Dodaj do ulubionych

Zagadki Vol. X

26.05.11, 08:22
Dawno nie było. Pobawimy się? To zaczynam, będzie łatwo.
Przy jakim drzewie była studnia, w której woda zrobiła się żelazista?
Obserwuj wątek
    • 36krzysiek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:25
      Grusza (Pyrus)
      • 36krzysiek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:33
        Dobrze? Jak nie, to będzie poza konkursem.
        Co to jest: czarne na czerwonym jedzie po zielonym.

https://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif
        • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 08:37
          Za moich czasów, czyli tak gdzieś średni mezozoik, mówiło się: czarny Murzyn na czerwonej jawie jedzie po zielonej trawie wink
          Odpowiedź też poza konkursem, bo spadam, pa dam pa dam pa dam...
          • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 12:51
            Nie grusza. smile
            • konopika Re: Zagadki Vol. X 26.05.11, 16:29
              Jedna była pod dębem, ale przyznaję, że nie pamiętam, czy to ta od żelazowej wody smile
              • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 09:05
                Ta, ta. Konopika zadaje. smile
                • konopika Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 11:44
                  Uwaga, będzie łatwo: Ukradziona Teresa "Takie cóś miała na plecach" co pozwoliło stwierdzić, że to właśnie ją widziano na motorze. Co i skąd to było?
                  • groha Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:17
                    > "Takie cóś miała na plecach"

Garb?

Pardon, to tylko żarcik taki byle jaki wink
                  • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:20
                    Ścierka to była.
                    • konopika Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 12:36
                      Brawo Seneko, dopisz jeszcze skąd ta ścierka na plecy. I zadawaj smile
                      • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 15:49
                        Ścierka z Cieszyna smile
                        Co ogłuszyło Tereskę - dobrze, że poleciało do wody, a nie w las?
                        • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 17:58
                          ekrazyt w ognisku zapalonym noca na wyspie zeby zjesc zlapanego szczupaka i sie ogrzac.
                          • se_nka0 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 18:16
                            Tak. Aniu zadajesz smile
                            • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 18:43
                              co lilian zwinela alicji?
                              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 19:49
                                Alicja podejrzewała nasionka ale to jednak były papierosy, których zabrakło przy bigosie i rozważaniu kto jest mordercą.
                                • ania_m66 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 20:08
                                  twoja kolej eulalijo smile
                                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 22:13
                                    Jak mus to mus.
                                    Ze starszych.
                                    Trzy umiejętności mniej osiągalne dla przeciętnego człowieka w zakresie posiadania Marka. I nie chodzi mi o dziennikarstwo i dojenie krówsmile
                                    • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 27.05.11, 22:31
                                      Pilotowanie takich różnych fruwających, fechtunek, skoki ze spadochronem, bycie rybakiem.
                                      A doił kozy wink
                                      • eulalija Re: Zagadki Vol. X 28.05.11, 10:28
                                        Jeszcze umiał z różnych strzelaćsmile
                                        Zadajesz.
                                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 02.06.11, 21:15
                                          Ewa9717 zadasz? Bo bym tak popróbowała, a nuż się uda smile.
                                          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 02.06.11, 22:09
                                            Bo już nawet w tym porządnym wątku są dwa wątki, ale ja, JA, Eulalija, mówię, Ewa zadaje!

• gat45 Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 11:22
                        psze pani, psze pani, ta ścierka była w paseczki !
                        • ania_m66 Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 13:00
                          zielono - zolte paski, jakby cos wink
                          • groha Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 13:57
                            Lniana też była ona, dodajmy. Rzeczona ścierka, znaczy. Musiała taka być, albowiem pochodziła z epoki, gdy polski len zdobił ciebie i twój dom. Oraz plecy, jak widać.
                            • konopika Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 28.05.11, 14:54
                              Prawdę powiedziawszy, to właśnie tak wyczerpującej odpowiedzi na temat ścierki oczekiwałam smile
                              • se_nka0 Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 03.06.11, 10:24
                                Ewo, zadaj coś nowego, Twoja kolej. Niech ta ścierka już zejdzie z pierwszego planu wink
                                • konopika Re: Jako "nowa" muszę być nadgorliwa : 03.06.11, 14:11
                                  Ewa chyba nie wie, że zadaje smile
    • gat45 A pytanie może być ? 03.06.11, 13:14
      Powiedzmy, że jest to zagadka, na którą ja nie znam odpowiedzi.

Czy Małgosia jest siostrzenicą autorki, czy jej ex małżonka ?
      • kocio_pierzaczek Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 14:09
        A czy autorka ma/miała siostrę? smile
        • gat45 Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 14:31
          Właśnie dlatego pytam, psze pani psorki, bo mi się nie zgadza. Moja siostrzenica tu, moja siostrzenica tam, a o siostrze(ach) ani dudu. Chociaż też mam wątpliwość : czyją przyjaciółką w latach młodzieńczych była ta kolaborantka ze "Studni przodków" ? Nie siostry ?

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że mam u siebie tylko kilka tytułów. Resztę czytałam w pożyczkach podczas pobytów w Polsce. A tu i teraz nie mam żadnego dostępu do tekstów źródłowych. No to pytam sad((
          • goonia Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 17:14
            Siostrzenica jest w spadku po mezu. A kolaborantaka byla przyjaciolka ciotki.
            • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 18:52
              Eulalija ma moc. Przekonywania.
              Która z bohaterek i dlaczego była żywą pomocą architektoniczno-projektową?
              • eulalija Re: A pytanie może być ? 03.06.11, 23:10
                Moc mocą ale coś mi na pamięć zapadło ... Barbara? Od pachnienia zlewu? We WJP?

Bo jeszcze mi w jednym miejscu dzwoni ale zdecydowanie ciszej ...
                • balamuk Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 13:26
                  To Monika byla...
              • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 19:44
                Monika. A w pytaniu było jeszcze: dlaczego?
                • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 20:05
                  bo byla najgrubsza baba w biurze smile
                  tylko zapomnialam, kto w projektowanej przez siebie kuchni musial wyliczyc, ile potrzeba miejsca, zeby gruba baba mogla sie schylic. januszek?
                  • ewa9717 Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 20:38
                    No to mamy trzy kandydatki, wespół w zespól raczej się nie da, więc na kogo wypadnie, na tego bęc!
                    Ania zadaje wink
                    • eulalija Re: A pytanie może być ? 04.06.11, 22:56
                      Bo raczyłyśmy w zespół wespół iść dobrym tropem ino ciut obok. Ale też uważam że najbliżej Ania i na nią padło.
                      Ania! Dawaj. Bo inaczej do ścierki wrócimy!
                      • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 01:05
                        przepraszam za zwloke, na koncercie bylam.
                        gdzie odbyl sie pogrzeb heleny wystrasz?
                        • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 09:35
                          W Grojcu?
                          • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 10:32
                            a jak jeszcze odpowiesz w czyim grobie, to juz w ogole bedzie full wypas smile
                            • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 12:15
                              Oj,nazwiska nie pamietam,ksiazek nie mam pod reka.Ale na pewno w grobie rodzinnym kuzynki,ktora uszczesliwila spuscizna.
                              • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 12:41
                                uznaje odpowiedz. zadajesz smile
                                • tutul Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 16:11
                                  Jaka ksiazke musial odkupic Lesio i dlaczego?
                                  • embepe Re: A pytanie może być ? 05.06.11, 22:36
                                    Książka była Lesiowi pożyczona, więc należało ją odkupić. Niestety, tytułu ani autora książki nie można było stwierdzić, bo tajemnicza siła w domu Lesia poszarpała tom stopniu znacznym. Było to dzieło naukowe o trujących substancjach w produktach spożywczych. A tajemniczą siłą drącą okazała się małoletnia dziecina goszcząca w Lesiowym domu.

Zdałam???
                                    • minerwamcg Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 00:15
                                      Prostuję - dziecina nie gościła, dziecina zamieszkiwała, była albowiem córeczką Lesia. Wszystko się zgadza. Potem zresztą okazało się, że wcale nie trzeba niczego odkupywać, bo kuzynka dzieło zna na pamięć, a ponadto ma nowsze wydania.
                                      • ania_m66 Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:19
                                        kurde, zupelnie nie kojarze tego wszystkiego sad
                                        z jakiej ksiazki teraz zdajemy? z "lesia"?
                                        • eulalija Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:29
                                          Książki są absolutnie dowolne.
                                          Czy Minerwa potwierdził odpowiedź Embepe? Bo nowej zagadki nie widać i ścierka nad nami zaczyma latać jak ta czarna gaździnawink
                                          • eulalija Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 10:30
                                            A! Nie Minerwa, to Tutul ma potwierdzić!
                                            • tutul Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 14:21
                                              O kurcze! Troche kilometrów musiałam zrobić dzisiaj.Z Dublina wrócilam i potwierdzam .
                                              Tylko kto teraz zadaje? Minerwa chyba

eulalija napisała:

> A! Nie Minerwa, to Tutul ma potwierdzić!
                                              • embepe Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 20:47
                                                Pcham się z pytaniem, bo to ja odpowiadałam, a Minerwa mnie nieco skorygowała . Możnaaaaa? Pytanie: czym zajmował się pierwszy właściciel Chabra?

smile
                                                • szkorbut-lumbago Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 21:27
                                                  Zbierał znaczk, był na emeryturze i wydaje mi się, że parał się myślictwem. Ale nie mam zielonego kim był z zawodu wyuczonego lub wykonywanego smile
                                                  • embepe Re: A pytanie może być ? 07.06.11, 19:09
                                                    Mnie o te znaczki chodziło! Potwierdzam prawidłową odpowiedź i wytykam Cię palcem do zadania następnej zagadki! smile
                                      • embepe Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 18:08
                                        Oj pewnie, że dziecina była udomowiona, Lesiowa. Pokręciło mi się nieco, że to kuzynka przyszła do Lesiów z dzieciną! Dzięki za sprostowanie!
                                        • se_nka0 Re: A pytanie może być ? 06.06.11, 19:19
                                          Gat 45 - pytania dowolne, ze wszystkich tytułów smile
      • gat45 Jeszcze jedno pytanie mam 06.06.11, 10:51
        czy to nie będzie nietaktowne w tym wątku ? Jest jakiś specjalny na pytania-pytania, nie żadne zagadki ?

Jak się nazywa córka Małgosi, siostrzenicy eksa ? W "Zapalniczce" występuje jako Marta, a coś mi chodzi po głowie, że jej było Zuzanna. W książce, której tytułu nie pamiętam i nie mam możliwości sprawdzić. W każdym razie tej Zuzannie wypłakiwała się w dekolt Dominika z żalu po Krzysiu-komputerowcu, opętanym przez piękność, co to się rwała do telewizora.
        • gat45 Chlip,chlip:((( 07.06.11, 07:56
          Nikt mnie nie lubi, nikt mi nie odpowiada, zostawili mnie samiutką na samiutkim dole......
          snif, snif ........
          Zabieram lalki i szmatki i idę sobie.
          Buuuuuuuuuuuuuuuuu
          • ewa9717 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:01
            Gatu, wracaj ze szmatami wink Lubi, lubi, tylko ten upał.
            Trza chór kań reaktywować cycuś...
            • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:48
              Gat, ja bym chętnie odpowiedział ale kompletnie nie wiem o kogo pytasz a w dekolt to ja Kociowi płakałem, chooś wsale teo nie pamętam smile
              • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 09:49
                W Autobiografii chyba jest, jak nie zapomnę, to sprawdzę. I przestań się mazać bo dostaniesz karę na komputer !
                • gat45 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 11:26
                  Wypluj Pan tę karę na komputer, ale już !!!!!!! Ledwiem mój, paskudę, do porządku doprowadziła całonocną pracą, bydlę mi brykało i słynny szafirowy ekran z groźbami karalnymi co chwilę mi wyświetlało. Wyczyściłam go naukowo, Windows wyjęłam i włożyłam z powrotem, defragmentację obu dysków mu zrobiłam !!!! Wszystkie programy i cała moa robota fte i wefte - wyprogramować, kopie zrobić na zewnętrznym i na abarot). Odkurzaczem przejechałam (BTW doskonały program - znacie?). Więcej nie chcę !
                  • 36krzysiek Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 11:43
                    Fiu, fiu, zaleciało techniką, cokolwiek ona znaczy. Ale to jest potwierdzenie mojej teorii, jak dostaniesz karę na siedzenie na kompie to nie będziesz go psuła wink
                    • gat45 Re: Chlip,chlip:((( 07.06.11, 13:19
                      Nieeeeeeeeee, proszę, nie ! Ja już będę bardzo grzeczna. Słowo zucha ! A przy komputerze często dni spędzam naprawdę za karę, bo pracuję nań. Znaczy na nim, a nie na niego. A może jednak na niego też ? Ot, zagwozdka.
        • stara.gropa Re: Jeszcze jedno pytanie mam 07.06.11, 14:36
          Córka Małgosi, siostrzenicy eksa ma na imię Marta, przynajmniej tak twierdzi jej matka.
          • ewa9717 Re: Jeszcze jedno pytanie mam 07.06.11, 15:05
            A matka jest tylko jedna wink
            • 36krzysiek Re: Jeszcze jedno pytanie mam 09.06.11, 09:39
              ewa9717 napisała:

> A matka jest tylko jedna wink
              Ojciec też jest ważny, a nawet wazniejszy, jak matka wyjedzie smile
    • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 08:33
      Człowiek zadaje i nawet o tym nie wie. No to ze względu na te upały będzie prosto: jakiej rasy był czarny pies?
      • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 09:36
        Umiarkowanie chłodny nowofunland(czyk)?
        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 12:15
          Szybko i poprawnie. Polecam tego forumowicza !!!! Zadajesz smile
          • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 09.06.11, 14:23
            Krytykując swojego byłego już blondyna zycia przedstawiła Gurua bardzo trafną definicję "działania" i jego, i słusznie minionego ustroju. W złej chwili to napisała, bo ustrój ponoć minął już dość dawno temu, a definicja nadal się sprawdza crying Jak toto mniej więcej brzmiało?
            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 11.06.11, 19:39
              Ewo, rozjaśnij trochę mroki, proszę smile
              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 11.06.11, 22:35
                Niech rozjaśnia, ale do diabła, ma zadawać!!
                Od tego, do diabła, jest ten wątek!!
                • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 02:44
                  No przeca zadałam!
                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 10:34
                    Matkooo ... Dawno z takim zrozumieniem inaczej tekstu nie przeczytałam.
                    Łup w klatkę.

Ale nic mi nawet nie szemrze ...
            • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 19:10
              Nasiadówki, zebrania partyjne, ględzenie o niczym, definiowanie problemów, pisanie pism różnorakich i w rezultacie niiiic konkretnego, i wszystko zostaje po staremu. Może być?
              • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 19:30
                Meń węceń wink acz Gurua ujęła rzecz barwniej, moje ulubione kłapanie dziobem też tam chyba było.
                Zadajesz wink
                • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 12.06.11, 20:53
                  Kto czyją rodzinę wyrżnął do nogi, gdy Krzysztof Kolumb płynął do Ameryki?
                  • balamuk Re: Zagadki Vol. X 15.06.11, 21:38
                    Mam wrazenie, tylko wrazenie, bo ksiazka w Polsce i nie sprawdze, ale w "Zwyczajnym zyciu" chyba ktorys Jaroslaw wyrznal do nogi rodzine Swiatopelka (wzglednie odwrotnie)? Przy okazji Sarenkowych metod nauczania. Ale oni do Kolumba maja blisko piec wiekow?
                    • myszwkropki Re: Zagadki Vol. X 16.06.11, 22:27
                      Masz rację! Podwójną, albo i potrójną, zależy jak liczyć. To zdanie (o wyrzynaniu) tak pięknie brzmiało, że musiałam je wykorzystać smile. Zadajesz!
                      • balamuk Re: Zagadki Vol. X 17.06.11, 18:24
                        O mamusiu... Jakie buty zdaniem Joanny nosi ruski patriarcha?
                        • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 25.06.11, 21:15
                          To może już czas na podpowiedź smile. Chyba, że jednak ktoś wie?
                        • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 25.06.11, 22:20
                          Złocone postoły nosi. Pangolin nie nosił, więc to on, a nie ruski patriarcha leżał z mordą w pijawkach. Łomatko, wyobraziłam sobie pangolina w złoconych postołach...
                          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 00:05
                            Nikt nie potwierdził, ale jestem pewna tych postołów jak własnych personaliów. Więc może zadam?
                            Kto i po co śpiewał wielkim głosem "Przybieżeli do Betlejem pasterze"?
                            • slotna Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 12:03
                              Tadzio spiewal, zeby dac znac, ze Bogusia zjawila sie w polu widzenia.
                              • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 27.06.11, 22:14
                                A Bogusia pytała, czy się Tadziowi pory roku pomyliły smile Zadajesz!
                                • slotna Re: Zagadki Vol. X 28.06.11, 18:32
                                  Dlaczego popijano sucha bulke sliwowica?
                                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 00:51
                                    Śliwowicą czy śliwówką? Bo jeżeli śliwówką, to żeby udawać jedzenie śniadania, żeby się szef nie kapnął, że się pije w pracy.
                                    • slotna Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 01:07
                                      Yyy, ok, sliwowka w takim razie wink Zadajesz.
                                      • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 11:08
                                        W co Zygmuś urżnął Woroszczaka?
                                        • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 15:05
                                          W reliefy ścienne?
                                          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 29.06.11, 22:46
                                            Brawo, Kociu. Właśnie w reliefy. Zadajesz smile
                                            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 08:41
                                              Zatem pozostańmy w tym klimacie. W co rzekomo urżnęła się Agata?
                                              • konopika Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 13:26
                                                W czarnoziem?
                                                • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 14:44
                                                  Niii...
                                                  • konopika Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 14:53
                                                    To poza konkursem. Zwykłe pytanie. Ale ktoś się w ten czarnoziem załatwił... Kto to był?
                                              • tutul Re: Zagadki Vol. X 30.06.11, 20:20
                                                W opiłki metalowe...

kocio_pierzaczek napisała:

> Zatem pozostańmy w tym klimacie. W co rzekomo urżnęła się Agata?
                                                • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 11:05
                                                  Brawo, zadajesz. smile
    • tutul Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 18:53
      Krowa z urody,kura z umysłu,ameba z charakteru- o kim mowa?
      • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 01.07.11, 21:37
        Madame Wolska?
        • tutul Re: Zagadki Vol. X 02.07.11, 06:17
          To nie ona
      • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 03.07.11, 21:48
        A czasem nie matka Thurego, eks źona Thorkilda?
        • tutul Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 18:45
          Zadajesz smile
          • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 21:38
            Kto chciał zjeść muchę łyżeczką?
            • aaach-a Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 22:22
              Mały chłopiec na wyścigach.
              • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 04.07.11, 22:28
                Brawo, zadajesz.
                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 13.07.11, 09:03
                  mnie się wydaje, że aaach-a już by mógł/ mogła zadać (swoją drogą formę czasownika dopasowujemy do pći osoby czy niku? jestem tym żywotnie zainteresowana/ zainteresowany - szkorbut -l. smile)
                  • minerwamcg Re: Zagadki Vol. X 13.07.11, 15:44
                    Tak czy siak "aaach-a" czyta się jak wydłużona Acha, więc rodzaj jest ewidentnie żeński, przez to a na końcu smile
                    A co do innych nicków, trudno powiedzieć. Kiedyś niewiasta o męskim nicku przez dwa lata domagała się od Arthura przeprosin za to, że nieświadomie nazwał ją obywatelem...
                    Osobiście uważam, że kto zna płeć danej osoby, bo np. czyta jej posty i pamięta, że Kocio tańczyła na stole a S-L niedawno powiła dziecię (czego mężczyzna żadną miarą uczynić by nie mógł), ten powinien używać formy zgodnej z tąże płcią.
                    Właścicielki zaś męskiego nicka nazwane z męska przez kogoś nieuświadomionego IMHO nie powinny się obrażać, tylko z pięknym uśmiechem sprostować, nikt albowiem nie ma obowiązku bycia Duchem Świętym i np. z rzadka lub od niedawna zaglądając na forum może nie wiedzieć, kto się pod jakim mianem kryje.
                    • embepe Re: Zagadki Vol. X 19.07.11, 20:46
                      Łomatkoicórko, ale sobie nicka wybrałAM! Nijakiego! To na wszelki wypadek informuję, że jestem rodzaju dziewczyńskiego. Przepraszam za dygresję.

Aaach-a, jak tam z Twoim pytaniem? smile Społeczeństwo czeka.
    • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 10:14
      Nikt nie chce zadawać, to przy piątku uraczę was brutalną zagadką. Ale ostrzegam - nie dla wrażliwych! wink
      Kto grzebał w kiblu?
      • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 11:07
        Tereska, za mydłem. Inny był wyobrażany i grzebany od tyłu przez Witka. To też jakoś brutalnie brzmismile
        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 11:12
          Dawaj jeszcze brutalniejszą smile
          • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:07
            Co było pod kłębowiskiem podartych, brudnych pończoch w bardzo starej torbie?

No, to chyba dość brutalne i obrzydliwewink
            • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:21
              Na pewno jakieś precjoza.
              • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:27
                Tego bym akurat tak nie nazwała ale strzelasz bardzo blisko.
                • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:39
                  Książeczki PKO?
                  • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:42
                    I to jest doskonała odpowiedź!
                    Świadczy o wybitnej znajomości twórczoścismile
                    • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 12:46
                      Merci.
                      A teraz czas na zagadkę z trupem w tle. smile
                      Kto zmarł w bluzce w szerokie pasy?
                      • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 18:23
                        Barbara Borkowska podszywaczka
                        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:23
                          Z tym, że ona nie Barbara.
                          • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:40
                            z domu to ona Fela była z Balbiną big_grin
                            • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:43
                              Dobra, dobra już jej w zęby nie będziemy zaglądać.
                              • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 20:57
                                Kto miał na czole przepiękną plamkę taką jak hinduskie księżniczki, a potem śmierdział w piwnicy jak szatan?
                                • eulalija Re: Zagadki Vol. X 22.07.11, 23:25
                                  Ikhmkhmgmhy ...
                                  Matkooo...
                                  Tak mocno bić?
                                  I nie mówcie mi, że to proste, bo nad trasę W-Z mimo deszczu się będę musiała udać i nad szkopem parszywym posmarkać.
                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 23.07.11, 22:36
                                    On chyba coś z Trupski, chyba Stefan. Ale coś mi się wydaje, że on dwojga nazwisk był i dwa pokolenia go różnie znały. A może mieszam postacie smile
                                    • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 24.07.11, 08:51
                                      blisko blisko big_grin dla ułatwienia dodam, że włoski miał w interesującym kolorze
                                      • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:32
                                        Zarżnęłam zagadki czy co?
                                        • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:42
                                          Czekamy na podpowiedź.
                                          • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 18:59
                                            rudy był! no a kto był rudy??? i
                                            • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 26.07.11, 22:53
                                              No dobra, mam jeszcze dwa typy poza Stefankiem, a ponieważ nikt inny się nie pcha to może w końcu trafię big_grin.
                                              Tym razem stawiam na Konstantego Ptaszyńskiego, znanego także jako Słodki Kocio.
                                              To jak? Mam odpowiadać jeszcze raz czy może się udało smile?
                                              • heniulaa Re: Zagadki Vol. X 27.07.11, 18:21
                                                Udało się zadawaj!
                                                • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 27.07.11, 23:50
                                                  Tego się obawiałam smile. Ponieważ nie mam weny, będzie baardzo proste.
                                                  W jaki sposób , wg. kartki z tablicy ogłoszęń, miał zostać zamorodowany Stolarek?
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 12:58
                                                    Wlodek mu wpychal do geby jajka na twardo.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 13:28
                                                    W scoruccach wink
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 13:29
                                                    "P" zezarło.
                                                  • szkorbut-lumbago Re: Zagadki Vol. X 28.07.11, 21:47
                                                    .. i jeszcze że dwie sztuki, ale kto by tam liczył smile. Slotna zadajesz.
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 01.08.11, 12:32
                                                    Co bylo okropna rzecza na "ssssss"?
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 01.08.11, 12:39
                                                    Sssssklep chyba ,syna małego w kapeluszu...
                                                    To takie pierwsze wrażenie,rzucające się ma oczy...
                                                  • slotna Re: Zagadki Vol. X 02.08.11, 20:21
                                                    No wlasnie nie byl to sklep, a ten syn. Sklep sie tylko szczesliwie zaczynal na te sama litere smile Sssspalone, mozesz zadac smile
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 10:25
                                                    Jakiego koloru był opel-combi,któym pan Karol odwoził Lalkę?
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 10:40
                                                    Żółty?
                                                  • tutul Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 13:51
                                                    zadajesz
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:19
                                                    Od kogo Gurua dostała list z zaświatów?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:28
                                                    Od Heleny Wystrasz.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:35
                                                    Ok, powinnam była uściślić - realna Gurua, nie Joanna z powieści.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:39
                                                    A, realna, no to od lekarza, tylko nie pamiętam jak się nazywał.
                                                  • kocio_pierzaczek Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 14:50
                                                    Myśl, myśl, ołówek gryź, uszami strzyż... smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 19:04
                                                    Kazior cycuś wink
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 19.08.11, 22:54
                                                    To nie był cycuś tylko lekarz.wink Ustaliliśmy to na spotkaniu. Mam zagadkę, którą zadałam na dzisiejszym spotkaniu, ale nikt nie znał odpowiedzi.
                                                    Kogo zakneblowano pasztetem?
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 12:00
                                                    No i po co tu zajrzałam, gupi gupek? Teraz ten pasztet będzie mnie ćmił w mózg, jak odłamek sklerozy, krucafuks.
                                                    Gropo, może chociaż podpowiedz jaki on był: mazowiecki, duński, drobiowy, na wagę, z puszki...?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 13:59
                                                    Pyszny był.
                                                  • groha Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:17
                                                    No, to mamy jasność: w grę wchodzi potworny żarłok, albo nieludzki niejadek. Normalnie apetytny człowiek dałby radę przełknąć taką pyszność nie przerywając konwersacji.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki Vol. X 20.08.11, 14:24
                                                    "Jakby pasztet niezwykły i cudownie pachnący, tyle, że z gatunku mordoklejstwa i dużo (...), bo w życiu czegoś tak znakomitego nawet nie próbował"