Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - listopad

01.11.12, 08:24

Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 01.11.12, 08:26
      No nijak mnie ten humor nie śmieszy.
      • jottka Re: Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 01.11.12, 10:41
        ooo, przywracasz mi wiarę w ludzkośćsmile przebrnęłam z trudem przez dzieło, pomijam już fakt, że jest wtórne, a christie o niebo lepsza, no ale mógłby to być zabawny pastisz, a mamy wymęczoną, a do tego boleśnie przewidywalną farsę. z niemców po pl chyba tylko seghersa i w porywach fischera da się czytać..
        • rendell Re: Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 01.11.12, 11:40
          Przaśny humor a la bawarskie kiełbaski. Ni to pastisz ni to farsa. Ma być strasznie śmiesznie, bo główny policjant skrzy się dowcipem jak choinka, ale na mnie to nie działa. Raczej działa, ale nie tak jak sobie autorzy wymyślilismile
          Trudna sprawa z tymi kryminałami niemieckimi. Próbuję czytać, ale z reguły mi się nie podobają.
          Nie zdzierżyłam Lohnig, Haasa, Fitzka, Hammesfahra, Frantza Andreasa.
          Do podanych przez Ciebie nazwisk dorzuciłabym jeszcze Jana Costin Wagnera i Olivera Bottiniego.
          • siostra_pelagia Re: Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 01.11.12, 11:41
            No to czuję się rozgrzeszonasmile
            W kwestii kryminałów niemieckich mówię chwilowo pas.
            • dachauka Re: Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 04.11.12, 11:55
              Ja tam nie twierdzę, że Kluftinger musi się podobać, ale warto zobaczyć w tych książkach nie kryminały (pod względem intrygi wszystkie nie grzeszą najwyższymi lotami), a pastisz właśnie. Dlaczego niby sprzedają się w Niemczech w milionowych nakładach? Nie dla skrzącego się jak choinka humoru Kluftingera bynajmniej. Postacie z tej serii to złośliwie, ironicznie zarysowane karykatury Niemców, z ich najbardziej żenującymi przywarami. I dobrze, że potrafią się jeszcze z siebie śmiać.
              Co do reszty nazwisk, to jedni się mogą podobać, inni nie, podobnie jak z kryminałami angielskimi, skandynawskimi czy innymi. Etykietka "niemieckie" niespecjalnie mówi coś o jakości (lub jej braku), niespecjalnie też służy do kategoryzowania w ogóle. Nie da się wrzucić do jednego worka Petry Hammesfahr i Jaumanna, Fischera i Charlotte Link. Nie mówiąc już o tym, że najciekawszych nazwisk z niemieckiego kryminalnego światka żaden polski wydawca jeszcze nie wziął na tapetę.
              • opty2 Re: Volker Klüpfel i Michael Kobr - Szczodre gody 05.11.12, 11:25
                a mnie sie podobał Klufti,
                właśnie dlatego, że jest zbiorem wszelkich bawarskich cech,
                jak kogos nie rozsmieszył podręczny kuferek małego detektywa?
                toż to sama abstrakcja
      • el_la Volker Klüpfel i Michael Kobr -Operacja Seegrund 03.11.12, 20:27
        I dobrze mi się czyta. Kupiłam sobie dziś Szczodre gody, bo lubię tak czytać seriami smile
    • anula_a Re: Co teraz czytacie - listopad 01.11.12, 10:28
      Plac dla dziewczynek autorka Lena Oskarsson - Szwecja z polskimi akcentem. Sielska okolica, w dorodze do sławnego Bullerbyn (skojarzyć z Astrid Lindgren) zostaje zelektryzowana perwersyjnym morderstwem najbogatszej w okolicy kobiety. Mąż zamordowanej Karin zleca nieoficjalnie prowadzenie śledztwa Polce Zuzie Wolny, która wcześniej pracowała w domu opieki Nowy Brzeg, a teraz zajmuje się teściową swojego praco i zleceniodawcy. W trakcie jak rozwija się śledztwo wychodzą sekrety z przeszłości (jak to wkryminale), pojawia się nowa, ale wcześniejsza zbrodnia, Zuza romansuje z miejscowym policjantem zagorzałym hodowcą papug ... Dobre tłumaczenie, czyta się lekko i z przyjemnością, jesli o takiej można mówić przy czytaniu kryminałów wink
      • jottka Re: Co teraz czytacie - listopad 01.11.12, 10:42
        ale z tego, co ja tu widziałam na forum, to żadne tłumaczenie jest, tylko polski autor pod pseudonimem... a ta polska bohaterka dziwnie mnie utwierdza w tej hipoteziesmile
        • anula_a Re: Co teraz czytacie - listopad 01.11.12, 11:16
          A tym to już nie doczytałam! skusiłam się, bo było w promocji z dobrymi recenzjami, no i pamiętałam , że ktoś polecał na tym forum smile . Ale to nie zmienia faktu, że ksiązka jest dobra.
          • matt.cobosco Roslund & Hellström "Odkupienie" 01.11.12, 13:24
            Dzisiaj skończone. To moje drugie spotkanie z tymi autorami (po "Dziewczynie, która chciała się zemścić") i na pewno będą kolejne. Tym razem nieco rozczarowało mnie zakończenie, bo przypominało propagandową agitkę przeciw karze śmierci, a mnie męczą takie jednostronne nagonki, bez względu na to, czy naganiają z lewej czy z prawej strony.
            • matt.cobosco Re: Roslund & Hellström "Odkupienie" 01.11.12, 13:46
              A poza tym bardzo ciekawe jest porównywanie terminów zastosowanych przez różnych tłumaczy (w tym przypadku Beatę i Wojciecha Łygasia). To, co u jednego tłumacza jest "skrytką" u drugiego jest "skrzynką", to co jednego tłumacza jest "groźbami bezprawnymi" u drugiego jest "groźbami karalnymi" itd. Dla mnie to jest zawsze dodatkowa atrakcjasmile
              Święto, które w Szwecji przypada na 23 czerwca może, w zależności od tłumacza, zostać przetłumaczone jako: Noc Świętojańska (Noc Św. Jana), Święto Sobótki albo Święto Midsommar i najlepsze, że w zasadzie każde z tych tłumaczeń można uznać za równie dobre.
          • matt.cobosco Re: Co teraz czytacie - listopad 01.11.12, 15:05
            anula_a napisała:

było w promocji z dobrymi recenzjami,

Sprawdziłem na Lubimy Czytać a tam 11 ocen i średnia 5.27 pkt. (na 10 możliwych), czyli najwyżej przeciętnie. Recenzje też średnio entuzjastyczne, eufemistycznie ujmując.
    • cynamoon6 Leena Lehtolainen- Na złym tropie 01.11.12, 20:52
      Czytam i tak sobie. Przynajmniej na razie. Niby nie ma sie do czego czepic, ale nie powala.
      Byłam zachwycona Kobietą ze śniegu i Spiralą śmierci. Pod wiatr rozczarowało mnie niesłychanie.
      A to jest jakies takie, bez energii. I w pierwszej osobie, nie lubię.
      Ale nie przeczytałam jeszcze 100 stron, więc jest szansa ze sie rozkreci...
    • mimim999 Stephen King - Jak czytać 02.11.12, 09:30
      Jak dla mnie to jest jedna z najlepszych książek jakie napisał Stephen King.
    • sisterofmercy007 Re:Zbigniew Zbikowski "Berlin Blue" 02.11.12, 20:31
      Bardzo udany debiut sensacyjno - kryminalny.
      "Wielki, wielki jest Berlin. "
    • siostra_pelagia James Lee Burke-Bogowie deszczu 03.11.12, 09:21
      Wreszcie coś mi się podobasmile
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Ake Edwardson "Pokój numer 10" 03.11.12, 11:11
    • dachauka J.K. Rowling "Trafny wybór" 03.11.12, 11:56
      Niekryminalnie tym razem. Jest nieźle. Ani śladu magii, za to sporo skrzeczącej rzeczywistości i cudownie złośliwe szpile.
      • icetruckkiller Re: J.K. Rowling "Trafny wybór" 04.11.12, 08:05
        Ja właśnie czekam na moją książkę - zamówione w przedsprzedaży, powinna dotrzeć w tym tygodniu! Czekam i ostrzę sobie zęby.
      • iwonka1232 Re: J.K. Rowling "Trafny wybór" 07.01.13, 16:28
        zero magii czysty real.
    • siostra_pelagia Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Uczeń 04.11.12, 11:47

• anetapzn Wędrówka przez słońce-Corban Addison 05.11.12, 06:31

• zorija Re: Mark Billingham "ofiary" 05.11.12, 09:52

• opty2 I. Lohing - W białej ciszy 05.11.12, 10:54
      bardzo dobre
      • opty2 Re:Löhnig Inge - W białej ciszy 05.11.12, 10:57
        strasznie trudne to nazwisko sad
        • dachauka Re:Löhnig Inge - W białej ciszy 05.11.12, 12:17
          Ale przecież już nawet kropeczki Ci wychodząsmile
          • anetapzn Fanaberie - Jolanta Wrońska 06.11.12, 08:04
            Zupełnie nie sensacyjnie, chociaż wątek ala przestępczy miał być, z tym, że średnio to autorce wyszło. Ot kolejne czytadło.
          • opty2 Re:Löhnig Inge - W białej ciszy 06.11.12, 09:29
            dachauka napisała:
            > Ale przecież już nawet kropeczki Ci wychodząsmile

tia... to najlepszy sposób na pisanie tego nazwiska smile
            niby krótkie ale wciąż robię błąd (chyba nie tylko ja, co zauważyłam he he)
      • dachauka Re: I. Lohing - W białej ciszy 17.11.12, 13:53
        Informuję zainteresowanych, że trzy tomy "W białej ciszy" można wygrać do 24 listopada wykazując się odrobiną inwencji. Szczegóły na moim blogu.
    • nchyb Dziewczyna z aniołem - Krawczyk 06.11.12, 06:32
      zaczęło się bardzo w moim guście smile
      • negev56 Vincent V.Severski - Niewierni 06.11.12, 09:49
        Mogę być nieobiektywna, ale facet wie co pisze i w dodatku w jakim stylu, czapki z główsmile.
        • siostra_pelagia Re: Vincent V.Severski - Niewierni 06.11.12, 17:52
          Już zdjęłamsmile
          • negev56 Re: Vincent V.Severski - Niewierni 06.11.12, 18:34
            Świetnie..., uwaga na wiatr i deszczsmile.
          • romy_sznajder Re: Vincent V.Severski - Niewierni 06.11.12, 23:37
            A jak wypada w porownaniu z Nielegalnymi?

Tam - jak dla mnie - bylo za duzo radzieckiej historii. Cale (dla mnie niepotrzebne) "sprawodzania" ze spotkan na najwyzszym szczeblu sprzed kilkudziesieciu lat zrobily z tej ksiazki tomiszcze dla amatorow programow Woloszanskiego, ale bez tego napiecia, ktore on budowal w rekonstrukcjach. Jesli ktos lubi klimaty tzw. historii najnowszej, to moglo sie podobac, a nawet zachwycac.
            Mnie sie podobal polski watek, ten historyczny uwazam za przegadany.

W tym kontekscie jestem ciekawa, jak wypada porównanie?

Chociaz, kurcze... uswiadomilam sobie, ze Severskiego czytalam bedac "w ciągu" sensacyjno-kryminalnym. Potem byl przesyt kryminalami; moje ostatnie lektury to np. najnowszy Irving, Maslowska, teraz Jeanette Winterson. Takie ksiazki czyta sie w zupelnie innym tempie, o czyms mowia, albo przynajmniej probuja, nie sa czysta rozrywka i nie sa kalka jedna drugiej.
            Moze teraz Severskim bardziej bym sie zachwycila.
            • negev56 Re: Vincent V.Severski - Niewierni 07.11.12, 10:52
              Jak sam tytuł wskazuje, tym razem agencje wywiadowcze vs. Al-Kaida. Spory rys historyczny Bliskiego Wschodu i tak, można rzec, że przegadanysmile. A wątków ci tam dostatek, więc Irlandia, Korea Płn., Hiszpania, Rosja, Szwecja, nie mamy prawa się nudzić. Spotkamy starych znajomych, nawiążemy do Nielegalnych. Mnóstwo wiedzy praktycznej znanej autorowi z autopsji i to się czuje, raptem 250 stron poza mną, więc dopiero jestem na początku, ale ja bardzo lubię takie historie. A napisane przez prawdziwego szpiega, to już w ogólesmile.
              • romy_sznajder Re: Vincent V.Severski - Niewierni 07.11.12, 12:12
                Dziękować!

Wiem, czego się spodziewaćsmile
        • lucy.nda Re: Vincent V.Severski - Niewierni 13.11.12, 16:59
          Oczywiście, że wie co pisze bo sam służył w tajnych służbach - w skrócie był tajniakiem wink Czytałam "Nielegalnych" - niesamowita precyzja i arcyciekawa historia- ale ostrzegam, że jest tu mega dużo wątków i trzeba czytać w skupieniu wink Mam już zamówionych "Niewiernych" i liczę, że na weekend będę miała już czytania.
        • zawszelisica Re: Vincent V.Severski - Niewierni 07.12.12, 13:29
          Ja jestem pod dużym wrażeniem jego pisarstwa, ok książki są obszerne i czasem nie łatwe przez nawiązanie do wielu wydarzeń, ale jednocześnie są czymś więcej niż kryminał, sporo się można z nich dowiedzieć o świecie, o takich prawdziwych tajnych służbach.
    • echtom Skończyłam Theorina, zaczynam Mankella 07.11.12, 14:57
      Po kolei, czyli najpierw "Morderca bez twarzy".
      • zorija Re: Lee Child "Nieprzyjaciel" 08.11.12, 10:23
        Cofamy się do roku 1990, kiedy to Jack służył w armii.
    • dachauka Fitzek / Tsokos "Abgeschnitten" 08.11.12, 15:38
      Wciągnęłam właśnie najnowszą powieść, którą Fitzek napisał wspólnie ze znanym medykiem sądowym Tsokosem i powiem Wam... było naprawdę nieźle. Tak jak nie przepadam za Fitzkiem i tymi wszystkimi przewidywalnymi sztuczkami, którymi wodzi za nos czytelnika, tak w przypadku tej książki, noszącej dwuznaczny tytuł "Odcięcie", pokazał, że w ramach swojego gatunku jest po prostu pełnym profesjonalistą.
    • opty2 Roslund/Hellstrom - Trzy sekundy 09.11.12, 08:46
      ojej, co za triller smile
      słusznie sfilmowany
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Charlotte Link "Obserwator" 09.11.12, 18:53
    • siostra_pelagia M. Czubaj - Zanim znowu zabiję 10.11.12, 09:07

• opty2 Miecz i tarcza - Ian Rankin 12.11.12, 10:16
      ponowne spotkanie z Rebusem,
      zupełnie jakby dopiero zaczął smile
      a do emerytury daleeeko
      • negev56 Lena Lehtolainen - Na złym tropie 12.11.12, 16:50
        Prawdę mówiła Opty, nazwiska są nie do zapamiętania i wciąż mam problemy z przyporządkowaniem ich do właściwych osób. Identyfikuję po imionach.
    • dachauka Vincent V. Severski "Niewierni" 12.11.12, 20:15
      A ja znowu się wgryzam i już zaczynam się przyzwyczajać, że książki Severskiego rozkręcają się pomalutku...
    • agridulce Harlan Coben: Schronienie 12.11.12, 23:05
    • cynamoon6 Czarne sekundy- Karin Fossum 14.11.12, 16:34
      Nic mnie od dawna nie zachwyciło, dlatego liczę na Karin!

Tym bardziej, że wyczekana jak nie wiem co smile
      • matt.cobosco Jan Seghers "Zbyt piękna dziewczyna" 15.11.12, 19:35
        Komisarz Ementaler zachowuje się wprawdzie miejscami nieco dziwnie, ale to i tak najlepszy niemiecki kryminał, jaki ostatnio czytałem (Claus Cornelius Fischer ani mnie nie zachwycił ani nie zniesmaczył, Sebastiana Fitzka przeglądałem, ale jakoś mnie nie wciągnął).
    • anetapzn Rzymska przepowiednia-Jon Trace 16.11.12, 10:12

• maniaczytania Agatha Raisin i zakopana ogrodniczka - M.C. Beaton 16.11.12, 20:59
      to juz trzecia, wciagnelam sie wink
    • anetapzn Księga ogni - Jane Borodale 17.11.12, 09:07

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka