Dodaj do ulubionych

zdalny pulpit

IP: *.senet.pl 15.01.04, 12:22
Czy wie ktoś może jak połączyć się zdalnie komputerem z system XP do kompa z
NT serwer? Chodzi mi oto jak skonfigurować Win XP. Komp z NT serwer z którym
chce sie łączyć pracuje w małej sieci wewnętrznej i można z nim się łączyć
poprzez modem znając numer telefoniczny. Poprzednio połączenia zdalne
wykonywałem za pomocą PC Anyware ale jak to zrobić za pomocą win XP to nie
mam pojęcia (gdzie muszę wpisać numer telefoniczny?). Oczywiście jestem
zarejestrowany w domenie jako użytkownik tego serwera.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciejka104 Re: zdalny pulpit IP: 194.200.70.* 15.01.04, 16:23
      Czy mozesz troche jasniej??
      Rozumiem ze na NTku masz zainstalowane PCA i wdzwaniasz sie do niego? Chyba ze
      masz to inaczej zimplementowane. Skoro wczesniej dzialalo PCA to i teraz tez
      zadziala. Zainstaluj PCA skonfiguruj i bedzie dzialalo.
      • Gość: marco Re: zdalny pulpit IP: *.senet.pl 16.01.04, 08:35
        Tak szczerze mówiąc nie wiem co to jest PCA. Prawdopodobnie nie ma problemu z
        tym co jest na NTserwer (bo nie mam problemu z połączeniem się z nim za pomocą
        PC Anyware z innego kompa z XP). Moim problemem jest to że chcę się łączyć z NT
        bez pomocy PC Anyware (ponieważ jest to oprogramowanie płatne - około 1tys.)
        Wiem, że na XP jest coś takiego zdalny pulpit i chciałbym tak skonfigurować
        tego XP na kompie aby móc się łączyć z NTserwer. Konfigurjąc PC Anyware w
        pewnym miejscu wpisuje się numer telefonu dzięki któremu łącze się z NTserwer
        (prawdopodobnie z pomocą tego numeru wdzwaniem się do tego PCA na NT o którym
        wspominasz). W zdalnym pulpicie na XP nie potrafie znaleźć miejsca w które mogę
        ten numer wpisać a oprócz tego wpisać muszę jeszcze dane użytkownika i hasło.
        • Gość: maciejka104 Re: zdalny pulpit IP: 194.200.70.* 16.01.04, 08:40
          PCA to PC Anywhere. Musisz zrozumiec ze masz zainstalowanego na NTku PC
          Anywhere i mozesz sie laczyc z tym komputerem tylko za pomoca PC Anywhere.
          Zdalny pulpit to usluga ktora dziala tylko w Windowsie XP i 2000. Skoro NT ma
          PC Anywhere to i Twoj XP musi uzywac PC Anywhere. Oczywiscie sa inne metody
          ale to wymaga rekonfiguracji NTka.
          Mam nadzieje ze traz wszystko jest jasniejsze.
          • gray Re: zdalny pulpit 16.01.04, 08:44

jest coś takiego jak Microsoft Services Client ale niestety nie pamiętam czy
            jest płatny i czy NTka posiada serwer czegoś takiego. wiem że pod 2000 pro i
            server działa ok.
            • Gość: maciejka104 Re: zdalny pulpit IP: 194.200.70.* 16.01.04, 09:15
              NT posiada cos takiego ale to osobny server - NT Terminal Services - i nie
              jestem pewnien czy to obsluguje dial in.
          • Gość: marco Re: zdalny pulpit IP: *.senet.pl 16.01.04, 12:00
            Dzięki za wyjaśnienia. Mam jeszcze jednak taką wątpliwość: Jeżeli miałbym na NT
            Terminal Serwis o którym wspominałeś to i tak nie nigdzie nie mogłem znaleźć
            miejsca pod XP gdzie mógłbym wpisać numer. A tak swoją drogą skąd się taki
            numer bierze (nie byłem przy tym jak NT serwer był stawiany ani nie widziałem
            jak był instalowany PCA), kto go nadaje lub ustawia. Pytam bo nijak on się ma
            do numeracji numerów telefoni stacjonarnej na tym osiedlu ani nawet w tym
            mieście?
            • Gość: maciejka104 Re: zdalny pulpit IP: 194.200.70.* 16.01.04, 13:37
              Terminal services to osobna wersja servera. Szczerze mowiac nigdy jej nie
              widzialem. Uzywam terminal services pod 2k i XP.
              Skad sie bierze taki nr.? TO jest nr lini telefonicznej ktory jest podlaczony
              do Twojego NTka. A ze nie pasuje?? Hmmm nie wiem. Sprawdz sobie - zadzwon z
              tej lini np. na komorke z identyfikacja. Chyba ze jest to nr. wewnetrzny.
              Co do instalacji PCA to jest to naprawde proste.
              • Gość: marco Re: zdalny pulpit IP: *.senet.pl 16.01.04, 14:28
                W tej chwili mam ISDN który mam podzielony na 2 numery. Przy czym żaden z nich
                nie jest podobny do numeru za pomocą którego się łączę w PCA. Po za tym do
                numeru za pomocą którego się łączę dopisuje numer wewnętrzny. Jeżeli łączę się
                z innego miasta to przed numer dopisuje kierunkowy.
                • Gość: maciejka104 Re: zdalny pulpit IP: 194.200.70.* 16.01.04, 15:44
                  Oj stary ... to ja sie juz pogubilem... podlacz do tego telefon, zadzwon na
                  komore i po wszystkim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka