famp-komp 28.12.12, 15:42 Dla mnie rewelacja i kwintesencja skandynawskich seriali kryminalnych. Saga rulez! A jakie są Wasze opinie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meme7 Re: Most nad Sundem 28.12.12, 19:23 Mi również bardzo się podobał, fajny klimat i ciekawa zagadka. Nie moge doczekać się 2 sezonu. Ma być te wersja amerykańsko-meksykańska i angielsko-francuska, ale to już nie będzie to samo. Ostatnio w podobnym klimacie oglądałam Den som draeber. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Most nad Sundem 28.12.12, 21:25 Wprawdzie udział w tworzeniu tego serialu miał Hans Rosenfeldt, więc teoretycznie powinno to gwarantować jakość, ale niestety tak się nie stało. Najbardziej zapadła mi z tego serialu w pamięć piosenka tytułowa ("Hollow talk" - Choir of young believers), bo rzeczywiście była niezła. A sam serial za bardzo się rozłaził. Mnóstwo wątków, które do niczego nie prowadziły. Coś ważne w jednym odcinku okazywało się kompletnie bez znaczenia w następnym i tak przez wszystkie pięć odcinków. I zakończenie poza tym, że niedobre, to jakieś takie wydumane. Która telewizja u nas to będzie pokazywać? Ja oglądałem na wiosnę w ZDF. "Den som draeber" też już tam pokazywali jako "Nordlicht - Mörder ohne Reue". I też nie zachwyciło... Odpowiedz Link
meme7 Re: Most nad Sundem 28.12.12, 23:32 Z wątkami, które do niczego nie prowadziły musze się niestety zgodzić, ale sam serial oceniam na plus. Den som draeber - miało gorsze i lepsze odcinki, ale też było ok. Most pokazywało Ale kino, a Den som draeber - jako Zabójcy Filmbox. Odpowiedz Link
famp-komp Re: Most nad Sundem 29.12.12, 00:28 Dziękuję meme, mimo tych paru niedociągnięć, czekam na serię 2 , matt, Tobie również dziękuję, szczególnie za znalezienie wykonawców utworu tytułowego! Odpowiedz Link
bez_portek Re: Most nad Sundem 29.12.12, 10:28 Zgadzam się że serial warto obejrzeć, ale wg mnie Saga jest mega irytująca. Wiem że to tak napisana postać i aktorka zagrała świetnie, niemniej jednak nie raz miałam ochote wyłączyć odcinek albo chociaz móc dać jej w...hmm...twarz )) Odpowiedz Link
beatanu Re: Most nad Sundem 29.12.12, 11:31 Mnie serial też się podobał, choć przegapiłam jakiś odcinek, a może nawet dwa i rozłażenie się wątków tak bardzo mi nie przeszkadzało Jeżeli coś mnie irytowało (ale tylko na początku), to nie sama postać Sagi (wprawdzie Rosenfeldt się zastrzegał, że tworząc tę postać nie myślał: "Aha, to będzie osoba z zespołem Aspergera", ale właśnie Saga "spopularyzowała" to zaburzenie, przynajmniej w Szwecji, nie wiem, jak w Danii) tylko dość intensywne eksploatowanie stereotypów Szweda i Duńczyka. Ale z drugiej strony, gyby właśnie nie te kontrasty, nie te zderzenia kultur, to pewnie nie powstałby tak żywy serial... Coś za coś. Drugi sezon właśnie się kręci, też jestem ciekawa kontynuacji, choć boję się powtórek, odcinania kuponów od sukcesu pierwszego sezonu, itd. Odpowiedz Link
zorija Re: Most nad Sundem 30.12.12, 09:24 Dobry serial. Ciekawa jestem tych innych wersji. Odpowiedz Link
opty2 Most nad Sundem_ w Ale kino 04.01.13, 09:54 powtórka dla spóźnialskich Ale Kino+ 10.01.13 (czwartek) - 01.05 17.01.13 (czwartek) - 01.00 czyli raczej do nagrania niz oglądania www.alekinoplus.pl/program/film/most-nad-sundem_38313 Odpowiedz Link
amelius Re: Most nad Sundem_ w Ale kino 08.01.13, 10:56 beatanu napisała: > Drugi sezon właśnie się kręci, też jestem ciekawa kontynuacji, choć boję się po > wtórek, odcinania kuponów od sukcesu pierwszego sezonu, itd. Bardzo się cieszę, że powstaje drugi sezon. Serial bardzo mi się podobał, choć oczywiście nie tak bardzo jak "Forbrydelsen". Nie mniej jednak należy do lepszych produkcji kryminalnych ostatnich lat. Odpowiedz Link