mixxxer12 02.10.08, 21:27 Czy znacie jakieś kryminały, których akcja koncentruje się wokół filatelistyki? o "Filateliście" słyszałem ale nie czytałem. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Znaczki i filateliści 02.10.08, 21:36 a 'upiorny legat' to gdzie? a poza tym chyba we wszystkich przygodach janeczki i pawełka znaczki odgrywają istotną rolę Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Znaczki i filateliści 02.10.08, 21:38 I chyba Chmielewskiej "Bułgarski bloczek". Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Znaczki i filateliści 02.10.08, 22:36 Jakieś opowiadanie Agatki, ale zapomniałam tytuł. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Znaczki i filateliści 03.10.08, 15:29 Andrzej Piwowarczyk Otwarte okno, 1961 Nienajgorsza z przygód kapitana Gleba i jeden z lepszych filatelistycznych kryminałów. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Znaczki i filateliści 03.10.08, 15:39 William G. Tapply - The Dutch Blue Error, 1984 Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: Znaczki i filateliści 06.10.08, 00:27 Robert R. Graves, Brązowa Antigua Nie jest to do końca kryminał, raczej powieść satyryczna, choć występują tam wątki kryminalne: kradzież, oszustwo. Akcja rozgrywa się w Anglii w latach 30-tych, powieść była wówczas pisana współcześnie, śmieszny z dzisiejszego punktu widzenia jest epilog rozgrywający się w latach 40-tych jakby nie było wojny. Rodzeństwo - Jane, awangardowa reżyserka teatralna i Oliver, pisarz, toczą ze sobą zaciekły spór, którego symbolem jest walka o posiadanie bezcennego znaczka, tytułowej Brązowej Antiguy, jedynego na świecie egzemplarza tego wydania. Prawdziwym tematem jest walka awangardy kulturalnej z reakcją kulturalną i żywiołu kobiecego z żywiołem męskim, ale powieść można też odczytywać w pierwszej warstwie czysto fabularnej - jest tam proces sądowy, oszustwa, kradzieże, miłość, rozwód itd. Gorąco polecam, to jedna z moich ulubionych książek (wydanie polskie było za PRL, w wolnej chwili sprawdzę datę i wydawcę). Odpowiedz Link