Dodaj do ulubionych

Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine?

22.03.06, 16:20
No wlasnie, czytam w oryginale (duzo psychologii, swietne rozbudowane tlo
obyczajowe,suspense, swiat jak zywy),pare doslownie jej ksiazek (jako Ruth
Rendell) bylo tlumaczonych dosc dawno, ale przeszly bez echa, a szkoda - w
porownaniu z nia Caroline Graham jest bardzo plytka i nijaka.Polecam goraco!
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 04:00
      o, fantastyczna
      mam chyba ze 40 jej pozycji, jedna z tych pisarzy ktorych dziel nie sposob
      odlozyc jak sie raz zacznie
      pisze celowo "pisarzy" i "dziel" bo kryminaly Rendell przekraczaja granice
      kryminalu jako gatunku - slawna Agatha to przy niej licealistka zabierajaca sie
      za pisanie
      (w rzeczy samej, mialam zamiar otworzyc watek wlasnie o Rendell a tu taka mila
      niespodzianka - ktos poza mna ja zna)
      a co czytalas?
    • tanger_soto Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 09:00
      Zglasza sie kolejna fanka Ruth R. Pierwsza jej ksiazką, ktora wpadla mi w rece
      byl "Master of the Moor" (jak dotychczas czytalam RR tylko w oryginale),
      wciagnela mnie tak, ze nie odkladalam jej dopoki nie skonczylam, a potem
      systematycznie czytalam kolejne. Zgadzam sie z tym, ze jej kryminaly to znacznie
      wiecej niz tylko intryga. Jedyna pozycja RR, ktora mi nie podeszla, to
      "Judgement in Stone" (tlumaczona na polski - chyba jako "Kamienny wyrok"). A
      teraz juz zacieram rece, bo wlasnie kupilam na allegro kolejne jej 6 powiesci
      (nadal trzymam sie oryginalow, bo mam jakies irracjonalne obawy, ze tlumaczenia
      moga cos mi odebrac)smile)
      • padma Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 28.03.06, 22:49
        A ja właśnie "Judgement in Stone" uwielbiam. Inne powieści Rendell są
        oczywiście też dobre, ale to po prostu dobre kryminały, a "Judgement" jest
        inny. Dziwny, tajemniczy, nie mogłam przestać myśleć o tej książce długo i do
        dzisiaj trochę mi się zimno robi jak o niej myślę. Dodam, że też czytam głównie
        Rendell w oryginale i wydaje mi się, że w tłumaczeniu sporo traci.
    • fedorczyk4 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 09:48
      Tez zaliczam się do fanek. Niestety czytałam większośc jej powieści po
      francusku, po polsku chyba tylko jedną. Załuję ze mój angielski nie pozwala mi
      na czytanie w orginale.
      • carollcat Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 12:57
        Nie znam zupełnie, a sądząc po waszych opisach warto. Sprawdziłam, że
        wychodziły mniej więcej w dziewięćdziesiątych latach, może coś będzie w
        bibliotece.
      • kicior99 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 29.05.06, 12:49
        Nie narzekaj, tlumaczenia francuskie sa swietne! Ja czytam czesciej po
        angielsku bo mieszkam w Anglii, ale czasem kupie sobie cos przez net i wtedy
        mam uczte!
        • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 13.06.06, 22:03

• jarka63 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 13:37
      Cieszę się, że jest nas więcej! Czytałam wszystko, ostatnio "Minotaura"
      (Barbara Vine)- fantastyczna, wciągająca,świat, z którego nie chce się
      wychodzić, mimo że jest ponury. A juz się bałam, że straciła formę, bo jej
      ostatnie książki pod własnym nazwiskiem (np."Rottweiler")nie są już niestety
      tak świetne."Kamienny wyrok" bardzo mi sie podobał, może to kwestia
      tłumaczenia? Ktoś nakręcił film na podstawie tej książki, pamiętacie kto,
      widziałyście film (ja nie)? Almodovar tez zrobił "Drżące ciało" na
      podstawie "Live Flesh", ale film bardzo odbiega od książki.
      • zielonamysz Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 14:37
        Rendell w Kamiennym wyroku byla naprawde dobra i film tez swietny ale jej
        ostatnie ksiazki rozczarowywały.I pewnie dlatego dalej jej nie
        drukowali.Widzialam tez kilka tv filmow wg jej powiesci-kiepskie.
        • jarka63 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.03.06, 16:03
          Po "Kamiennym wyroku" napisala jeszcze sporo swietnych ksiazek, ktorych
          niestety u nas nie wydano. Moze ktorys z wydawcow jednak sie skusi? A jako
          Barbara Vine w ogole nie byla u nas tlumaczona - a szkoda, bo to wcielenie jest
          moim zdaniem lepsze - np."Asta's Book".
          • carollcat Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 29.03.06, 11:24
            Przegrzebałam katalogi dwóch bibliotek i ani śladu sad
            A już sobie smaka zrobiłam na ucztę...
            • jarka63 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 29.03.06, 17:35
              Ech bo najwyraźniej wydawcy się nie znają.
    • sayonara2 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 30.03.06, 11:28
      poznalam w sobote smile
      przypadkiem znalazlam jedna jej ksiazke - Simisola- w bibliotece.
      dobra lektura.
      • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 04.04.06, 00:47

• zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 15.04.06, 05:31
          to zobacz jeszcze ekranizacje - "La ceremonie" Chabrola, realia przeniesione do
          Francji, Sandrine Bonnaire i Isabelle Huppert jako wspolniczki w zbrodni, i dosc
          pomyslowe zakonczenie
          jedna z niewielu ekranizacji godna ksiazkowego oryginalu
          • carollcat Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 30.04.06, 22:05
            Przeczytałam "Kamienny wyrok"...
            Może nienajgorsza, ale czytałam lepsze. Wydała mi się po pierwsze dość nudna, a
            po drugie denerwująca.
            Porównania z P.D.James nie wytrzymuje moim zdaniem.
            Najbardziej kojarzyła mi się z "Błękitnym Domem".
            • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 02.05.06, 05:44
              denerwujaca? dlaczego?
    • agridulce Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 09.05.06, 11:30
      Witam!
      zaglądam na to forum od jakiegoś czasu, bo czytanie kryinałów to moja ulubiona
      rozrywka od zawsze. A Ruth Rendell - uwielbiam (podobnie zresztą jak i
      P.D.James, Colina Dextera i jeszcze kilku innych autorów).
      Po polsku czytałam tylko jej książki z serii o inspektorze Wexfordzie -
      Simisola, Tajemnica Tancred House i Zabić mandaryna. Uważam, że zostały dobrze
      przetłumaczone, i w tłumaczeniu (zwłaszcza w tej ostatniej) wyraźniej
      dostrzegam lekko sarkastyczne poczucie humoru - polecam. Przy opisie podróży
      Wexforda do Chin chichotałam jak przy wczesnej Chmielewskiej.
      W pewnym momencie - aby się trochę rozgrzeszyć z "marnowania czasu" - zaczęłam
      czytać kryminały po angielsku i zachwyciłam się jej książkami wydawanymi jako
      Barbara Vine - Minotaur i The Chimney Sweeper's Boy - czytałam je do bladego
      świtu. Właściwie to nie są typowe kryminały - nazwałabym je psychologiczno-
      obyczajowymi dreszczowcami. Pełno w nich niepokoju i tajemnic, ale nie ma
      klasycznego układu zbrodnia-poszukiwanie sprawcy, wszystko jest znacznie
      bardziej zagmatwane i w efekcie bardzo wciągające.
      A swoją drogą - co za płodna autorka, ile pomysłów i jakie wykonanie! I
      jeszcze zajmuje się polityką (chociaż tego już nie rozumiem -)).
      • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 11.05.06, 02:02

• lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 19.05.06, 23:43

--"Minotaur" super jest.Czytam w oryginale i pierwsza rzecz to przejrzystosc
          jezyka, druga to konstrukcja intrygi.Koncept starej biblioteki na
          staroangielskiej prowincjj jako labiryntu i powolne dochodzenie bohaterki do
          Minotaura w zawilolosciach ludzkiej psyche,odkrywanie prawdy krok po kroku, i
          te przeswietne portrety charakterow;narastajace napiecie, plasuja BV w czolowce
          ksiazkowych"noirow".

--No i moja ulubiona forma retrospekcji.Fajowe to jest.

...iii tam
          • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 22.05.06, 02:44
            to musze przeczytac, bo jeszcze nie znam
            • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.05.06, 00:19

• kicior99 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 29.05.06, 12:48
      Jestem jej fanem; czytalem chyba wiekszosc, ale psychologiczne thrilery )np. A
      sight for sore eyes) jakos mi nie leza. BTW wole ja po francusku niz angielsku,
      tlumaczenia sa wysmienite.
      • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 06.08.06, 03:20

• escott Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 06.08.06, 13:47
      A czy ktoś kojarzy tytuł książki w której bohaterką jest analfabetka? Byłam pod
      sporym wrażeniem i chciałabym to odnaleźć.
      • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 06.08.06, 16:57
        "A judgment in stone" - przerobiona na film, ale francuski, bohaterke grala
        Sandrine Bonnaire, fenomenalnie zreszta
        • escott Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 07.08.06, 01:21
          Dziękuję. W takim razie poszukam i książki i filmuwink
          • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 07.08.06, 03:15
            zapomnialam dodac ze film ma tytul "La ceremonie", trudno sie domyslic czego to
            adaptacja
            • agridulce Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 23.08.06, 16:09
              Oglądałam, choć nie w całości, "La ceremonie". Ale powieści nie czytałam i
              jakoś mnie do niej nie ciągnie. Może niesłusznie?
              Jeden z moich ulubionych filmów Almodovara to też adaptacja powieści RR - film
              nosi tytuł "Drżące ciało" ("La carne tremula"), a powieść (nie czytałam)
              chyba "Live Flesh". Kusi mnie porównać książkę z filmem. Czy ktoś miał okazję
              to zrobić?
              • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 24.08.06, 04:03
                ja nie - ale "Live Flesh" nie nalezy do moich ulubionych rendli, a Almodovara po
                prostu nie trawie, w calosci, wiec ani bym nie ogladala tego filmu, ani by mi
                sie nie chcialo porownywac go z powiescia
                • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 01.09.06, 16:42

• raggety Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 06.10.06, 18:55
                    Przeczytałam wszystkie ksziązki RR/BV aż do The Blood Doctor i Rottweiler. I na
                    tych właśnie definitywnie się rozczarowałam, wcześniej już Grasshopper uważałam
                    za przewidywalną więc już jej nie czytam. Ale wszystkie poprzednie książki są
                    świetne, Asta's Book jest rewelacją. A co do krytyki pod adresem Agathy
                    Christie w jednym z pierwszych postach - gdyby nie AC, może i RR by nie była.
                    • zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 07.10.06, 01:07
                      to nie byla krytyka, tylko porownanie warsztatu - wyraznie napisalam "w
                      porownaniu z nia", wiec nie chodzilo mi o krytyke Agaty tylko podkreslenie
                      jakosci Rendell
                      • carollcat Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 09.10.06, 13:11
                        Zwracam honor.
                        Przeczytałam "Zabic mandaryna" i stwierdzam, że to doskonała książka. Szkoda,
                        że jej książki są tak trudne do zdobycia.
                        • tool1978 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 09.10.06, 14:28
                          Rendell jeszcze nie czytałem, ale po postach widzę, że trzeba jak najszybciej
                          nadrobić zaległości.
                          A co do dostępności książek - udało mi się poniższe pozycje kupić ostatnio na
                          allegro - nie wydałem w sumie więcej niż 30 zł (wraz z kosztami przesyłek, od
                          różnych osób)
                          Demon w mojej wyobraźni
                          Próżność niełatwo umiera
                          Simisola
                          Drzewo dłoni
                          Zabić mandaryna
                          • raggety Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 09.10.06, 16:21
                            Oj, masz szczęście, Drzewo dłoni (Tree of Hands) jest jedną z jej najlepszych,
                            przeczytałam kilkakrotnie. Tak jak Fatal Inversion, granice między dobrem i
                            złem są zacierane. Jak zabiorę się do dzieła, będę sprzedawała swoje książki
                            RR/BV (mam ich dużo, wszystkie po ang.) na allegro, ale na razie nie mam czasu
                            tym się zająć.
                            • negev56 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 09.10.06, 16:43
                              Kupiłam na allegro "Kamienny wyrok" i "Simisola" a ponieważ zupełnie nie znam
                              tej autorki, to chyba nie będzie miało znaczenia od której książki zacznę?
                              • raggety Re: do negev56 10.10.06, 14:50
                                Zależy. Simisola to Inspektor Wexford, czyli raczej klasyczny kryminał,
                                natomiast Kamienny Wyrok jest studium psychologicznym morderstwa - na samym
                                początku wiesz kto kogo zabił, wyjaśnia się jak do tego doszło.
                                • negev56 Re: do negev56 10.10.06, 17:18
                                  Dzięki. Hmm... wobec tego zacznę od " Kamiennego wyroku".
                            • tool1978 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 10.10.06, 15:06
                              a po ile chcesz sprzedawać? Z tego co widzę, to dość kiepsko schodzą, 10 zł to
                              już dobrze, ale z reguły jest to 5-6 zł (wyjątkiem jest "The face of trespass" -
                              17,50 i END IN TEARS za 22,50 zł).
                              Chociaż jak wiadomo, na allegro schodzi po tyle za ile ktoś chce to kupić, a
                              nie za tyle ile by chciał sprzedawca smile)
                              • raggety Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 11.10.06, 13:26
                                Na razie w ogóle nie wystawiam na sprzedaż, bo nie mam czasu, ale bardziej mi
                                będzie zależalo na uwolnieniu miejsca na swoich przeciążonych półkach niż na
                                zysku (do tej pory oddawałam swoje książki na cele dobroczynne,sukcesywnie
                                wywożąc je do charity shops w UK). Ksiązki mam od ściany do ściany, od podłogi
                                do sufitu i na dodatku na niektórych półkach stoją w podwójnych rzędach bo nie
                                potrafię odmówić sobie kupna książki. Ostatnio kupiłam wszystkie brakujące mi
                                tytuły (kilkanaście) Iana Rankina po rewelacyjnej cenie (którę sprzedawczyni
                                jeszcze bardziej obniżyła bo mało kto kupuje tyle książek naraz). Taki
                                rachunek: muszę je przeczytać = muszę je kupić = trzeba ich się pozbyć bo już
                                następne trzeba kupić i przeczytać! Od dzieciństwa jestem wręcz uzależniona od
                                kryminałów, mama zaraziła mnie tym bakcylem.
                                • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 14.10.06, 13:51

• opty2 Re: no dobra : nie znam Ruth Rendell 03.04.07, 13:46
      i poproszę fanki/ów o spis najlepszych jej książek,
      bo z wątku powyższego wyłania się chaos
      i w jakiej kolejności czytać, czy bez kolejności?
    • maira Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 03.04.07, 18:16
      ja nie czytam w kolejności, tylko jak uda mi się dostać, a nie jest to łatwe crying
      Moim zdaniem najlepsza to:
      Kamienny wyrok- robi wrażenie i Maska
      • lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 04.04.07, 01:26

• zettrzy Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 04.04.07, 01:37

• lola165 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 04.04.07, 14:11

• opty2 Re: wszystko pieknie 05.04.07, 09:12
              tylko nakłady jej książek wyczerpane sad
              no cóż, muszę zacząć polowanie w bibliotekach
              ale najpierw skończę z Rebusem
    • siostra_pelagia Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 19.05.07, 08:49
      I ja też dołączam do klubu miłośników Ruth Rendell. Właśnie dostałam paczkę z
      allegro z Thirteen Steps Down. W swojej bibliotece mam parę jej tytułów, resztę
      w oryginale ściągnę z allegro.
    • amused.to.death mnie rozczarowała 20.05.07, 21:36
      hmm...widzę, że jestem w miejszości.
      Zaczęłam czytać tylko jedną jej książkę - "Harm Done" i utknęłam gdzieś pewnie na 60 stronie - raczej już nie wrócę.
    • jarka63 Re: Znacie Ruth Rendell/Barbare Vine? 21.05.07, 12:06
      Dawno tu nie zaglądałam i z radością widze, że wątek ładnie się rozwinął.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich fanów RR/BV. Ostatnio przeczytałam "The
      water's lovely" - niezła jako powieść obyczajowa, jako sensacja rozczarowuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka