Dodaj do ulubionych

Randall Garrett

05.05.07, 22:12
Właśnie skonczyłem Lorda Darcy Randalla Garretta - wpominałem o nim.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=60082726&a=61636687
Zauwazyłem, ze jedna z ksiązek jest na allegro.
allegro.pl/item190076321_t_randall_garrett_murder_and_magic_j_ang_.html
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Randall Garrett 05.05.07, 22:47
      Ja o nim słyszałam jako o pisarzu z gatunku fantasy raczej, niż kryminalnie.
      Natomiast sam autor w Polsce do tej pory nie znalazł wydawcy. Akurat mój
      znajomy ma parę szaf książek z tego gatunku, ale Randalla Garreta nie posiada.
      Ma niestety ta książka na allegro miękką okładkęsmile.
      • drfell1 Re: Randall Garrett 06.05.07, 01:33
        Wydaje mi się, ze masz rację - sporo jego utworów mozna zaliczyć do SF i fantasy - zresztą poza cyklem o Lordzie Darcy nic jego nie czytałem. Jednak to temu cyklowi zawdziecza sławę. I chociaż historie te dzieja sie w "świecie równoległym" w którym obowiązuje magia tp wiekszość z nich ma niemagiczne rozwiazanie. A powieść Too Many Magicians często jest umieszczana wysoko na listach kryminałów z "niemożliwą zbrodnią) lub typu "locked room". A powieść ta ma własnie niemagiczne rozwiazanie. Często Garrett nawiązywał do klasycznych kryminałów np. The Napoli Express jest w pewnym stopniu zartem na temat powieści A. Christie (Orient Ekspres)- rozwiazanie jest inne. To z Agaty jest proponowane przez oficera policji i nieco wykpione przez Lorda Darcy. Autor (po śmierci Garretta) Po smierci Garretta Michael Kurland (autor cyklu książek o Moriartym) napisał dwie książki z Lordem Darcy'm : Ten Little Wizards, and A Study In Sorcery - jak widać kontynuował jego zabawe z aluzjami.
        (1989).
        Lord Darcy zresztą przypomina Sherlocka Holmesa i ma kuzyna wzrowanego na Mycrofcie.

Ciekawy esej na temat Lorda Darcy:

www.nationalreview.com/comment/comment-karnick112702.asp
    • siostra_pelagia Re: Randall Garrett 06.05.07, 10:16
      Tak się zastanawiałam nad kupnem tej pozycji, bo to chyba jedyna szansa na
      przeczytanie. Z reguły wolę wypożyczać niż kupować, bo i gdzie to trzymać? Ale
      pewnie Garreta jak przez 40 lat nikt nie wydał, to i prędko nie wyda.
      • drfell1 Re: Randall Garrett 06.05.07, 12:09
        Murder i Magic nie jest chyba najlepszą ksiązką (zbiór opowiadań) z tego cyklu. Ja Garretta na allegro specjalnie nie szukałem, być może byłem uwrazliwiony po świeżej lekturze. Może sie jeszcze bedzie pojawiać.

Zawsze można szukać na ebay, ceny ksiązek szczególnie starszych nie muszą byc wyższe niz w Polsce. Koszty przesyłki niestety są wyzśze. Z pewną dozą samodyscypliny (której nie posiadam) i cierpliwości mozna robić tam zakupy bez zbytniego uszczerbku dla portfela.
        • siostra_pelagia Re: Randall Garrett 06.05.07, 13:57
          No niestety w miesiącu poprzednim i już w tym co się zaczął, poczyniłam zakupy,
          które uszczupliły znacznie mój budżet. A ciągle coś nowego się zjawia. Teraz
          rujnuje nas seria BBC Cumulussmile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka