pszczolaasia Re: Co teraz czytacie? Grudzień. 12.12.13, 11:52 śneżka musi umrzeć nale neuhaus. mocna i dobra rzecz. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Carin Gerhardsen - Najmroczniejsza ciemność 13.12.13, 03:19 A ja znowu o 3 w nocy... Nareszcie w łapki moje wpadła tak długo oczekiwana druga Carin Gerhardsen. I się nie zawiodłam Wprawdzie takiego zupełnego zaskoczenia jak w Domku z piernika nie było, ale i tym razem autorka wywiodła mnie na manowce i nie domyśliłam się ani zabójcy ani motywu. Dziwny mi się tylko wydał zupełny brak zainteresowania zgłoszeniem pani Barbro, ponieważ akurat policja z posterunku w Hammarby pracuje bardzo sprawnie, biorąc pod uwagę że są w Szwecji I jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, że drugim gwałcicielem jest osoba podejrzewana przez Petrę... przekonam się niebawem, trzecia część już leży i czeka Odpowiedz Link
echtom Carin Gerhardsen - Najmroczniejsza ciemność - też 22.12.13, 13:07 Nie mogłam się wciągnąć przez pierwsze 100 stron, ale już jest ok. Trochę mnie zmartwiłaś tym tekstem o zgłoszeniu, ale nie tracę nadziei, że ten wątek skończy się dobrze. Odpowiedz Link
echtom Re: Carin Gerhardsen - Najmroczniejsza ciemność - 24.12.13, 00:35 Skończyłam. "Domek" jest lepiej skonstruowany, tu natomiast trzymał mnie od początku do końca wątek Hanny. Pani Barbro powinna dostać nominację na bohatera z sąsiedztwa. Odpowiedz Link
echtom Lars Kepler - Świadek 13.12.13, 22:16 Udało mi się płynne przejście dzięki zdyscyplinowanej przed-czytelniczce Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Lars Kepler - Świadek 16.12.13, 20:54 Na razie jestem na etapie błotnego potwora wypadającego nagle z lasu i uprowadzającego przerażone dziecko w aucie pozostawionym na moment na parkingu przez matkę, chcącą się wysikać za krzaczkiem. Wzruszająca historia. Zobaczymy, jak się rozwinie. Odpowiedz Link
echtom Re: Lars Kepler - Świadek 17.12.13, 00:17 Dobra, dobra nie kpij Państwa Ahndorilów ponosi czasem wyobraźnia, zwłaszcza w końcówkach, ale świetnie się ich czyta. Odpowiedz Link
dachauka Robert Galbraith "Wołanie kukułki" 14.12.13, 16:57 Nijaki początek, wymagający nieco cierpliwości, ale potem... znakomite! Bardzo klasyczna, detektywistyczna powieść, udana główna postać. Właśnie skończyłam i już mam objawy odstawienia. Będzie ciężko znaleźć godną następczynię. Odpowiedz Link
judytta Chmielarz "Podpalacz" 14.12.13, 20:11 Czyta się rzeczywiście bardzo dobrze od razu wciąga. Odpowiedz Link
opty2 Re: Robert Galbraith "Wołanie kukułki" 15.12.13, 07:59 w takim razie zapisuję do przeczytania Odpowiedz Link
opty2 N.Neuhaus - Przyjaciele po grób 15.12.13, 07:53 to II część cyklu (niestety wydana po IV i III), więc o pewnych sprawach już wiemy natomiast sama fabuła jest niezła, trup niejeden, krąg podejrzanych duży, więc jest kogo typować, spokojnie można przeczytać, nie ma wstrętnych opisów zabijania ani tortur, ani rozkładu ciała, to taki typowy prowincjonalny kryminał całkiem mi się podobał 4,5/6 Odpowiedz Link
trup.w.szafie "Święty Psychol" Theorin i "Łowcy głow" Nesbo 15.12.13, 09:14 + skończyłam właśnie "KOntrakt Paganiniego" Odpowiedz Link
echtom Re: "Święty Psychol" Theorin i "Łowcy głow" Nesbo 15.12.13, 22:19 I jakie wrażenia z Paganiniego? Odpowiedz Link
trup.w.szafie Re: "Święty Psychol" Theorin i "Łowcy głow" Nesbo 18.12.13, 18:53 Tak 6/10. Czyta się fajnie, ale d... nie urywa Masz rację, ze mało szwedzkie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Carin Gerhardsen - Kołysanka na śmierć 15.12.13, 23:43 Trzecia część serii o policjantach z posterunku w Hammarby równie świetna jak poprzednie Wątek poszukiwania przez Petrę gwałciciela rozwinął się tak jak przewidywałam A winnego zbrodni wytypowałam dla żartu kiedy pojawił się w tle i okazało się na koniec że trafiłam Polecam wszystkie 3 książki! Odpowiedz Link
echtom Carin Gerhardsen - Domek z piernika 17.12.13, 15:50 Zachęcona sięgnęłam po pierwszą Carin - a niech tylko okaże się nudna Odpowiedz Link
echtom Re: Carin Gerhardsen - Domek z piernika 21.12.13, 09:05 Nie okazała się - dziwna i smutna historia, ale dobrze się czyta. Dziś zaczynam następną. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Bernard Minier - Bielszy odcień śmierci 15.12.13, 23:51 Jeszcze mam ponad 100 stron do końca, a książkę jutro muszę oddać do biblioteki. Trochę nocki zarwę ale warto, znakomicie się czyta Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Bernard Minier - Bielszy odcień śmierci 18.12.13, 20:30 Świetna, trzymająca w napięciu do końca książka! Szkoda, że nie czytałam po kolei i część zakończenia znałam z Kręgu... Ale przyczepić się znowu muszę do szczegółu - panowie strażnicy zeznali jak jeden mąż, że w chwili wwiezienia konia kolejką oglądali mecz piłkarski Pucharu Europy. A otóż proszę szanownego pana autora (lub pana tłumacza) Puchar Europy nie istnieje od początków lat 90-tych i przemianowany został na Ligę Mistrzów. A Puchar Zdobywców Pucharów i Puchar UEFA połączone zostały mniej więcej w tym samym czasie (nie chce mi się szukać w Wikipedii dokładnej daty) w Ligę Europy. Prosimy uprzejmie o większą orientację w tematyce sportowej Odpowiedz Link
gafkuler Re: Co teraz czytacie? Grudzień. 16.12.13, 10:28 ja czytam czwarty protokół puki co to masakra... -- jak działa faringosept? Odpowiedz Link
sesolello Re: Co teraz czytacie? Grudzień. 16.12.13, 20:46 Dawno tu nie zaglądałam. Ja obecnie czytam "Rzekę zimna" Magdy Kawki. Bardzo fajna, na razie mam za sobą 4/5 książki, polecam Odpowiedz Link
tak_o Carin Gerhardsen: Domek z piernika 17.12.13, 09:56 Moj pierwszy "skandynaw", w którym prowadzący śledztwo ma poukładane życie rodzinne i wygląda na to, że mu z tym dobrze. no, no... A już myślałam, że Chief Inspector Armand Gamache z Sûreté du Québec i Commissario Guido Brunetti to wyjątki w tym fachu. Odpowiedz Link
echtom Re: Carin Gerhardsen: Domek z piernika 18.12.13, 08:20 > Moj pierwszy "skandynaw", w którym prowadzący śledztwo ma poukładane życie rodzinne Szczególnie rozbawił mnie rozdział, w którym próbowałam się doliczyć jego dzieci Odpowiedz Link
tak_o Re: Carin Gerhardsen: Domek z piernika 21.12.13, 04:04 > Szczególnie rozbawił mnie rozdział, w którym próbowałam się doliczyć jego dzieci Aha, też miałam z tym małe zamieszanie: na początku wydawało mi się, że jest tego 7 sztuk, ale się okazało, że tylko 5. Oboje są jednak w wieku rozwojowym, więc wszystko jest możliwe. Odpowiedz Link
echtom Re: Carin Gerhardsen: Domek z piernika 21.12.13, 09:03 Potem doczytałam, że 2 adoptowanych, więc chyba więcej nie planują Odpowiedz Link
opty2 Arne Dahl_Msza żałobna 18.12.13, 09:20 7 część serii o Drużynie A początek rozwlekły i mało zrozumiały, jakieś wspominki z przeszłości nie wiadomo do czego mające prowadzić, ale w połowie wreszcie coś się ruszyło i zrobiło się interesująco Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl_Msza żałobna 18.12.13, 09:59 O, zupełnie przeoczyłam, że w tym roku jeszcze dwie książki z serii się ukazały. Nie zdążę, bo wyczerpałam limit rezerwacji w bibliotece Ale wrócę do Drużyny A, bo to jedna z najlepiej opisanych ekip kryminalnych, jakie poznałam - zwłaszcza Nyberg i Soderstedt. Odpowiedz Link
chiara76 "Ostatni sprawiedliwy". I. Matuszkiewicz. 18.12.13, 17:09 skusiłam się bo była fajna promocna na ebooki. Odpowiedz Link
trup.w.szafie "Czarne tango" Lena - fake - Oskarsson 18.12.13, 18:49 ...bo fajnie pisze, chociaż Szwedka z niej, jak z koziej dupy Reisentasche Odpowiedz Link
taka_prawda500 Marek Krajewski - W otchłani mroku 18.12.13, 20:13 Przykro mi niezmiernie, ale od czasów Bzdur w Breslau NIC się u tego pana nie zmieniło - nadal produkuje całkowicie niezrozumiały i niestrawny BEŁKOT. Miałam ochotę pizgnąć tym gniotem o ścianę i powstrzymała mnie li i jedynie konieczność oddania tej niepotrzebnie wyprodukowanej makulatury do biblioteki w stanie zdatnym do czytania. Nie udało mi się nijak tego zdzierżyć - dodatkowo jakiś niespełna rozumu wydawca z zapewne sokolim wzrokiem zadrukował te papierzyska nieczytelnym krojem czcionki w rozmiarach bardzo małym i jeszcze mniejszym. Ocena najniższa z możliwych. I w końcu wzięłam do ręki po długiej przerwie przerywnik, czyli rozmowę Małgorzaty Potockiej z Krystyną Pytlakowską Obywatel i Małgorzata. Wzruszająca i z kulturą opowiedziana historia, czego nie da się powiedzieć o artykułach z odpowiedziami żmii wyhodowanej na własnym łonie - tylko winni się tłumaczą i atakują na oślep. I pozbawiają całkowicie spadku po ojcu najstarszą córkę. Pomimo że w tym momencie do artysty Ciechowskiego straciłam jakikolwiek szacunek zaczęłam znowu słuchać Republiki - ech, szkolne lata... Odpowiedz Link
zorija Re: Ann Cleeves "Biel nocy" 21.12.13, 09:19 Szkoda, że z szetlandzkiej serii tylko 2 wyszły Ale może teraz coś się ruszy... Odpowiedz Link
beatanu "Farma lalek" Wojciecha Chmielarza 21.12.13, 09:50 Pierwszy kryminał od dawna. Połknęłam, podobał mi się bardziej niż myślałam, że mi się spodoba Odpowiedz Link
taka_prawda500 Cilia i Rolf Börjlind - Przypływ 21.12.13, 13:49 Świetna, z pewnością jedna z moich faworytek forum.gazeta.pl/forum/w,33434,148441398,148649903,Re_Przyplyw_C_R_Borjlind_czytaliscie_.html Odpowiedz Link
echtom Re: Cilia i Rolf Börjlind - Przypływ 21.12.13, 22:03 Witamy w elitarnym klubie fanów "Przypływu" Odpowiedz Link
nchyb Frost i Boże Narodzenie - RD Wingfield 22.12.13, 11:20 tak się wczuwam powoli w klimat świąteczny Odpowiedz Link
siostra_pelagia Maciej Maciejewski-W piekle lepiej być nikim 22.12.13, 13:17 Nie każdy dobry scenarzysta jest dobrym pisarzem. Bardzo irytująca książka. Odpowiedz Link
agridulce Szczepan Twardoch: Morfina 22.12.13, 13:17 Lektura niełatwa, ale wątki sensacyjne i szpiegowskie oraz prawdziwe trupy są obecne. Podoba mi się. Odpowiedz Link
tak_o Belinda Bauer: Rubbernecker 23.12.13, 02:42 Patrick chce odkryć co to znaczy, że ludzie umierają. Zapisuje się na kurs anatomii. Jego niezwykły sposób postrzegania świata (zespół Aspergera) pozwala mu dostrzec rzeczy, na które inni nie zwrócili uwagi. Bardzo dobrze mi sie czytało. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Unni Lindell - Miodowa pułapka 23.12.13, 03:30 Jakiż kontrast z Przypływem... Tam - piękny język, tu - zimny, reporterski i idiotyzmy w tłumaczeniu typu "wparował prosto do gabinetu" czy "zawsze się z niego szczerzyła". Tam - ciekawe, budzące sympatię postaci, tu - antypatyczni zarówno przestępcy jak i policjanci, a jedynymi wyjątkami są tłumaczka i biedacy z Łotwy. Reasumując - jestem na nie. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Unni Lindell - Miodowa pułapka 23.12.13, 21:29 taka_prawda500 napisała: idiotyzmy w tłumaczeniu typu "wparował prosto do gabinetu" czy "zawsze się z niego szczerzyła". Ale co idiotycznego jest w tych zwrotach? "Wparował prosto do gabinetu" znaczy, że szybko wszedł do gabinetu/pokoju czy co tam było w oryginale. A co było w oryginale, to trzeba znać norweski, żeby sprawdzić i wydać osąd To samo "zawsze się z niego szczerzyła". Pewnie chodziło o to, że śmiała się z niego z politowaniem, ale to też trzeba do oryginału zajrzeć. Może w oryginale był czasownik odpowiadający naszemu "szczerzyć się". A poza tym "Miodowa pułapka" to jeden z moich tegorocznych faworytów a Maria Gołębiewska-Bijak to jedna z moich ulubionych tłumaczek norweskiego. W ciemno można brać tłumaczone przez nią książki - wiadomo, że będą ciekawe (poza Unni Lindell przetłumaczyła też m.in. "Psalm u kresu podróży" i "Wieżę sokołów" Erika Fosnesa Hansena, "Zanim spłonę" Gaute Heivoll i "Oko Ewy" Karin Fossum). Odpowiedz Link
echtom Re: Unni Lindell - Miodowa pułapka 25.12.13, 10:00 No właśnie - raczej kolokwializmy niż idiotyzmy. Nie czytałam książki, więc trudno mi ocenić, na ile pasują do jej stylu, ale same w sobie nie są takie straszne. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Unni Lindell - Miodowa pułapka 27.12.13, 22:19 Rozwinę myśl - słowo "wparować" nie należy do języka literackiego lecz bardziej do slangu gimnazjalistów i dlatego mnie razi. Natomiast w drugim przypadku to ewidentny błąd, gdyż według słownika języka polskiego PWN szczerzyć się można tylko "do kogoś", a nie "z" sjp.pwn.pl/slownik/2526307/szczerzy%C4%87_si%C4%99 i dokładnie o taki błąd mi chodziło. Odpowiedz Link