale obawiam się, że Hercules szybko zamieni się w pociesznego geniusza z nerwicą natręctw.
                • siostra_pelagia Re: mały off-top o Poirocie 28.09.13, 12:02
                  Też się obawiam, że w stronę Monka to może pójść...
                • vi_san Re: mały off-top o Poirocie 28.09.13, 20:22
                  Nie załamuj mnie! Żeby sensownie i wiarygodnie napisać taką postać trzeba być Agatką! Detektyw Monk [niestety] jest nader prawdopodobny i nawet myśl o czymś takim - boli...
                  • siostra_pelagia Re: mały off-top o Poirocie 29.09.13, 11:33
                    Z panną Marple to przedziwne rzeczy scenarzyści robili. Gdzieś czytałam wywiad z Suchetem, który powiedział, że zagra w pozostałych, jeszcze niezekranizowanych Poirotach. A tu taki pasztet.
                    A wczoraj miałam nocny koszmar. Śniło mi się, że Poirota gra Downey Jr. To tak po ostatnim Sherlocku Holmesie mamsmile.
                    • vi_san Re: mały off-top o Poirocie 29.09.13, 11:46
                      Ja może dziwna jestem, oglądałam te "nowe" Holmesy [z R.D.J.] i nawet mi się podobały, ale kompletnie wyparłam z siebie, że to - to ma cokolwiek wspólnego z Sherlockiem Holmesem. Gdyby nie to "wyparcie" musiałabym chyba pociąć się w kratkę szarym mydłem - beznadzieja! Znaczy filmy jako takie nawet zabawne, niezła obsada itd. ale to po prostu nie jest Sherlock! Wiktoriański, elegancki, a przy tym drapieżny i pełnokrwisty. Holmes przebierający się za fotel, Mycroft paradujący z gołym tyłkiem przed przyszłą panią Watson - no, nie do przyjęcia. Jako Holmesa wolę obejrzeć np. genialny serial produkcji angielsko - polskiej z Geoffrey'em Whitehead'em w roli głównej. Polecam. smile
                      A swoją drogą - większość scenarzystów powinna się leczyć.
                      • taka_prawda500 Re: mały off-top o Poirocie 29.09.13, 13:34
                        > A swoją drogą - większość scenarzystów powinna się leczyć.

A w ramach terapii powinni jeść to, co Poirotowi nakładali na talerz wink
                        • vi_san Re: mały off-top o Poirocie 29.09.13, 15:53
                          I życzymy smacznego! big_grin
                    • taka_prawda500 Re: mały off-top o Poirocie 29.09.13, 13:25
                      > Z panną Marple to przedziwne rzeczy scenarzyści robili.

Owszem, nawet kręcili z nią film na podstawie książki, w której jej nie było wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka