kindov 15.11.05, 16:43 Rozpoczynam nowy wątek, bo w poprzednim już ponad setka postów się uzbierała :D Nowa zagadka: Proszę wymienić co najmniej 3 powiesci, w których pojawia się peruka :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gocha9205 Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 16:50 Wiedziałam, że nie odpowiem bo znam niestety tylko jedną....ale cóż, trzeba się dokształcić, a raczej doczytać ;) Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 19:19 Dlaczego nie Evans? Pani McGinty nie żyje Hotel Bertram Kurtyna Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 20:22 Hehehe,a ja myslalem oczywiscie o calkiem innych powiesciach :) oczywiscie dobrze i czekamy na Twoja zagadkę :D pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
gocha9205 Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 20:41 A ja myślałam o "Słonie mają dobra pamięć" tam peruki były bardzo istotne...:D:D:D Czekam na zagadkę z niecierpliwością!!! Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 15.11.05, 20:43 W czasach Agathy kobiety nie mogły(nie było stosowne, nie wypadało) mieć nieślubnych dzieci, miały najwyżej siostrzeńca-nicę lub inaczej to rozgrywano. Np. jak ? Podaj dwie ksiązki, w których mówi sie na ten temat? Pozdraaa:) Odpowiedz Link
ikkala może... 16.11.05, 10:11 "Po pogrzebie" i "Zerwane zaręczyny" ? Nie podaję szczegółów z wiadomych przyczyn. Odpowiedz Link
bazylkai Tak, tak 16.11.05, 10:51 Właśnie o nich myślałam, ostanio czytałam "Po pogrzebie" i stąd ta zagadka. Gratuluję, pozdrawiam i proszę o następną. Odpowiedz Link
ikkala Nowa zagadka 16.11.05, 12:16 Nic trudnego nie przychodzi mi do głowy :) więc będzie prosto, proszę podać co najmniej dwie osoby które doczepiały sobie elementy fryzury. Proszę podać jakie to elementy oczywiście o ile nie będzie to zdradzało intrygi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kindov Przyda się :) 16.11.05, 23:25 Pani Oliver jest oczywista, zmieniała fryzury tysiące razy i nawet doczepiała sobie pukle włosów, które następnie gubiła w różnych nieodpowiednich miejscach i chwilach, ku konsternacji świadków ;) Ale jakoś nie przychodzi mi do głowy nikt inny, kto doczepiałby sobie jakieś elementy fryzury - zatem podpowiedź mile widziana :D W ogóle to fryzurom Agatha poświęcała całkiem sporo miejsca w swoich utworach :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
ikkala :) 17.11.05, 08:41 Tak, jedną z tych osób jest Ariadna i o te wypadające pukle mi chodziło :) Drugo osoba była nieco kontrowersyjna, często mówiła niewygodne... prawdy? Odpowiedz Link
kindov Re: :) 17.11.05, 13:08 Powiedzmy, że hmmm... najbezpieczniej będzie tak: Cora Lansquenet i jej grzywka :D pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 18:11 Do szukania odpowiedzi i zgadywania zachęcam też gorąco nowych forumowiczów :) Zagadka będzie literacko-lingwistyczna ;) Proszę podać jak najwięcej tytułów POWIEŚCI Agathy, które zawierają jakiś przyimek, wszystko jedno jaki - w, na, przy, do, od, po, przed - cokolwiek. Umówmy się, że liczą się tylko tytuły polskich tłumaczeń, ale za to można tę samą powieść podać więcej niż jeden raz, jeśli była w POlsce publikowana pod kilkoma różnymi tytułami. Uwaga: Jak zwykle, tytuły wypisane przez jedną osobę są liczone TYLKO na jej konto (można swoja listę uzupełniać) i inni już nie moga ich powtarzać :) dlatego warto się spieszyć! :D pozdrawiam i czekam na lawinę postów :D kindov :) Odpowiedz Link
gocha9205 Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 18:59 Spróbuję... Tajemnicza historia w Styles Morderstwo w Orient Ekspresie Tragedia w trzech aktach śmierć w chmurach Karty na stół Morderstwo na polu golfowym Śmierć na Nilu Morderstwo w Mezopotamii Randez-vous ze śmiercią Morderstwo w Boże Narodzenie Niedziela na wsi Po pogrzebie Zbrodnia na festynie Morderstwo na plebanii Noc w bibliotece Strzały w Stonygates Mężczyzna w brązowym garniturze Pułapka na myszy Zwierciadło pęka w odłamków stos Śledztwo na cztery ręce Dom nad kanałem Podróż w nieznane Pasażer do Frankfurtu Spotkanie w Bagdadzie No i to chyba tyle ;) Ciekawe kto znajdzie więcej ;) Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 20:03 Kot wśród gołębi Parker Pyne na tropie Tragedia w trzech aktach Morderstwo to nic trudnego Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 21:06 Ekstra! :D Gratulacje i czekamy na Twoją zagadkę :D pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
gocha9205 Re: Zagadka także dla początkujących :D 18.11.05, 19:48 Nie wiem czy muwiłes do mnie czy do Bazylkaia ale na wszelki wypadek spróbuje coś zadać :D może....W jakich utworach Agathy wystepują motywy wyliczanki??? Jak zwykle banał ;) POWODZENIA!!! Odpowiedz Link
kindov Re: Zagadka także dla początkujących :D 18.11.05, 23:06 Owszem, mówiłem do Ciebie właśnie :) Wyliczanki są w: Dziesięciu Murzynków Pani McGinty nie żyje Kieszeń pełna żyta Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie Pięć malych świnek Entliczek pentliczek Pułapka na myszy Przyjdz i zgin pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov Zagadka 19.11.05, 15:00 Kto planował morderstwo wg wskazówek z powieści krymianlnej, w której przeczytał, że "Podobno zastrzyk powietrza z pustej strzykawki jest zabójczy". Dodam, że ten sposób nie został w końcu wykorzystany :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov malutka podpowiedź :D 20.11.05, 12:19 Chodzi o jedną z egzotycznych podróży Poirota. Wystarczy tytuł powieści. pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
bazylkai Re: malutka podpowiedź :D 20.11.05, 13:30 Najbardziej mi się kojarzy "Rendez-vous ze śmiercią" i z Boyntonami, ale dawno czytałam. Odpowiedz Link
kindov Re: malutka podpowiedź :D 20.11.05, 14:05 Bardzo dobrze Ci się kojarzy :D Gratulacje i czekamy na Twoją zagadkę :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
tuppence82 Re: Zagadki - edycja XVIII 27.02.06, 23:02 Trzecia lokatorka śmierć lorda E... Odpowiedz Link
bazylkai Nowa zagadka 20.11.05, 14:34 Do kogo powiedziano "Zaprowadź samochód do stajni, nasyp mu owsa i przychodź na obiad" Odpowiedz Link
kindov Nie taka nowa... ;P 20.11.05, 15:07 Niestety, ta zagadka już była - tutaj jest moja podpowiedz a zarazem odpowiedz na Twoje pytanie :) Nie sposób spamiętać, o co już pytaliśmy, a o co jeszcze nie i dobrze - znaczy, że dużo zagadek już było! :D Czy możesz zadać inną zagadkę? Niestety, dopadła mnie grypa czy inne przeziebienie i nie mogę myśleć za bardzo... :( pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
kindov A teraz to co innego :D 20.11.05, 16:24 Świetna zagadka! :) Ale niestety, nie znam odpowiedzi i na razie nie czuje się na siłach szukać :( Liczę na innych, bo chętnie poznam odpowiedź! pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
ikkala oj trudne 21.11.05, 11:56 Może by tak zawęzić obszar poszukiwań? Czy jest to powieść czy opowiadanie? Przez chwilę myślałam, że to może ta mała z "krzywego" dworku, ale nie pamiętam tej karteczki. Ale takie zdanie do niej pasuje :) Odpowiedz Link
bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 13:17 Tak, Pajęczyna - autorką nie była Klarysa, myśl dalej... Odpowiedz Link
nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 13:26 no to ten jej znajomy co zamordował, Jimmy czy jakoś tak, ale nie mam książki pod ręką i nie mogę sprawdzić... Odpowiedz Link
nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:03 ten zły w każdym razie, nie pamiętam w tej chwili czy to hugo czy jeremi, ale ten zły moim zdaniem... Odpowiedz Link
nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:32 to już nie wiem! czytałam dość dawno i ta skrytka książa mi się skojarzyła, ale szczegółów nie pamiętam. Muszę w domu zajrzeć do książki. Odpowiedz Link
nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:52 tak mi się jeszcze kojarzy ta jej pasierbica (Klarysy), miała jakieś takie dziwaczne imię... Odpowiedz Link
bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 20:28 Nie, o tę trzecią kobiecą postać. Może, czym się,zajmowała? Odpowiedz Link
kindov diamentowa zagadka 22.11.05, 11:46 Proszę wymienić co najmniej trzy utwory, w których ważnym elementem są diamenty. pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
bazylkai Re: diamentowa zagadka 22.11.05, 12:09 Dom nad kanałem - Diamenty?- wykrztusiła Tuppence, patrząc to na męża, to na kamyki na swej dłoni.- Te niepozorne, brudne okruchy to diamenty? Morderstwo w Boże Narodzenie też takie same(ale duuuużo) Mężczyzna w brązowym garniturze diamenty De Beerów Odpowiedz Link
bazylkai Re: diamentowa zagadka 22.11.05, 12:18 Przypomniałam sobie "Kot wśród gołębi", też dużo różnego rodzaju klejnotów - diamentów też. Odpowiedz Link
bazylkai Nowa 22.11.05, 12:35 Po znakach na gwintowaniu potrafimy zidentyfikować broń, z której padł strzał... Jest to powszechnie wiadome dzięki np. powieści kryminalnej "tajemnica cieknącej fontanny". Kto to powiedział? Odpowiedz Link
bazylkai A może będzie łatwiej 23.11.05, 10:42 Bohater jest Sir, nie ma dzieci. Herkules Poirot spotkał go i jego żonę w Bagdadzie. Odpowiedz Link
bazylkai Re: A może będzie łatwiej 24.11.05, 10:27 Bohater był zarządcą Wysp Hallowene, ma kolekcję broni, z jednego rewolweru zabito człowieka. Odpowiedz Link
kindov Przekierowanie z innego wątku ;) 24.11.05, 20:24 Zgodnie z sugestią proponuję Niedzielę na wsi, ale nazwiska raczej nie kojarzę, choć pasowałoby mi takie zdanie do Lucy Angkatell :) pozdrawiam, kindov ;) Odpowiedz Link
bazylkai Tak, 24.11.05, 20:44 To była "Niedziela na wsi" i sir Henry Angkatell (mąż Lucy). Uznaję odpowiedż! Odpowiedz Link
bazylkai Re: Tak, 24.11.05, 21:15 "Tajemnica cieknącej fontanny" = John Christow czytał te książkę . Rozdział XIX - rozmowa inspektora Grange i Poirota o rewolwerze. Odpowiedz Link
kindov Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 11:26 Przegapiłem to :) Ok, to teraz nowa zagadka: Proszę wymienić 4 tytuły utworów Agathy Christie, które zawierają znak zapytania :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
nchyb Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 13:27 Znalazłam tylko 3, w tym 1 opowiadanko. Co to może być to czwarte? Odpowiedz Link
nchyb Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 13:30 Chyba znalazłam i drugie opowiadanko. Kindow, czy w rozwiązaniu mogą być też opowiadania? Bo powieści nie kojarzę więcej niż te dwie. Odpowiedz Link
kindov Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 15:04 Jasne, że mogą być opowiadania - dlatego napisałem "utwory" :) Szczerze mówiąc, miałem na myśli właśnie 2 powieści i 2 opowiadanka :D A zatem czekam na odpowiedź, chodź to pewnie tylko formalność - jak chcesz, to możesz od razu zadać tez swoją zagadkę! :D pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
bejaa Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 17:36 N czy M? Dlaczego nie Evans? Czy masz wszystko, czego ci trzeba? (Parker Pyne na tropie) Why Didn't They Ask Evans? dobrze? nie znalazłam więcej... Odpowiedz Link
kindov Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 17:56 Może być, choć Dlaczego nie Evans? i Why Didn't they Ask Evans? to oczywiście to samo :) Chodziło mi jeszcze o Jak rosną kwiatki w pani ogródku? (Wczesne sprawy Poirota) Nchyb w końcu nie odpowiedziała, więc wygrałaś i czekamy na Twoją zagadkę :) pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
bejaa Nowa zagadka 26.11.05, 15:21 "Żałuję tylko, że zrobiłam swojego detektywa Finem. Nie wiem nic o Finach i wciąż dostaję z Finlandii listy wytykające mi, że zrobił on coś nieprawdopodobnego. (...) Byłoby lepiej, gdybym zrobiła go ..." No właśnie - jakiej narodowości, wg Ariadny Oliver, powinien być jej detektyw? Odpowiedz Link
kindov Zagadka dla spostrzegawczych :D 27.11.05, 11:32 Czarna kawa Hotel Bertram Randez-vous ze śmiercią I nie było już nikogo Słonie mają dobrą pamięć Tragedia w trzech aktach Idealna służąca (???) Jaki utwór pasuje jako następny? Możliwych poprawnych odpowiedzi jest kilka - może to być polski/angielski/amerykański tytuł powieści lub opowiadania. Wszystko jedno. Ciekawe, kto pierwszy wpadnie na właściwy pomysł...? Myślcie tak, jak Agatha, podczas kamuflowania swoich zagadek kryminalnych ;P pozdrawiam, kindov :) Odpowiedz Link
pink75 Re: Zagadka dla 12-latków :D 27.11.05, 12:15 Witaj Kindov :-)) Dla spostrzegawczych? Raczej dla 12-latków :-).(W każdym bądź razie Herkules by się na nią nie rzucił:D) Ale zrobię Ci przyjemność i odpowiem: Entliczek pentliczek. Może być? P.S. Dziękuję za zadanie za mnie bardzo ładnej zagadki:-))) Odpowiedz Link
pink75 Wredna baba wróciła:D 27.11.05, 12:37 Po namyśle stwierdzam, że ta zagadka aż na taką krytykę nie zasługuje - w końcu nikt wcześniej na taką konwencję nie wpadł. Aczkolwiek moje szare komórki pożądają bardziej wysublimowanego żeru...:-))) Odpowiedz Link
kindov Zagadka dla spostrzegawczych 12-latek ;P 27.11.05, 12:41 Witaj Pink :DDDD Fajnie, że wróciłaś :) Nie wiedziałem, że masz 12 lat... :P No to teraz czekamy na Twoją zagadkę :) Oby była równie trudna, jak moja - nie róbmy korków na forum...! :PPPP No to teraz spodziewam się od Ciebie super fajnej zagadki, niezbyt trudnej, niezbyt łatwej i - oczywiście - w zupełnie nowatorskiej formie (nowatorskiej przynajmniej na tym forum...) No i co teraz powiesz...? Hehehe pozdrawiam, kindov :) PS: A tak naprawdę, to wierzę w Ciebie i jestem pewien, że nas zaraz niesamowicie zaskoczysz! :D love&light Odpowiedz Link
pink75 Re: Off topic 12-latki ;P 27.11.05, 20:53 O Kindov, jakiś Ty miły :D Jeszcze od czasu do czasu zdarzy się, że ktoś mnie weźmie za studentkę, ale już od 5 lat nikt mnie nie prosi o dowód, jak chcę kupić alkohol:((. A tu taka niespodzianka :-)). To chyba tylko dzięki tym super-hiper maseczkom nawilżającym, które ostatnio używam, mogłeś się aż tak pomylić :DDD Odpowiedz Link
nchyb Do Kindov 28.11.05, 07:09 nchyb nie odpowiedziała, bo wyłączyła komputer i poszła do domciu :-) A oprócz wspomnianych 2 powieści myślałam o opowiadankach: Skąd ten ogród masz, ach, skąd? oraz oczywiście - Czy masz wszystko, czego ci trzeba? I się tak teraz zastanawiam, czy te kwiatki w ogródku i ten mój ogród, to jedno i to samo oopowiadanko? Odpowiedz Link
pink75 Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 20:58 Tej zagadki nie wymysliłam - sama do mnie przyszła, jak zobaczyłam, jak wyglądają moje rośliny po tych 2 tygodniach (oczywiście zapomniałam podlać przed wyjazdem). Jedynie, o dziwo, bluszcz w najciemniejszym kącie przedpokoju przeżył:D Zagadka brzmi: W których zbrodniach (ich popełnieniu bądź rozwiązaniu) odegrały pewną rolę kwiaty pozbawione wody (cięte, lub przesuszone doniczkowe). Proszę wymienić co najmniej 2 tytuły utworów. Odpowiedz Link
ikkala Re: Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 22:35 Wydaje mi się, że "Morderstwo odbędzie się...". Następnie "Karty na stół" i zdaje się jeszcze "Wigilia wszystkich świętych". Tylko ten ostatni utwór jawi mi się nieco mgliście. Czy o te powieści Tobie chodziło? A tak poza tym witam z powrotem i mam nadzieję, że kwiaty da się uratować :) :) Odpowiedz Link
pink75 Re: Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 22:58 Ja też się cieszę, że wróciłam :-) Zestaw "zaliczam", choć miałam na myśli ciut inny (występowała jedna roślina doniczkowa). Grubosze odżyją, co do reszty zobaczymy - najwyżej kupię sobie nowe :-). Odpowiedz Link
ikkala Nowa zagadka. 27.11.05, 23:38 Proszę więc podać utwory w których występują Polki. Mnie z racji poźnej godziny przychodzą do głowy tylko dwa, ale może być ich więcej. Ale dla zaliczenia dwa wystarczą :) Dobranoc :o Odpowiedz Link
pink75 Re: Nowa zagadka. 27.11.05, 23:44 Ja też o tej godzinie więcej nie wymyślę: "N czy M?" "Ptaki stymfalijskie" Dobranoc:-) Odpowiedz Link
ikkala Re: Nowa zagadka. 28.11.05, 08:55 Tak :D Dokładnie te miałam na myśli. Twoja kolej. Odpowiedz Link
pink75 Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 11:39 Jak to czytałam, to długo nie mogłam zrozumieć o co tak naprawdę chodzi - jak zrozumiałam, to po prostu szok! - jakże daleko odeszliśmy od konwencji towarzyskich lat 20-dziestych:-). Z jakiej powieści pochodzi poniższa konfiguracja towarzyska i kim są osoby w niej występujące: Pewna panna (młoda) odwiedziła pewnego kawalera (w sile wieku), mieszkającego z siostrą, po to, aby poprosić go, żeby razem z nią poszedł odwiedzić jego sąsiada (starego kawalera, mieszkał sam), bo ona chce z nim porozmawiać. Pytanie nadobowiązkowe: Dlaczego panna nie poszła sama od razu do "starego kawalera", tylko bawiała się w takie "hocki-klocki" towarzyskie? Odpowiedz Link
nchyb Re: Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 11:58 czyżby chodziło o książkę Zabójstwo Rogera Ackroyda? Odpowiedz Link
pink75 Nchyb - zaliczam:-)) 28.11.05, 12:55 Ale czy mogłabyć chociaż ujawnić tożsamość mężczyzn z tej scenki? Odpowiedz Link
nchyb Re: Nchyb - zaliczam:-)) 28.11.05, 14:09 stary kawaler - Dr James Sheppard jego siostra - Karolina młoda dama - czy chodzi o Florę? no i ten ostatni mężczyzna, czyżby sam HP? Odpowiedz Link
pink75 Re: Nchyb - Oczywiście:-) 28.11.05, 14:36 Ależ oczywiście:-). Długo się zastanwaiałam, dlaczego Flora nie poszła bezpośrednio do HP, aż wymyśliłam: po prostu nie wypadało, żeby młoda panienka poszła sama do samotnego kawalera :-). Odpowiedz Link
nchyb Re: Nchyb - Oczywiście:-) 28.11.05, 14:40 No to nowa zagadka będzie jutro, bo zaraz kończę swój dostęp do netu na dziś, a teraz ni jak natchnienia zagadkowego znaleźć nie mogę. Wytrzymacie do jutra? Odpowiedz Link
bazylkai Re: Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 12:00 A może chodzi o Megan z Zatrutego pióra Odpowiedz Link