Dodaj do ulubionych

Ktora marka?

IP: *.dyn.optonline.net 26.01.04, 02:51
Potrzebny mi komputer do prac graficznych. Najlepszy bylby G5 ale z cala
reszta (monitor, etc.) wyjdzie troche drogo. Znalazlam dosc tani (w
porownaniu do G5) sprzet HP z dosc dobrymi parametrami, czy ta marka jest
godna polecenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: E.T. Re: Ktora marka? IP: *.dyn.optonline.net 26.01.04, 02:55
      Jeszcze jedno pytanie: jakie parametry i opcje powinien miec komputer dla
      grafika, co polecacie?
      • koktajl_molotowa Re: Ktora marka? 27.01.04, 05:10
        Gość portalu: E.T. napisał(a):

> Jeszcze jedno pytanie: jakie parametry i opcje powinien miec komputer dla
        > grafika, co polecacie?

Przeca to Ty potrzebujesz, powinienes wiedziec czego chcesz, ale jak nie
        wiesz... to polecam tą markę. Nie jest najtańsza ;) powiem wiecej, raczej DROGA.
        Miałem kiedyś przyjemnośc z komputerami tej firmy, bajka, 199 chyba 2 rok,
        puchar z cietego kryształu, szampan z bąbelkami, dwu punktowe oswietlenie,
        wszyskie załamania, rozbicia swiatła na pryzmatach, cały bajer, i to wszystko w
        niecałą godzinę. Uważam, że nawet jak na obecne czasy, osiąg całkiem nienajgorszy :)
        www.sgi.com/workstations/fuel/
        No, komputer który wtedy dopadłem, kosztował, bagatela, ok 80.000.000 (przy
        moich 6.500.000 pensji, a była to całkiem całkiem pensyjka)
        Przy tym komputerze mozna było orgazmu dostać :)
    • Gość: GRZEGORZ Re: Ktora marka? IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 26.01.04, 04:50
      Bardzo polecam HP jest to bardzo solidna firma i dobre sprawdzone komputery.
      Jezeli chodzi o parametry to przede wszystkim video karta do dobrej grafiki
      min 128 memory polecam karty radeon, nastepnie memory ram to dobrze jest miec
      512 no i spory hard drive zeby moc ta grafike pomiescic.Bardzo wazne jest
      rowniez szybkosc komputera i dobrej klasy monitor.
      Pozdrowienia Grzegorz
    • kell99 Re: Ktora marka? 26.01.04, 07:40
      a znasz ta zlota zasade. cos moze spelniac tylko 2 z 3ch wymagan: "dobre, tanie,
      szybkie" :) w przypadku apple dorzycaja jeszcze "ladne", wiekszosc tych
      "firmowych" skladakow wyglada przy G5 jak jarmarczna zabawka:)
    • edytkus Re: Ktora marka? 27.01.04, 04:38
      Dzieki za odpowiedzi. Zgoda ze zaden PC nie dorowna Power Mac'owi ale cena
      troche zbyt wysoka. Wczesniej pracowalam na G4 a w domu na skladanym PC i
      przyznam ze roznicy az takiej nie odczuwalam. Mam ulotki HP i tak sie
      zastanawiam czy nie lepiej znowu sprawic sprzet skladany na zamowienie? Co do
      HP to w cenie polowy G5 tutaj moge miec wszystko z monitorem i nawet extra
      duperelami (z ktorych pewnie i tak nie bede korzystac). Co myslicie o tych
      modelach:

1. HP
      Pentium 4 2.80GHz
      512MB DDR-SDRAM
      160GB UltraDMA hard drive
      DVD+RW/CDRW combo drive (lepiej wszystko w jednym czy oddzielnie?)
      64MB NIVIDIA GeForce4 MX440
      HP drukarka
      cena:$1200

2.HP Pavilion
      7-in-1 media card reader
      Pentium 4 3.0 GHz
      800MHz front side bus
      512 MB DDR SDRAM
      160.0GB hard drive
      cena: $1000

3.Compaq Presario 8000T
      Pentium 4 3.0GHZ
      256MB NVIDIA GeForce FX5950 ultra graphics
      256MB PC3200 DDR SDRAM
      250GB 7200 rpm Ultra DMA hard drive
      17" Compaq CRT monitor
      cena: $1840

akurat drukarki nie potrzebuje, a podany monitor jest ciut za maly (lepiej LCD
      czy CRT?)

Co myslicie o ww danych? Moze lepiej zlozyc na zamowienie?
      • Gość: kell Re: Ktora marka? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.01.04, 05:37
        zastanawia mnie jedno. czy tam gdzie mieszkasz nie ma jakiejs malej firmy
        specjalizujacej sie w komputerach do grafiki? to wszystko co podajesz jest moze
        super, ale to jest komputer do zabawy, do domu, do internetu etc.
        256MB/512MB ram to smieszna ilosc przy dzisiejszych cenach pamieci, poza tym nie
        napisales co to za grafika, ale daleko wg mnie zajedziesz na karcie do gier i
        dysku nie scsi (od biedy dobre sata).. mysle, ze w takiej firmie mialbys lepsza
        konfiguracje za podobne pieniadze. jezeli przez grafike rozumiesz zabawy w domu
        to jak najbardziej ok, ale jak chcesz zarabiac na tym pieniadze, to nie warto
        zainwestowac pierw w cos porzadnego?
        • crazy_ches Re: Ktora marka? 31.01.04, 01:46
          Widać ktoś rozsądny każda DOBRA płyta główna obsługuje min 4 GIGA RAMU DDR
          DUAL CHANEL procek P4 2.4 C GHz no przerobiony na 3.5 ( obsługuje HT ) karta
          grafiki to polecam Hercules Radeona 9800 PRo Shaphire 3D dyski 2 !!! o tej
          samej ojemności tej amej firmy identyczne na macierzy RAID no i potężny
          zasilacz 400 V powinien wystarczyć jeśli idzie o płyte główna to polecam GA -
          G8S655 FX ULTRA niedroga bardzo wydajna komp około 5 tys :] ale można
          inaczej ... wykup se kawałek Earth Simulatora i po kłopocie :P a jaką kaską
          dysponujesz ?
          • edytkus Re: Ktora marka? 31.01.04, 01:57
            crazy_ches napisał:

a jaką kaską
            > dysponujesz ?

W tym problem ze niewielka, nie chcialabym wydac wiecej niz $1500-2000 biorac
            pod uwage ze sprzet ma dzialac przez 2 lata i jest potrzebny do wykonywania
            ilustracji cyfrowych.
            • Gość: piecyk gazowy Suuuuuuuuuuper FOTA :-DDD IP: *.pb.bialystok.pl 01.02.04, 09:20
              www1.gazeta.pl/ogl/adv/forum/10/10809/10809.jpg
              • edytkus Re: Suuuuuuuuuuper FOTA :-DDD 02.02.04, 05:49
                Sluchaj, to jest moje dziecko, to zdjecie ani inne z Zobaczie na edziecku nie
                ma prawa byc rozpowszechniane!!!!
                • Gość: piecyk gazowy Re: Suuuuuuuuuuper FOTA :-DDD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 07:47
                  Ja nic nie rozpowszechniam. Dałem link bezpośredni z eDziecka właśne...
          • Gość: Mille Zgroza IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 31.01.04, 09:41
            Osobiście składam kompy zdecycowanie taniej i lepsze - co to za grafika ? -
            tyle pamięci, taki monitor ? chłopie 19 cali i dopiero można pracować, do
            zastosowań graicznych 21 cali...
      • barracuda7110 Re: Ktora marka? 31.01.04, 15:38
        Pierwszy zestaw odpada od razu. Nie warto go było nawet pisać. GF4mx to karta
        ledwo wystarczająca do grania w nowsze gry a co dopiero do grafiki. Moim zdaniem
        Twoim potrzebom lepiej będzie odpowiadał monitor lcd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka