taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 12.10.09, 10:16 Prezentujemy dziś biografię norweskiej pisarki Anne Holt. kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=81 Odpowiedz Link
taclem Nowy adres - deckare.pl 12.10.09, 12:06 Od dzisiejszego dnia będzie nas można znaleźć pod nowym, łatwiejszym do zapamiętania adresem: www.deckare.pl Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 20.10.09, 13:24 Z tego co widzę umknęła mi informacja o ostatnich aktualizacjach. Dodaliśmy profil Jensa Lapidusa - kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=205 i Anne Holt - kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=204. Informujemy też o twardych wydaniach Larssona - kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=88 Pozdrawiam Taclem Odpowiedz Link
taclem Martin Beck Award 13.11.09, 09:18 Publikujemy informacje o nominacjach do tegorocznej Martin Beck Award: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=102 Odpowiedz Link
taclem Nasi w Empikulturze 17.11.09, 10:20 Empikowa "Empikultura" publikuje mój artykuł. Szczegóły:kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=106 Odpowiedz Link
opty2 Re: Nasi w Empikulturze 17.11.09, 13:30 całkiem zgrabnie to wypadło, gratulacje ps. walkiria? no no no nie wpadłabym na to Odpowiedz Link
taclem Re: Nasi w Empikulturze 23.11.09, 15:25 Teraz podbijamy radiową Trójkę Czwartek o 18:15 będzie reportaż o kryminałach. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Nasi w Empikulturze 23.11.09, 18:04 Już sobie wpisałam do kalendarza i będę pilnie słuchać. Odpowiedz Link
opty2 Re: Nasi w Empikulturze 24.11.09, 08:46 ten czwartek 26.11.09 ??? kto tam będzie sie produkował, zdradz troche szczegółów Odpowiedz Link
taclem Re: Nasi w Empikulturze 24.11.09, 09:21 Jestem tylko jednym z nagranych głosów, szczegółów za wielu nie znam. Wiem tylko, że mają też być ludzi mieszkający w Szwecji i wypowiadający się o fenomenie. Tytuł roboczy był "Czy Szwedzi lubią się bać". Odpowiedz Link
opty2 Re: Nasi w Empikulturze 24.11.09, 12:41 aha, dałeś się skusić p.H.Zakrzewskiej, tak ? on prosiła osoby z w-wy, więc odpadłam w przedbiegach Odpowiedz Link
opty2 Re: :)) 25.11.09, 09:51 taclem napisał: > Ja jestem z Gdańska... ach tak? moze jeszcze z sąsiedniej ulicy, co? Odpowiedz Link
negev56 Anne Holt i Camilla Läckberg 25.11.09, 17:10 już za moment styczeń www.proszynski.pl/To__co_sie_nigdy_nie_zdarza-p-30274-1-30-.html potem luty www.jsantorski.pl/zap.php?mg=zap&id=nr203 Zauważyłam, że nigdzie nie ma zapowiedzi na grudzień, martwa cisza. To tak już będzie, czy wydawnictwa szykują nam niespodzianki ? Odpowiedz Link
negev56 Re: Nasi w Empikulturze 26.11.09, 19:19 Reportaż wysłuchany, oczywiście Taclem jako pierwszy , przechadzjąc się po promie bacznie obserwował kto co czyta, i wyszło mu, że 90% promowiczów trzyma w ręku skandynawski kryminał . Interesująca była Pani, która przez 18 lat mieszkała w Szwecji, i dorobiła się pokaźnej kryminalnej biblioteczki, p.Czubaj też się produkował, i dziewczyny zachwycone Larssonem, i jakiś p.Andrzej. Tylko zabrakło mi więcej info.co ci ludzie oprócz Mankella i Larssona czytają. Bo tak właściwie zrozumiałam, że tylko Mankell i Larsson... a gdzie reszta zacnego towarzystwa ?. Odpowiedz Link
taclem Re: Nasi w Empikulturze 27.11.09, 09:52 Myślę, że to musiałby być "Dzień ze skandynawskim kryminałem", a nie reportaż Odpowiedz Link
opty2 Reportaż 27.11.09, 10:52 rzeczywiście, króciutkie to było ale jednak było niejaki p. Andrzej (chyba) powiedział,że w skan.książkach zawsze jest kiepska pogoda: wietrznie, zimno, ciągle pada i takie tam, i tu bym sie nie zgodziła, bo dosyć często występuje upał, sama sie kiedys nad tym zastanawiałam, czy to wymysł autorów czy prawda, że takie wysokie temperatury tam wystepują albo czy upał dla nich np. 25 stopni? Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Reportaż 27.11.09, 11:59 Tez jestem ciekawa, zwłaszcza te koszmarne upały w Finlandii u Leeny Lehtolainen Ale jeszcze bardziej mnie intryguje to, że oni tam prawie nie spia, a potem normalnie funkcjonuja. Wallander bardzo czesto kladzie sie spac o 2 w nocy ale zaraz potem wstaje, bo cos mu sie przypomni albo z lozka wyciaga go telefon o kolejnych zwłokach. Albo biedny Nyberg, tez zwykle nie dane jest mu spac. I pracuja 7 dni w tygodniu. I u Anne Holt- Inger Johanne tez wogole nie spi po nocach, podobnie jak nachodzacy ja wtedy bez zapowiedzi Yngvar Stubo Fakt, ze wszyscy wciaz wypijaja mnostwo kawy i to tez mnie fascynuje. U mnie nadmiar kawy plus niewyspanie powoduje jeszcze gorsze zejscie. Niesamowite to jest Odpowiedz Link
beatanu o niespaniu, kawie i upałach 27.11.09, 15:24 Jako osoba mieszkająca w Szwecji na stałe od prawie dwudziestu lat, a w porywach od ponad ćwierć wieku (ratunku! jak czas szybko itd...) informuję: 1. potrzeba snu zmniejsza się ciut latem, kiedy jest jasno prawie na okrągło. Jesienią/zimą odwrotnie, ale to może nie dotyczy takich tytanów pracy jak Wallander No ale Wallander ciągle też jest przemęczony, więc mu to niespanie na zdrowie raczej nie wychodzi... 2. O hektolitrach wypijanej kawy już wiemy, Szwedzi walczą o palmę pierwszeństwa z Finami (jeżeli chodzi o rekordową konsumpcję małej czarnej w Europie) - Finowie raczej górą. 3. W Skandynawii też bywają prawdziwe upały, trzydziestostopniowe i ponad, mogą ciągnąć się tygodniami, nawet na dalekiej północy, ale to są raczej wyjątki. Lata są zazwyczaj chłodniejsze niż w Polsce. Ale mnie akurat te rześkie temperatury w okolicach dwudziestu paru stopni wystarczajł i jak najbardziej odpowiadają. Wody otwarte (pomijam górskie jeziora i rwące rzeki) w czasie długich dni zdążą się wspaniale nagrzać Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: o niespaniu, kawie i upałach 27.11.09, 21:36 Dzieki Beato, za wyjasnienia. Jak zawsze można na Ciebie liczyć. Mogę chyba uwierzyć w zmniejszoną potrzebę snu latem, chociaż w ksiązkach i tak nie śpią prawie wcale niezaleznie od pory roku. Ale własciwie nie wiem czemu się dziwię. Przez te skandynawskie kryminały sama zazwyczaj kładę się spac o drugiej w nocy W związku z kawą już było przerabiane na forum, fakt. Z ciekawości zerknełam ileż wynosi skandynawska norma i jestem zdziwiona. Otóż 7 kg rocznie na głowę, przeliczane na 3,4 filiżanki dziennie. W takim razie sama spokojnie wyrabiam roczną normę, chociaż dziennie wychodzi mi 2, czasem 3 filiżanki. I to ma byc tak dużo? Aż muszę kiedyś policzyć ile kaw na dobę wypija Wallander Pamiętam że w którejś częsci Nyberg mówi że wypija kilkanaście filiżanek na dobę. Myślę, że Kurt podobnie. Zawsze też mnie intrygowały te wszechobecne w książkach termosy z kawą. Ekranizacja Millenium zaspokoiła moją ciekawość w kwestii jak taki termos wygląda. Czy rzeczywiście termosy są w powszechnym użyciu? A z upałami, to myslałam że jest trochę jak w książkach Murakamiego, gdzie występują "bardzo wysocy mężczyźni mający ok 170cm wzrostu" ale miło wiedziec, że się zdarzają Chyba ulegamy jakiemuś dziwnemu stereotypowi, że TAM musi byc zimno. To pewnie tak samo, jak gdzieniegdzie myślą o Polsce, że to prawie Syberia A wogóle to ja naprawdę nie wiem, dlaczego wciąz rozmyślam o skandynawskich książkach, które zyją w mojej głowie. Mniejsza o to ile oni śpią i piją kawy i robia innych rzeczy. To już prawie jakaś fiksacja. Ach, gdybym miała jeszcze jedno życie, to bym poszła na skandynawistykę... Odpowiedz Link
negev56 Re: o niespaniu, kawie i upałach 27.11.09, 22:13 Trzeba by się zastanowić, czy filiżanka to rzeczywiście filiżanka o pojemności filiżanki 0,333l, czy jakiś mały pipek, ale z zawartością smoły. Jedni piją filiżankami, drudzy kubkami styropianowymi albo firmowymi z fajansu. Co liczy się w rankingu, wielkość naczynia czy jakość kawy ? Ważna kwestia, to co do kawy, pączek czy fajki, a może jedno i drugie ? Jak widać problem kawy i co do niej, nie jest błahy , przecież to ten napój utrzymuje na nogach policjantów ( z nielicznymi wyjątkami . Odpowiedz Link
zorija Re: o niespaniu, kawie i upałach 28.11.09, 08:34 Moja siostra wyszła za Norwega i teraz w Norwegii mieszka. Trzeba więc było ją odwiedzić. Byłam tam w czerwcu, jasno było prawie całą dobę (ona mieszka pod Oslo, byliśmy też w Bergen u jej teściów), o 00.00 ktoś nawet kosił! A najdziwniejsze jest to, że tam 18 stopni było jakieś takie cieplejsze niż u nas. Odpowiedz Link
taclem Re: o niespaniu, kawie i upałach 29.11.09, 15:00 Z tego co mi sie wydaje to kwestia innego kąta padania promieni słonecznych. Gdzieś czytałem, że to ma jakiś wpływ na temperaturę odczuwalną. Odpowiedz Link
beatanu Re: o niespaniu, kawie i upałach 28.11.09, 11:18 cynamoon6 napisała: > Zawsze też mnie intrygowały te wszechobecne w książkach termosy z > kawą. Ekranizacja Millenium zaspokoiła moją ciekawość w kwestii > jak taki termos wygląda. Czy rzeczywiście termosy są w powszechnym > użyciu? Termosy są w użyciu (na przykład na przyjęciach, uroczystościach, na oddziałach szpitalnych,) ale w różnych miejscach pracy powoli chyba zostają wypierane przez automaty, w których można kupić kawę na kilka (naście) różnych sposobów. I jeszcze trochę o tym, o czym wspomniała Negev: Myślę, że dominują fajansowe kubki. Ale to też się zmienia, bo od jakichś dziesięciu lat w Szwecji pije się nie tylko klasyczną czarną kawę, tylko mnóstwo "zagranicznych" wariantów. A więc latte w dużych szklankach, espresso, w maciupeńkich, cappucino - różnie itd, itp. Do kawy na pewno nie papieros (od wielu lat w lokalach obowiązuje zakaz palenia), jeżeli klasycznie - to drożdżówka z cynamonem/kardamonem, jeżeli tak jak już niedługo, bo od jutra, w adwencie, to klasyczne szwedzkie pierniczki i szafranowe bułeczki Odpowiedz Link
negev56 Re: o niespaniu, kawie i upałach 28.11.09, 13:05 Co do termosów, to i u nas króluje kawa z termosu. Wszelkie szkolenia nie liczą się, jeśli w kącie nie stoi stół zasłany ciasteczkami, filiżankami i termosami z kawą, wodą do herbaty i innymi mleczkami. Korzystając z tak smakowitych wpisów, obliżę się na myśl o coffeheaven i latte z cynamonem plus brownie... pycha . Odpowiedz Link
taclem Re: o niespaniu, kawie i upałach 29.11.09, 15:01 negev56 napisała: > Korzystając z tak smakowitych wpisów, obliżę się na myśl o coffeheaven i latte > z > cynamonem plus brownie... pycha . To ja poprosze to samo, ale z Waynes Coffe Odpowiedz Link
taclem Re: o niespaniu, kawie i upałach 29.11.09, 14:58 Zwróć uwagę, że statystyka mówi, że jak pan z psem wchodzi do windy, to średnio mają po 3 nogi Są ludzie, którzy kawy nie piją, są dzieci itp. A więc średnia 3,4 w rzeczywistości jest u kawoszy o wiele wyższa. Odpowiedz Link
taclem Re: Reportaż 29.11.09, 14:54 Z tą kawą, to fakt oni piją hektolitry tej zwykle dość kiepskiej kawy z automatu. Wallander po takich nieprzespanych nocach zwykle potyka sie o tropy A latem 2008 w lipcu w Sztokholmie mieliśmy ok 30 stopni. W Hiszpanii było wtedy 22 i lało. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Reportaż 27.11.09, 13:24 opty2 napisała: > rzeczywiście, króciutkie to było > ale jednak było > > niejaki p. Andrzej (chyba) powiedział,że w skan.książkach zawsze > jest kiepska pogoda: wietrznie, zimno, ciągle pada i takie tam, > i tu bym sie nie zgodziła, bo dosyć często występuje upał, > sama sie kiedys nad tym zastanawiałam, czy to wymysł autorów czy > prawda, że takie wysokie temperatury tam wystepują > albo czy upał dla nich np. 25 stopni? mój kolega jeździł co roku do pracy do Norwegii i : a) dementował stan pogody, potwierdzał upały b) miał nawet zdjęcia, jak kąpał się w jakowejś wodzie (nie było to morze, raczej jakieś jezioro. Odpowiedz Link
aka10 Najlepszy szwedzki kryminal w 2009 28.11.09, 16:21 Wlasnie wyczytalam, ze za najlepszy kryminal roku w Szwecji uznano "Tre sekunder" Roslund-a i Hellström-a (wg. Svenska Deckarakademin). Ich ksiazki tlumaczone byly na 17 jezykow. Mam wiec nadzieje, ze i ta ostatnia zostanie przetlumaczona na polski. Jutro ja chyba kupie albo zamowie, zeby sie przekonac o slusznosci nominacji Pozdrawiam sobotnio. Odpowiedz Link
taclem Re: Najlepszy szwedzki kryminal w 2009 29.11.09, 15:03 Wiele wskazuje na to, że ukażą się w Polsce. Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 10.12.09, 15:11 Prezentujemy tekst o Franku Hellerze, ojcu chrzestnym szwedzkiego kryminału: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=213 Odpowiedz Link
aka10 Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 30.11.10, 19:33 Tak tylko przy okazji, moze akurat kogos zainteresuje: Välkommen till deckarkväll på Akademibokhandeln Hötorget torsdagen den 2/12 kl. 17.00! Jan Wallentin, Ninni Schulman och Mari Jungstedt samtalar om sina nya deckare med sin förläggare, Stephen Farran-Lee. Samtalet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Välkommen! Odpowiedz Link
aka10 Na marginesie.... 10.12.10, 20:34 www.dn.se/nyheter/sverige/folj-nobelfestligheterna-pa-dnse-1.1225342 Dzisiejszy Nobel. Wlasnie jedza.... Odpowiedz Link
taclem Goniec Skandynawski 15.12.09, 09:53 Prezentujemy pierwszy numer "Gońca Skandynawskiego", newslettera portalu Deckare.pl kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=130 W każdym numerze mamy zamiar pisać o naszych newsach, ale również o ciekawostkach, które na stronie się nie znalazły. Warto więc się zapisywać Odpowiedz Link
taclem Współpraca międzynarodowa 22.01.10, 13:25 Prezentujemy recenzję powieści "Orkestergraven" autorstwa norweskiej pisarki Unni Lindell. Autorką tekstu jest nasza korespondentka z Danii, Dorte Jakobsen, właścicielka bloga DJs krimiblog, która ostatnio stała się również współpracownikiem Deckare.pl. Szczegóły: kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=226 Oprócz tego - jak zwykle - sporo nowości Odpowiedz Link
negev56 Re: Współpraca międzynarodowa 22.01.10, 18:27 Wszystko to brzmi fantastycznie, ale tylko fantastycznie dla tych, którzy władają szwedzkim, norweskim czy innym skandynawskim. Ale cieszę się, że inni się cieszą. Bo taki "Czerwony kapturek" Unni Lindell był świetny. Mam wiedzę, jak ta autorka pisze, żałuję tylko, że wiedza ta sprowadza się do jednej pozycji (mam na myśli wydanie w j.polskim). Identyczna sytuacja z Asą Larsson, ale o tym już wielokrotnie się mówiło. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Współpraca międzynarodowa 22.01.10, 18:38 No mnie ten Kapturek specjalnie nie podpasował, natomiast z tą serią policyjną, to bym się z przyjemnością zapoznała. I z Tursten również. Ale też wydają ostanio Skandynawów dużo i szybko, więc nie wykluczone, że ta Uni Lindell już lada chwila w empiku będzie zalegać. Odpowiedz Link
negev56 Re: Współpraca międzynarodowa 22.01.10, 18:53 O przepraszam, Kapturek był bardzo gut, a zakończenie jak w filmach grozy , już myślimy, że to the end, a tu ups, i coś się znowu skrada. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: Współpraca międzynarodowa 22.01.10, 20:25 To ja się muszę pochwalić, że zaczęłam się uczyć norweskiego Marzyłam o nauce jakiegoś skandynawskiego języka od wielu lat. Ale jakoś nie było okazji i sprzyjających okoliczności. Teraz to marzenie (a forum miało w tym swój udział wróciło i udało mi się znaleść taki kurs i czas na niego. Wogóle to wolałam szwedzki, ale tu gdzie mieszkam nie ma na niego chętnych. Zatem jest norweski a ja i tak jestem w siódmym niebie że sie udało i że kiedyś będę czytać kryminały w oryginale )) Odpowiedz Link
zorija Re: Współpraca międzynarodowa 23.01.10, 08:19 cynamoon6 napisała: > To ja się muszę pochwalić, że zaczęłam się uczyć norweskiego > Marzyłam o nauce jakiegoś skandynawskiego języka od wielu lat. > Ale jakoś nie było okazji i sprzyjających okoliczności. > Teraz to marzenie (a forum miało w tym swój udział wróciło i udało mi się > znaleść taki kurs i czas na niego. > Wogóle to wolałam szwedzki, ale tu gdzie mieszkam nie ma na niego chętnych. > Zatem jest norweski a ja i tak jestem w siódmym niebie że sie udało i że kiedyś > będę czytać kryminały w oryginale )) Pocieszę cię. Siostra, która zna norweski, mówi, że Szwedów rozumie w mowie, a z kolei po duńsku może czytać. Odpowiedz Link
taclem Re: Współpraca międzynarodowa 23.01.10, 09:25 negev56 napisała: > Wszystko to brzmi fantastycznie, ale tylko fantastycznie dla tych, którzy > władają szwedzkim, norweskim czy innym skandynawskim. Ale cieszę się, że inni > się cieszą. Moim zdaniem ważne jest, żeby polscy czytelnicy mieli możliwość poznania, choćby w formie recenzji, książek, których u nas nie ma. Zwłaszcza, że rozwijamy współpracę z polskimi wydawcami. Sytuacja taka, że ktoś się zainspiruje naszą opinia i zdecyduje się coś u nas wydać, nie jest wcale taka niemożliwa Odpowiedz Link
taclem Lars Bill Lundholm 26.02.10, 11:04 Prezentujemy szwedzkie wydanie cyklu "dzielnicowego" Larsa Billa Lundholma - kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=174 . Jeżeli macie jakiś wpływ na wydawców... Odpowiedz Link
opty2 Re: Lars Bill Lundholm 26.02.10, 13:05 taclem napisał: > Prezentujemy szwedzkie wydanie cyklu "dzielnicowego" Larsa Billa Lundholma - > kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=174 . > Jeżeli macie jakiś wpływ na wydawców... proponuję podsunąć Skryptowi, bo oni najpóźniej włączyli się do tej konkurencji, Odpowiedz Link
beatanu Re: Lars Bill Lundholm 26.02.10, 15:57 opty2 napisała: > proponuję podsunąć Skryptowi, bo oni najpóźniej włączyli się do > tej konkurencji, Obawiam się, że Skryptowi się już nic nie da podsunąć, bo takowy nie istnieje... forum.gazeta.pl/forum/w,11943,103456373,103456373,Wydawnictwo_Skrypt_istnieje_.html Chyba, że ktoś ma inne wieści? Odpowiedz Link
taclem KONKURS: Kaznodzieja 08.03.10, 10:28 Zapraszamy do udziału w kolejnym konkursie. Tym razem bohaterką jest Camilla Läckberg i jej powieść Kaznodzieja. Współorganizatorem konkursu jest wydawnictwo Czarna Owca, na stronie którego można szukać odpowiedzi na nasze pytania: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=177 Odpowiedz Link
taclem Recenzujemy Egholm 12.03.10, 15:08 Prezentujemy recenzję powieści "Ukryte wady" Elsebeth Egholm. Autorem tekstu jest Rafał Chojnacki. kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=236 Odpowiedz Link
opty2 Re: Recenzujemy Egholm 29.03.10, 12:33 bardzo zgrabnie to wyszło, choć za szczegółowo jak dla mnie jedno zdanie szczególnie utkwiło mi w pamięci mówiące o nieprzekraczaniu granic romansu przez p. Egholm, czego nie mozna powiedzieć o C. Lackberg i z tym stwierdzeniem całkowicie się zgadzam a Replika juz tak długo odkłada wydanie drugiej książki, że już straciłam jakąkolwiek nadzieję, niestety Odpowiedz Link
chiara76 Re: Recenzujemy Egholm 29.03.10, 15:21 opty2 napisała: > bardzo zgrabnie to wyszło, choć za szczegółowo jak dla mnie > > jedno zdanie szczególnie utkwiło mi w pamięci mówiące o > nieprzekraczaniu granic romansu przez p. Egholm, czego nie mozna > powiedzieć o C. Lackberg i z tym stwierdzeniem całkowicie się > zgadzam > a Replika juz tak długo odkłada wydanie drugiej książki, że już > straciłam jakąkolwiek nadzieję, niestety Opty, mam kontakt z panią z Repliki i pytałam się jakiś czas temu o tę książkę. Niestety, z jakichś tam względów na ukazanie się jej w pierwszym kwartale mowy nie ma. Szkoda, bo jestem pewna, że sporo jest oczekujących na nią. Ale to tak, jak ja czekam, aż Wydawnictwo Rzeczpospolita wyda nowy cykl Polakowej i już mi się zaczyna wydawać, że sobie wymyśliłam, że takowy w ogóle miał być u nas w Polsce wydany. Odpowiedz Link
taclem Wywiad z Sjowall i Alvtegen 28.03.10, 12:43 Dzięki uprzejmości portalu Schwedenkrimi.de prezentujemy wywiad przeprowadzony dla niemieckiej strony z dwiema bardzo ciekawymi pisarkami. Jedna z nich to legendarna Maj Sjöwall, połowa duetu Sjöwall i Wahlöö, twórców postaci popularnego sztokholmskiego detektywa, Martina Becka. Drugą pisarką jest znana również u nas Karin Alvtegen, pisząca inteligentne powieści z głębokim tłem psychologicznym. Wywiad przeprowadziła Alexandra Hagenguth. kryminal.ubf.pl/readarticle.php?article_id=266 Odpowiedz Link
opty2 Re: Wywiad z Sjowall i Alvtegen 29.03.10, 12:49 ciekawy ten wywiad a kiedy został przeprowadzony? możnaby pocieszyć Maj S. informacją o wznowieniu cyklu jej książek w Polsce, wcale nie jest zapomniana Odpowiedz Link
taclem Re: Wywiad z Sjowall i Alvtegen 30.03.10, 20:55 Maj przesadza, może nawet niezdrowo kokietuje. Mój znajomy twierdzi, że niestety trochę popija, może stąd tak radykalne wypowiedzi... Za to faktem jest, że miłośnicy starych kryminałów w Szwecji bardziej cenią Stiega Trentera i wczesną Marię Lang (spuszczając zasłonę milczenia na jej ostatnie książki). Tak czy owak za sprawą serialu o Becku książki duetu S&W są stale obecne na szwedzkich półkach. Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 19.04.10, 22:46 Powiem krótko - zapraszam na kolejny konkurs: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=210 Przy okazji - jak zwykle - sporo newsów, więc polecam odwiedziny Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 18.05.10, 09:42 Dawno nie pisałem tu o nowościach na stronie, warto więc rzucić okiem co tam u nas słychać Jest nowe nazwisko w zapowiedziach, kilka ciekawostek, recenzji itp. Jest kilka słów od Anne Holt dla... włoskich czytelników. Rozpoczynamy niedługo "Projekt Maria Lang", mający przybliżyć polskim czytelnikom sylwetkę "szwedzkiej Agathy Christie". Oprócz jej biografii chcielibyśmy zamieścić informacje o WSZYSTKICH jej powieściach. Jest więc trochę roboty. Jeżeli ktoś z Was czytał jakieś powieści Marii Lang, to niech już teraz pomyśli nad napisaniem recenzji, lada dzień bowiem, z okazji 1 roczku naszego istnienia, ogłosimy konkurs recenzencki. Odpowiedz Link
aka10 Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 19.05.10, 15:50 Dagmar Maria Lange, ktora zmarla w 1991 roku? Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 20.05.10, 08:00 > Dagmar Maria Lange, ktora zmarla w 1991 roku? Ta sama. Odpowiedz Link
linka.raz Pytanie do Taclema 25.05.10, 19:23 Drogi Taclemie, może Ty wiesz, kiedy się spodziewać w naszych kinach drugiej i trzeciej części "Trylogii Millennium"? Odpowiedz Link
taclem Re: Pytanie do Taclema 25.05.10, 23:42 Bardzo prawdopodobne, że nie mamy się w ogóle spodziewać tych filmów Odpowiedz Link
linka.raz Re: Pytanie do Taclema 27.05.10, 11:36 taclem napisał: > Bardzo prawdopodobne, że nie mamy się w ogóle spodziewać tych filmów Jak to???!!! Odpowiedz Link
taclem Re: Pytanie do Taclema 27.05.10, 21:22 Z tego co wiem, to dystrybutor nie był zadowolony z frekwencji na "jedynce". Trudno się dziwić, skoro film leciał prawie bez promocji i to tylko w kilku kichach w Polsce... Odpowiedz Link
linka.raz Re: Pytanie do Taclema 27.05.10, 21:31 Ogromnie mnie zmartwiłeś, ale za odpowiedź dziękuję Odpowiedz Link
kobietoniewariuj Re: Pytanie do Taclema 29.05.10, 10:05 przynajmniej polski widz ma trochę rozumu... te wypociny larssona to taka wydmuszka, duża reklama, w środku pusto... Odpowiedz Link
taclem Re: Pytanie do Taclema 31.05.10, 10:14 No właśnie reklama w przypadku filmu była zerowa. Nie pierwszy raz spotykam się z zarzutami (a właściwie brakiem zarzutów, bo konkretów brak) wobec Larssona, ale jeszcze nikt się ni pokusił o konkretną krytykę. Może jednak dasz się namówić? Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 16.03.11, 18:17 W związku z tym, że od kilku dni mamy problem z domeną www.deckare.pl, a sporo się na stronie dzieje, zapraszam do korzystania z awaryjnego adresu www.kryminal.ubf.pl Domena deckare.pl wróci zapewne do eksploatacji lada dzień, mam nadzieję, że ta chwilowa zamiana nie będzie problemem. Pozdrawiam Taclem Odpowiedz Link
taclem Deckare.pl w kurorcie 11.07.11, 13:17 W najbliższy piątek Euroredakcja Gazety Wyborczej będzie się zajmować Szwecją. Z tej oto okazji porozmawiamy również nieco o szwedzkich powieściach kryminalnych. Spotkanie odbędzie się w Sopocie, w namiocie Euroredakcji na Placu Przyjaciół Sopotu (zakończenie deptaku Bohaterów Monte Casino, kilkadziesiąt metrów od wejścia na molo) około godziny 11:30. Odpowiedz Link
opty2 Re: Deckare.pl w kurorcie 12.07.11, 07:33 fajna inicjatywa, tylko szkoda (dla mnie), że to w piątek Odpowiedz Link
taclem Re: Deckare.pl w kurorcie 12.07.11, 10:15 Chyba przeczytali, bo jest zmiana na środę, czyli jutro Odpowiedz Link
taclem Re: Deckare.pl w kurorcie 13.07.11, 20:52 Teoretycznie w jutrzejszej wyborczej powinien być jakiś ślad po naszej rozmowie o skandynawskich kryminałach. Odpowiedz Link
opty2 Re: Deckare.pl w kurorcie 14.07.11, 07:41 jest, jest wywiad i w papierowej, i elektronicznej, to był dzień szwedzki widzę ps. nie udało mi sie dotrzeć do Sopotu, niestety Odpowiedz Link
taclem Re: Deckare.pl w kurorcie 14.07.11, 10:36 Trochę to chaotyczne i pościnane, ale jest: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,9944074,Euroredakcja__Wallander_moglby_mieszkac_za_sciana.html Odpowiedz Link
taclem Re: Deckare.pl w kurorcie 14.07.11, 21:26 Trochę więcej na video: www.gazeta.tv/plej/0,100864.html#kanal=Plej,typ=szukaj,film=88290_9943978,slowo=euroredakcja,strona=1,sortuj=data Odpowiedz Link
linka.raz Re: Deckare.pl w kurorcie 14.07.11, 21:58 Dzięki za obie rozmowy - no i miło Was było zobaczyć Odpowiedz Link
taclem Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 16.07.11, 13:31 Tym razem zapraszamy do obejrzenia filmu dokumentalnego (po angielsku). kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=448 Odpowiedz Link
aka10 Re: DECKARE. Skandynawskie kryminały 03.04.12, 21:28 Kristina Ohlsson " Paradisoffer" ("Ofiara raju"), wychodzi jutro po szwedzku. Odpowiedz Link