Dodaj do ulubionych

"Ręka" H. Mankell

27.12.13, 01:04
Widziałam, że w niektórych wątkach pojawiają się opinie o nowym Wallanderze, ale może warto by tak to zebrać do kupy?smile Ja dostałam "Rękę" od Mikołaja, który sporo wie o moich gustach czytelniczych, wie, że Wallandera kocham miłością namiętną.
Samo opowiadanie podobało mi się, ale bez szału - w ogóle opowiadania na tle powieści Mankella wypadają słabiej, może dlatego, że ja po prostu wolę cegły do czytania wink Przyjemnie czytało się esej Mankella o tym, jak pisało się cykl o Wallanderze. Uderzyły mnie w tym jednak dwie rzeczy:
1) dwukrotnie napotkana informacja, że akcja "Ręki" dzieje się po "Niespokojnym człowieku". Przecież w 'Niespokojnym..." Wallander ma już dom i psa, w "Ręce" dopiero szuka domu, a o psie marzy. Linda jest już policjantką, ale nie ma mowy o dziecku czy partnerze, zatem nie są to czasy po "Niespokojnym...". Błąd tłumacza? Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Mankell sam z siebie taką głupotę walnął, a informacja o tym jest wlaśnie w jego eseju. Moim zdaniem "Rękę" należy usytuować między "Nim nadejdzie mróz" a "Niespokojnym człowiekiem".
2) Mankell pisze o tym, że chciał zakończyć cykl o Wallanderze wtedy, kiedy sprawiało mu to jeszcze przyjemność, dlatego "Niespokojny człowiek" zakończył się tak, a nie inaczej. Pisarz wykręcił się elegancko od odpowiedzi na pytanie, czy powstaną książki z Lindą w roli głównej. Tymczasem w sieci krąży pogłoska, jakoby Mankell zakończył cykl o Wallanderze i nie kontynuował serii o Lindzie z powodu tragedii, jaka wydarzyła się aktorce grającą Lindę w szwedzkiej adaptacji serii - Johannie Salstrom. Salstrom była w Tajlandii w czasie tsunami - przeżyła, jednak to wydarzenie wywarło na nią taki wpływ, ze popadła w głęboką depresję i popełniła samobójstwo. Miałoby to z kolei wstrząsnąć pisarzem do tego stopnia, że zdcydował się nie pisać więcej o Lindzie, jednak w eseju nie pojawia się taka wzmianka, mało tego, Mankell nie odcina się od pomysłu pisania o Lindzie (o Wallanderze natomiast tak)
Ciekawostka: pisarz stwierdza, że zaczął pisać powieść o Wallanderze, skoncentrowaną na wątku seksualnego molestowania dzieci, jednak okazało się to tak psychicznie obciążające, że nie byl w stanie jej skończyć i usunął wszystkie dotychczasowe zapiski. Nie wspomina jednak o tym, że napisał scenariusz do odcinka serialowego "Wallandera", opowiadającego właśnie taką historię. Czy to możliwe, żeby esej na temat pisania serii o Wallanderze powstał jeszcze zanim zaczęły się prace nad pierwszą sezonem serialowego Wallandera?
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: "Ręka" H. Mankell 27.12.13, 13:07
      Odnośnie czasu akcji Ręki, to ja zrozumiałam, ze Mankell napisał to opowiadania po napisaniu Niespokojnego człowieka ale akcje umiescił kilka lat przed Niespokojnym człowiekiem.
      • railly Re: "Ręka" H. Mankell 14.01.14, 15:52
        Jak dla mnie "Ręka" wydana jest na siłę, opowiadanie nie powala, a pozostałe 2/3 książki przeczytałam już na siłę, totalnie znudzona.
    • nchyb Choroba Wallandera 09.02.14, 16:26
      oglądam akurat Wallandera na Alekino i pojawia się sporo informacji o jego chorobie. A pamietacie może w jakiej ksiażce pojawia się po raz pierwszy informacja o alzheimerze? Bo poza niespokojnym człowiekiem jakoś nie mogę sobie przypomnieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka