Dodaj do ulubionych

Zagadki Vol. X

26.05.11, 08:22
Dawno nie było. Pobawimy się? To zaczynam, będzie łatwo.
Przy jakim drzewie była studnia, w której woda zrobiła się żelazista?
Obserwuj wątek
    • 36krzysiek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:25
      Grusza (Pyrus)
      • 36krzysiek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:33
        Dobrze? Jak nie, to będzie poza konkursem.
        Co to jest: czarne na czerwonym jedzie po zielonym.

https://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif
        • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:37
          Za moich czasów, czyli tak gdzieś średni mezozoik, mówiło się: czarny Murzyn na czerwonej jawie jedzie po zielonej trawie wink
          Odpowiedź też poza konkursem, bo spadam, pa dam pa dam pa dam...
          • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 12:51
            Nie grusza. smile
            • konopika Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 16:29
              Jedna była pod dębem, ale przyznaję, że nie pamiętam, czy to ta od żelazowej wody smile
              • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 09:05
                Ta, ta. Konopika zadaje. smile
                • konopika Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 11:44
                  Uwaga, będzie łatwo: Ukradziona Teresa "Takie cóś miała na plecach" co pozwoliło stwierdzić, że to właśnie ją widziano na motorze. Co i skąd to było?
                  • groha Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:17
                    > "Takie cóś miała na plecach"

Garb?

Pardon, to tylko żarcik taki byle jaki wink
                  • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:20
                    Ścierka to była.
                    • konopika Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:36
                      Brawo Seneko, dopisz jeszcze skąd ta ścierka na plecy. I zadawaj smile
                      • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 15:49
                        Ścierka z Cieszyna smile
                        Co ogłuszyło Tereskę - dobrze, że poleciało do wody, a nie w las?
                        • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 17:58
                          ekrazyt w ognisku zapalonym noca na wyspie zeby zjesc zlapanego szczupaka i sie ogrzac.
                          • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 18:16
                            Tak. Aniu zadajesz smile
                            • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 18:43
                              co lilian zwinela alicji?
                              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 19:49
                                Alicja podejrzewała nasionka ale to jednak były papierosy, których zabrakło przy bigosie i rozważaniu kto jest mordercą.
                                • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 20:08
                                  twoja kolej eulalijo smile
                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 22:13
                                    Jak mus to mus.
                                    Ze starszych.
                                    Trzy umiejętności mniej osiągalne dla przeciętnego człowieka w zakresie posiadania Marka. I nie chodzi mi o dziennikarstwo i dojenie krówsmile
                                    • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 22:31
                                      Pilotowanie takich różnych fruwających, fechtunek, skoki ze spadochronem, bycie rybakiem.
                                      A doił kozy wink
                                      • eulalija Re: Zagadki Vol. X 28.05.11, 10:28
                                        Jeszcze umiał z różnych strzelaćsmile
                                        Zadajesz.
                                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 02.06.11, 21:15
                                          Ewa9717 zadasz? Bo bym tak popróbowała, a nuż się uda smile.
                                          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 02.06.11, 22:09
                                            Bo już nawet w tym porządnym wątku są dwa wątki, ale ja, JA, Eulalija, mówię, Ewa zadaje!

• gat45 Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 11:22
                        psze pani, psze pani, ta ścierka była w paseczki !
                        • ania_m66 Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 13:00
                          zielono - zolte paski, jakby cos wink
                          • groha Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 13:57
                            Lniana też była ona, dodajmy. Rzeczona ścierka, znaczy. Musiała taka być, albowiem pochodziła z epoki, gdy polski len zdobił ciebie i twój dom. Oraz plecy, jak widać.
                            • konopika Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 14:54
                              Prawdę powiedziawszy, to właśnie tak wyczerpującej odpowiedzi na temat ścierki oczekiwałam smile
                              • se_nka0 Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 03.06.11, 10:24
                                Ewo, zadaj coś nowego, Twoja kolej. Niech ta ścierka już zejdzie z pierwszego planu wink
                                • konopika Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 03.06.11, 14:11
                                  Ewa chyba nie wie, że zadaje smile
    • gat45 A pytanie może być ? 03.06.11, 13:14
      Powiedzmy, że jest to zagadka, na którą ja nie znam odpowiedzi.

Czy Małgosia jest siostrzenicą autorki, czy jej ex małżonka ?
      • kocio_pierzaczek Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 14:09
        A czy autorka ma/miała siostrę? smile
        • gat45 Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 14:31
          Właśnie dlatego pytam, psze pani psorki, bo mi się nie zgadza. Moja siostrzenica tu, moja siostrzenica tam, a o siostrze(ach) ani dudu. Chociaż też mam wątpliwość : czyją przyjaciółką w latach młodzieńczych była ta kolaborantka ze "Studni przodków" ? Nie siostry ?

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że mam u siebie tylko kilka tytułów. Resztę czytałam w pożyczkach podczas pobytów w Polsce. A tu i teraz nie mam żadnego dostępu do tekstów źródłowych. No to pytam sad((
          • goonia Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 17:14
            Siostrzenica jest w spadku po mezu. A kolaborantaka byla przyjaciolka ciotki.
            • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 18:52
              Eulalija ma moc. Przekonywania.
              Która z bohaterek i dlaczego była żywą pomocą architektoniczno-projektową?
              • eulalija Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 23:10
                Moc mocą ale coś mi na pamięć zapadło ... Barbara? Od pachnienia zlewu? We WJP?

Bo jeszcze mi w jednym miejscu dzwoni ale zdecydowanie ciszej ...
                • balamuk Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 13:26
                  To Monika byla...
              • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 19:44
                Monika. A w pytaniu było jeszcze: dlaczego?
                • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 20:05
                  bo byla najgrubsza baba w biurze smile
                  tylko zapomnialam, kto w projektowanej przez siebie kuchni musial wyliczyc, ile potrzeba miejsca, zeby gruba baba mogla sie schylic. januszek?
                  • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 20:38
                    No to mamy trzy kandydatki, wespół w zespól raczej się nie da, więc na kogo wypadnie, na tego bęc!
                    Ania zadaje wink
                    • eulalija Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 22:56
                      Bo raczyłyśmy w zespół wespół iść dobrym tropem ino ciut obok. Ale też uważam że najbliżej Ania i na nią padło.
                      Ania! Dawaj. Bo inaczej do ścierki wrócimy!
                      • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 01:05
                        przepraszam za zwloke, na koncercie bylam.
                        gdzie odbyl sie pogrzeb heleny wystrasz?
                        • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 09:35
                          W Grojcu?
                          • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 10:32
                            a jak jeszcze odpowiesz w czyim grobie, to juz w ogole bedzie full wypas smile
                            • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 12:15
                              Oj,nazwiska nie pamietam,ksiazek nie mam pod reka.Ale na pewno w grobie rodzinnym kuzynki,ktora uszczesliwila spuscizna.
                              • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 12:41
                                uznaje odpowiedz. zadajesz smile
                                • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 16:11
                                  Jaka ksiazke musial odkupic Lesio i dlaczego?
                                  • embepe Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 22:36
                                    Książka była Lesiowi pożyczona, więc należało ją odkupić. Niestety, tytułu ani autora książki nie można było stwierdzić, bo tajemnicza siła w domu Lesia poszarpała tom stopniu znacznym. Było to dzieło naukowe o trujących substancjach w produktach spożywczych. A tajemniczą siłą drącą okazała się małoletnia dziecina goszcząca w Lesiowym domu.

Zdałam???
                                    • minerwamcg Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 00:15
                                      Prostuję - dziecina nie gościła, dziecina zamieszkiwała, była albowiem córeczką Lesia. Wszystko się zgadza. Potem zresztą okazało się, że wcale nie trzeba niczego odkupywać, bo kuzynka dzieło zna na pamięć, a ponadto ma nowsze wydania.
                                      • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:19
                                        kurde, zupelnie nie kojarze tego wszystkiego sad
                                        z jakiej ksiazki teraz zdajemy? z "lesia"?
                                        • eulalija Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:29
                                          Książki są absolutnie dowolne.
                                          Czy Minerwa potwierdził odpowiedź Embepe? Bo nowej zagadki nie widać i ścierka nad nami zaczyma latać jak ta czarna gaździnawink
                                          • eulalija Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:30
                                            A! Nie Minerwa, to Tutul ma potwierdzić!
                                            • tutul Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 14:21
                                              O kurcze! Troche kilometrów musiałam zrobić dzisiaj.Z Dublina wrócilam i potwierdzam .
                                              Tylko kto teraz zadaje? Minerwa chyba

eulalija napisała:

> A! Nie Minerwa, to Tutul ma potwierdzić!
                                              • embepe Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 20:47
                                                Pcham się z pytaniem, bo to ja odpowiadałam, a Minerwa mnie nieco skorygowała . Możnaaaaa? Pytanie: czym zajmował się pierwszy właściciel Chabra?

smile
                                                • szkorbut-lumbago Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 21:27
                                                  Zbierał znaczk, był na emeryturze i wydaje mi się, że parał się myślictwem. Ale nie mam zielonego kim był z zawodu wyuczonego lub wykonywanego smile
                                                  • embepe Re: A pytanie może być ? 07.06.11, 19:09
                                                    Mnie o te znaczki chodziło! Potwierdzam prawidłową odpowiedź i wytykam Cię palcem do zadania następnej zagadki! smile
                                      • embepe Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 18:08
                                        Oj pewnie, że dziecina była udomowiona, Lesiowa. Pokręciło mi się nieco, że to kuzynka przyszła do Lesiów z dzieciną! Dzięki za sprostowanie!
                                        • se_nka0 Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 19:19
                                          Gat 45 - pytania dowolne, ze wszystkich tytułów smile
      • gat45 Jeszcze jedno pytanie mam 06.06.11, 10:51
        czy to nie będzie nietaktowne w tym wątku ? Jest jakiś specjalny na pytania-pytania, nie żadne zagadki ?

Jak się nazywa córka Małgosi, siostrzenicy eksa ? W "Zapalniczce" występuje jako Marta, a coś mi chodzi po głowie, że jej było Zuzanna. W książce, której tytułu nie pamiętam i nie mam możliwości sprawdzić. W każdym razie tej Zuzannie wypłakiwała się w dekolt Dominika z żalu po Krzysiu-komputerowcu, opętanym przez piękność, co to się rwała do telewizora.
        • gat45 Chlip,chlip:((( 07.06.11, 07:56
          Nikt mnie nie lubi, nikt mi nie odpowiada, zostawili mnie samiutką na samiutkim dole......
          snif, snif ........
          Zabieram lalki i szmatki i idę sobie.
          Buuuuuuuuuuuuuuuuu
          • ewa9717 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:01
            Gatu, wracaj ze szmatami wink Lubi, lubi, tylko ten upał.
            Trza chór kań reaktywować cycuś...
            • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:48
              Gat, ja bym chętnie odpowiedział ale kompletnie nie wiem o kogo pytasz a w dekolt to ja Kociowi płakałem, chooś wsale teo nie pamętam smile
              • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:49
                W Autobiografii chyba jest, jak nie zapomnę, to sprawdzę. I przestań się mazać bo dostaniesz karę na komputer !
                • gat45 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 11:26
                  Wypluj Pan tę karę na komputer, ale już !!!!!!! Ledwiem mój, paskudę, do porządku doprowadziła całonocną pracą, bydlę mi brykało i słynny szafirowy ekran z groźbami karalnymi co chwilę mi wyświetlało. Wyczyściłam go naukowo, Windows wyjęłam i włożyłam z powrotem, defragmentację obu dysków mu zrobiłam !!!! Wszystkie programy i cała moa robota fte i wefte - wyprogramować, kopie zrobić na zewnętrznym i na abarot). Odkurzaczem przejechałam (BTW doskonały program - znacie?). Więcej nie chcę !
                  • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 11:43
                    Fiu, fiu, zaleciało techniką, cokolwiek ona znaczy. Ale to jest potwierdzenie mojej teorii, jak dostaniesz karę na siedzenie na kompie to nie będziesz go psuła wink
                    • gat45 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 13:19
                      Nieeeeeeeeee, proszę, nie ! Ja już będę bardzo grzeczna. Słowo zucha ! A przy komputerze często dni spędzam naprawdę za karę, bo pracuję nań. Znaczy na nim, a nie na niego. A może jednak na niego też ? Ot, zagwozdka.
        • stara.gropa Re: Jeszcze jedno pytanie mam 07.06.11, 14:36
          Córka Małgosi, siostrzenicy eksa ma na imię Marta, przynajmniej tak twierdzi jej matka.
          • ewa9717 Re: Jeszcze jedno pytanie mam 07.06.11, 15:05
            A matka jest tylko jedna wink
            • 36krzysiek Re: Jeszcze jedno pytanie mam 09.06.11, 09:39
              ewa9717 napisała:

> A matka jest tylko jedna wink
              Ojciec też jest ważny, a nawet wazniejszy, jak matka wyjedzie smile
    • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 08:33
      Człowiek zadaje i nawet o tym nie wie. No to ze względu na te upały będzie prosto: jakiej rasy był czarny pies?
      • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 09:36
        Umiarkowanie chłodny nowofunland(czyk)?
        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 12:15
          Szybko i poprawnie. Polecam tego forumowicza !!!! Zadajesz smile
          • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 14:23
            Krytykując swojego byłego już blondyna zycia przedstawiła Gurua bardzo trafną definicję "działania" i jego, i słusznie minionego ustroju. W złej chwili to napisała, bo ustrój ponoć minął już dość dawno temu, a definicja nadal się sprawdza crying Jak toto mniej więcej brzmiało?
            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 11.06.11, 19:39
              Ewo, rozjaśnij trochę mroki, proszę smile
              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 11.06.11, 22:35
                Niech rozjaśnia, ale do diabła, ma zadawać!!
                Od tego, do diabła, jest ten wątek!!
                • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 02:44
                  No przeca zadałam!
                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 10:34
                    Matkooo ... Dawno z takim zrozumieniem inaczej tekstu nie przeczytałam.
                    Łup w klatkę.

Ale nic mi nawet nie szemrze ...
            • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 19:10
              Nasiadówki, zebrania partyjne, ględzenie o niczym, definiowanie problemów, pisanie pism różnorakich i w rezultacie niiiic konkretnego, i wszystko zostaje po staremu. Może być?
              • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 19:30
                Meń węceń wink acz Gurua ujęła rzecz barwniej, moje ulubione kłapanie dziobem też tam chyba było.
                Zadajesz wink
                • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 20:53
                  Kto czyją rodzinę wyrżnął do nogi, gdy Krzysztof Kolumb płynął do Ameryki?
                  • balamuk Re: Zagadki Vol. X 15.06.11, 21:38
                    Mam wrazenie, tylko wrazenie, bo ksiazka w Polsce i nie sprawdze, ale w "Zwyczajnym zyciu" chyba ktorys Jaroslaw wyrznal do nogi rodzine Swiatopelka (wzglednie odwrotnie)? Przy okazji Sarenkowych metod nauczania. Ale oni do Kolumba maja blisko piec wiekow?
                    • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 16.06.11, 22:27
                      Masz rację! Podwójną, albo i potrójną, zależy jak liczyć. To zdanie (o wyrzynaniu) tak pięknie brzmiało, że musiałam je wykorzystać smile. Zadajesz!
                      • balamuk Re: Zagadki Vol. X 17.06.11, 18:24
                        O mamusiu... Jakie buty zdaniem Joanny nosi ruski patriarcha?
                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 25.06.11, 21:15
                          To może już czas na podpowiedź smile. Chyba, że jednak ktoś wie?
                        • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 25.06.11, 22:20
                          Złocone postoły nosi. Pangolin nie nosił, więc to on, a nie ruski patriarcha leżał z mordą w pijawkach. Łomatko, wyobraziłam sobie pangolina w złoconych postołach...
                          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 00:05
                            Nikt nie potwierdził, ale jestem pewna tych postołów jak własnych personaliów. Więc może zadam?
                            Kto i po co śpiewał wielkim głosem "Przybieżeli do Betlejem pasterze"?
                            • slotna Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 12:03
                              Tadzio spiewal, zeby dac znac, ze Bogusia zjawila sie w polu widzenia.
                              • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 22:14
                                A Bogusia pytała, czy się Tadziowi pory roku pomyliły smile Zadajesz!
                                • slotna Re: Zagadki Vol. X 28.06.11, 18:32
                                  Dlaczego popijano sucha bulke sliwowica?
                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 00:51
                                    Śliwowicą czy śliwówką? Bo jeżeli śliwówką, to żeby udawać jedzenie śniadania, żeby się szef nie kapnął, że się pije w pracy.
                                    • slotna Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 01:07
                                      Yyy, ok, sliwowka w takim razie wink Zadajesz.
                                      • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 11:08
                                        W co Zygmuś urżnął Woroszczaka?
                                        • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 15:05
                                          W reliefy ścienne?
                                          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 22:46
                                            Brawo, Kociu. Właśnie w reliefy. Zadajesz smile
                                            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 08:41
                                              Zatem pozostańmy w tym klimacie. W co rzekomo urżnęła się Agata?
                                              • konopika Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 13:26
                                                W czarnoziem?
                                                • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 14:44
                                                  Niii...
                                                  • konopika Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 14:53
                                                    To poza konkursem. Zwykłe pytanie. Ale ktoś się w ten czarnoziem załatwił... Kto to był?
                                              • tutul Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 20:20
                                                W opiłki metalowe...

kocio_pierzaczek napisała:

> Zatem pozostańmy w tym klimacie. W co rzekomo urżnęła się Agata?
                                                • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 11:05
                                                  Brawo, zadajesz. smile
    • tutul Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 18:53
      Krowa z urody,kura z umysłu,ameba z charakteru- o kim mowa?
      • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 21:37
        Madame Wolska?
        • tutul Re: Zagadki Vol. X 02.07.11, 06:17
          To nie ona
      • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 03.07.11, 21:48
        A czasem nie matka Thurego, eks źona Thorkilda?
        • tutul Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 18:45
          Zadajesz smile
          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 21:38
            Kto chciał zjeść muchę łyżeczką?
            • aaach-a Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 22:22
              Mały chłopiec na wyścigach.
              • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 22:28
                Brawo, zadajesz.
                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 13.07.11, 09:03
                  mnie się wydaje, że aaach-a już by mógł/ mogła zadać (swoją drogą formę czasownika dopasowujemy do pći osoby czy niku? jestem tym żywotnie zainteresowana/ zainteresowany - szkorbut -l. smile)
                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 13.07.11, 15:44
                    Tak czy siak "aaach-a" czyta się jak wydłużona Acha, więc rodzaj jest ewidentnie żeński, przez to a na końcu smile
                    A co do innych nicków, trudno powiedzieć. Kiedyś niewiasta o męskim nicku przez dwa lata domagała się od Arthura przeprosin za to, że nieświadomie nazwał ją obywatelem...
                    Osobiście uważam, że kto zna płeć danej osoby, bo np. czyta jej posty i pamięta, że Kocio tańczyła na stole a S-L niedawno powiła dziecię (czego mężczyzna żadną miarą uczynić by nie mógł), ten powinien używać formy zgodnej z tąże płcią.
                    Właścicielki zaś męskiego nicka nazwane z męska przez kogoś nieuświadomionego IMHO nie powinny się obrażać, tylko z pięknym uśmiechem sprostować, nikt albowiem nie ma obowiązku bycia Duchem Świętym i np. z rzadka lub od niedawna zaglądając na forum może nie wiedzieć, kto się pod jakim mianem kryje.
                    • embepe Re: Zagadki Vol. X 19.07.11, 20:46
                      Łomatkoicórko, ale sobie nicka wybrałAM! Nijakiego! To na wszelki wypadek informuję, że jestem rodzaju dziewczyńskiego. Przepraszam za dygresję.

Aaach-a, jak tam z Twoim pytaniem? smile Społeczeństwo czeka.
    • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 10:14
      Nikt nie chce zadawać, to przy piątku uraczę was brutalną zagadką. Ale ostrzegam - nie dla wrażliwych! wink
      Kto grzebał w kiblu?
      • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 11:07
        Tereska, za mydłem. Inny był wyobrażany i grzebany od tyłu przez Witka. To też jakoś brutalnie brzmismile
        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 11:12
          Dawaj jeszcze brutalniejszą smile
          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:07
            Co było pod kłębowiskiem podartych, brudnych pończoch w bardzo starej torbie?

No, to chyba dość brutalne i obrzydliwewink
            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:21
              Na pewno jakieś precjoza.
              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:27
                Tego bym akurat tak nie nazwała ale strzelasz bardzo blisko.
                • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:39
                  Książeczki PKO?
                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:42
                    I to jest doskonała odpowiedź!
                    Świadczy o wybitnej znajomości twórczoścismile
                    • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:46
                      Merci.
                      A teraz czas na zagadkę z trupem w tle. smile
                      Kto zmarł w bluzce w szerokie pasy?
                      • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 18:23
                        Barbara Borkowska podszywaczka
                        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:23
                          Z tym, że ona nie Barbara.
                          • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:40
                            z domu to ona Fela była z Balbiną big_grin
                            • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:43
                              Dobra, dobra już jej w zęby nie będziemy zaglądać.
                              • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:57
                                Kto miał na czole przepiękną plamkę taką jak hinduskie księżniczki, a potem śmierdział w piwnicy jak szatan?
                                • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 23:25
                                  Ikhmkhmgmhy ...
                                  Matkooo...
                                  Tak mocno bić?
                                  I nie mówcie mi, że to proste, bo nad trasę W-Z mimo deszczu się będę musiała udać i nad szkopem parszywym posmarkać.
                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 23.07.11, 22:36
                                    On chyba coś z Trupski, chyba Stefan. Ale coś mi się wydaje, że on dwojga nazwisk był i dwa pokolenia go różnie znały. A może mieszam postacie smile
                                    • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 24.07.11, 08:51
                                      blisko blisko big_grin dla ułatwienia dodam, że włoski miał w interesującym kolorze
                                      • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:32
                                        Zarżnęłam zagadki czy co?
                                        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:42
                                          Czekamy na podpowiedź.
                                          • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:59
                                            rudy był! no a kto był rudy??? i
                                            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 22:53
                                              No dobra, mam jeszcze dwa typy poza Stefankiem, a ponieważ nikt inny się nie pcha to może w końcu trafię big_grin.
                                              Tym razem stawiam na Konstantego Ptaszyńskiego, znanego także jako Słodki Kocio.
                                              To jak? Mam odpowiadać jeszcze raz czy może się udało smile?
                                              • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 27.07.11, 18:21
                                                Udało się zadawaj!
                                                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 27.07.11, 23:50
                                                  Tego się obawiałam smile. Ponieważ nie mam weny, będzie baardzo proste.
                                                  W jaki sposób , wg. kartki z tablicy ogłoszęń, miał zostać zamorodowany Stolarek?
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 12:58
                                                    Wlodek mu wpychal do geby jajka na twardo.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 13:28
                                                    W scoruccach wink
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 13:29
                                                    "P" zezarło.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 21:47
                                                    .. i jeszcze że dwie sztuki, ale kto by tam liczył smile. Slotna zadajesz.
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 01.08.11, 12:32
                                                    Co bylo okropna rzecza na "ssssss"?
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 01.08.11, 12:39
                                                    Sssssklep chyba ,syna małego w kapeluszu...
                                                    To takie pierwsze wrażenie,rzucające się ma oczy...
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 02.08.11, 20:21
                                                    No wlasnie nie byl to sklep, a ten syn. Sklep sie tylko szczesliwie zaczynal na te sama litere smile Sssspalone, mozesz zadac smile
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 10:25
                                                    Jakiego koloru był opel-combi,któym pan Karol odwoził Lalkę?
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 10:40
                                                    Żółty?
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 13:51
                                                    zadajesz
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:19
                                                    Od kogo Gurua dostała list z zaświatów?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:28
                                                    Od Heleny Wystrasz.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:35
                                                    Ok, powinnam była uściślić - realna Gurua, nie Joanna z powieści.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:39
                                                    A, realna, no to od lekarza, tylko nie pamiętam jak się nazywał.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:50
                                                    Myśl, myśl, ołówek gryź, uszami strzyż... smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 19:04
                                                    Kazior cycuś wink
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 22:54
                                                    To nie był cycuś tylko lekarz.wink Ustaliliśmy to na spotkaniu. Mam zagadkę, którą zadałam na dzisiejszym spotkaniu, ale nikt nie znał odpowiedzi.
                                                    Kogo zakneblowano pasztetem?
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 12:00
                                                    No i po co tu zajrzałam, gupi gupek? Teraz ten pasztet będzie mnie ćmił w mózg, jak odłamek sklerozy, krucafuks.
                                                    Gropo, może chociaż podpowiedz jaki on był: mazowiecki, duński, drobiowy, na wagę, z puszki...?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 13:59
                                                    Pyszny był.
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:17
                                                    No, to mamy jasność: w grę wchodzi potworny żarłok, albo nieludzki niejadek. Normalnie apetytny człowiek dałby radę przełknąć taką pyszność nie przerywając konwersacji.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:24
                                                    "Jakby pasztet niezwykły i cudownie pachnący, tyle, że z gatunku mordoklejstwa i dużo (...), bo w życiu czegoś tak znakomitego nawet nie próbował"
                                                  • orale Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:31
                                                    Zaprawdę pamięć nasza nie powiada nam nic...
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:44
                                                    Zaprawdę musicie rozjaśnić mroki.
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:48
                                                    Też nie wiem kto żarł, ale w produkcie coś jakby czuję rączkę naszej ulubionej ulubienicy Bogusi Chlupowej...?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:51
                                                    Dla ułatwienia dodam, że to nie ta książka smile
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:58
                                                    No to koniec, Gropo, zabiłaś wszystkich ćwiekiem na amen i możesz zacząć odprawiać godzinki, bo grzebanie po książkach może potrwać kilkanaście smile
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 15:11
                                                    A nagroda jest szalenie atrakcyjna, przypominam wink
                                                  • orale Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 15:23
                                                    Gropo, twoją nagrodę już Ewie dałamsmile
                                                    A ten pasztecik to raczej mi sie z małżonką niedoszłego boszczyka kojarzy
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 15:30
                                                    Dobra, dobra. Na razie jest kara w postaci widma śmierci męczeńskiej w piekielnym ogniu własnej niewiedzy, którego żadna nagroda nie zrekompensuje, niestety smile
                                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 15:50
                                                    No to smażymy się razem, ja podwójnie. Od wczoraj męczy mnie hrabiowski żłób.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 16:34
                                                    Odpowiadam hurtem:
                                                    - Nieboszczyk to zły trop
                                                    - Widmo jak najbradziej a propos, bo któż ślubował poziom dużo wyższy niż ponad przęcietny, hę? My wszyscy.
                                                    - Eulalijo, proszę nie wprowadzać fermentu żłobem. Na razie mamy pasztet na tapecie.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 17:38
                                                    Ojejku, a co dostałam?????
                                                    Z pasztetów jest jeszcze pasztet Teresy (raczej z wcześniejszych okresów działalnosci, bo potem chyba o niektórych przyp[rawach zapominała), pasztet, którym w okolicach Bożego Narodzenia obdarowuje tradycyjnie jeden z zaprzyjaźnionych domowo pano-fachowców od czegoś, i pasztet w tubach. Czy choć o milimetr zblizyłam się do rozwiązania? Uściślam: nie mam zamiaru rodzić.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 17:52
                                                    Dla ułatwienia dodam, że nie tędy wiedzie droga do rozwiązania, jakiegokolwiek zresztą wink
                                                    P.S. Nagroda jest duża (około 30 kg) i cała ruda.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 17:54
                                                    Już myślałam, że ja, ale za chuda...
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 19:23
                                                    "Elegancko" porwanemu chłopakowi - niestety w tej chwili nie pamiętam szczegółów.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 19:26
                                                    No brawo, prawie dobrze. Brakuje jeszcze imienia. I nagroda Twoja smile
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 20:35
                                                    Hi, hi, seter irlandzki czy kotek?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 20:49
                                                    Kociu! Jak możesz zdradzać co jest nagrodą! Teraz to nikt nie odpowie wink
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 22:24
                                                    Już znalazłam - to był Jacek!
                                                    I bardzo dziękuję za nagrodę ale jeżeli jest żywa to może lepiej nie, żywe to ja lubię oglądać za oknem.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 22:30
                                                    Tak, Jacek.
                                                    Oczywiście, że seter jest żywy, przecież nie oferowałabym w nagrodę martwego setera. smile
                                                    A tak na poważnie, to jest do wzięcia seter irlandzki, którego znaleźli w lesie moi znajomi. Ponieważ w lipcu znaleźli innego psa przywiązanego do drzewa i zatrzymali go sobie, to szukają dla seterka nowego domu.
                                                    Babo, zadajesz zagadkę.
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 22:50
                                                    Jak się nazywał czarny pomyleniec z orlim nosem?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 21.08.11, 08:09
                                                    Pan Palan(t)owski?
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 21.08.11, 11:45
                                                    Trafiony - zatopiony!
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 21.08.11, 11:55
                                                    kocio_pierzaczek napisała:

> Hi, hi, seter irlandzki czy kotek?

A jeśli chodzi o ten swetersmile irlandzki, ja wprawdzie nie reflektuję ale może koleżanka będzie zainteresowana, więc proszę o fotkę.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 21.08.11, 18:56
                                                    Jakaż to lektura ( nie po raz pierwszy zresztą czytana) sprawiła, że Gurua zapragnęłła końtaktu z tygrysem ussuryjskim?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 09:41
                                                    "lesne morze" newerlego. najpierw wydawalo mi sie, ze byla to "pamiatka z celulozy", ale sprawdzilam smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 09:47
                                                    W dziesiątkę!!! A już chciałam podpowiadać wink
                                                    Zadajesz!
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 10:28
                                                    kto uparl sie nabyc niebieska gabke?
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 10:53
                                                    Joanna w Kopenhadze?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:02
                                                    nie, nie joanna smile
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:07
                                                    Ania
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:43
                                                    dokladnie smile
                                                    w ramach bonusu moglabym zapytac co przyniosla sprzedawczyni z zaplecza po pokazaniu przedmiotu palcem na wystawie, ale nie bede malostkowa.
                                                    zadajesz!
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:49
                                                    Jak miał na imię mąż Białej Glisty?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:59
                                                    Sławek?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 11:59
                                                    wiem, ale nie powiem wink
                                                    i nawet zagladac do ksiazki nie musze.
                                                    niech inni tez maja szanse smile
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 12:35
                                                    To powiedz, czy zgadłam, zadam następną i będę miała spokój smile
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 12:38
                                                    Minerwo, zgadłaś.
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 12:47
                                                    O. Dzięki, bo już na siebie klęłam za głupotę - wyrwałam się do odpowiedzi, a na net wejdę dobrze jak wieczorem. No to zadaję:
                                                    Jak skończył aaron?
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 14:33
                                                    Na śmietniku i dzieci się nim bawiły?
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 23.08.11, 21:39
                                                    Tak właśnie, i jeszcze im od tego jakieś bąble powyłaziły, bo aaron był dokuczliwy bardzo.
                                                    Zadajesz!
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 08:30
                                                    Kto, pływając, śpiewał arie operowe?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 08:36
                                                    Ten nadaktywny Włoch w Taorminie, kiedy wyszedłsza z lochu wink się regenerowała i nabierała urody.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 09:34
                                                    Tak jest. Zadajesz.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 11:52
                                                    Jaką torebkę miała Gurua do stroju, którym niewątpliwie uatrakcyjniła ślub Anki?
                                                    Dwie cechy poproszę.
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 12:55
                                                    kopertowka o patriotycznych barwach narodowych smile
                                                    pozyczona, o ile pamietam.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 16:33
                                                    Yes!!
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 18:52
                                                    znaczy moja kolej, tak?

w czym robila od lat pani kryskowa?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 19:12
                                                    W Desie chyba robiła abo u lubilerawink W brylantach i takich tam za komuny?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 19:15
                                                    no, w kamieniach szlachetnych robila (to nie jest moja konstrukcja gramatyczna, a pani ch. smile)
                                                    no to zadajesz
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 19:21
                                                    Siedząc przy biurku, w samym środku wakacji młoda Gurua ni stąd ni stamtąd doznała jasnowidzenia. Na jaki temat?
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 19:44
                                                    dobra, jeszcze to jedno, potem daje szanse innym smile
                                                    wojna byla, ludzie gineli i mloda gurua bala sie o rodzine.
                                                    no i przy tym biurku doznala objawienia, ze nikomu sie nic nie stanie i przestala sie bac.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 19:50
                                                    No zarazo jedna, chyba jaką podpowiadaczkę (marzenie mojego szkolnego kolegi ) masz????
                                                    Dobrze oczywiście!
                                                    Zadajesz wink
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 21:22
                                                    ee tam smile
                                                    pamiec mam dobra, do ksiazek chmielewskiej czytanych i sluchanych b. chetnie wracam, a jesli wiem, o jakiej ksiazce rozmawiamy i nie jestem pewna szczegolu - tak jak z tym slubem anki; torebke pamietalam, ale nie bylam pewna, ze o ten slub chodzilo - moge szybko sprawdzic. posiadam bowiem nieomal wszystkie ksiazki guruy (oprocz paru ostanich, mam za to byczki) nie tylko niejako analogowo, ale rowniez jako pdf-y i wersje na kindla i ibooks. a w takich b. latwo jest cos sprawdzic, jesli potrafisz szukac smile
                                                    a teraz do rzeczy:
                                                    dlaczego archeolodzy seplenili?
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 23:21
                                                    > dlaczego archeolodzy seplenili?

Bo Januszek nie wiedzial, ze te ich scyty to nie pagorki.
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 23:25
                                                    brawo!
                                                    zadajesz smile
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 24.08.11, 23:32
                                                    Jakiego koloru byl chalupniczy autopilot?
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 25.08.11, 08:01
                                                    Wiem, ale nie powiem, bo nie mam na podorędziu kolejnej zagadki.

Nawiasem mówiąc, droga redakcjo, co to jest podorędzie i gdzie ja je mam?
                                                  • rennifer.lopez Re: Zagadki Vol. X 25.08.11, 21:56
                                                    W mojej głowie ten akryl jest biały, jak widzę tę Stellę na tle tego morza, ale może źle mi się na dysku zapisało?
                                                    Podorędzie to jest taki narząd za śledzioną, w którym znajduje się podręczny zbiór orędzi, z którym każdy z nas przychodzi na świat. Gdybyś np. dostała nagrodę Nobla, to zaglądasz za śledzionę i już wiesz, co powiedzieć.
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 25.08.11, 23:27
                                                    rennifer.lopez napisała:

> W mojej głowie ten akryl jest biały, jak widzę tę Stellę na tle tego morza, ale
                                                    > może źle mi się na dysku zapisało?
                                                    > Podorędzie to jest taki narząd za śledzioną, w którym znajduje się podręczny zb
                                                    > iór orędzi, z którym każdy z nas przychodzi na świat. Gdybyś np. dostała nagrod
                                                    > ę Nobla, to zaglądasz za śledzionę i już wiesz, co powiedzieć.

"Z westchnieniem wyciągnęłam z siatki nie dokończony szal wraz z motkiem BIAŁEGO acrylu..." Jeżeli chodzi o TEN akryl smile , to masz dobrze zapisane. Przepraszam, że się wypowiadam, bo nie ja zadawałam, ale zachwyciło mnie wyjaśnienie na temat podorędzia i nie mogłam się powstrzymać, żeby się nie odezwać smile Oczami duszy mojej widzę, jak SzanPaństwo się rzuca zaglądać sobie za śledziony big_grin big_grin big_grin Wszystkim życzę nagród Nobla!
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 25.08.11, 23:39
                                                    Bialy, bialy, dogadajcie sie kto zadaje, albo zadajcie kilka smile
                                                  • rennifer.lopez Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 15:38
                                                    Embepe, dziękuję za uhoredowanie big_grin
                                                    To ja zadam, bo co mi szkodzi. Jakie kamienie miała w koronie beztrosko porzucona królowa?
                                                  • balamuk Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 17:38
                                                    Ni cholehy nie pamietam, za to przylaczam sie do horedowania, bardzo piekna definicja!smile
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 17:54
                                                    > Embepe, dziękuję za uhoredowanie big_grin
                                                    > To ja zadam, bo co mi szkodzi. Jakie kamienie miała w koronie beztrosko porzuco
                                                    > na królowa?

smile Jak mnie co zachwyci, to od razu się wypowiadam! smile
                                                    Pewnie, że Ty zadajesz, bo to Ty odpowiedziałaś prawidłowo, ja to tylko tak się wtrąciłam przy okazji i nie bardzo na temat smile
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 22:36
                                                    diamenciki miala smile
                                                    uprzejmie prosze, zeby ktos inny zadal zagadke, bo umysl mam dzisiaj wymeczony i zionie niejako czarna dziura.
                                                  • rennifer.lopez Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 22:54
                                                    Tak, diamenciki smile Swoją drogą bardzo chciałabym zobaczyć takie szachy w naturze, muszą być piękne. Ciekawe, czy Gurua je naprawdę widziała, czy wymyśliła.
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 26.08.11, 23:27
                                                    ania_m66 napisała:

> diamenciki miala smile
                                                    > uprzejmie prosze, zeby ktos inny zadal zagadke, bo umysl mam dzisiaj wymeczony
                                                    > i zionie niejako czarna dziura.

To ja się pcham z pytaniem: kto domagał się, by go zaraz teraz natychmiast uśpiono i zoperowano?
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 29.08.11, 17:48
                                                    Sekretarz POP-u w obawie przed kosmitami.
                                                  • cytrynka6543 Re: Zagadki Vol. X 29.08.11, 19:48
                                                    Gurua przy współudziale Marii (tej od wyścigów) w kwestii narośli na krtani?
                                                  • cytrynka6543 lbo odwrotnie. 29.08.11, 19:49
                                                    Albo odwrotnie: Maria bez Guruy. wink
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 09:43
                                                    cytrynka6543 napisała:

> Gurua przy współudziale Marii (tej od wyścigów) w kwestii narośli na krtani?

Cytrynko, mnie być wielka przykrość, ale tym razem to jednak Szkorbut zwyciężył.

Hm... a podobno to właśnie cytryny najlepsze na szkorbut smile))
                                                    Ale to tylko taka dygresyjna refleksyjka po marynistycznych lekturach...
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 15:39
                                                    Biorąc pod uwagę wszystko co zostało powiedziane dotychczas boję się zadawać wink, ale zbiorę się na odwagę.
                                                    Dlaczego niejaki Philip podróżował do pracy starym struplem zamiast normalnym, przyzwoitym rowerem?
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 19:44
                                                    Bo młodszy brat pożyczył jego rower i na dodatek go rozbił...
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 21:25
                                                    Zabrał, zabrał i jak to się skończyło smile. Wniosek - uważać na czynu młodszego rodzeństwa.
                                                    Zadajesz.
                                                  • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 09.09.11, 09:41
                                                    Tutul - hej, halo - zadajesz zaległą ? Bo coś nam wątek skapcaniał wink
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 10.09.11, 09:17
                                                    Nie wiedziałam,że to ja mam zadawać.

Jak należy kroić cebulę do sałatki i dlaczego?
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 10.09.11, 17:39
                                                    Czy chodzi o to, żeby nie odcinać ogonka? Najpierw cebulę przekroić na pół, ogonek też i za ten ogonek trzymając kroić najpierw wzdłuż, a potem w poprzek? Bo płakać zaczyna się przy ósmej połówce?
                                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 11.09.11, 09:21
                                                    Drobniutko, sam smak przechodzi i nie szkodzi. Siostra Marcinka.
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 11.09.11, 10:45
                                                    Zadajesz Eulalijosmile
                                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 11.09.11, 22:55
                                                    O! To ja.
                                                    Dobra, w podobie, czego Kasia najbardziej nie mogła i prawie umarła?
                                                  • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 19:49
                                                    Podobno spleśniałe cytryny są działają odstraszająco na mrówki faraonki!
                                                    Sory Cytrynka big_grin ja jeszcze nie próbowałam bo jakoś nie chcą pleśnieć cholery tylko wysychają mimo maczania w kurzu.
                                                  • embepe Re: Zagadki Vol. X 30.08.11, 09:33
                                                    szkorbut-lumbago napisała:

> Sekretarz POP-u w obawie przed kosmitami.

Właśnie jego miałam na myśli! Zadajesz!

• tutul Re: Zagadki Vol. X 12.09.11, 18:04
                                                    Kasia nie mogła zejść z drzewa?

Eulalija zapytała:
                                                    czego Kasia najbardziej nie mogła i prawie umarła?
                                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 12.09.11, 21:48
                                                    Matkoooo ...
                                                    Nie o tę Kasię mi chodziło, ale masz rację, muszę to uznać, choć w zagadce była podpowiedź, że w podobie, że w temacie żarcia. Chodziło mi o Piaskowską z "Drugiego wątku" co ją Najmowej mleko prawie zabiło. Okej, za nieprecyzyjność mam dwie kartki żółte i jedną czarwoną, nie będę na razie w wątku się odzywać.
                                                    Za skojarzenia wszechchmielewskie dla Tutul by się jakiś laur przydał.

Tutul! Zadajesz!
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 08:42
                                                    Moja wina ...ale mam kota w domu,w dodatku chorego i właśnie była mowa o leczeniu.A ja nieco zmęczona po intensywnym dniu (nie powiem że pracy,byłaby to nieprawda)

A teraz: Kto (oprócz Gurui ?) zaczął liczyć ropę na wanny?

(Nie jestem pewna,czy Gurua tak się odmienia-znaczy się słowo-dlatego pytajnik.Proszę o ew korektę)
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 13:38
                                                    aaa, ten kapitan, ktory zostal przez nia nagabywany w ramach "nieboszczyka" - zbyszek krasnodebski, czy jakos tak. kumpel alicji i kapitan zeglugi wielkiej smile
                                                  • woloduch1 Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 19:30
                                                    Ze nie wspomne o uczniach liceum w Roztoczu.

Pozdrawiam

Woloduch
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 19:40
                                                    Do uczniów nie dotarłam.Ania zadaje
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 19:58
                                                    ja tez nie.
                                                    znaczy nie dotarlam do uczniow.
                                                    gdzie (najprawdopodobniej) gurua spotkala jedynego nieuczciwego milicjanta?
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 21:01
                                                    ania_m66 napisała:

> ja tez nie.
                                                    > znaczy nie dotarlam do uczniow.
                                                    > gdzie (najprawdopodobniej) gurua spotkala jedynego nieuczciwego milicjanta?

" ... może w Bieczu, a może gdzie indziej." smile
                                                  • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 21:26
                                                    dokladnie smile
                                                    zadajesz koszmarna.babo
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 13.09.11, 21:49
                                                    Na tle czego matka Guruy dostała fioła i co w związku z tym kazała robić?
                                                  • ida14 Re: Zagadki Vol. X 15.09.11, 00:34
                                                    mnie sie kojarzy świeże mleko i jazda po wsiach i opłotkach jeno.
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 15.09.11, 19:26
                                                    Mnie chodziło o coś co zdarzyło się poza Polską.
                                                    Niestety nie mogę jednoznacznie stwierdzić czy można uznać chociaż częściowo Twoją odpowiedź, bo niestety nie znam całej twórczości Guruysad
                                                  • ida14 Re: Zagadki Vol. X 16.09.11, 00:31
                                                    Spoko, jak dla mnie można nie uznawac wink
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 17.09.11, 12:47
                                                    Dostala fiola na punkcie wyjazdu do Toronto i uparla sie jechac, ale dostala go jeszcze w Polsce, nie poza, wiec tez pewno nie to wink
                                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 17.09.11, 16:03
                                                    O ile sobie przypominam, starsza pani na wyjeżdzie dostała całą grządkę fiołów - między innymi na punkcie jedzenia, i dopominała się to o szynkę, to o tłustszą śmietanę...
                                                  • asia.sthm Re: Zagadki Vol. X 17.09.11, 16:53
                                                    mnie sie wietrzenie kojarzy, albo kazala otwierac albo zamykac okna....juz nie wiem.
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 18.09.11, 15:45
                                                    slotna napisała:

> Dostala fiola na punkcie wyjazdu do Toronto i uparla sie jechac, ale dostala go
                                                    > jeszcze w Polsce, nie poza, wiec tez pewno nie to wink
                                                    >
                                                    Ciepło, ciepło...
                                                    Przepraszam, że dopiero teraz ale byłam strasznie zarobiona.
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 19.09.11, 22:15
                                                    > Ciepło, ciepło...
                                                    > Przepraszam, że dopiero teraz ale byłam strasznie zarobiona.

Aha, w Kanadzie. W Kanadzie dostala fiola na punkcie drzew, ale raczej nie byl spektakularny na tle innych, wiec tez pewno pudlo.
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 19.09.11, 22:54
                                                    slotna napisała:

> > Ciepło, ciepło...
                                                    >
                                                    > Aha, w Kanadzie. W Kanadzie dostala fiola na punkcie drzew, ale raczej nie byl
                                                    > spektakularny na tle innych, wiec tez pewno pudlo.
                                                    >

Coraz cieplejsmile
                                                    1/2 zaliczona.
                                                    A kto powiedział, że musi być spektakularny?? Miało może być łatwo coby SzanPaństwo zgadli zanim jeszcze skończę pisać?????? Niedoczekanie moi kochani wink
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 19.09.11, 23:05
                                                    > Coraz cieplejsmile
                                                    > 1/2 zaliczona.

W sensie, ze kazala liczyc ile razy sie zmiesci w drzewie, czy w ogole nie z drzewami, tylko inny? Zarcie juz bylo, wietrzenie bylo... Kurcze, no! big_grin
                                                  • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 20.09.11, 10:01
                                                    Właśnie o to liczenie mi chodziło!
                                                    Zadajesz!
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 20.09.11, 14:50
                                                    Uff! wink

To ja tez zagranicznie: jak powiazano z Joanna czlowieka utopionego w kanadyjskim jeziorze?
    • blackauri Re: Zagadki Vol. X 20.09.11, 15:27
      miał przy sobie zdjęcie rengenowskie zęba Guruy
      • slotna Re: Zagadki Vol. X 20.09.11, 16:04
        blackauri napisała:

> miał przy sobie zdjęcie rengenowskie zęba Guruy

Twoja kolej smile
    • blackauri Re: Zagadki Vol. X 20.09.11, 17:22
      Kto charakteryzował się wdziękiem przerażonej sarny?
      • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 27.09.11, 10:43
        Szczał na bramkę: Elunia?
        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 27.09.11, 11:02
          Chyba chodzi o tę Polkę, co pracowała w Anglii u poszukiwanej Ewy (Mnie zabić). Policjant ją zaskoczył przy drzwiach i jak się przestarszyła, to mu się skojarzyła z sarną. Zapomniałam jak miała na imię, Katarzyna?
          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 27.09.11, 12:16
            Ona chyba była Jadwiga.
    • blackauri Re: Zagadki Vol. X 27.09.11, 10:39
      nikt już się nie bawi?
    • blackauri Re: Zagadki Vol. X 28.09.11, 12:07
      Zgadza się, Jadzia Gąsowska.
      • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 04.10.11, 13:36
        To kto teraz zadaje: Eulalija czy Stara.Gropa?
        • eulalija Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 09:42
          Stara Gropa jeśli już się z kurzu otrzepała. Bo to Ona powiedziała kto, ja tylko dodałam imię które mi zaświtało.
          • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 10:23
            No to do roboty.
            Jakie papierosy paliła Alicja?
            • eulalija Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 10:45
              No, to się nazywa kosmiczna skleroza! Mam ten obraz przed oczami, Joanna i Aicja siedzą w kuchni, kapusta się gotuje i śmierdzi jak szatan, omawiają zbrodnie i zabrakło im papierosów. Poświęcić się ma Joanna, wygrzebują drobne, idzie do automatu, w automacie nie ma ani jej ... tu pada mrok na mą pamięć ani ulubionych Alicji ..., kupuje 10 sztuk ... jedynych jakie zresztą były, bez filtra, jeszcze mówi do Alicji, że się dla nej poświęciła.

Gropo, może chociaż za szczegółowy opis mi uznasz? Chodzą za mną Look'i i Viking'i ale jakoś tak strasznie nieśmiało.
              • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 10:49
                chyba dobrze chodzą ale niech się Gropcia wypowiebig_grin
                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 11:20
                  A kto palił Goloasy i jak to się poprawnie pisze? Bo do prawdy na pamięć moją ... big_grin
            • gat45 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 11:28
              stara.gropa napisała:

> No to do roboty.
              > Jakie papierosy paliła Alicja?

Przełamane na pół.
              Dyg.
              Wracam do ławki.
            • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 13:43
              Eulalijo, prawie zgadłaś, bo jedne z tych wymienionych przez Ciebie. No to decyduj które. smile
              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 13:51
                Fifty fifty pół na pół jeden zając jeden wół smile

Look'i.
                • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 13:53
                  Pudło!
                  Inni maja szansę smile
                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 15:21
                    No i teraz tłumy z gębamy pełnymi tych morskich rozbójców się czają w blokach startowych, ślina z pyska kapie, a Eullija zamilkła!
                    • eulalija Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 15:52
                      Zamilkłam, bo się obraziłam nieodwołalnie.
                      Za tak szczegółowy opis powinno mi być uznane.
                      A jak nie to nie, zgadujcie sobie sami, tam jest druga propozycja, na samym końcu dłuższego tekstu.

• stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 16:01
                        Idę teraz studiować, jak wrócę, to postaram się obłaskawić bestię, tzn. chciałam powiedzieć Eulaliję. Pa.
                        • gat45 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 16:06
                          A ja co, od macochy ? Tak ładnie odpowiedziałam, i kokardę miałam porządnie zawiązaną i skarpetki białe całkiem czyściutkie i w ogóle w żadnym wątku nikt mi nie odpowiada i zawsze biedyny Gat kończy gałązkę i inne dzieci się ze mną nie chcą bawić choć ja jestem grzeczna i miła i nikogo nie biję nie drapię i nie pluję ale nikt mnie nie lubi to ja już chyba pójdę sobie płakać w kąciku buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
                          • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 16:15
                            Gatu, mnie ujęło, że tak pięknie dygłas byłaś! Naprawdę! A jeszcze żeby wiedziałam, że miałaś kukardę!!!!!
                            A Gropa to na jakie wieczorówkie się zapisała, a?
                          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 16:29
                            Nie warto Gat w kąciku, nikt nie zauważy, trzeba ryczeć na środku w trzech skalach czy jak to się tam nazywa, duchy północne wiedzą, mole, śmole i dury.

Gat, Ty nawet ne wiesz ile razy mi się wydawało, że mnie równo wszyscy ignorują, tu już tak jest.
                            • gat45 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 16:42
                              To ja zaraz wrócę, tylko się wysmarkam porządnie
                              • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 19:47
                                Wracaj smarkata. Złamanego papierosa nie mogłam uznać, bo jak sobie wyobraziłam Alicję z takim zwisającym jej z ust, to głupawki dostałam. A tu poważne pytania, to i odpowiedzi muszą być sieriozne. wink
                                Też mam często takie wrażenie, że jak coś napiszę, to potem przez 5 dni nikt się nie dopisuje. Widocznie tak musi być.
                                Jestem ciągle na tej samej wieczorówce, jeno 3 część obecnie uskuteczniam.
                                Eulalijko, może byłabyś taka uprzejma i zadała nową zagadkę? Nie udawaj, że się obraziłaś, bo i tak wiemy, że nie możesz bez TWCh żyć. Prawda to, czy fałsz? smile
                                • gat45 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 19:57
                                  Ależ Szanowna Gropo, to była Bardzo Poważna Odpowiedź ! Bodajże w "Byczkach" bardzo dużo i często mówi się o tych Alicjowych połówkach. I chyba nawet w "Krokodylu". Aż odniosłam wrażenie, że nie marka jest ważna, ale właśnie to bardzo osobnicze przełamywanie na pól.

Ale dobrze, spróbuje jeszcze raz :

SZKODLIWE

Czy teraz zdałam ?
                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 20:02
                                    O tak. Zadajesz. smile
                                    • gat45 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 20:07
                                      No tom się dochrapała sad

Idę myśleć.
                                      • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 20:51
                                        A jak będziesz miała chwilkę, to se i posiedź wink
                                        • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 22:20
                                          Gat myśli i myśli, to ja z innej beczki, w końcu to też zagadka: jutro Nobla dają, macie jakieś psie czucie?
                                          • koszmarna.baba Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 22:31
                                            Niestety na pewno nie mniesad
                                          • groha Re: Zagadki Vol. X 05.10.11, 22:38
                                            Nie mam żadnych, bo chyba już straciłam węch, ale tak mnie zafascynował literacki Ig Nobel za teorię odkładania wszystkiego na później, że właściwie czuję się w pełni usatysfakcjonowana.
    • gat45 Re: Zagadki Vol. X 06.10.11, 04:33
      Mam.

Ilu narzeczonych odbiła biednej Gaci finezyjna Finetka przed wyjazdem z Polski ?
      • blackauri Re: Zagadki Vol. X 06.10.11, 08:02
        Strzelam: dwóch? A Alicja paliła vikingi bodajże...
        • gat45 Re: Zagadki Vol. X 06.10.11, 08:14
          Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
          • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 06.10.11, 17:13
            Jednego jedynego, bo tylko tylu udało się Gaci złapać?
            • gat45 Re: Zagadki Vol. X 06.10.11, 17:51
              Też nie

tralalalalalala

a już myślałam, że od razu traficie. Gmerałam po książce, bo ambitnie chciałam zapytać, którego zęba dotyczyło wędrowne zdjęcie rentgenowskie, ale nie trafilam na opis konkretny typu "piatka lewa górna". Więc niechętnie przerzuciłam się na narzeczonych Gaci.
              • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 07.10.11, 19:28
                No to ja też poszukała, ale teraz kto już by ktoś trafił bo wypadało w kolejności.
                Co najmniej trzech ich było.
                • gat45 Brawo ! 07.10.11, 19:41
                  A nawet mnie to zdziwiło, bo wcześniej Gacię przedstawiono jako zupełnego kocmołucha bez powodzenia.

Za to numerku zęba wciąż nie znalazłam.
                  • ewa9717 Re: Brawo ! 07.10.11, 21:55
                    Coś fajnego znalazłam, to tak poza konkursem, póki się nie znajdzie szczęśliwa zgadnięta.
                    Gurua powiedziała, że gdyby wiedziała, ile się naautografuje, nie wygłupiałaby się z zadną Joanną Chmielewską, tylko nazwała...
                    No jak? Kto jego wie?
                    • woloduch1 Re: Brawo ! 07.10.11, 22:08
                      Ewa Maj.

Pozdrawiam

Woloduch
                      • embepe Re: Brawo ! 07.10.11, 22:12
                        Ewa Puk!
                        • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 07.10.11, 23:51
                          Znalazłam się już i będzie trochę podchwytliwie, ale łatwo smile
                          NA którą godzinę Lesio zmamówił kierownika zespołu orzekającego?
                          • ewa9717 Re: Brawo ! 08.10.11, 08:22
                            Na jedenastą albo na drugi dzień. Ale tylko mi się tak majaczy.

A co do nazwiska, idziecie dobrym sześcioliterowym śladem. Podam rozwiązanie, bo to z ksiązki Marty Węgiel "Portrety nie tylko filmowe": Ada Mak wink
                            • embepe Re: Brawo ! 08.10.11, 11:08
                              Moja wersja jest z "Chmielewskiej dla zaawansowanych", strona 126 smile
                          • embepe Re: Brawo ! 08.10.11, 11:14
                            szkorbut-lumbago napisała:

> Znalazłam się już i będzie trochę podchwytliwie, ale łatwo smile
                            > NA którą godzinę Lesio zmamówił kierownika zespołu orzekającego?
                            Lesio w ogóle zapomniał do niego zadzwonić! Ale nakłamał, że nie mógł się dodzwonić smile Zresztą kierownik zespołu orzekającego tak czy owak był w delegacji i miał wrócić za dwa dni.
                            • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 08.10.11, 18:38
                              Dokładnie tak. Teraz Ty embepe smile
                              • embepe Re: Brawo ! 08.10.11, 21:47
                                Wczoraj znowu spłakałam się nad tym ze śmiechu, choć czytałam to po raz n-ty. A SzanPaństwo pamięta, co utrudniało identyfikację Klekota? big_grin big_grin big_grin
                                • ewa9717 Re: Brawo ! 08.10.11, 21:50
                                  Że Gurua Klekocią ksywkę za nazwisko brała?
                                  • slotna Re: Brawo ! 09.10.11, 11:10
                                    To, ze Klekot o tym nazwisku mial cala gebe zabandazowana.
                                    • embepe Re: Brawo ! 09.10.11, 11:17
                                      Brawo! Klekot miał nie tylko zabandażowaną gębę, ale między Mamunią i Robertem zaistniało pewne niedogadanie, czy Klekot to ksywka czy nazwisko. Absolutnie przecudna scena! Obie odpowiedzi OK, zadawajcie obie - wątek się rozgałęzi smile
                                      • ewa9717 Re: Brawo ! 09.10.11, 13:20
                                        Łatwe: Gurua wspomina o jedynej instytucji, która zaoszczędziła i oszczędza jej gniotu.
                                        Co to za instytucja?
                                      • slotna Re: Brawo ! 10.10.11, 01:05
                                        Kto chowal amunicje u folksdojcza?
                                        • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 10.10.11, 19:26
                                          Wiem kto chował: babcia koleżanki Jneczki. Ale instytucji się nie domyślam.
                                          • ewa9717 Re: Brawo ! 10.10.11, 19:39
                                            A myślałam, ze odpowiedź padnie chórem wink
                                            • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 11.10.11, 08:18
                                              Wciaż myślę, może mi się jeszcze uda smile
                                              • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 14.10.11, 10:10
                                                Jak by tak może małąpodpowiedź co do instytucji?

I czy ja mogę zadawać czy musze zgadnąć obie zagadki wink?
                                                • ewa9717 Re: Brawo ! 14.10.11, 15:27
                                                  Kużden jeden wi i widzi wink
                                                  • minerwamcg Re: Brawo ! 14.10.11, 23:51
                                                    Milicja/policja?
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 15.10.11, 01:37
                                                    Nie.
                                                    Zaufaj oczom wink
                                                  • slotna Re: Brawo ! 16.10.11, 16:07
                                                    > Nie.
                                                    > Zaufaj oczom wink

Gniotu oszczedza magiel tongue_out
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 16.10.11, 16:19
                                                    Nie!
                                                    No patrzajcież, kurna, nie w serce czy gdzie wzrok nie sięga, ino prosto przed siebie, slepe komendy!
                                                  • se_nka0 Re: Brawo ! 16.10.11, 16:49

"... zachwycające Towarzystwo Wszystko Chmielewskie, które zdaje się, realizuje cel mojej całej pracy i doskonale się bawi, za co niech im Pan Bóg da zdrowie (...). Rany boskie, co za ludzie...!"

My to są??
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 16.10.11, 16:52
                                                    Może internet w ogólności i szczególności.
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 16.10.11, 17:06
                                                    Senka zgadła, nie ta cacata wink wprwdzie, ale tak jak z zagadce napisałam, gurua się o TWCh wyraziła!
                                                  • se_nka0 Re: Brawo ! 16.10.11, 19:13
                                                    Zgadza się, nie ta cytata, ale tę cytatę mamy przed oczyma wink

Dlaczego/czego/kogo bała się Joanna w swoim własnym domu. Podkradała się pod drzwi i przez szybkę, ostrożnie patrzyła kto dzwoni do furtki.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 18.10.11, 11:50
                                                    Zatem, bała się dostawców drewna opałowego i krowiaku, bo miała już baaardzo dużo (w odpowiednim miejscu jest bardzo barwny opis ilości, ale piszę z głowy i nie będę przekłamywać - w razie potrzeby przepiszę oryginał), a nie wiedziała już jak odmawiać, ponieważ nie chciała zrażać do siebie rzeczonych dostawców. Proszę zauważyć jakie mi ładne zdanie podrzędnie zbudowane wyszło było smile.
                                                    Co zaś do imienia koleżanki, to sprawdzałam i na początku nie ma, a na drugi raz kiedy o tym mowa nie mogę trafić. Coś mi się Bożenka o pomięć obija, ale mogła być to koleżanka z innej książki, nie będę się upierała.
                                                  • se_nka0 Re: Brawo ! 18.10.11, 18:26
                                                    I to jest odpowiedż wlaściwasmile Nie musi być cytat, wszyscy wiemy o co chodzi.
                                                    Zadajesz.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 20.10.11, 22:33
                                                    Jaki wzorek miały prześladujące walizki i kogo prześladowały?
                                                  • slotna Re: Brawo ! 22.10.11, 12:48
                                                    Walizki byly w krate i przesladowaly Terese, przynajmniej poczatkowo, bo pozniej to juz cala bocznodrozna ekipe.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 22.10.11, 19:09
                                                    Dokładnie. Teraz Ty smile
                                                  • slotna Re: Brawo ! 23.10.11, 15:09
                                                    Dlaczego Stefan tak dlugo nie przychodzil?
                                                  • myszwkropki Re: Brawo ! 28.10.11, 20:05
                                                    Bo obiecał sobie, że przyjedzie autobusem (a może jakimś innym środkiem lokomocji? Tego autobusu nie jestem pewna). Tymczasem tego autobusu jeszcze nie "puścili"? Cóś tak mi się trzepocze...
                                                  • minerwamcg Re: Brawo ! 28.10.11, 20:58
                                                    Trolejbusem.
                                                  • slotna Re: Brawo ! 28.10.11, 21:55
                                                    Postanowil sobie, ze przyjedzie trolejbusem i teraz nie wiem, kto ma zadawac big_grin Moze kto pierwszy po prostu.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 07.11.11, 13:38
                                                    Wznawiamy?
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 07.11.11, 22:04
                                                    Zanim właściwa osoba zada, taki przerywniczek u Morse'a wyczytany:
                                                    "Gypsy Rose Lee, artystka-?, przyjechała do Hollywoodu z dwunastoma pustymi walizkami."

Jakie słówko zastąpiłam pytajnikiem?
                                                  • asia.sthm Re: Brawo ! 07.11.11, 22:43
                                                    nudystka
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 07.11.11, 22:47
                                                    Finalnie tak wink
                                                    Ale tu o rodzaj uprawianej śtuki idzie!
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 07.11.11, 22:52
                                                    striptiserka
                                                  • asia.sthm Re: Brawo ! 07.11.11, 22:59
                                                    pierwsze przyszlo glowy , no i rymowalo mi sie w dodatku
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 07.11.11, 23:03
                                                    No właśnie, streptasa robiła. Gropa zadaje wink
                                                  • eulalija Re: Brawo ! 08.11.11, 08:58
                                                    Proponuję by Gropa zadała w nowym wątku.
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 09:36
                                                    Nie chce mi się.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 08.11.11, 10:40
                                                    W nowym wątku Ci się nie chce czy wcale nie chcesz zadawać? Bo jak w wątku to ja specjalnie dla Ciebie jakiś utworzę smile.
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 10:54
                                                    Nic mi się nie chce, mam uwiąd jesienny.
                                                  • 36krzysiek Re: Brawo ! 08.11.11, 11:19
                                                    Może Cię krowim gówienkiem podlać, po nim wszystko rośnie.
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 11:24
                                                    Udam, że tego nie czytałam - że zacytuję koleżankę E.
                                                  • balamuk Re: Brawo ! 08.11.11, 11:44
                                                    Slusznie czynisz, siostro w nicmisieniechceniu. Ale o tym uwiadzie lepiej nikomu nie mow, bo ci sie zaczna znajomi z uwaga przygladac...wink
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 11:52
                                                    I co gorsza, po przyjrzeniu się przytakną wink
                                                  • 36krzysiek Re: Brawo ! 08.11.11, 11:52
                                                    Słoniowym?
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 12:00
                                                    Baronie, grabisz, grabisz aż nagrabisz.
                                                  • 36krzysiek Re: Brawo ! 08.11.11, 12:05
                                                    jedna baba
                                                    drugiej babie
                                                    wsadziła
                                                    do szafy grabie smile
                                                  • stara.gropa Re: Brawo ! 08.11.11, 12:42
                                                    jedna baba
                                                    chłopu
                                                    wsadziła grabie
                                                    w żopu
                                                  • 36krzysiek Re: Brawo ! 08.11.11, 12:54
                                                    Ała!
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 08.11.11, 13:25
                                                    To był wyraz bólu przedporodowego w związku ze spodziewaniem się synka?
                                                  • 36krzysiek Re: Brawo ! 08.11.11, 14:11
                                                    Przepraszam, czy na zdjęciach z Bramy wyglądam na dziewiąty miesiąc?! Jasna cholera, przecież jestem na diecie!
                                                  • ewa9717 Re: Brawo ! 08.11.11, 14:25
                                                    Eeee, znam jedną taką, co to niby cierpiała na niestrawność, a to były bliźnięta!
                                                  • slotna Re: Brawo ! 19.10.11, 16:07
                                                    > Co zaś do imienia koleżanki, to sprawdzałam i na początku nie ma, a na drugi ra
                                                    > z kiedy o tym mowa nie mogę trafić. Coś mi się Bożenka o pomięć obija, ale mogł
                                                    > a być to koleżanka z innej książki, nie będę się upierała.

"Zamyślona babcia poruszyła się nagle i machnęła okularami.
                                                    - Czekajcie, bo mnie ciągle coś chodzi po głowie - rzekła żywo. - Tyś mówił, że oni
                                                    coś tam na tych znaczkach drukują. A ja sobie przypomniałam, że coś takiego słyszałam. O
                                                    jakiejś nielegalnej drukarni w tym domu... Kto mi o tym mówił? No, nie mogę sobie
                                                    przypomnieć...
                                                    - Babcia Agaty - podpowiedziała półgłosem Janeczka.
                                                    Babcia odwróciła się ku niej.
                                                    - Co...? A, właśnie! Tak, rzeczywiście. Rozmawiałam z babcią Agaty, tej koleżanki
                                                    Janeczki, ona tu bywała w czasie okupacji...
                                                    - Agata...?! - zdumiała się ciotka Monika.
                                                    - Ależ nie, jej babcia! - odparła babcia niecierpliwie. - Jeszcze jako młoda kobieta. Już
                                                    wiem, przypomniałam sobie! To byt zakonspirowany lokal, właśnie na tym strychu, mieli tam
                                                    magazyn broni i nielegalną drukarnię. Taką malutką, do ulotek."
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Brawo ! 20.10.11, 22:30
                                                    A pisałam przecie, że nie będę się upierać big_grin
                                          • slotna Re: Brawo ! 14.10.11, 23:02
                                            A to jeszcze imie kolezanki daj, bo chyba padlo smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka