inblanco "Czarna księga" Ian Rankin 26.05.09, 18:28 Stary, dobry Rebus Ostatnio mam do niego prawdziwego farta, bo to już 3 z kolei książka Rankina, co do której nie mam zastrzeżeń. Żadnych, nic a nic. Oczywiście, dziwnie czyta się w tej polskiej "chronologii", ale no cóż... I jako ciekawostka: Rebus dzwoni do Siobhan, ona w tym czasie szykuje sobie kąpiel... wersja czeska: "Jste to vy, Clarkeová?" "Ano, pane" Poslední človĕk, kterého by očekávala: John Rebus. Blížila se ke koupelnĕ. "Ve sluchátku to hroznĕ šumí," stĕžoval si Rebus. "Jen jsem zavírala vodu ve vanĕ" "Kristepane, vy jste právĕ ve-" "Ne, pane, ještĕ ne. Mám bezdrátový telefon." "Tyhle vĕcičky nenávidím. Pĕt minut s nĕkým mluvíte, a potom slyšíte, jak splachuje. Hm, omlouvám se... Kolik je hodin?" znaki fonetyczne: á, í, é, ý – długie samogłoski ĕ – [ie] č – [cz] ž – [rz] š – [sz] Spróbujcie to przeczytać. Pięknie brzmi, prawda? Odpowiedz Link
elmar43 Re: "Czarna księga" Ian Rankin 27.05.09, 09:49 Właśnie to przeczytałam będąc w pracy i budząc wielkie zaciekawienie przechodzącego w pobliżu kolegi )) Czeski to piękny język! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Hamilton Steve-Zimny dzień w raju 27.05.09, 08:16 Dostałam, więc przeczytałam. I na tym kończymy współpracę z tym panem. Żadna klasyka kryminału, jak dla mnie to po prostu słaba sensacja. Odpowiedz Link
nzuri Rozbite okno Jeffery Deaver 27.05.09, 08:37 Czyta się dobrze, choć intryga przerażająca. Przerażająca nie dlatego, ze straszne rzeczy się dzieją, ale dlatego, że chyba dość mocno ociera się o prawdę. W każdym razie o to, co za chwilę może być prawdą i naszą rzeczywistością. Wielki Brat czuwa... Odpowiedz Link
elmar43 Camilleri: Obietnica komisarza Montalbano 27.05.09, 09:54 Bardzo przyjemnie mi się to czyta. Lubię komisarza Montalbano, a zwłaszcza jego uwielbienie dobrego jedzenia. Barweny..., nigdy nie jadłam, ale muszą być smakowite Odpowiedz Link
siostra_pelagia Tom Egeland-Spirala 27.05.09, 18:39 Pierwszy raz przeczytana pospiesznie, co drugą kartkę, bo trzeba było oddać. Teraz czytam sobie spokojnie, bez pośpiechu, z kubełkiem lodów bakaliowych w jednej ręce i zobaczymy. Odpowiedz Link
januanio David Morrell - Piata profesja 28.05.09, 11:48 David Morrell - Piata profesja Odpowiedz Link
es_zet_pe Ian Rankin, Czarna księga 29.05.09, 11:42 Kapitalne! Cudownie się czyta jak Siobhan Clarke mówi do Rebusa "sir" Odpowiedz Link
tommyknocker Laura Lippman "Ostatnie miejsce" 30.05.09, 08:58 drugie spotkanie z Tess Monaghan. Odpowiedz Link
taclem Re: Tom Egeland-Spirala 09.09.09, 19:25 Kilka słów o pisarzu, a już wkrótce pierwszy w historii "Decare" wywiad z pisarzem kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=192 Odpowiedz Link
siostra_pelagia Mehmet Murat Somer -Zabójstwo Buziaczka 30.05.09, 19:03 Kryminał z serii Hop-Cziki-Yaya z detektywem transwestytą. Odpowiedz Link
negev56 Sophie Hannah - Na ratunek 31.05.09, 15:23 Trzecia, i oby nie ostatnia książka tej autorki. Odpowiedz Link