Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - grudzień

30.11.12, 23:17
Obserwuj wątek
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Lena Oskarsson "Plac dla dziewczynek" 01.12.12, 09:03
    • basiakia David Baldacci "Wygrana" 01.12.12, 11:21
    • siostra_pelagia Sjöwall Maj, Wahlöö Per - Ludzie przemocy 01.12.12, 13:36

• echtom Re: Sjöwall Maj, Wahlöö Per - Ludzie przemocy 05.12.12, 18:05
        I jak?
        • siostra_pelagia Re: Sjöwall Maj, Wahlöö Per - Ludzie przemocy 16.12.12, 16:36
          Chyba najsłabsza w ich karierze. Bardzo źle mi się to czytało.
          • echtom Re: Sjöwall Maj, Wahlöö Per - Ludzie przemocy 16.12.12, 20:49
            Bo tego nie da się czytać jak normalnego kryminału. Trzeba wypić pół litra i dać się ponieść lekturze wink
    • amused.to.death Jussi Adler-Olsen "Zabójcy bażantów" 01.12.12, 13:41
      Niedawno przeczytałam "Kobietę w klatce" i chyba mam nowego ulubionego autorasmile
      • opty2 Re: Jussi Adler-Olsen "Zabójcy bażantów" 02.12.12, 08:05
        taaak, już rok minął od wydania tej książki
        a dalszych części nie widać sad
        • matt.cobosco Re: Jussi Adler-Olsen 02.12.12, 12:09
          Następna w kolejce jest książka pt. "Flaskepost fra P" czyli po naszemu coś jak "List w butelce". Podobno o sektach. Brzmi średnio zachęcająco, ale zobaczymy, co z tego będzie. Dachauka coś więcej może napisze, bo w Niemczech to podobno był ogromny sukces.
          • dachauka Re: Jussi Adler-Olsen 02.12.12, 12:14
            A proszę bardzo: sukces był wielki, zresztą każda książka tego autora robi tu furorę, ale w przypadku tego tytułu najzupełniej słusznie. Ten "List w butelce" (o ile polskie wydawnictwo zostawi ten tytuł) podobał mi się zdecydowanie najbardziej z całej serii z Moerckiem (a w Niemczech ukazały się już wszystkie cztery, a w Danii w grudniu będzie premiera kolejnej).
    • cynamoon6 Plaża muszli M. Hermanson 01.12.12, 23:31
      Juz ja kiedys tu anonsowałam, dawno, ale zarzuciłam po kilkudziesieciu stronach.
      Teraz nawet mi sie podoba. Nie mam zreszta co czytac, wiec siegam po stare zapasy.
      Nie do konca tu kryminal, ale zwloki sa i jakies tajemnice sprzed lat.
    • anetapzn Dotyk strachu - Erica Spindler 02.12.12, 08:23

• elmar43 Lee Child: Czasami warto umrzeć 02.12.12, 10:11
        Nie wszystkie "Reachery" mi sie podobały, ale ten i owszem...
        • negev56 Karin Fossum - Czarne sekundy 03.12.12, 10:07
          Podoba mi się.
        • chiara76 Re: Lee Child: Czasami warto umrzeć 03.12.12, 10:10
          ten był mega dobry, IMO< oczywiściewink
          • zorija Re: Lee Child: Czasami warto umrzeć 03.12.12, 14:03
            A ja też teraz Childa czytam, tyle że "Nic do stracenia"
    • chiara76 R. Lupton "Potem". 03.12.12, 10:11
      Po jej rewelacyjnej "Siostrze" nie mogę nie sięgnąć po to właśniewink
    • opty2 Persson - Linda 03.12.12, 11:08
      zaczęlam czytac i już mam ochotę zamordować tego Backstroma!
      co za typ, wrrr...
      książka napisana przez prawdziwego policjanta, więc jakby bliższa prawdy,
      tylko czy mi ta prawda się podoba?
      zobaczymy
    • anetapzn Zloziej z szafotu-Bernard Cornwell 05.12.12, 07:41

• kryminalna.ciocia.zosia A.Lantz "Co się przydarzyło tej małej dziewczynce" 05.12.12, 19:48
      • negev56 Ian Rankin - miecz i tarcza 05.12.12, 20:35
        Czysta przyjemność móc ponownie spotkać się z Rebusemsmile.
    • basiakia Tomasz Sekielski 'Sejf" 06.12.12, 15:25
      • matt.cobosco Håkan Nesser - "Styckerskan från Lilla Burma" 07.12.12, 20:27
        Piąta i ostatnia część Barbarottiego. Zaczyna się fatalnie. Marianne umiera sad
        • negev56 Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 07.12.12, 20:37
          matt.cobosco napisał:

> Piąta i ostatnia część Barbarottiego. Zaczyna się fatalnie. Marianne umiera sad

dziękiuncertain
          • matt.cobosco Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 07.12.12, 21:04
            To nie spoiler, bo to się dzieje zaraz na początku książki wink
            • negev56 Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 07.12.12, 21:06
              mimo wszystko... bo skoro początek, to czemu też nie koniecsmile.
              • matt.cobosco Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 07.12.12, 21:18
                Końca jeszcze nie znam, ale nie zdradzę nawet wtedy, kiedy już będę znałsmile
                • negev56 Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 07.12.12, 21:30
                  Trzymam za słowosmile
                  • matt.cobosco Re: Håkan Nesser - "Styckerskan från L 09.12.12, 16:35
                    Skończone. Recenzje szwedzkie nie były wprawdzie zbyt entuzjastyczne (kilku recenzentów napisało wręcz, że lepiej by było, gdyby ten cykl skończył się po czterech książkach), ale moim zdaniem to bardzo dobra książka. "Całkiem inna historia" to może nie jest, ale wszystkie detale tak czy owak są precyzyjnie dopracowane, akcja spójna i oczywiście - jak to w takich powieściach bywa - nic nie jest tym, czym się początkowo wydaje. Recenzenci mogą sobie narzekać, ale fani Barbarottiego raczej na pewno nie będą kręcić nosem.
                    I wcale nie byłbym taki pewny, że to definitywnie ostatnia część przygód naszego pana inspektora smile
    • cynamoon6 Anne Holt- Ślepa bogini 08.12.12, 12:36
      Zapisałam się do biblioteki i Holt mi się napatoczyła.
      Lubiłam niektóre z jej książek z Inger Johanne i Yngvarem Stubo, zobaczymy, jaka jest ta charyzmatyczna Hanne Wilhelmsen.
      • moleslaw hurtem 09.12.12, 07:36
        Chris Tvedt " Uzasadniona wątpliwosc"
        Charlaine Harris " Prawdziwe morderstwa"
        Kirkman i Bonansinga " Żywe trupy.Narodziny gubernatora"
        Irena Matusziewicz "Ostatni sprawiedliwy"
        niekryminalno strasznie "Komisja Dobrego Porządku w Poznaniu 1780 - 1784" Bogna Tyszkiewicz

• basiakia Harlan Coben "Wszyscy mamy tajemnice" 09.12.12, 14:31
      • elmar43 Val McDermid: Żądza krwi 09.12.12, 16:11
        Wzięłam się za McDermid, ale tak naprawdę miałabym ochotę na coś z Willem Trentem. Albo Harry'm Boschem...
    • amused.to.death Nesbo "Pancerne serce" 09.12.12, 19:43
      - nadrabiam zaległościwink

Strasznie antypatyczny ten Harry na początku...
    • chiara76 "Zamieć śnieżna i woń migdałów". Lackberg. 10.12.12, 08:33
      akcja książki zaczyna się na tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia, więc prawie w czasie. Zobaczymy, czym to się jewink
      • basiakia Re: "Zamieć śnieżna i woń migdałów". Lackberg. 13.12.12, 13:11
        Chciałam zapytać, czy już przeczytałaś i czy się Tobie podobała?
        • chiara76 Re: "Zamieć śnieżna i woń migdałów". Lackberg. 13.12.12, 21:30
          Przeczytałam i niestety, bardzo mnie zawiodła...
          • nchyb Re: "Zamieć śnieżna i woń migdałów". Lackberg. 28.12.12, 10:00
            zakończenie mnie rozczarowało...
    • dachauka Hjorth & Rosenfeld "Uczeń" 12.12.12, 08:19
      Sto stron przeczytałam i nadal nie umiem powiedzieć, podoba mi się, czy mnie irytuje...
      • matt.cobosco Re: Hjorth & Rosenfeld "Uczeń" 12.12.12, 11:50
        Pamiętam, że miałem to samosmile Ostatecznie nie było to złe, ale "Ciemne sekrety" jednak zdecydowanie lepsze jak dla mnie.
        A w Szwecji w październiku ukazała się już trzecia część cyklu czyli "Fjällgraven" (po naszemu coś jak "Górska mogiła"). Dodałem do katalogu na Lubimy Czytać, wiec gdyby ktoś chciał się dowiedzieć, czym tym razem będzie się zajmować Sebastian Bergman i koledzy, to tam może sprawdzićsmile
    • chiara76 Bator, "Ciemno, prawie noc", J. Bator. 12.12.12, 08:26
      Lackber okazała się niestrawna (dla mnie, oczywiście), ale szybko się ją przynajmniej czytało więc teraz biorę się za to.
    • opty2 Sjowall/Wahloo - Ludzie przemocy 12.12.12, 10:53
      ostatnia z serii o komisarzu Martinie Becku,
      lata siedemdziesiate w policji, czyli sporo niekompetencji urzędów państwowych itp. ,
      mało porywające, czasami nużące, no ale trzeba zamknąć serię
      • judytta C. Lackberg "zamieć śnieżna i woń migdałów" 13.12.12, 13:04
        • zorija Re: C. Lackberg "zamieć śnieżna i woń migdałów" 14.12.12, 10:32
          Ja też.
          • judytta Re: C. Lackberg "zamieć śnieżna i woń migdałów" 19.12.12, 12:04

Doszłam do połowy i...beznadziejna jak dla mnie, szkoda wydanych pieniędzy mimo promocji bo dałam za nią 19,99zł.
            • nchyb Re: C. Lackberg "zamieć śnieżna i woń migdałów" 28.12.12, 10:01
              wczoraj przeczytałam do końca, czytało mi się dobrze, ale zakończenie maksymalnie mnie rozczarowało...
    • lunatica "Ziarno prawdy" Miłoszewskiego nt. 14.12.12, 23:21

• cynamoon6 Anne Holt- Śmierć demona 15.12.12, 11:26
      O wiele bardziej mi się podoba niż czytana przed chwilą Ślepa bogini tej autorki.
      • negev56 Wiktor Hagen - Dzień zwycięstwa 15.12.12, 15:42
        Pojawił się już Mario, nie lubię faceta.
    • echtom Kjell Eriksson "Księżniczka Burundi" 15.12.12, 16:57
      Właśnie skończyłam i mam mieszane uczucia. Nawet dobrze się czytało, tylko odłożyłam bardziej z poczuciem kaca moralnego niż katharsis. No i te klasyczne szwedzkie motywy - policjanci z problemami, świr bity w dzieciństwie, trochę lewicowej ideologii itp.
      • matt.cobosco Åsa Larsson "Aż gniew twój przeminie" 16.12.12, 14:05
        Nadrabiam zaległości przed głosowaniem smile Coś czuję, że będzie wysoko w naszym plebiscycie.
        • dachauka Re: Åsa Larsson "Aż gniew twój przeminie" 16.12.12, 14:44
          Racja, niewiele zostało czasusmile Też ją mam w planach...
    • kryminalna.ciocia.zosia Re: Lee Child "Czasami warto umrzeć" 17.12.12, 09:16
    • dachauka Adam Nevill "Apartment 16" 17.12.12, 14:34
      Niezbyt świąteczna lektura, ale z wielkim dreszczem - dla miłośników dobrze utkanych horrorówsmile
    • opty2 Karin Wahlberg - Szpital 18.12.12, 10:28
      to trzecia książka tej autorki po Zastygłym życiu i Dziewczynce z majowymi kwiatkami, pierwsza była taka sobie, druga lepsza, więc liczę na rozwój smile
      akcja dzieje się (najczęściej) w tytułowym szpitalu w Lund,
      wątków jest kilka, jeden z nich dotyczy samego komisarza Cleasa,
      dopiero zaczęłam, zobaczę jak to sie rozwinie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka