tak_o Simon Brett 02.09.13, 03:05 "Blotto, Twinks and the riddle of the Sphinx". Z każdym kolejnym tomem tej serii bawię się coraz lepiej. Arystokratyczne rodzeństwo tym razem musi stawić czoła klątwie faraona. Odpowiedz Link
tak_o Re: Simon Brett 02.09.13, 12:40 Chyba jeszcze nie, ale mam nadzieję, że zaczną. Oprócz Blotto & Twinks pisze też inne serie kryminalne. A jak ktoś lubi duet Bertie Wooster i Jeeves, to ta seria powinna się spodobać. Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: Simon Brett 04.09.13, 21:37 Czytałam dwie książki Simona Bretta po polsku: Ostatni gość w Acapulco i drugą, której tytułu nie pamiętam, ale pamiętam, że obie mi się podobały. Nie wiem, czy ukazało się coś jeszcze po polsku. Zachęcona powyższymi rekomendacjami poszukam czegoś w oryginale. tak_o napisała: > Chyba jeszcze nie, ale mam nadzieję, że zaczną. Oprócz Blotto & Twinks pisze te > ż inne serie kryminalne. A jak ktoś lubi duet Bertie Wooster i Jeeves, to ta se > ria powinna się spodobać. Odpowiedz Link
geisterseher25 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 02.09.13, 15:02 Martwa laleczka: detektyw - nieudacznik w Częstochowie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Andreas Winkelmann - Ślepy instynkt 03.09.13, 13:31 Mam ambiwalentne odczucia co do tej książki. Akcja toczy się szybko, wciąga, a z drugiej strony wiele rzeczy wywołuje potworne obrzydzenie. Nie znoszę znęcania się nad dziećmi, obrzydliwych insektów i gadów, no i sam porywacz również jest obrzydliwy. Zmęczyło mnie to, Olga Rudnicka czeka Odpowiedz Link
cynamoon6 H. Nesser- Rzeźniczka z Małej Birmy. 03.09.13, 13:38 Bardzo smutny początek. Spodziewam się, że się nie zawiodę. Odpowiedz Link
baaasiiia Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 03.09.13, 13:42 Zaczęłam własnie Krystyny Kuhn "Zimowy morderca" - zaczyna się nieźle - zobaczymy co będzie dalej Odpowiedz Link
chiara76 H. Nesser, "Samotni". 04.09.13, 12:46 na razie wróciłam, mimo, że rok temu zarzuciłam. Z perspektywy widzę, że wybór wtedy porzucenia lektury był świetny pomimo, że książka dobra bardzo. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Olga Rudnicka - Martwe jezioro 05.09.13, 00:26 Jest to debiut Olgi Rudnickiej i to debiut bardzo udany Świetnie opisane postacie bohaterów, intrygująca zagadka rodzinna, bardzo dobre dialogi (jak we wszystkich książkach tej autorki), duuuuużo humoru i dwa trupy. Wprawdzie nieco zmurszałe, ale jednak Zaraz zabieram się za czytanie drugiej części. Odpowiedz Link
negev56 Subtelna prawda - John le Carre 05.09.13, 20:43 Teraz jestem z pewnym szpiegiem na Gibraltarze i siedzimy w hotelu, niezadowoleni z sytuacji. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Subtelna prawda - John le Carre 06.09.13, 16:50 A chociaż dobrze Was tam karmią? Odpowiedz Link
negev56 Re: Subtelna prawda - John le Carre 06.09.13, 18:02 siostra_pelagia napisała: > A chociaż dobrze Was tam karmią? No właśnie nie, jakaś nędzna niezjadliwa kanapka klubowa. Ale to było trzy lata temu, teraz jestem z innym szpiegiem i w innej części Europy Odpowiedz Link
taka_prawda500 Olga Rudnicka - Czy ten rudy kot to pies? 06.09.13, 13:33 Druga część niczym nie ustępuje pierwszej, jest równie dobra. A obie razem nadawałyby się na znakomity scenariusz filmowy, pod warunkiem, że żaden Szyc ani Karolak by w tym filmie nie grali Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Olga Rudnicka - Czy ten rudy kot to pies? 09.09.13, 19:39 czytalam obie o Nataliach i pierwsza czesc Zacisza - to sa wszystko gotowe historie na ekran. I moglyby to byc nawet seriale Odpowiedz Link
kkokos Re: Olga Rudnicka - Czy ten rudy kot to pies? 15.09.13, 16:25 ależ mnie te natalie wymęczyły - strasznie to wymęczone, wysilone, wcale nie takie zabawne, jak się autorce wydawało. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Olga Rudnicka - Czy ten rudy kot to pies? 17.09.13, 23:07 Ot i dwie sprzeczne opinie. Mnie Ola Rudnicka zachwyca ogólnie, a Natalie w szczególności I faktycznie na podstawie obydwóch książek powstałby doskonały serial pod warunkiem nie obsadzania w nim twarzy na które już patrzeć nie można i czasami aż z lodówki wyskakują Naprawdę się dziwię, czemu jakiś myślący reżyser nie sięgnął po żadną z jej powieści celem przeniesienia jej na ekran. Za to ciągle serwują nam gnioty wyjazdowo-integracyjno-kacowawowe. Fuj. Odpowiedz Link
echtom Kjell Eriksson - Okrutne gwiazdy nocy 07.09.13, 14:04 Całkiem niezłe, bez ideologicznych mielizn "Księżniczki Burundi". Odpowiedz Link
kameleon-super SIMENON !!!! 08.09.13, 10:09 Skończyłem właśnie "Znajomą pani Maigret". W następnej kolejności czeka "Wdowa Couderc".Kupiona na przecenie w Dedalusie(12 zł) Simenon,to mój ulubiony pisarz.Nie tylko w gronie autorów kryminałów Polecam. Odpowiedz Link
elmar43 Marcin Wroński: Pogrom w przyszły wtorek 08.09.13, 16:27 A ja zwiedzam tuż-powojenny Lublin razem z Zygą Maciejewskim... Nie jest spokojnie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Bernard Minier - Krąg 08.09.13, 22:35 Książka z listy "poleconych do czytania" - wciągająca, zaskakująca, nie można było się od niej oderwać Ale nawet w tak "pogmatwanej" książce, w której autor nieustająco kieruje czytelnika na manowce i myli tropy, moje początkowe przeczucie "kto zabił" okazało się słuszne Jedynym małym minusem jest zdradzenie szczegółów poprzedniej książki, którą miałam zamiar przeczytać. Odpowiedz Link
opty2 Nesser Hakan - Kobieta ze znamieniem 09.09.13, 13:19 z serii: komisarz VV, lata dziewięćdziesiąte kobieca zemsta, łatwa do odgadnięcia, w tej książce ujawnia się specyficzny styl Nessera, który w późniejszych książkach udoskonalił Odpowiedz Link
chiara76 K. Reichs, "Starożytne kości". 09.09.13, 15:07 ciekawe, czy ktoś jeszcze ją a raczej jej książki, lubi. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: K. Reichs, "Starożytne kości". 09.09.13, 18:44 Ja Starożytnych kości już nie dałam rady doczytać do końca. Zanudziły mnie kompletnie. I więcej już książek tej autorki nie będę czytać. Odpowiedz Link
brygidasz_21 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 09.09.13, 16:04 Ja teraz czytam Inferno Dana Browna. Odpowiedz Link
maniaczytania "Gliniarz" M. Ciszewski, K. Liedel 09.09.13, 19:38 no, nie powie, wciagajaca choc prawdziwa Odpowiedz Link
as.ia21 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 10.09.13, 16:06 Ja teraz czytam Doktor Sen Stephena Kinga. Odpowiedz Link
taka_prawda500 J.Obro O.Tornbjerg - Krzyk pod wodą 11.09.13, 03:28 To pierwsza duńska książka którą przeczytałam. Zachęcił mnie fakt, iż jest to zwycięzca konkursu na najlepszy duński kryminał wydawnictwa Politiken. I faktycznie jest świetna. Bohaterką jest Katrine Wraa, psycholog i specjalistka od profilowania przestępców. Jest to debiut małżeństwa autorów i pierwsza książka z serii. Polecam i będę czekać na następne Odpowiedz Link
koralina55 Re: Co teraz czytacie? - wrzesień 11.09.13, 12:40 Przystań nieszczęsnych dusz - Grimes Martha Odpowiedz Link
taka_prawda500 Tess Gerritsen - Ostatni, który umrze 14.09.13, 02:20 Świetna książka! Nie byłam w stanie przewidzieć jakiejkolwiek sytuacji, nie mogłam się oderwać! Odpowiedz Link
kkokos ćwirlej - ręczna robota i śmiertelnie poważna spra 15.09.13, 16:24 bardzo się dobrze czyta Odpowiedz Link