Dodaj do ulubionych

Zagadki - edycja XVIII

15.11.05, 16:43
Rozpoczynam nowy wątek, bo w poprzednim już ponad setka postów się
uzbierała :D

Nowa zagadka:
Proszę wymienić co najmniej 3 powiesci, w których pojawia się peruka :)

pozdrawiam,
kindov :)
Obserwuj wątek
    • gocha9205 Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 16:50
      Wiedziałam, że nie odpowiem bo znam niestety tylko jedną....ale cóż, trzeba się
      dokształcić, a raczej doczytać ;)
    • bazylkai Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 19:19
      Dlaczego nie Evans?
      Pani McGinty nie żyje
      Hotel Bertram
      Kurtyna
      • kindov Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 20:22
        Hehehe,a ja myslalem oczywiscie o calkiem innych powiesciach :)
        oczywiscie dobrze i czekamy na Twoja zagadkę :D

pozdrawiam,
        • gocha9205 Re: Zagadki - edycja XVIII 15.11.05, 20:41
          A ja myślałam o "Słonie mają dobra pamięć" tam peruki były bardzo
          istotne...:D:D:D Czekam na zagadkę z niecierpliwością!!!
        • bazylkai Nowa zagadka 15.11.05, 20:43
          W czasach Agathy kobiety nie mogły(nie było stosowne, nie wypadało) mieć
          nieślubnych dzieci, miały najwyżej siostrzeńca-nicę lub inaczej to rozgrywano.
          Np. jak ? Podaj dwie ksiązki, w których mówi sie na ten temat? Pozdraaa:)
          • ikkala może... 16.11.05, 10:11
            "Po pogrzebie" i "Zerwane zaręczyny" ? Nie podaję szczegółów z wiadomych
            przyczyn.
            • bazylkai Tak, tak 16.11.05, 10:51
              Właśnie o nich myślałam, ostanio czytałam "Po pogrzebie" i stąd ta zagadka.
              Gratuluję, pozdrawiam i proszę o następną.
              • ikkala Nowa zagadka 16.11.05, 12:16
                Nic trudnego nie przychodzi mi do głowy :) więc będzie prosto, proszę podać co
                najmniej dwie osoby które doczepiały sobie elementy fryzury. Proszę podać jakie
                to elementy oczywiście o ile nie będzie to zdradzało intrygi.
                Pozdrawiam.
                • ikkala Potrzebna podpowiedź? 16.11.05, 23:02

• kindov Przyda się :) 16.11.05, 23:25
                    Pani Oliver jest oczywista, zmieniała fryzury tysiące razy i nawet doczepiała
                    sobie pukle włosów, które następnie gubiła w różnych nieodpowiednich miejscach
                    i chwilach, ku konsternacji świadków ;)

Ale jakoś nie przychodzi mi do głowy nikt inny, kto doczepiałby sobie jakieś
                    elementy fryzury - zatem podpowiedź mile widziana :D

W ogóle to fryzurom Agatha poświęcała całkiem sporo miejsca w swoich utworach :)

pozdrawiam,
                    • ikkala :) 17.11.05, 08:41
                      Tak, jedną z tych osób jest Ariadna i o te wypadające pukle mi chodziło :)
                      Drugo osoba była nieco kontrowersyjna, często mówiła niewygodne... prawdy?
                      • kindov Re: :) 17.11.05, 13:08
                        Powiedzmy, że hmmm... najbezpieczniej będzie tak: Cora Lansquenet i jej
                        grzywka :D

pozdrawiam,
                        • ikkala No tak :) 17.11.05, 15:12
                          Bezpiecznie wybrnąłeś ;) Twoja kolej.
                          Pozdrawiam.

:)
                          • kindov Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 18:11
                            Do szukania odpowiedzi i zgadywania zachęcam też gorąco nowych forumowiczów :)

Zagadka będzie literacko-lingwistyczna ;)

Proszę podać jak najwięcej tytułów POWIEŚCI Agathy, które zawierają jakiś
                            przyimek, wszystko jedno jaki - w, na, przy, do, od, po, przed - cokolwiek.
                            Umówmy się, że liczą się tylko tytuły polskich tłumaczeń, ale za to można tę
                            samą powieść podać więcej niż jeden raz, jeśli była w POlsce publikowana pod
                            kilkoma różnymi tytułami.

Uwaga:
                            Jak zwykle, tytuły wypisane przez jedną osobę są liczone TYLKO na jej konto
                            (można swoja listę uzupełniać) i inni już nie moga ich powtarzać :) dlatego
                            warto się spieszyć! :D

pozdrawiam i czekam na lawinę postów :D
                            • gocha9205 Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 18:59
                              Spróbuję...
                              Tajemnicza historia w Styles
                              Morderstwo w Orient Ekspresie
                              Tragedia w trzech aktach
                              śmierć w chmurach
                              Karty na stół
                              Morderstwo na polu golfowym
                              Śmierć na Nilu
                              Morderstwo w Mezopotamii
                              Randez-vous ze śmiercią
                              Morderstwo w Boże Narodzenie
                              Niedziela na wsi
                              Po pogrzebie
                              Zbrodnia na festynie
                              Morderstwo na plebanii
                              Noc w bibliotece
                              Strzały w Stonygates
                              Mężczyzna w brązowym garniturze
                              Pułapka na myszy
                              Zwierciadło pęka w odłamków stos
                              Śledztwo na cztery ręce
                              Dom nad kanałem
                              Podróż w nieznane
                              Pasażer do Frankfurtu
                              Spotkanie w Bagdadzie
                              No i to chyba tyle ;) Ciekawe kto znajdzie więcej ;)
                              • bazylkai Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 19:53
                                4.50 z Paddington
                              • bazylkai Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 20:03
                                Kot wśród gołębi
                                Parker Pyne na tropie
                                Tragedia w trzech aktach
                                Morderstwo to nic trudnego
                              • kindov Re: Zagadka także dla początkujących :D 17.11.05, 21:06
                                Ekstra! :D
                                Gratulacje i czekamy na Twoją zagadkę :D

pozdrawiam,
                                • gocha9205 Re: Zagadka także dla początkujących :D 18.11.05, 19:48
                                  Nie wiem czy muwiłes do mnie czy do Bazylkaia ale na wszelki wypadek spróbuje
                                  coś zadać :D
                                  może....W jakich utworach Agathy wystepują motywy wyliczanki???
                                  Jak zwykle banał ;) POWODZENIA!!!
                                  • kindov Re: Zagadka także dla początkujących :D 18.11.05, 23:06
                                    Owszem, mówiłem do Ciebie właśnie :)
                                    Wyliczanki są w:
                                    Dziesięciu Murzynków
                                    Pani McGinty nie żyje
                                    Kieszeń pełna żyta
                                    Pierwsze, drugie, zapnij mi obuwie
                                    Pięć malych świnek
                                    Entliczek pentliczek
                                    Pułapka na myszy
                                    Przyjdz i zgin

pozdrawiam,
                                    • bazylkai daj coś do pomyślenia - zagadka 19.11.05, 10:28
                                      • kindov Zagadka 19.11.05, 15:00
                                        Kto planował morderstwo wg wskazówek z powieści krymianlnej, w której
                                        przeczytał, że "Podobno zastrzyk powietrza z pustej strzykawki jest zabójczy".

Dodam, że ten sposób nie został w końcu wykorzystany :)

pozdrawiam,
                                        • ikkala malutka podpowiedź? 20.11.05, 11:20

• kindov malutka podpowiedź :D 20.11.05, 12:19
                                            Chodzi o jedną z egzotycznych podróży Poirota.
                                            Wystarczy tytuł powieści.

pozdrawiam,
                                            • bazylkai Re: malutka podpowiedź :D 20.11.05, 13:30
                                              Najbardziej mi się kojarzy "Rendez-vous ze śmiercią" i z Boyntonami, ale dawno
                                              czytałam.
                                              • kindov Re: malutka podpowiedź :D 20.11.05, 14:05
                                                Bardzo dobrze Ci się kojarzy :D
                                                Gratulacje i czekamy na Twoją zagadkę :)

pozdrawiam,
        • tuppence82 Re: Zagadki - edycja XVIII 27.02.06, 23:02
          Trzecia lokatorka
          śmierć lorda E...
    • bazylkai Nowa zagadka 20.11.05, 14:34
      Do kogo powiedziano
      "Zaprowadź samochód do stajni, nasyp mu owsa i przychodź na obiad"
      • kindov Nie taka nowa... ;P 20.11.05, 15:07
        Niestety, ta zagadka już była - tutaj jest moja podpowiedz a zarazem odpowiedz na Twoje pytanie :)

Nie sposób spamiętać, o co już pytaliśmy, a o co jeszcze nie i dobrze - znaczy,
        że dużo zagadek już było! :D

Czy możesz zadać inną zagadkę?

Niestety, dopadła mnie grypa czy inne przeziebienie i nie mogę myśleć za
        bardzo... :(

pozdrawiam,
        • bazylkai A teraz 20.11.05, 15:58
          Kto jest autorem kartki "Całujcie psa w nos"

• kindov A teraz to co innego :D 20.11.05, 16:24
            Świetna zagadka! :)
            Ale niestety, nie znam odpowiedzi i na razie nie czuje się na siłach szukać :(
            Liczę na innych, bo chętnie poznam odpowiedź!

pozdrawiam,
          • ikkala oj trudne 21.11.05, 11:56
            Może by tak zawęzić obszar poszukiwań? Czy jest to powieść czy opowiadanie?
            Przez chwilę myślałam, że to może ta mała z "krzywego" dworku, ale nie pamiętam
            tej karteczki. Ale takie zdanie do niej pasuje :)
            • bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 12:11
              Karteczka była w księżej skrytce.
              • nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 13:08
                czyli Pajęczyna, ale czy autorką była Klarysa?
                • bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 13:17
                  Tak, Pajęczyna - autorką nie była Klarysa, myśl dalej...
                  • nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 13:26
                    no to ten jej znajomy co zamordował, Jimmy czy jakoś tak, ale nie mam książki
                    pod ręką i nie mogę sprawdzić...
                    • nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:03
                      ten zły w każdym razie, nie pamiętam w tej chwili czy to hugo czy jeremi, ale
                      ten zły moim zdaniem...
                      • bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 14:21
                        Ten zły też nie, to była kobieta
                        • nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:32
                          to już nie wiem!
                          czytałam dość dawno i ta skrytka książa mi się skojarzyła, ale szczegółów nie
                          pamiętam. Muszę w domu zajrzeć do książki.
                          • nchyb Re: oj trudne 21.11.05, 14:52
                            tak mi się jeszcze kojarzy ta jej pasierbica (Klarysy), miała jakieś takie
                            dziwaczne imię...
                            • bejaa Re: oj trudne 21.11.05, 18:17
                              Czy chodzi o Pippę?...
                              • bazylkai Re: oj trudne 21.11.05, 20:28
                                Nie, o tę trzecią kobiecą postać. Może, czym się,zajmowała?
                                • kindov Re: oj trudne 21.11.05, 22:13
                                  Panna Peake, ogrodniczka

pozdrawiam,
                                  • bazylkai O tak, tak 22.11.05, 09:04
                                    Czekamy na Twoją zagadkę, kindov
                                    • kindov diamentowa zagadka 22.11.05, 11:46
                                      Proszę wymienić co najmniej trzy utwory, w których ważnym elementem są diamenty.

pozdrawiam,
                                      • bazylkai Re: diamentowa zagadka 22.11.05, 12:09
                                        Dom nad kanałem
                                        - Diamenty?- wykrztusiła Tuppence, patrząc to na męża, to na kamyki na swej
                                        dłoni.- Te niepozorne, brudne okruchy to diamenty?

Morderstwo w Boże Narodzenie
                                        też takie same(ale duuuużo)

Mężczyzna w brązowym garniturze
                                        diamenty De Beerów
                                        • bazylkai Jeśli wystarczy to daj jeszcze jedną zagadkę 22.11.05, 12:10
                                        • bazylkai Re: diamentowa zagadka 22.11.05, 12:18
                                          Przypomniałam sobie "Kot wśród gołębi", też dużo różnego rodzaju klejnotów -
                                          diamentów też.
                                          • kindov Bardzo dobrze :) ale dlaczego mam zadawać kolejną? 22.11.05, 12:23

• bazylkai Nowa 22.11.05, 12:35
                                              Po znakach na gwintowaniu potrafimy zidentyfikować broń, z której padł strzał...
                                              Jest to powszechnie wiadome dzięki np. powieści kryminalnej "tajemnica
                                              cieknącej fontanny". Kto to powiedział?
                                              • tom_beresford Czyżby... 22.11.05, 17:22
                                                ...Ariadna Oliver?
                                                • bazylkai Re: Czyżby... 22.11.05, 17:25
                                                  Nie
                                                  • bazylkai A może będzie łatwiej 23.11.05, 10:42
                                                    Bohater jest Sir, nie ma dzieci.
                                                    Herkules Poirot spotkał go i jego żonę w Bagdadzie.
                                                  • bazylkai Re: A może będzie łatwiej 24.11.05, 10:27
                                                    Bohater był zarządcą Wysp Hallowene, ma kolekcję broni, z jednego rewolweru
                                                    zabito człowieka.
                                                  • kindov Przekierowanie z innego wątku ;) 24.11.05, 20:24
                                                    Zgodnie z sugestią proponuję Niedzielę na wsi, ale nazwiska raczej nie kojarzę,
                                                    choć pasowałoby mi takie zdanie do Lucy Angkatell :)

pozdrawiam,
                                                    kindov ;)
                                                  • bazylkai Tak, 24.11.05, 20:44
                                                    To była "Niedziela na wsi" i sir Henry Angkatell (mąż Lucy). Uznaję odpowiedż!
                                                  • bazylkai Re: Tak, 24.11.05, 21:15
                                                    "Tajemnica cieknącej fontanny" = John Christow czytał te książkę . Rozdział
                                                    XIX - rozmowa inspektora Grange i Poirota o rewolwerze.
                                                  • kindov Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 11:26
                                                    Przegapiłem to :)

Ok, to teraz nowa zagadka:
                                                    Proszę wymienić 4 tytuły utworów Agathy Christie, które zawierają znak
                                                    zapytania :)

pozdrawiam,
                                                  • nchyb Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 13:27
                                                    Znalazłam tylko 3, w tym 1 opowiadanko. Co to może być to czwarte?
                                                  • nchyb Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 13:30
                                                    Chyba znalazłam i drugie opowiadanko. Kindow, czy w rozwiązaniu mogą być też
                                                    opowiadania? Bo powieści nie kojarzę więcej niż te dwie.
                                                  • kindov Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 15:04
                                                    Jasne, że mogą być opowiadania - dlatego napisałem "utwory" :)
                                                    Szczerze mówiąc, miałem na myśli właśnie 2 powieści i 2 opowiadanka :D
                                                    A zatem czekam na odpowiedź, chodź to pewnie tylko formalność - jak chcesz, to
                                                    możesz od razu zadać tez swoją zagadkę! :D

pozdrawiam,
                                                  • bejaa Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 17:36
                                                    N czy M?
                                                    Dlaczego nie Evans?
                                                    Czy masz wszystko, czego ci trzeba? (Parker Pyne na tropie)
                                                    Why Didn't They Ask Evans?

dobrze? nie znalazłam więcej...
                                                  • kindov Re: Ok, w takim razie nowa zagadka :) 25.11.05, 17:56
                                                    Może być, choć Dlaczego nie Evans? i Why Didn't they Ask Evans? to oczywiście
                                                    to samo :)

Chodziło mi jeszcze o Jak rosną kwiatki w pani ogródku? (Wczesne sprawy Poirota)

Nchyb w końcu nie odpowiedziała, więc wygrałaś i czekamy na Twoją zagadkę :)

pozdrawiam,
                                                  • bejaa Nowa zagadka 26.11.05, 15:21
                                                    "Żałuję tylko, że zrobiłam swojego detektywa Finem. Nie wiem nic o Finach i
                                                    wciąż dostaję z Finlandii listy wytykające mi, że zrobił on coś
                                                    nieprawdopodobnego. (...) Byłoby lepiej, gdybym zrobiła go ..."

No właśnie - jakiej narodowości, wg Ariadny Oliver, powinien być jej detektyw?
                                                  • kindov Re: Nowa zagadka 26.11.05, 16:01
                                                    ...Bułgarem.

pozdrawiam,
                                                  • bejaa Oczywiście, że tak! :) 26.11.05, 23:28

• kindov Zagadka dla spostrzegawczych :D 27.11.05, 11:32
                                                    Czarna kawa
                                                    Hotel Bertram
                                                    Randez-vous ze śmiercią
                                                    I nie było już nikogo
                                                    Słonie mają dobrą pamięć
                                                    Tragedia w trzech aktach
                                                    Idealna służąca
                                                    (???)

Jaki utwór pasuje jako następny? Możliwych poprawnych odpowiedzi jest kilka -
                                                    może to być polski/angielski/amerykański tytuł powieści lub opowiadania.
                                                    Wszystko jedno.

Ciekawe, kto pierwszy wpadnie na właściwy pomysł...? Myślcie tak, jak Agatha,
                                                    podczas kamuflowania swoich zagadek kryminalnych ;P

pozdrawiam,
                                                  • pink75 Re: Zagadka dla 12-latków :D 27.11.05, 12:15
                                                    Witaj Kindov :-))
                                                    Dla spostrzegawczych? Raczej dla 12-latków :-).(W każdym bądź razie Herkules by
                                                    się na nią nie rzucił:D)
                                                    Ale zrobię Ci przyjemność i odpowiem:
                                                    Entliczek pentliczek.
                                                    Może być?

P.S. Dziękuję za zadanie za mnie bardzo ładnej zagadki:-)))
                                                  • pink75 Wredna baba wróciła:D 27.11.05, 12:37
                                                    Po namyśle stwierdzam, że ta zagadka aż na taką krytykę nie zasługuje - w końcu
                                                    nikt wcześniej na taką konwencję nie wpadł.
                                                    Aczkolwiek moje szare komórki pożądają bardziej wysublimowanego żeru...:-)))
                                                  • kindov Zagadka dla spostrzegawczych 12-latek ;P 27.11.05, 12:41
                                                    Witaj Pink :DDDD
                                                    Fajnie, że wróciłaś :)
                                                    Nie wiedziałem, że masz 12 lat... :P
                                                    No to teraz czekamy na Twoją zagadkę :)
                                                    Oby była równie trudna, jak moja - nie róbmy korków na forum...! :PPPP

No to teraz spodziewam się od Ciebie super fajnej zagadki, niezbyt trudnej,
                                                    niezbyt łatwej i - oczywiście - w zupełnie nowatorskiej formie (nowatorskiej
                                                    przynajmniej na tym forum...)

No i co teraz powiesz...? Hehehe

pozdrawiam,

PS: A tak naprawdę, to wierzę w Ciebie i jestem pewien, że nas zaraz
                                                    niesamowicie zaskoczysz! :D
                                                    love&light
                                                  • pink75 Re: Off topic 12-latki ;P 27.11.05, 20:53
                                                    O Kindov, jakiś Ty miły :D
                                                    Jeszcze od czasu do czasu zdarzy się, że ktoś mnie weźmie za studentkę, ale już
                                                    od 5 lat nikt mnie nie prosi o dowód, jak chcę kupić alkohol:((.
                                                    A tu taka niespodzianka :-)).
                                                    To chyba tylko dzięki tym super-hiper maseczkom nawilżającym, które ostatnio
                                                    używam, mogłeś się aż tak pomylić :DDD
                                                  • nchyb Do Kindov 28.11.05, 07:09
                                                    nchyb nie odpowiedziała, bo wyłączyła komputer i poszła do domciu :-)

A oprócz wspomnianych 2 powieści myślałam o opowiadankach:
                                                    Skąd ten ogród masz, ach, skąd? oraz oczywiście - Czy masz wszystko, czego ci
                                                    trzeba?

I się tak teraz zastanawiam, czy te kwiatki w ogródku i ten mój ogród, to jedno
                                                    i to samo oopowiadanko?
    • pink75 Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 20:58
      Tej zagadki nie wymysliłam - sama do mnie przyszła, jak zobaczyłam, jak
      wyglądają moje rośliny po tych 2 tygodniach (oczywiście zapomniałam podlać
      przed wyjazdem).
      Jedynie, o dziwo, bluszcz w najciemniejszym kącie przedpokoju przeżył:D

Zagadka brzmi:
      W których zbrodniach (ich popełnieniu bądź rozwiązaniu) odegrały pewną rolę
      kwiaty pozbawione wody (cięte, lub przesuszone doniczkowe).
      Proszę wymienić co najmniej 2 tytuły utworów.
      • ikkala Re: Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 22:35
        Wydaje mi się, że "Morderstwo odbędzie się...". Następnie "Karty na stół" i
        zdaje się jeszcze "Wigilia wszystkich świętych". Tylko ten ostatni utwór jawi
        mi się nieco mgliście. Czy o te powieści Tobie chodziło?
        A tak poza tym witam z powrotem i mam nadzieję, że kwiaty da się uratować :)
        :)
        • pink75 Re: Zagadka sytuacyjno - roślinna :D 27.11.05, 22:58
          Ja też się cieszę, że wróciłam :-)
          Zestaw "zaliczam", choć miałam na myśli ciut inny (występowała jedna roślina
          doniczkowa).

Grubosze odżyją, co do reszty zobaczymy - najwyżej kupię sobie nowe :-).
          • ikkala Nowa zagadka. 27.11.05, 23:38
            Proszę więc podać utwory w których występują Polki. Mnie z racji poźnej
            godziny przychodzą do głowy tylko dwa, ale może być ich więcej. Ale dla
            zaliczenia dwa wystarczą :)
            Dobranoc :o
            • pink75 Re: Nowa zagadka. 27.11.05, 23:44
              Ja też o tej godzinie więcej nie wymyślę:
              "N czy M?"
              "Ptaki stymfalijskie"

Dobranoc:-)
              • ikkala Re: Nowa zagadka. 28.11.05, 08:55
                Tak :D
                Dokładnie te miałam na myśli. Twoja kolej.
      • pink75 Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 11:39
        Jak to czytałam, to długo nie mogłam zrozumieć o co tak naprawdę chodzi - jak
        zrozumiałam, to po prostu szok! - jakże daleko odeszliśmy od konwencji
        towarzyskich lat 20-dziestych:-).

Z jakiej powieści pochodzi poniższa konfiguracja towarzyska i kim są osoby w
        niej występujące:
        Pewna panna (młoda) odwiedziła pewnego kawalera (w sile wieku), mieszkającego z
        siostrą, po to, aby poprosić go, żeby razem z nią poszedł odwiedzić jego
        sąsiada (starego kawalera, mieszkał sam), bo ona chce z nim porozmawiać.

Pytanie nadobowiązkowe:
        Dlaczego panna nie poszła sama od razu do "starego kawalera", tylko bawiała się
        w takie "hocki-klocki" towarzyskie?
        • nchyb Re: Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 11:58
          czyżby chodziło o książkę Zabójstwo Rogera Ackroyda?
          • pink75 Nchyb - zaliczam:-)) 28.11.05, 12:55
            Ale czy mogłabyć chociaż ujawnić tożsamość mężczyzn z tej scenki?
            • nchyb Re: Nchyb - zaliczam:-)) 28.11.05, 14:09
              stary kawaler - Dr James Sheppard
              jego siostra - Karolina
              młoda dama - czy chodzi o Florę?
              no i ten ostatni mężczyzna, czyżby sam HP?
              • pink75 Re: Nchyb - Oczywiście:-) 28.11.05, 14:36
                Ależ oczywiście:-).

Długo się zastanwaiałam, dlaczego Flora nie poszła bezpośrednio do HP, aż
                wymyśliłam: po prostu nie wypadało, żeby młoda panienka poszła sama do
                samotnego kawalera :-).
                • nchyb Re: Nchyb - Oczywiście:-) 28.11.05, 14:40
                  No to nowa zagadka będzie jutro, bo zaraz kończę swój dostęp do netu na dziś, a
                  teraz ni jak natchnienia zagadkowego znaleźć nie mogę. Wytrzymacie do jutra?
                  • damian.pisula Re: Nchyb - Oczywiście:-) 29.11.05, 08:29
                    Pewnie :D

Pozdrawiam
                    Damian
        • bazylkai Re: Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 12:00
          A może chodzi o Megan z Zatrutego pióra
          • bazylkai Re: Zagadka - konwencje towarzyskie 28.11.05, 12:02
            Megan, Jerry i Karolina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka