Dodaj do ulubionych

Pogadajmy o The Killing.

29.11.12, 20:57
Wlasnie odkrylam Amerykę smile
Obejrzałam cala serie przez 5 dni i wciaz tkwie w zachwycie!
Najchetniej obejrzałabym wszytsko jeszcze raz wink
Oczywiscie jestem bardzo ciekawa duńskiej, oryginalnej wersji.
Ogladał ktos obydwie?

Jestem wciaz w amoku, caly czas mysle o tej historii i postaciach, ach, och!

I przy okazji, w wątku o tym, kto mógłby zagrac Holego padła wzmianka ze Holder z The Killing (Joel Kinnaman). Myślalam, ze nie ale teraz myslę, że TAK! Mogłby byc Hole'm!
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 08:14
      Obejrzałam obydwie części. Jako pierwszą, wersję amerykańską z fantastyczną Mireille Enos. I niestety potem zupełnie już nie potrafiłam się do duńskiej przekonać. Gdybym oglądała w odwrotnej kolejności może byłoby inaczej. Pewnie w wakacje jeszcze raz spróbuję zrobić podejście do oryginału, może wrażenie wersji amerykańskiej osłabnie do tej porysmile.
      Podobają mi się seriale kryminalne poświęcone jednej sprawie, to duża sztuka utrzymać widza w napięciu przez tyle odcinków. Tu się udało.
      Przypomniał mi się serial sprzed wielu lat oparty na podobnym pomyśle :
      www.imdb.com/title/tt0112086/
      Odcinki z polskiego serialu Paradoks z Bogusławem Lindą zaczynają się jak The Killing, ale na tym podobieństwa się kończą.
    • opty2 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 08:38
      ja oglądałam obie wersje,
      najpierw duńską potem amerykańską,
      ta pierwsza lepsza smile
      w amerykańskiej są niewielkie zmiany,
      ale jak się widziało oryginał, to żadna adaptacja już się nie podoba
    • cynamoon6 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 09:48
      Tak własnie myślę, ze kolejność ogladania pewnie ma spore znaczenie.
      Póki co jestem pod ogromnym wrazeniem tej amerykanskiej wersji.

Czytalam gdzies ze nie zmieniono wiele, tylko ze glowna bohaterka byla w pierwowzorze bardziej neurotyczna.
      No i ze zmieniona zabojce.
      Z drugiej strony cale to tło było tak wciągające, że w zasadzie wszytsko jedno, kto zabił.

Tak jeszcze mysle, ze ten watek radnego byl taki troche z innej bajki, jak z typowego amerykanskiego serialu. A reszta nie trzymala sie schematu typowosci, tylko poszla zupelnie w innym kierunku.
      Czy w duńskiej wersji watek polityczny byl podobny? Bo jakos ciezko mi to sobie wyobrazic?
      I czy radnemu stalo sie to samo?
      • opty2 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 10:34
        wiesz co? ta duńska wersja tak wryła mi sie w pamięć,
        że tą drugą to tylko obejrzałam "bez pamięci"
        ale ogólnie miałam takie wrażenie, że wersja B była taka spłycona,
        a główna bohaterka to w ogóle była miłą dziewczyną, tylko policjantką,
        w wersji A Lund sprawiała wrażenie drugiego Wallandera,
        tak pochłonięta pracą, wyobcowana, szalona, zatracona w tej robocie smile

wątek polityczny był świetnie osadzony, wciąż dyskutowali o sojuszach partyjnych
        ale też o tym, że opinia publiczna MUSI wiedzieć o wszystkim,
        że nic nie może byc ukryte, co świetnie komponowało się z tradycją skandynawską smile

same typy aktorów i język filmu dawały naturalne wrażenie - jestesmy w Skandynawii smile
        • cynamoon6 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 10:50
          Ja wlasnie tak odebralam smile
          Wedlug mnie nie byla mila, a tez szalona i opetana schwytaniem zabojcy. Przeciez ona poswiecila wszytsko po drodze. Zaniedbala dziecko, faceta i wszytsko. O sobie nie wspominajac.
          Wczoraj obejrzalam jeszcze raz odcinek pilotowy i dopiero teraz dostrzeglam, jaka ona przeszla przemiane. W pilocie byla prawie normalna, a potem to wszytsko,co sie z nia stalo...
          Nie wyobrazam sobie ze moglaby po wszytskim normalnie funkcjonowac i wracac do domu na kolacje o stalej porze wink
          Bardzo mi sie podobala ta postac i uwazam, ze swietnie byla zagrana!

I Holder byl taki cudoooooooowny..... wink

Ciekawa jestem tega watku politycznego, bo mysle ze w wersji skandynawskiej to musi byc zupelnie inna rzecz.

Koniecznie musze obejrzec pierwowzor!

A, rzeczywiscie matka ofiary budzila najmniejsza sympatie. Ale bardzo mi sie ta rodzina podobala, jako calosc. Ojciec byl ciekawa postacia. Genialne bylo to, ze nikt tam nie byl oczywisty.
          • opty2 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 11:15
            ja Amerykanom nie wybaczę zmiany zakończenia,
            i wydłużania bez miary sezonów,
            wersja duńska była zwarta, choc niektórzy krytykowali, że sie ciągnie bez akcji
            ale jak ktoś zna kryminały skandynawskie, to świetnie wie,
            że oni tak to właśnie piszą i pokazują smile
            dla mnie to właśnie było spójne, czułam się jak w Danii smile
      • zorija Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 10:36
        Widziałam amerykańską. Dobrze zrobiona, ale wymęczyła mnie strasznie. Ta matka tak mnie irytowała - mąż, dwoje malutkich dzieci, a ona o nich nie myśli. Jeszcze siostrę jak darmową służącą traktuje.
        • scoutek Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 11:02
          widziałam obie, obie mi się podobały bardzo
          Sara w duńskiej świetna, tu macie kpinę z tego w serialu Absolutely fabulous
          tu natomiast absolutnie genialna muzyka z duńskiej wersji
          żeby było jeszcze ciekawiej to w amerykańskiej wersji, w drugim sezonie aktorka duńska (ta, która grała Sarę) zagrała panią prokuratorsmile)
          poza tym uwielbiam Joela, który w wersji amerykańskiej zagrał Holdera, prywatnie jest Szwedemsmile
          • siostra_pelagia Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 12:13
            Teraz to mi się najbardziej parodia podobasmile
    • basiakia Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 13:57
      A gdzie go można kupić, bardzo bym chciała obejrzeć ten serial.
      • cynamoon6 Re: Pogadajmy o The Killing. 30.11.12, 15:58
        Nie mam pojecia, czy mozna kupic. Ja obejrzalam on line.
        Ja akurat wykupilam sobie dostep, ale mozna tez za darmo.

Jestem ciekawa czy mozna obejrzec dunska wersje on line. Wie ktos?
        Bo jeszcze nie znalazlam.
        • elmar43 Re: Pogadajmy o The Killing. 02.12.12, 10:30
          Ja obejrzałam tylko wersję duńską, obie serie. Drugą oglądało się znacznie gorzej i w sumie tylko Sara Lund mnie przy niej trzymała. Natomiast pierwsza była niesamowita, klimatyczna i, w dużej mierze dzięki bohaterom, nieschematyczna. Bardzo polubiłam duńską Sarę, choć czasami jej za cholerę nie rozumiałam. Ale cała jej postać, z tymi sweterkami, dżinsami i torebką, była ciekawie wykreowana. Natomiast na pewno nie była neurotyczna, powiedziałabym, że raczej... autystyczna, choć nie w dosłownym znaczeniu tego słowa.
          No i z tego serialu dowiedziałam się, że Mads Mikelsen ma brata, też niezłego aktora.

Tak na marginesie, podkomisarz Majewska z "Paradoksu" przypomina mi Sarę...
    • pszczolaasia Re: Pogadajmy o The Killing. 04.12.12, 11:11
      nie ogladalam dunskiego pierwowzoru.
      od pocztaku swiata powtarzam ze holder bylby zajebistym holem. byl po prostu w tym serialu do pozarcia. ta jego walka z nalogiem. mowie wam ze jak czytalam czlowieka nietoperza przed oczami mialam holdera z tym swoim spojrzeniem i nerwowoscia czlowieka na glodzie... doskonalosc!
      • cynamoon6 Re: Pogadajmy o The Killing. 04.12.12, 13:43
        O tak!
        Jak teraz mysle o Hole'm to widze Holdera wink
      • amelius Re: Pogadajmy o The Killing. 23.12.12, 20:58
        Amerykańskiej wersji pierwszego sezonu "The killing" nie oglądałem, oglądałem tylko duńską i uważam, że to najlepszy kryminał jaki kiedykolwiek oglądałem. Niepokój i duszny klimta jest wprost namacalny, o wiele bardzij przekonujący niż w serialu szwedzkim "Wallader", który zresztą też bardzo lubię. Sara Lund jest postacią niezwykłą i niesamowicie kreowaną prze aktorkę ją grającą. Przy niej Kurt Wallander to mięczak.

Z niecierpliwością czekam na trzeci sezon.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 01.01.13, 00:47
          a co takiego jest nowego w tym The Killing?
          akurat mam szczescie ze wchodzi pilot u nas na jakims filmowym kanale bez reklam
          to juz zaprogramowalam zeby sie nagrywalo...

Minnie
          • opty2 Transmisja serii duńskiej 06.01.13, 08:44
            obecnie leci na AXN Crime,
            niestety bardzo późno i wczoraj był już 6 odcinek
            www.teleman.pl/tv/The-Killing-6-860470
            • amelius Re: Transmisja serii duńskiej 08.01.13, 11:04
              ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> a co takiego jest nowego w tym The Killing?
              > akurat mam szczescie ze wchodzi pilot u nas na jakims filmowym kanale bez rekl
              > am
              > to juz zaprogramowalam zeby sie nagrywalo...
              >
              > Minnie
              >

Nie wiem, czy jest coś nowego w "The Killing", ale moim zdaniem wartość tego serialu to jeden wątek kryminalny prze cały serial, dzięki czemu rozbudowuje się odkrywanie tajemnicy, wchodzi się w tę tajemnice, która rozszerza swoje odnogi jak w książce, naprawdę mroczny klimat, bardzo dobra gra aktorów i świetna muzyka.
              • scoutek Re: Transmisja serii duńskiej 08.01.13, 12:08
                IMHO urokiem obu wersji tego serialu jest to, że na niego nie składa się wyłącznie poszukiwanie mordercy
                w obu wersjach mamy kilka równoważnych problemów, poszukiwanie mordercy owszem tak, ale do tego dochodzą następne już nie tak oczywiste i nie tak znowu często w kryminałach spotykane: problemy prywatne (służbowe także) Sary Lund, problemy rodziny próbującej poradzić sobie ze śmiercią córki i ze sobą nawzajem, wychodzące z ciemności problemy tejże córki, o której jak widać rodzina nie wiedziała nic, problemy polityka, zaplątanego w sprawę, problemy miasta..... to wszystko powoduje, że z serialu kryminalnego rozrasta się to do serialu psychologiczno-obyczajowo-kryminalnego z mocnym akcentem na stronę psychologiczną
    • siostra_pelagia Re: Pogadajmy o The Killing. 08.01.13, 20:56
      Zawzięłam się i obejrzałam w całości duński pierwowzór. I dalej wolę bohaterkę z produkcji amerykańskiejsmile.
      Teraz finiszuję sezon 2. Afganistan, zbrodnie wojenne. Da się obejrzeć.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 09.01.13, 00:17
        Dziekuje bardzo za opinie na temat The Killing.
        Juz mam nagrany pierwszy odcinek, teraz tylko aby miec czas to obejrzec ! smile

Minnie
    • beatanu Re: Pogadajmy o The Killing. 11.01.13, 10:18
      Nareszcie! Nie musiałam odkrywać Ameryki, bo bardzo dużo o tym serialu słyszałam. Między innymi od męża, który kilka lat temu wszystkie odcinki oglądał w telewizji i nawet próbował mnie wciągnąć, ale moja trzyzmianowa praca nie pozwala mi na angażowanie się w jakiekolwiek seriale (wiem: są nagrywarki, są powtórki, jest szwedzka publiczna telewizja w sieci, ale tak już mam, że nie potrafię się przywiązać do czegoś, co ma więcej niż trzy odcinki). Ale. Dostałam pod choinkę dwa opakowania, które były za lekkie na książki, za duże na płyty. Forbrydelsen, dwa sezony, hurra! Jestem w połowie pierwszego i nie mogę wyjść z zachwytu. To wszystko jest lepsze niż myślałam! Historia, narracja, aktorzy, muzyka, kolory, puls miasta, psychologia, tło społeczno-polityczne, wsio!
      Podobno aktorzy, grając, nie znali ostatecznego rozwiązania historii. Może między innymi dlatego całość jest tak potwornie prawdziwa...
      Z jednej strony chciałabym oglądać na okrągło (całe szczęście, że mam inne obowiązki), z drugiej - dozuję sobie po trzy odcinki (no, wczoraj cztery) dziennie, żeby za szybko się nie skończyło...
      Trudno mi sobie wyobrazić, że Amerykanie mogli to zrobić lepiej. Chociaż kto wie?
      • beatanu mam nadzieję, 11.01.13, 10:22
        że z powyższego postu wynika, ze oglądam wersję duńską. smile
        • dachauka Re: mam nadzieję, 11.01.13, 11:11
          Wynikasmile Przyznam, że zaraziłaś mnie entuzjazmem. Sama zerknęłam na parę odcinków (wersji duńskiej), potem jakoś straciłam je z oczu, bo emitowano je o jakichś dziwnych porach, niecyklicznie, w końcu emisja się skończyła, a ja nadal nie wiem, co i jak. Wciągające to było, to prawda. Chyba sobie sprawię, albo wypożyczę czy cuś.
          • jeepwdyzlu obejrzałem obie wersje 14.01.13, 15:23
            i amerykańska jest od duńskiej znacznie gorsza.
            Amerykanie (niestety pani Holland) stracili większość z duńskiej dusznej atmosfery i nieśpiesznie prowadzonej akcji.
            Zrobili to co zawsze - dobry telewizyjny produkt. A duński serial - zwłaszcza I sezon - był wybitny.
            jeep
            • scoutek Re: obejrzałem obie wersje 14.01.13, 17:38
              nie przesadzajmy z tą panią Holland, zrobiła raptem ze dwa odcinki
              wolę amerykańskiego Holdera, tfu, szwedzkiego, bo Joel Kinnaman to Szwedsmile
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: obejrzałem obie wersje 17.01.13, 03:03
                no, obejrzane dwa smile
                no, nie jest zle smile
                no, ja porownania nie ma bo szwedzkiego nie widzialam. ale ta produkcja zdaje sie mieszana?
                www.imdb.com/title/tt1637727/
                Minnie
                • amelius Re: obejrzałem obie wersje 24.01.13, 20:42
                  siostra_pelagia napisała:

> Zawzięłam się i obejrzałam w całości duński pierwowzór. I dalej wolę bohaterkę
                  > z produkcji amerykańskiejsmile.
                  > Teraz finiszuję sezon 2. Afganistan, zbrodnie wojenne. Da się obejrzeć.

Już miałem zabierać się za oglądanie wersji amerykańskiej ale kolega, który wcześniej ode mnie ją obejrzał, tak mnie zniechęcał twierdząc, że jest absolutnie wtórna do duńskiej i się do niej nie umywa, że na razie przynajmniej poniechałem oglądania amerykańskiej wersji.

Może to jest tak, że decydujące jest obejrzenie pierwszej wersji co wyklucza obejrzenie wersji drugiej. Taka dziwna prawidłowość.
                  • basiakia Re: obejrzałem obie wersje 25.01.13, 21:40
                    Ja nie obejrzałam żadnej wersji, a bardzo bym chciała obejrzeć chociaż jedną, ale nie wiem czy ten serial jeszcze gdzieś można obejrzeć.
                    • ach_dama_byc_z_kanady Re: obejrzałem obie wersje 25.01.13, 23:16
                      moze znajdziesz gdzies w sieci ???

Minnie
                      • basiakia Re: obejrzałem obie wersje 26.01.13, 12:05
                        Próbowałam, nie znalazłam, pewnie nie potrafię.
                        • siostra_pelagia Re: obejrzałem obie wersje 26.01.13, 19:58
                          Jutro Ci prześlę ma maila gazetowego linkismile
                          • basiakia Re: obejrzałem obie wersje 26.01.13, 20:20
                            Dziekuję Ci bardzo, bardzo się cieszę, że mi pomożesz i jeszcze raz bardzo dziękuję.
                            • ach_dama_byc_z_kanady Re: obejrzałem obie wersje 29.01.13, 01:50
                              Mnie wciaga coraz bardziej, nawet rozryczalam sie na jednym odcinku..

Minnie
      • beatanu Re: Pogadajmy o The Killing. 11.06.13, 09:36
        Minęło prawie pół roku, w tzw. międzyczasie obejrzałam jeszcze trzeci sezon duńskiego "Forbrydelsen", jak najbardziej wart obejrzenia ze względu na główną bohaterkę i jej poparane życie osobiste, bo reszta już ciut powtarzalna i pomyślałam, że w końcu dojrzałam do wersji amerykańskiej. Wczoraj wieczorem zaczęłam i... w ogóle mnie nie wzięło! Przez pierwszy odcinek przebijałam się z mozołem, cały czas porównywałam główne postacie, na niekorzyść Amerykanów (i Szweda, czyli Joela Kinnamana grającego Holdera, choć akurat w "Szybkim cashu" go uwielbiam), w czasie drugiego usnęłam i nie wiem, czy będę dalej oglądała. Pożyczyliśmy od znajomych pierwszy sezon, z tego co zrozumiałam wyjaśnienie zaagadki dopiero w drugim sezonie, uff! Duńskie sezony są zamkniętymi całościami, druga traktuje o czymść zupełnie innym, trzecia też, choć (prawie) cały czas akcja filmu rozgrywa się w Kopenhadze.
        Widocznie jest tak, jak wcześniej pisaliście: kolejność oglądania ma znaczenie. No, nie wiem, co musiałoby się stać, żeby amerykańska Sara mnie przekonała... A może jednak powinnam jej dać szansę?
        • negev56 Re: Pogadajmy o The Killing. 11.06.13, 10:14
          beatanu napisała:

pomyślał
          > am, że w końcu dojrzałam do wersji amerykańskiej. Wczoraj wieczorem zaczęłam i.
          > .. w ogóle mnie nie wzięło! Przez pierwszy odcinek przebijałam się z mozołem, c
          > ały czas porównywałam główne postacie, na niekorzyść Amerykanów (i Szweda, czyl
          > i Joela Kinnamana grającego Holdera,

Z kolei ja nie miałam możliwości obejrzenia wersji duńskiej i zaczęłam amerykańską, dzisiaj skończę nagrane 4 ostatnie odcinki 2 sezonu, dowiem się kto zabiłsmile).
          Jestem zachwycona, uwielbiam amerykańską Linden i Holdera-Kinnamana. Podejrzewam, że gdybym zaczęła teraz oglądać wersję duńską, miałabym ten sam problem, co Ty z amerykańskąsmile
          • beatanu Re: Pogadajmy o The Killing. 11.06.13, 10:30
            negev56 napisała:
            > Podejrzewam, że gdybym zaczęła teraz oglądać wersję duńską, miałabym ten sam
            > problem,co Ty z amerykańskąsmile

Pewnie tak! I trochę innego, bo bardzej dosłownego znaczenia nabiera w tym kontekście przysłowie: Kto pierwszy, ten lepszy...
            smile
            • negev56 Re: Pogadajmy o The Killing. 11.06.13, 15:10
              beatanu napisała:

> Pewnie tak! I trochę innego, bo bardzej dosłownego znaczenia nabiera w tym kont
              > ekście przysłowie: Kto pierwszy, ten lepszy...
              > smile

właśnie tak, dokładniesmile
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 13.06.13, 00:20
          no super smile
          sezon pierwszy zakonczony, premiera - dwugodzinna- sezonu drugiego juz sie odbyla.
          jako ze nia mam co porownywac z serialem dunskim bo nie ogladalam, mnie tam sie podobalo.
          acha, i nie wiem o czym wy mowicie ale jesli chodzi o sezon pierwszy to sprawce zlapali
          w ostatnim odcinku, no jakze.
          czekanie na rozwiazanie zagadki w drugim sezonie to juz by bylo przegiecie paly.

chyba ze chodzi o ten motyw z obrazkiem i Sewardem, to co innego.

minnie
          • negev56 Re: Pogadajmy o The Killing. 13.06.13, 14:00
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> acha, i nie wiem o czym wy mowicie ale jesli chodzi o sezon pierwszy to sprawce
            > zlapali
            > w ostatnim odcinku, no jakze.
            > czekanie na rozwiazanie zagadki w drugim sezonie to juz by bylo przegiecie paly
            > .
            >
            > chyba ze chodzi o ten motyw z obrazkiem i Sewardem, to co innego.

teraz ja nie wiem o czym Ty mówisz," kto zabił Rosi Larsen" wyda się w ostatnich dwóch odcinkach sezonu 2, wczoraj właśnie obejrzałam do końcasmile
            >
            > minnie
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 13.06.13, 22:35
              --Kto zabil Rosie Larsen- dokladnie, ale jakie dwa ostatnie odcinki sezonu drugiego ? musze posprawdzac. myslalam ze sezon z Larsenami, Richmondem, Nicole (the Indian chief)
              to byl wlasnie drugi sezon. i tam w ostatbin odcinku sprawca sie ujawnia.
              ale to byl zdaje sie sezon 1?

Minnie
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 13.06.13, 22:36
                o boze.. sugestia to niezwwykla rzecz smile

*sezonu pierwszego*, oczywiscie.

M.
                • negev56 Re: Pogadajmy o The Killing. 13.06.13, 22:41
                  No, czyli najlepsze jeszcze przed Tobąsmile
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 14.06.13, 07:27
                  o boze... jakie zamieszanie, ale to moja wina. posprawdzalam w "wujku" i juz wszystko rozumiem - ja nawet nie zauwazylam ze obejrzalam ciurkiem sezon 1 i 2!
                  sezon 1 rzeczywiscie konczy sie postrzeleniem pewnej osoby i Linden w samolocie otrzymujaca elektryzujaca wiadomosc, sezon 2 rozwiazaniem zagadki.

faktycznie mamy teraz sezon 3 nie 2 przeciez - alez ze mnie ofiara...

przepraszam za zamieszanie!

Minnie
    • jo-an-na-29 Re: Pogadajmy o The Killing. 18.03.13, 20:43
      No, super klimat, no Seatle wygląda jak skandynawia w tym filmie smile I główna bohaterka jest taka zaniedbana i szara smile Niesamowita atmosfera.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pogadajmy o The Killing. 19.03.13, 04:39
        no, a na wiosne zapowidaja drugi sezon The Killing i morderca Rosie ma byc wreszcie ujawniony.

uwaga SPOILER!!

kto nie ogladal 13 odcinkow niech nie czyta.
        jak myslicie czy Richmond jest morderca czy nie?
        mam pewne watpliwosci ale tak na 90% mysle ze tak. mysle ze teraz to kwestia zdobycia dowodow.
        jeszcze podejrzewam Gwen.

Minnie
        • bir.ke Re: Pogadajmy o The Killing. 27.03.13, 21:41
          drugi sezon powinien cie zaskoczycwink
          czytalam, ze beda krecic trzeci (amerykanski), ale ma juz dotyczyc zupelnie innej sprawy.
          • jeepwdyzlu jest TRZECI sezon! 28.03.13, 09:07
            własnie zaczyna się emisja na AleKino - MOST NA SUNDZIE.
            Oczywiście to inna produkcja, ale zapewniam Was, że warto! Bohaterka jeszcze bardziej (niż w Killing) zakręcona, zagadka ciekawsza, akcja zawieszona pomiędzy Kopenhagą a Malmoe. POLECAM!
            Serial już leciał rok temu, teraz powtórka - kto nie widział - koniecznie!
            jeep
            • negev56 książka 28.03.13, 13:54
              nie komentuję, bo nie mam pojęcia o filmie, ale odnotowuję fakt, że będzie
              esensja.pl/esensjopedia/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=16115
              • forum.master Re: książka 14.04.13, 21:38
                Ksiażka pisana na podstawie serialu to dla mnie absurda i nic ponad to
                • negev56 Dochodzenie 27.04.13, 12:40
                  Z soboty na niedzielę i z niedzieli na poniedziałek na Foxlife, 6 odcinków I sezonu. Tyle, że puszczają w środku nocy, od 00:50.
                  • ach_dama_byc_z_kanady Re: Dochodzenie 04.05.13, 03:44
                    U nas (Kanada) puszczaja na kanale AMC i AMCHD okolo 5-6-7-rano z soboty na niedziele,
                    mam taka opcje ze nagrywam. i znowu, uwaga

SPOILER SPOILER SPOILER

juz wiem ze Richmond raczej wykluczony. serial coraz bardziej zakrecony, coraz ciekawiej sie
                    oglada. teraz ma byc drugi sezon od czerwca.
                    jeszcze nie wykumalam czy to ten gdzie zagadka sie rozwiazuje ale mniejsza z tym.
                    nie zgaduje juz, bo widze ze co kilka odcinkow dorzucaja nowe nieprzeiwdziane watki, hmmm

Minnie
                    • bir.ke Re: Dochodzenie 21.05.13, 13:14
                      tak, w drugim jest rozwiazanie. bylo nawet typowanie, kiedys, na stronie stacji producenckiej, wiec sprobuj zgadnac.
                      zgodnie z odwieczna zasada kryminalow, ze sprawca jest ktos, przewijajacy sie duzo, ale pozornie nie majacy motywuwink milego zgadywaniasmile
                • grymasisko Re: książka 20.05.13, 21:41
                  tak było z pamiętnym serialem beverly hills - powstała na jego podstawie książka, kt się nie dało czytać smile
                • easz Re: książka 23.05.13, 00:12
                  Co z tego, że pisana na podstawie serialu? Nie ma się co uprzedzać. Imo książka jest dobra, chociaż drażnił mnie trochę wątek rodziców Nanny. Ok, rozumiem, żałoba, ale jakoś mnie podrażniło prowadzenie tych partii. Za dużo, za na siłę wzruszająco.

Takie rzeczy piszą profesjonaliści, więc jeśli czytamy książki napisane przez kogoś, kto został wielkim i popularnym pisarzem po kursie kreatywnego pisania, to co za różnica?
    • mari-nina Re: Pogadajmy o The Killing. 22.05.13, 09:49
      Polecam The Shield, też jednym tchem się ogląda
        • jeepwdyzlu @scoutek 22.05.13, 13:41
          scoutek a 3 sezon jak się będzie miał do wersji duńskiej?
          Nijak? Czy Duny też coś kręcą smile
          ?
          Pozdrawiam
          jeep
          • scoutek Re: @scoutek 22.05.13, 13:57
            nie mam bladego pojęcia
            uwielbiam Holdera z amerykańskiej wersji, tym bardziej, że jest Szwedemsmile)
    • anow0885 Re: Pogadajmy o The Killing. 22.05.13, 16:25
      amerykąńskiej nie widziałam, ale przyznaje, że na razie chyba nie mam ochoty... ale duńska polecam zdecydowanie!! To na pewno jeden z lepszych seriali kryminalny jaki oglądałm smile
    • cynamoon6 3 sezon... 08.08.13, 15:40
      Obejrzałam 3 sezon i jestem przepotwornie rozczarowana.
      Rozwiazanie intrygi jest wg mnie naciągane nie z tej ziemi. Postaci kompletnie niewiarygodne, motywacje od czapy, mylne tropy słabe. Znakomity był tylko wątek Sewarda, całkowicie.
      Niemniej, i tak milo bylo popatrzec na Holdera ktory byl sobą smile
      Bo nawet Linden była jakoś mniej...
      • scoutek Re: 3 sezon... 09.08.13, 10:35
        a ja nie

bardzo mi się podobało, szło tak jak miało
        z napięciem, zwrotem i zagadkami
        gubieniem śladów i tropami fałszywymi

znakomita gra aktorska, szczególnie Petera Sarsgaarda (Ray)
        kompletny zachwyt
        i świetne młode dziewczyny, prym wiedzie Bullet znakomita od początku do końca

dwójka głownych - Linden i Holder - bardzo dobrzy, ale i tak uwielbiam Holdera
        zachowanie Linden rozumiem do samego końca, te sześć minut dało jej popalić

no i reżyseria, tu ukłon dla Jonathana Demme
        • cynamoon6 Re: 3 sezon... 09.08.13, 17:41
          Tak napisałam, jakbym całym sezonem była roczarowana. A jestem tylko rozwiązaniem zagadki i sprawca i tym ostatnim podwójnym odcinkiem.
          Obejrzałam to wszytsko prawie na raz, bezkrytycznie, a dopiero podczas odcinka finałowego właczyły mi sie refleksje i zaczelam porównywac z historia Rosie Larsen.

Nie uważam, ze to jest zła seria, tylko, sama nie wiem, jakaś mniej realistyczna i płytsza mimo wszytsko. Co mi nie przeszkodziło oglądać z przyjemnościa wink
      • bez_portek Re: 3 sezon... 29.08.13, 09:19
        tak! dokładnie! z ust mi to wyjęłaś!
        po obejrzeniu ostatniego podwójnego odcinka, krzyknęłam "coooooooooooooo ale bzdet"
        wątek Raya rewelacyjny, jak sam aktor który grał tą postać
        Bullet i inni też ok, ale rozwiązanie kretyńskie
        • pszczolaasia Re: 3 sezon... 12.09.13, 10:26
          mi sie podobal..choc to moze nie to slowo.
          PRZERAZA mnie temat dzieciecej prostytucji. normalnie mnie przeraza i chyba dlatego nie mgolam tego spokojnie ogladac.
    • regata Re: Pogadajmy o The Killing. 28.08.13, 17:16
      Byłoby pięknie, gdyby nie ta zaszyta reklama...
      • amelius Re: Pogadajmy o The Killing. 30.03.14, 18:13
        Na kanale Ale Kino Plus od trzech tygodni leci trzeci sezon "Forbrydelsen". Na mnie ten serial działa hipnotycznie. I choć nie wszystkie wątki uważam za dopracowane i prawdopodobne to wobec faktu, że serial jest zrobiony rewelacyjnie, w ogóle mi to nie przeszkadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka