Dodaj do ulubionych

Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Help...

IP: *.globalconnect.pl 16.09.09, 12:34
Mam dwurdzeniowego laptopa (oba dyski po 150GB) i system XP. Od pewnego czasu
(fakt, ze jest kilka graficznych programow) zadziwiajaco szybko dostaje
komunikat dot. glownego dysku C, ze za malo miejsca na dysku. Zwalniam, jest
wolnych np. 1,5GB, a po niecalej godzinie juz tylko 650MB.
Co sie dzieje? Antywirus Panda (trial), Firefox 2.0 (zamiast 3.0 ze wzgledu na
latwosc wyswietlania historii), czy jakis koszmarny wirus sie pleni? W dysku C
znajduje folder Documents & Settings: ma prawie 150 GB, ale ja tych plikow nie
widze - gdzie sa ukryte??? Jedyne widoczne foldery maja po kilkadziesiat MB,
albo mniej.
Choc wieksze pliki przerzucilam na drugi dysk, probujac tam tez zainstalowac
np. programy graficzne (chyba i tak funkcjonuja na C:), problem narasta, a
wiecej usunac nie moge. Pomozcie, bo jak widac, specem nie jestem, a XP mam od
niedawna.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.chello.pl 16.09.09, 12:44
      www.saleensoftware.com/FilePro.aspx
      cybertrash.pl/Tata/Wiedza/Ukrytepliki/Pokazywanie%20ukrytych.html
      • Gość: Ami Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.globalconnect.pl 16.09.09, 13:37
        Dzieki za link, pliki widze...napewno nie ktore usune. Wciaz jest jednak
        niejasne, dlaczego w takim tempie ubywa miejsca na dysku. Czy macie jakies
        sugestie?
    • Gość: @ Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.chello.pl 16.09.09, 13:53
      >znajduje folder Documents & Settings: ma prawie 150 GB

Pewnie jakiś program tworzy pliki tymczasowe lub inne śmieci itp.
      Skoro widzisz wszystkie pliki, to odszukaj folder który zajmuje dużo miejsca, żeby ustalić co się w nim znajduje.
      Po nazwie powinieneś rozpoznać z jakim programem ten folder jest związany.
      Zacznij od usunięcia śmieci z folderów tymczasowych, zaznacz wszystkie pozycje Temp i Temporary, później kliknij Empty Selected
      www.dobreprogramy.pl/ATF,Program,Windows,11943.html
      • Gość: 1 Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 14:28
        I wyłącz przywracanie systemu, pewnie się zwolni jakieś 3GB.
        • Gość: slawek_62 Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.opera-mini.net 16.09.09, 15:13
          Przywracanie systemu bywa czasem jedynym ratunkiem dla uszkodzonego systemu.
          Mój Komputer >> Dysk C: Prawy Przycisk Myszy (PPM) >> Oczyszczanie dysku >> Więcej opcji >> Przywracanie systemu : Oczyść
          Usuniesz stare punkty przywracania.
          PPM na Mój Komputer >>> Właściwości >>> Przywracanie systemu >>> zaznacz kolejno dyski np C:
          Ustawienia:
          suwakiem ustaw dla dysku C np. 1%(2, 3,.. ?) i tak dla kolejnych dysków
          PPM na Kosz >> Opróżnij kosz
          PPM na Kosz >> Właściwości >> Globalne : ustaw suwakiem np. 2%
          Jeśli nie używasz hibernacji
          PPM na wolnym miejscu ekranu Właściwości >> Zasilanie >> Hibernacja : odhaczyć :
          Włącz hibernację
          Jeśli używasz Outlook Express
          Usuń zbędne pliki : Skrzynka odbiorcza, nadawcza, wysłana itp
          Pliki >> Folder >> Kompaktuj wszystkie ...
          Dopiero wtedy usuniesz wszystko co było kasowane w OE.
          Restart i sprawdź ile wolnego miejsca przybyło.
          • Gość: Ami nie pomoglo, ale moze cos sie IP: *.globalconnect.pl 17.09.09, 12:28
            Dzieki za odzew. Zrobilam wszystko po kolei, co napisal Slawek, zachowujac
            przywracanie systemu (mam za soba juz instalke systemu od zera z powodu jakiegos
            koszmarnego wirusa). Niestety, miejsca nie przybylo. Szukam opcji w Wordzie 2007
            wylaczenia kopii, ale wiem, ze to nie jest to, co tyle zzera. No i nie wiem, czy
            dobrze zrobila, kasujac WSZYSTKO W TEMP w C:\WINDOWSSSSSS............?
            A poza tym ciagle mam komunikat po wlaczeniu kompa, ze niejaki TPrs.exe (napewno
            pomylilam tu nazwe, sorrry) sie nie uruchamia z powodu bledu.

Nie wiem, czy to cos wyjasnie, ale instalowalam ostatnio 2 triale gigant
            programow - Acrobat 9 oraz ArchiCAD 12... (z ich licznymi dodatkami). Nastepnie
            je odinstalowalam, zeby zainstalowac na dysku D, bo stwierdzilam, ze miejsca juz
            duzo na C nie zostalo. Jednak problem musial istniec juz przed instalkami
            • Gość: 1 Re: nie pomoglo, ale moze cos sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:41
              Co masz na pulpicie? Jeśli masz filmy, foto, czy jakieś exe to je usuń.
              • Gość: Ami Pulpit IP: *.globalconnect.pl 17.09.09, 13:39
                2 wieksze foldery z fotami przenioslam do 'Moich Dokumentow' - czy to cos
                zmienia? Nie moge ich skasowac, gdzies musze je przechowac - mam nadzieje, ze to
                odpowiednie miejsce. Co do exe, jako takich nie widze, tylko skroty programow na
                pulpicie majace po kilka KB. Poki co, nadal dostaje komunikaty o krytycznie
                malej ilosci miejsca na dysku:(
                • Gość: @ Re: Pulpit IP: *.chello.pl 17.09.09, 14:00
                  Moje dokumenty znajdują się w Documents & Settings, a podobno ten katalog zajmuje 150GB.
                  Musisz samodzielnie odszukać folder zajmujący dużo miejsca, nikt na odległość nie wywróży jaki program powoduje taki problem.
                  Użyj programu FilePro do którego link podałem.
                  Ten program w formie graficznej przedstawia mapę dysku, wybierz Documents & Settings i kniknij Scan.
                  Zobacz obrazek: Klik
                  • Gość: dominik Re: Pulpit IP: *.digicon.3s.pl 14.03.14, 10:49
                    Wielkie dzięki Ci za ten program.Też miałem problem z miejscem na kompie, okazało się że miałem ukryty folder temp na C w którym magazynowały się kopie z photoshopa. Dzięki!
                • oby.watel Re: Pulpit 17.09.09, 14:13
                  Gość portalu: Ami napisał(a):

> 2 wieksze foldery z fotami przenioslam do 'Moich Dokumentow' - czy
                  > to cos zmienia? Nie moge ich skasowac, gdzies musze je przechowac

Nic nie zmienia. Jak były na dysku C, tak pozostały. Przenieś je na dysk D. Poza
                  tym jeśli instalujesz programy na dysku D przypilnuj, żeby wszystkie składniki
                  instalowały się na D (łącznie z "shared"). Sprawdź też kosz. Jeśli zamiast
                  kasować wrzucasz do kosza miejsca nie przybędzie.
    • krasz-online Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel 17.09.09, 14:00
      Zainstaluj i uruchom ten program: windirstat.
      Dowiesz się dokładnie co zabiera miejsce.
      • lemari Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel 17.09.09, 14:07
        www.centrumxp.pl/WindowsXP/429,1,Zmiana_domyślnej_lokalizacji__folderu.aspx
        • Gość: Ami WinDirStat IP: *.globalconnect.pl 18.09.09, 00:43
          A wiec zainstalowalam WinDirStat - wg blyskawicznej analizy 95% dysku (135GB)
          zajmuje folder Documents and Settings, ktory juz wczesniej namierzylam, ale nie
          wiem, jak sie z nim obchodzic, bo widze, ze ma on 135GB, ale gdy wchodze do
          srodka, najwiekszy folder, jaki widze (o nazwie mojego imienia) ma 1,90GB.
          Reszta, choc niby powinnam widziec pliki ukryte, nic nie wykazuje oprocz
          niewielu MB. Dodam, ze to, co wrzucalam dotad do kosza, kasowalam ('Oproznij
          kosz') - mam nadzieje, ze to oznacza trwale usuwanie plikow... (???).
          Co teraz moge zrobic przy pomocy WinDirStat?

I jeszcze jedno: nie moge odinstalowac triala ArchiCada - udalo mi sie znalezc w
          folderze Program Files Uninstall.exe, ale rozpoczyna akcje nie konczac... Czyli
          wciaz mam go zainstalowanego na dysku C, choc niby go nie widac (albo mi sie
          zdaje, ze jest).

PS> W poprzednim laptopie sporo grzebalam w rejestrze, co skonczylo sie marnie;)
          Wole tego nie powtarzac...
    • Gość: Ami Dane aplikacji -backup IP: *.globalconnect.pl 18.09.09, 00:57
      Sorry, juz widze: w Docs & settings 133GB to folder All Users, a w nim dotad
      niewidoczne Dane Aplikacji->Backup->BackupRepository->Backup

I co ma zrobic z ta masa plikow AutomaticSystemBackup i Nowakopia-data - jest
      ich masa, prawie kazdy po 5oMB...? Az mnie korci, zeby wywalic, ale nie wiem,
      czym to grozi;). Mam nadzieje, ze dzieki Wam jestem juz blisko rozwiazania. Pozdr:)
      • oby.watel Re: Dane aplikacji -backup 18.09.09, 10:39
        Gość portalu: Ami napisał(a):

> Az mnie korci, zeby wywalic, ale nie wiem, czym to grozi;). Mam
        > nadzieje, ze dzieki Wam jestem juz blisko rozwiazania. Pozdr:)

Jest sposób na strach. Po prostu przenieś (przenieś, nie skopiuj, nie powinno
        być ich na C) te pliki na dysk D i zrestartuj komputer. Jeśli nic się nie stanie
        - usuń je z dysku D :)
        • Gość: Ami Re: Dane aplikacji -backup IP: *.globalconnect.pl 18.09.09, 10:55
          Jesli przeniose je choc na chwile na D, zrobi sie tam straszny tlok;) Moze
          przeniose polowe na poczatek? Co oznaczaja te pliki, skad sie wziely, czy w
          Waszych kompach (zakladajac uzywanie WinXP) tez tworzy sie cos takiego i to tak
          masowo??? Z tego, co piszesz, rozumiem, ze nie. Dlaczego sie wiec tu pojawily?
    • Gość: gość portalu Re: Co pozera tyle pamieci? Wirus? programy?? Hel IP: *.chello.pl 18.09.09, 11:36
      Pewnie oznaczają, że jakiś działający program tworzy czegoś kopię.
      Producenci laptopów lubią dodawać różne programy, które starują razem z systemem.
      Panda również posiada opcję Automated backup system:
      www.pandasecurity.com/greece/homeusers/solutions/internet-security/
      Sprawdź w zakładce Uruchamianie co startuje automatycznie oprócz Pandy.
      Start >>> Uruchom >>> wpisz: msconfig
      • Gość: Ami Co bedzie, gdy je skasuje? IP: *.globalconnect.pl 18.09.09, 12:17
        to moze byc panda - to zajmujacy miejsce trial (mialam wczesniej Eset Smart
        Security i super lekkosc dzialania kompa), wszystko z nia wydaje sie mocniejsze,
        a pierwszy AutomaticSystemBAckup jest z pocz. wrzesnia, czyli mniej wiecej
        wtedy, gdy zainstalowalam pande...

Jesli skasuje, co bedzie?
        Albo jesli odinstaluje pande, czy jej backupy znikna???
        • oby.watel Re: Co bedzie, gdy je skasuje? 18.09.09, 13:01
          Jeśli skasujesz, to nic nie będzie. A jeśli odinstalujesz Pandę, to raczej nie
          skasuje niczego, co wytworzyła. Ale może akurat Panda ma poprawnie napisany
          dezinstalator? Spróbuj, przekonamy się.
          • Gość: Ami Re: Co bedzie, gdy je skasuje? IP: *.globalconnect.pl 18.09.09, 14:34
            I stalo sie, jako rzekles;) Panda niczego nie skasowala po odinstalowaniu - ja
            skasowalam pliki w dwoch turach... i nic sie niefajnego nie wydarzylo, oprocz
            ODZYSKANIA 136GB wolnego miejsca (!!!). Nareszcie...Dzieki wielkie Wam wszystkim.

Ostatnie pytanie: jak rozumiem caly folder 'Backup' w Danych Aplikacji nalezal
            do Pandy, prawda? Narazie usunelam tylko same pliki w podfolderze Backup
            (systembackups), ale jak skasuje pozostale z konfiguracjami, to nic sie nie
            stanie, mam racje?
            • kromkojad Re: Co bedzie, gdy je skasuje? 18.09.09, 16:26
              Wiesz. Uczciwie mówiąc nie da się na odległość jednoznacznie odpowiedzieć. Ale
              możesz to sama sprawdzić. Jeśli w ciągu najbliższych kilku dni w tych folderach
              nie pojawią się nowe pliki - możesz je spokojnie skasować. Możesz także zrobić
              odwrotnie - skasować foldery i sprawdzić po kilku dniach czy się pojawiły. W
              najgorszym wypadku jakiś kiepsko napisany program zamiast się uruchomić i
              utworzyć brakujące foldery zawrzaśnie, że jest uszkodzony i ze trzeba go
              natychmiast zainstalować (przeważnie wystarczy skorzystać z opcji naprawy
              instalacji).

Generalnie w tym folderze (docs & sett) jak sama nazwa wskazuje, trzymane są
              głównie pliki konfiguracyjne programów i dokumenty. Nie ma tam racji bytu nic,
              co zajmuje dużo miejsca, poza tempem, który trzeba systematycznie opróżniać co
              jakiś czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka