Dodaj do ulubionych

DMA - zagadka dla speców

IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 06.01.04, 16:13
No to mam problem i pytanko, dysk 80 7200 maxtor do tej pory bez zazutow,
System win ME no i wczoraj zauwazylem ze odznaczyl sie DMA wiec spokojnie
zanaczam a tu : " dysk moze byc nie zgodny z tym trybem.....itd... " heh no i
lekkie zdziwienie do tej pory chodzil elegancko z DMA , Nic nei bylo
zmieniane zadne tasmy nic kompletnie, Nie pomoglo przeinstalwoanie wina wiec
co... dysk do wymiany? Moze by mnie jakos to nie meczylo starsznie ale przy
zgrywaniu materialu z kamery trochy lipa bez DMA.Acha inny dysk spokojnie
smiga na DMA wiec uszkodzenie kontrolera plyty wykluczam...

czekam na porady
PZDR
Obserwuj wątek
    • Gość: m85 Re: DMA - zagadka dla speców IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.01.04, 18:51
      Jaka masz plyte i na jakim chipsecie?
    • Gość: Argh Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 21:43
      Jeśli wyświetla tylko komunikat ale i tak możesz włączyć DMA to olej to.
      Pamiętam, że windows wyświetlał takie ostrzeżenie przy włączaniu DMA, bez
      znaczenia czy urządzenie jest zgodne czy nie. To jest zdaje się tylko komunikat
      ostrzegawczy nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.
      • Gość: Michu Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 23:47
        Dokladnie, ten komunikat wyswietla sie w 99% przypadkow wlaczenia DMA.
        • Gość: malyRysiek Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 07.01.04, 10:27
          Nie chlopaki olac tego nie moge, dyske nie pracuje w trybie DMA .wiec jak moge
          to olac? No i zaskoczyliscie mnie ze cos takiego wyswietla sie w 99%
          przypadkach nigdy czegos takiego do tej pory win ME nigdy mi nie wyswietlil a
          trochy juz nad nim siedze. Nadal nie moge zaznaczyc DMA a programy nadal
          pokazuja komunikat ze funkcja jest disabled !!! :(
          • noname67 Re: DMA - zagadka dla speców 07.01.04, 11:33
            a wgrałeś oprogramowanie do płyty głównej ?
            • Gość: malyRysiek Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 07.01.04, 12:00
              heh powiem ci tak, do tej pory nie bylo wgrane i działało DMA, po tym zdarzeniu
              wgralem bo pomyslalem ze jednak moze to ma znaczenie komputere to dziwne
              urzadzenie wiec... wgralem i soft od plyty jakis " IDE ATA utility" napisal ze
              dma dysku jest nie aktywne czyli nic nowego...

jeszce jakies pytania?
              • Gość: Erwin Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 18:45
                Gość portalu: malyRysiek napisał(a):

jeszce jakies pytania?

jasne ! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=10013906&a=10016859
                • Gość: malyRysiek Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 20:22
                  Jesli to takie istotne ale watpie. Prosze bardzo, jesli mozesz pomoc.plyta to
                  ABIT IC7 I875P a Chipset: Intel 82875P
              • Gość: jap Re: DMA - zagadka dla speców IP: *.acn.waw.pl 07.01.04, 20:21
                To ja ci jeszcze coś powiem. Mam dość stary komputer, w którym, jak w każdym
                zresztą kompie, są dwa równoprawne kanały IDE (primary, secodary). Na jednym
                (primary) za diabła nie dawało się włączyć DMA, a na drugim chodzi. Do dziś nie
                wiem, dlaczego. Może uszkodzony. W końcu i tak dałem kontroler na karcie, bo
                nie mógłbym używać dużych dysków, a i tak tamten był tylko ATA-33.
    • noname67 Re: DMA - zagadka dla speców 08.01.04, 10:41
      Proponuję sprawdzić w panelu sterowania jaki masz zaistalowany kontroler dysku
      twardego. U mnie (WinMe, chipset i845) po zaistalowaniu kontrolera Intela
      Intela w ogóle nie ma trybu DMA na panelu sterowania. Wszystkim zarządzasz za
      pomocą oprogramowania Intel Ultra ATA Storage Driver (Companion). Dysk śmiga,
      aż miło (Barracuda).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka