Dodaj do ulubionych

Pomoc dla doroslego

29.09.08, 13:21
Witam
Mam 20lat i seplenie nie wymawiam sz cz ż dż mam seplenienie miedzyzyebowe
Mam jeden problem poniewaz nie slysze u siebie seplenienia dlaczego???
Obserwuj wątek
    • logo_83 Re: Pomoc dla doroslego 29.09.08, 15:56
      Myślę, że pełną i najtrafniejszą odpowiedź uzyskasz udając się na wizytę do logopedy, który znajdzie przyczynę
      i odpowiednio ułoży program usprawniania. Na pozbycie się problemu nigdy nie jest za późno. Oczywiście prawidłowo artykułować głoski szeregu szumiącego powinnaś już ok. 5 roku życia, więc jak sama widzisz doszło do małego zaniedbania. Z wiekiem nawyk seplenienia międzyzębowego się tylko utrwala i w wielu przypadkach ludzie się do tego przyzwyczajają. Proszę mi wierzyć, że prezentacja prawidłowego wzorca wymowy, wskazanie miejsca artykulacji danych głosek, a następnie utrwalenie go poprzez szereg odpowiednio dobranych ćwiczeń stanowią drogę do sukcesu.Warunek efektywności stanowi jednak brak przeciwskazań w budowie oraz funkcjonowaniu twojego aparatu mowy. Przyczyną faktu, iż nie odróżniasz prawidłowej artykulacji od nieprawidłowej nie zawsze jest problem słuchu. Może to wynikać ze zbliżonego sposobu realizacji jednych głosek do innych.Tak więc szybko do logopedy, który rozchwieje wątpliwości!!!
      • lekwonia Re: Pomoc dla doroslego 29.09.08, 21:23
        sluch mialam badany nie ma niedosluchu
        zgryz prawidlowy, wedzidelko tez dostaje jezykiemdo podniebienia przy szeroko
        otwartch ustach
        czesto mowie szafa - safa raz dobrze powiem innym razem nieprawidlowo
        • logo_83 Re: Pomoc dla doroslego 30.09.08, 09:41
          Twoi znajomi słyszą safa zamiast szafa, bowiem tak też mówisz.Jak pisałam wcześniej, nie trzeba mieć zaburzonego słuchu, ale twój język w czasie artykulacji głosek nie pionizuje się i powstaje głoska o innych cechach, zazwyczaj przypominająca inną lub zniekształconą. Jeżeli nie nauczysz się jak ma wyglądać wymowa głoski "sz", oraz pozostałych głosek przy których język wymaga pionizacji, nie będziesz zadowolona ze swojej wymowy.
          Pamiętaj!!!
          przy artykylacji głoski sz- język dotyka do wałka dziąsłowego, zęby są swobodnie do siebie zbliżone, a wargi tworzą dzióbek i są lekko wysunięte do przodu.
          głoska s - język leży swobodnie za dolnymi siekaczami, zęby swobodnie zbliżone do siebie i uśmiechamy się.
          Tak więc jeżeli nie ma żadnych przeciwskazań, a widzę, że zapał jest to jak najszybciej udaj się na konsultacje do logopedysmile))
          • lekwonia Re: Pomoc dla doroslego 30.09.08, 12:26
            nie nie ma zadnych przeciwskazan, i napewno zaczne chodzic do logopedy
    • lekwonia Re: Pomoc dla doroslego 30.09.08, 12:33
      mysle ze rowniez jest to brak pionizacji poniewaz mam problemy z gloska L i R.
      Jezyk uniose w kierunku nosa i swobodnie poloze na brode.
      Mam pytanie kiedy bede odrozniala prawidlowa wymowe od wadliwej u innych
      potrafie wychwycic???
      • florisa Re: Pomoc dla doroslego 30.09.08, 17:01
        Tak ja napisałam lewkonia, musisz udać się do logopedy. Będzie on ćwiczył z Toba
        słuch wewnętrzny, który pomoże Ci usłyszeć to co mówisz.
        tylko udaj się do doświadczonego logopedy, który zajmuje się dorosłymi
        ludźmismileżyczę sukcesów, ze swojej strony mogę polecić Grażynę Cieślak z poradni
        Ad Verbum na Ursynowie adverbum@net.pl.
    • doroles Re: Pomoc dla doroslego 01.10.08, 12:41
      Czescsmile
      Ja mam 24 lata i tez mam sygmatyzm miedzyzebowy. W te wakacje rozpoczelam
      terapie u logopedy, jako dziecko zrazilam sie do logopedy, pamietam ze ow
      logopeda krzyczala na mnie jak nie umialam czegos wypowiedziec, zle podejscie i
      uraz pozostal. Wogole nie chcialam cwiczyc, wada ta przeskadzala mi w zyciu
      codziennym czesto sie nie udzielalam poniewaz wstydzilam sie swojej wymowy . Ale
      powidzialam dosc i udalam sie do logopedy, tym bardziej ze przyszlosc zamierzam
      zwiazac z medycyna i pracowac z pacjetami a tutaj plyyna wymowa jest potrzebna.
      Udalam sie do logopedy, fajnej babki, ktora powiedziala mi ze mam sygmatyzm
      miedzyzebowy, jak mowie to jezyk wysuwa sie miedzy zeby nie pionizuje sie,
      zalecila cwiczenia aby go usprawnic czyli najlepiej abym unosila go gora - dol.
      Cwicze sz w naglosie srodglosie i wyglosie na poczatku to sz bylo takie twarde
      dretwe teraz jej juz lepsze ale jeszcze nie idealne. Wiem ze jeszcze dlug
      aterapia aby uzyskac idealne sz cz ż dż. R wymawiam ale rowniez nie idealne
      takie posrodku r a l a natomist L wogole nie mowie zamiast L mowie wlasnie takie
      niepelne R . Ale pomalu cwicze jak mowilam sz jak to wycwicze to pozostale
      gloski szeregu szumiacego pojawia sie samoistnie. Codzien unosze jezyk gora dol
      + cwiczenie sylab. To podstawa, im wiecej sie cwiczy i systematycznie tym
      terapia szybciej przyniesie efekty. Nikt nie wyleczy cie jezeli nie bedziesz cwiczyc
      Zgryz mam idealny, wedzidelko i sluch tez bardzo dobre. Jedynie jezyk sie nie
      pionizuje i dlatego nie wymawiam sz cz ż dż r l . Rowniez nie slysze ze spelenie
      bo przez 24 lata sie przyzwyczailam ale jak mowie szafa i safa to widze ze 2
      jest nieprawidlowe . Choc jeszcze dretwo to jakos sz wymawiam. Ale jeszcze dluga
      droga jak bede plynie mowila sz cz ż w powie codziennej
      • florisa Re: Pomoc dla doroslego 01.10.08, 21:19
        Gratulacje dolores, oby wszyscy pacjenci byli tak wytrwali!
        Wielu pacjentów przychodzi i pragnie efektów po kilku zajęciach lub "złotego
        środka" działającego natychmiast. Cwiczenia z logopedą nie muszą być żmudne i
        nudne, ale są pracochłonne i długotrwałe..
        • doroles Re: Pomoc dla doroslego 02.10.08, 11:58
          Dziekuje florisa smile
          Rzeczywiscie duzo osob a szczegolnie rodzice mysla ze dziecko juz po pierwszym
          spotkaniu bedzie plynnie mowilo, ze to tak jak z lekarzem przepisze tabletke i
          efekt widac od razu. A tu tylko duzo cwiczen, co tez trzeba uswiadomic rodzicom
          ze jezeli nie beda cwiczyc to terapia se wydluzy bo wszystko spada na barki
          logopedy. Ja narazie sz mowie w sylabach, ostanio na terapi wymowienie szynka
          dzielilam na sylaby a na drugi dzien juz powiedzialam calosc chociaz to sz moje
          jak jeszcze twarde. Chociaz nieraz udaje mi sie dobrze powiedziec tak samo bylo
          jak nie chodzilam na terapie ale to taki cud byl ze mowilam prawidlowo a raz
          nieprawidlowo widac ze ten jezyk nie byl na tyle silny aby sie unosic samemu.
          Teraz cwicze tylko podnoszenie i opuszczanie jezyka do podniebienia i dotykanie
          nim podniebienia miekkiego. jako osobe dorosla mnie nie nudzi jeden typ
          cwiczenia jezyka wiec oblizywanie, liczenie zabkow moge sobie odpuscic. I tutaj
          zauwaymyy znow dwie strony medalu w terapi logopedycznej dziecko szybko sie
          pozbywa wady poniewaz nie ma az tak utrwalonych nawykow artykulacyjnych ale
          dorosly musi sie pomeczyc poniewaz te nawyki sa juz zakorzenione ale za to ma
          motywacje do cwiczen i zdaje sobie sprawe ze tylko cwicza pare razy w ciagu dnia
          sz sprawi ze beda efekty.
          Lekwonia w kazdym wieku mozna sie pozbyc wady wymowy jezeli nie ma przeciwskazac
          w budowie aparatu artykulacyjnego. Masz taki sam problem jak ja twoj jezyk
          znajduje sie w lini poziomej i nie wskauje na wleczek. Poczatki trudne sz bedzie
          szumiace swiszczace ale sie pojawi a potem juz sza sze szo szu szi szy asza oszo
          czy asz esz bedzie lepiej . Jezyk tak lekko bedzie wymaiwal te sylaby. Wiec
          szybko do logopedy nie jest a poźno. Zobacz jak wiele osob slawnych chodzialo do
          logopedy . Podaje linka abys sobie poczytala i uwierzyla ze jezyk trza zmusic do
          pracy.
          www.wprost.pl/ar/?O=75667&WS=1
    • lekwonia Re: Pomoc dla doroslego 07.10.08, 14:00
      dzieki za wsparcie napewno sie wyvbiore
      widze ze tu duzo logopedow sie glasza wiesc moze wypowidzieliby sie na temat
      terapi u doroslego
    • joa_bor Re: Pomoc dla doroslego 07.10.08, 22:44
      Witaj, jeśli zdecydujesz się na terapię logopedyczną, to zapraszam do siebie.
      Jestem logopedą z 9-letnim doświadczeniem, a co chyba też istotne: skutecznie i
      niedrogo prowadzę zajęcia wink
      Zapraszam do kontaktu: joa_bor@tlen.pl lub joa_bor@gazeta.pl
      Pozdrawiam,
      Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka