Dodaj do ulubionych

Prime Suspect

22.06.07, 08:56
o filmie będzie, bo rzadko jestsmile a film generalnie do polecenia każdemu miłosnikowi kryminałów. Telewizyjna produkcja z 91 roku, bardzo angielska, z genialną Helen Mirren w roli głównej (bonus dla pań - bardzo młody i kompletnie nieznany Ralph Fiennes w epizodzie).

Bardzo dobrze rozpisana intryga klasycznego police procedural, znaczy poznajemy sprawcę w ciągu pierwszych 10 minut, pozostałe 3 godziny i 10 minut (bo całośc trwa 3,20)akcja toczy się wokół prób zebrania dowodów. Cudownie pokazana policyjna komenda, gdzie dowództwo nad 20 facetów przejmuje własnie pani Mirren, przy której Greta Garbo wygląda jak wcielenie delikatnej kobiecości. Trochę watków feministycznych - spotkania z policjantami z zewnątrz, którzy uparcie zwracają się "inspektorze", tylko do facetów, którzy towarzysza Mirrenowej, wątek życia rodzinnego w rozkładzie i korupcji w policji i tak do kupy to wszystko poskładane, daje okołoRebusowy klimat, w który można się nieźle wkręcić.

Zero efekciarstwa, pościgów, strzelanin, tylko żmudne łażenie, zbieranie dowodów, wielokrotne przesłuchania świadków, wypełnianie stosów papierzysk i kłótnie z przełożonymi, generalnie wszędzie panuje chaos i nie chce mi się (no bo kto by się przejmował morderstwami prostytutek), taki trochę obraz syzyfowych prac. Serio niezły film, są też częsci następne, bo to taki trochę w sumie nietypowy serial z odcinkiem kręconym raz do roku, bede oglądał resztę, to tyż dam znaćsmile

W Polsce chyba niewydany, ale bez problemu do znalezienia na torrentach albo p2p, warto poszukać. Aha - wymagana znajomośc angielskiego, albo większy niż u mnie talent do szukania napisów. No chyba, że ktoś akurat zna szwedzkismile

Psmile
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Prime Suspect 22.06.07, 09:04
      Ralph nawet jako młody Ralph to dla mnie żaden bonus;. Ale ta Mirren, to jest
      dopiero coś. Oglądałam to dawno temu. Naprawdę godne polecenia.
    • agridulce Re: Prime Suspect 22.06.07, 15:35
      Mam wrażenie, żę powstało kilka części - cieszyły się w Anglii dużym uznaniem.
      U nas raz na jakiś czas puszczała to chyba TVP1, najnowszą nawet całkiem
      niedawno, ale o nieludzkiej porze i to chyba w czasie świąt, więc nie
      obejrzałam.-( A helen Mirren jest zawsze cudowna. I młodym Fiennesem wcale
      bym nie pogardziła. Bardzo to mroczne było - a mordercę samemu chciało się
      zamordować, patrząc na zmagania policji z poszukiwaniem dowodów.
      • zorija Re: Prime Suspect 23.06.07, 08:36
        A ja to obejrzałam (dobrze, że jest coś takiego jak nagrywanie: przecież
        wszystkie fajne filmy o takich dziwnych porach lecą). Bardzo fajne, o
        zabójstwie młodej Bośniaczki. Ale, ale-mówisz, że więcej części jedynka
        nadawała?
        • agridulce Re: Prime Suspect 25.06.07, 15:21
          Tak, kilka lat temu, chyba w piątkowe wieczory, puszczali angielskie
          kryminały. Oprócz dwóch czy trzech części P.S. było coś jeszcze. Jak już się
          przyzwyczaiłam, żeby sprawdzać piątkowy program tv, to oni zmienili ramówkę.
          Tak jak i teraz - w poniedziałki późnym wieczorem leciał dr Tony Hill.
          Skończył się i zaczęli pokazywać tandetne horrory. Poniedziałkowy późny
          wieczór stracił urok. A nagrywać nie mogę z powodu braku sprzętu.
          • zorija Re: Prime Suspect 25.06.07, 17:20
            Też tego żałuję. Uwielbiam angielskie kryminały i ciągle mam nadzieję na ich
            powrót na stałe. A wcześniejsze części P. S musiałam jakoś przegapićcrying Za to
            widziałam serial z dr Hill'em.
            • negev56 Re: Prime Suspect 26.06.07, 21:07
              Wtrącę się tylko na chwilkę, bo zupełnie nie znam tego o czym mówicie.
              Mianowicie mam w ręku książkę "Aż śmierć nas rozłączy"-opowiadania a to Cobena,
              a to Abbotta czy też Lee Childa, i właśnie jako ciekawostkę wyczytałam o
              Childzie ( tym samym od Echo Burning czy Siły Perswazji), że przez 18 lat był
              dyrektorem programowym w brytyjskiej telewizji Granada Television w Manchesterze
              i za jego czasów powstały, cytuję: " tak słynne spektakle jak Brideshead
              Revisited, Klejnot w koronie, Prime Suspect czy Cracker".

Mam nadzieję, że o tym samym mówimysmile)
              • braineater Re: Prime Suspect 27.06.07, 08:19
                To ten. Jest w Creditsach na imdb. smile
                A filmu poszukaj Negev, bo serio warto.

Psmile
                • negev56 Re: Prime Suspect 27.06.07, 19:09
                  Poszukam na pewno, tym bardziej, że od poniedziałku urlop - huraaa, więc czasu
                  mnóstwosmile
                  • siostra_pelagia Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:02
                    Wrrrrrrrrrr. Ja też chcę na urlop od poniedziałku.
                    • negev56 Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:04
                      Siostro, trzy tygodniesmile)
                      • siostra_pelagia Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:21
                        To masz fajnie. Przede mną 4 tygodnie, jeszcze tylko trochę wytrzymaćsmile.
                  • negev56 Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:03
                    Brajn, masz może szczegółowy link na imdb, bo coś ciężko mi to znaleźćsmile
                    • braineater Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:34
                      chcesz link do opisu, czy torrenta z filmem bo się pogubiłem ?smile
                      Jak to drugie to via mail, bo się jeszce niedajbuk jakieś szpiony od mafii kopirajtowej tu plątają, jak opis, to włala:
                      www.imdb.com/title/tt0098898/
                      Psmile
                      • negev56 Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:56
                        ekhm...to ja poproszę mojra@onet.pl
                        i dziękismile)
                        • siostra_pelagia Re: Prime Suspect 27.06.07, 20:59
                          To ja też proszę o to samo marlowe100@tlen.pl. Dziękismile
                          • braineater Re: Prime Suspect 27.06.07, 21:51
                            poszło. Z Gmailowej skrzynki, więc się proszę nie przejmowac brakiem brajnitra w nadawcach smile

Psmile
                            • lola165 Re: Prime Suspect 10.07.07, 01:34
                              No i pieknie.Podeszlam do sprawy kompleksowo i ...wsiaklam.Jestem przy season
                              4(disc1&2 na kazdy season wchodzi).Tytuly takie wystepuja :Inner circles, The
                              scent of Darkness(so far the best), The Lost Child, i w kolejce season 5 i 6
                              najnowsze znaczy beda(2006 i 2007).Malo, wynalazlam autorke serii, niejaka pani
                              Lynda La Plante i sie przeczyta i da znac.
                              • jarka63 Re: Prime Suspect 18.07.07, 11:38
                                Moim zdaniem serial o całe niebo lepszy od książki, podobnie rzecz się z
                                Crackerem, za to w przypadku dr.Tony'ego Hilla zdecydowanie wybieram pierwowzór
                                literacki autorstwa Val McDermid.
    • zettrzy Re: Prime Suspect 18.07.07, 22:14
      czy to nie byl jakis serial telewizyjny? cos mi sie po glowie telepie z Mirren
      jako szefem policji i roznymi scenkami prosto z zycia: bezczelne malolaty,
      ktore groza jej sadem za aresztowanie nieletnich, problemy z meskimi
      podwladnymi, londynskie slamsy
      jesli to ten to bym powiedziala run-of-the-mill, takich produkcji jest tysiace
      po obu stronach oceanu
      • lola165 Re: Prime Suspect 18.07.07, 22:47
        no tak, to wlasnie ten.ja jednak lubie brytyjskie smaczki i
        Mirren,zdeterminaowana pogromczynie zla.arcydzielo to nie jest, ale widzialam
        gorsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka