Dodaj do ulubionych

FORMAT DYSKU C

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 17:40
MOŻE POMYŚLICIE, ŻE JESTEM GŁUPI, ALE JAK JA MAM SFORMATOWAĆ TWARDY????
I CZY TO NIE ZASZKODZI MOJENU KOMPUTEROWI?????
Obserwuj wątek
    • maxiona Re: FORMAT DYSKU C 30.01.04, 17:46
      ::)
      • Gość: MB Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 17:47
        CO??????????????????
    • da.killa Re: FORMAT DYSKU C 30.01.04, 17:53
      Jeżeli chcesz formatować dysk c: tylko dlatego, że nie możesz przestać pisać
      wielkimi literami to się nie martw. Wystarczy nacisnąć CapsLock.
      • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 17:57
        ale jak ja to mam zrobic (sformatować)???
        gdzie mam wejsc, bo w "moj komputer" mi pisze ze nie moge sformatowac, ale
        dlaczego???
        • maxiona Re: FORMAT DYSKU C 30.01.04, 17:59
          Bo na dysku C masz system operacyjny pewnie ::)
          A jak go sformatujesz to co chcesz z nim dalej zrobić?
          Będziesz go miał po prostu czy chcesz go dalej używaC?
          • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 18:05
            jak go sformatuje to chce na nowo wgrac system operacyjny ( a tak nie
            mozna???), bo ja nie wiem
            • maxiona Re: FORMAT DYSKU C 30.01.04, 18:47
              Spróbuj włożyć dyskietkę z sys.op.i wystartować z niej..
    • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 18:09
      to co ja mam zrobic????????????????
      • wojtek33 Re: FORMAT DYSKU C 30.01.04, 18:55
        Gość portalu: mb napisał(a):

> to co ja mam zrobic????????????????

sprzedaj komputer, jesteś za głupi, by go używać.
    • Gość: JP Re: FORMAT DYSKU C IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 30.01.04, 19:53
      Nie formatuj. Napraw dysk, reinstaluj system, programy itp.

Chyba ze sa inne powody.
      Jezeli chcesz zeby cie tu ktos traktowal powaznie, zacznij od poczatku. Jaki
      system, jaki powod formatowania i nie pisz duzymi literami.
      • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 22:14
        ok nie pisze dużymi literami
        1. system Windows XP
        2. mi komputer wolno chodzi a czasami to mi w ogóle nie działa, heh. klikam i
        nic dalej klikam i nic. no to chce zamknąć komputer i klikam wyłącz komputer i
        nic. Restartuje i dalej to samo
        3. ja to mam taki bałagan w tym komputerze, że szkoda mówić i ja juz sie w tym
        wszystkim gubię, bo jA TO sie za bardzo na tych komputerach to sie nie znam
        4. to wszystko przez Internet, bo jak go nie miałem to mi szybciutko wszystko
        chodziło i było ok
        5. wirusów nie mam, bo codziennie skanuje na mks
        6. ale ostatnio to chyba z 20 tych Myndomów dostałem, ale ja ich nie otwierałem
        • Gość: aras Re: FORMAT DYSKU C IP: *.icpnet.pl 30.01.04, 22:49
          ludzie jestescie zalosni zamiast mu pomoc to sie wyrzywacie
          1. wloz cd z winem zaznaz w biosie by ci czytal plytke
          2. kiedy uruchomi sie bedziesz zapytany o to czy zainstalowac nowy system
          nacisinij tak
          dojdziesz do ekranu gdzie pojawi sie informacja o sformatowaniu twoich partycji
          (dyskow)
          3.usun partycje c
          4 a pozniej w tym surowym miejscu utworz partycje c i zainstaluj wina przed
          tem program sformatuje ja tobie i po klopocie
          5 stosuj sie do dalszych polecen przy instalacji
          6 powodzenia
          • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 23:10
            dziekuje ze chciaz ty okazales mi troche zyczliwosci!!!!!!!
            ja to juz tak zrobilem jak ty mi napisales, bylo ok wszystko jak nowe ale do
            czasu gdy odkrylem ze ja mam wszystko to co mialem na kompie tylko to sie
            wszystko poukrywalo mi w tym komputerze a ja chce go tak sformatowac zeby nic
            nie bylo bo ja tam w tym kompie mam bardzo duzo smieci, ale boje sie
            niektorych wyrzucic i chce miec czysto na jakies 3 miesiace bo wiem ze to
            znowu powroci do mnie i chce wtedy wiedziec jak to sie formatuje
            • Gość: MIlle Re: FORMAT DYSKU C IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 30.01.04, 23:18
              Gdy masz uruchomiony windows to formatujesz każdy dysk / równierz logiczny /
              pod warunkiem, że żaden program się do niego w tej chwili nie odnosi - co dysku
              systemowego instrukcję już masz - więc o jakie śmieci jeszcze ci chodzi ?
              • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 23:21
                nie mam zadnej instrukcji
                • Gość: aras Re: FORMAT DYSKU C IP: *.icpnet.pl 30.01.04, 23:23
                  a jak myslisz co ja ci dalem- po sformatowaniu dysku powinienes miec pusty
                  pulpit nie ma mowy o jakichkolwiek smieciach pozostale partycje dysku mozesz
                  sobie sformatowac juz pod winem
    • crazy_ches Re: FORMAT DYSKU C 31.01.04, 00:33
      brak mi slow na to co zobaczylem moze i jestem smarkacz 16 lat ale to sa
      podstawy ( nie ucza tego w budzie ) zaladuj plyke z system XP oczywiscie
      musisz ustawic bottowanie w biosie na A C SCI wtedy uruchamiasz na nowo kompa
      z plytka w srodku. zacznie sprawdzanie plytki i czary mary wciskasz kalwisz
      jak prosi o to komenda bla bla bla. wtedy instalator bezie ladowal pliki. masz
      4 opcje od wyboru moze 3 ty wybierasz ta z konsola odzyskiwania systemu ( R )
      potem wciskasz 1 i wstukujesz haslo . Nastepnie wpisuejsz zaklecie format c: (
      d dla dysku d ) logiczne nie prawdasz ? i zaczyna formacika po skoczonym
      formacie wstukujesz exit powtarasz kroki az do ladownia plikow systemu wtedy
      wybeirasz 1 opcje instalacje systemu powodzenia
      • Gość: Mille Re: FORMAT DYSKU C IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 31.01.04, 00:51
        Ale c: musi wywalić i dopiero formatować przed instalacją...dodam do znudzenia,
        że pozostałe już w systemie / szybciej...
    • stinger90 Re: FORMAT DYSKU C 01.02.04, 02:11
      jesli masz 98 i chcesz zrobic xp razem z formatowaniem to wloz plyte do cd'ka i
      resetuj kompa, gdy sie pokaze okienko wcisnij del i wybierz options czy cos
      takiego, boot sequence i ustaw klawiszami page dn i page up na A lub diskette,
      nacisnij esc i wybierz save i exit. w czasie wlaczania gdy sie pokaze dowolny
      przycisk spowoduje... nacisnij entera. wybierz instaluj i pozniej wez format na
      ntfs itp. Z WINA NIE MOZNA FORMATOWAC C BO TAM JEST WINDOWS, TRZEBA TO ZROBIC
      PRZY INSTALACJI XP LUB Z DOSKA
      • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 12:41
        no własnie wiem ze z wina sie nie da ale moze ktos mi powie jak ja mam wejsc
        do DOSa bo ja sie na tym w ogole nie znam, prosze o odpowiedz bo ja z tym
        komputerem to do Rybnika wyjade chyba i jeszcze jedno pytanie czy to NIE
        zaszkodzi komputerowi, ten format
        • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 12:48
          gdyby miu ktokolwiek powiedzial jak sie wchodzi do DOSa to bylbym bardzo
          wdzieczny
          • Gość: Stinger Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 15:37
            Jeśli masz 98 wystarczy wybrać Zamknij->Uruchom ponownie w systemie ms-dos w
            menu start. W xp trzeba nacisnąć jakąś kombinacje klawiszy by wejść do menu
            systemu nie pamiętam już jaką pzdr
    • Gość: Stinger Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 15:39
      Odnośnie zaszkodzenia: nic się nie stanie, tylko jesli instalujesz xp to
      będziesz miał pusty dysk twardy na którym będzie znajdować się system Xp i
      sterowniki, jeśli 98, będziesz miał tylko system, sterowniki będziesz musiał
      zainstalować te z płytek które dostałeś do komputera lub z internetu
      • Gość: mb Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 16:42
        ja to Wam wszystkim dziękuję za pomoc mi okazaną!!!
        Już jestem po formacie :) komputerek fajnie chodzi, heh już wiem jak to się
        robi :) jeszcze raz Wam bardzo dziękuję,

Pozdrawiam :)
        • Gość: km Re: FORMAT DYSKU C IP: *.crowley.pl 08.02.04, 17:20
          Czy ten format ktory sie robi w czasie odpalania z CD z XP, to jest to
          formatowanie calego dysku? Mam obawy ze nie. Dlaczego? Bo trwa to bardzo
          krotko - minute dla partycji 10 GB, to naprawde szybko. A gdy potem robilem z
          XP format dla logicznego dysku D tez 10 GB, formatowanie trwalo 20 minut.

Zmierzam do tego ze po reinstalacji XP (metoda, boot z Cd -> instal XP +
          formatowanie) XP nie laduje sie szybciej, a komp wcale nie jest szybszy :(

Czy nie lepiej zrobic backup danych, format c i na nowo instalowac system?
          Tylko jak uzyskac wiersz polecen w XP, spod ktorego bedzie mozna sformatowac
          dysk systemowy.
          pzdr
          mm
          • Gość: user Re: FORMAT DYSKU C IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 18:47
            Uwierz mi, że format dysku tak naprawdę trwa ułamek sekundy. Właściwie, to
            polecenie: 'format c:'- UKRYWA wszystkie pliki łącznie z systemowymi (można je
            odzyskać, ale po co)- bez przywrócenia plików nie jest możliwe wyzwolenie
            procesu. (Windows 98 przyzwyczaił nas do dosyć długiego formatu- nie jest to
            format jako taki- tylko najprościej mówiąc- sprawdzenie dysku- ukrycie plików
            jest w ostatnim procencie operacji).
            Jeśli nadal mi nie wierzysz, polecam Ci taką operację: na partycji gdzie masz
            XP zainstaluj 98'- wejdź z 98' do DOSa i już możesz formatować, jak za starych
            dobrych czasów :-)
            Kilka razy próbowałem formatować (XP), by mieć linuksa- czyli bez ponownej
            instalacji XP. Bez 98' nie potrafię. Zna ktoś jakiś sposób na czysty format
            XP??
            • Gość: km Re: FORMAT DYSKU C IP: *.crowley.pl 08.02.04, 19:40
              W w98 nie chce mi sie bawic, zatem mama nadzieje ze ten xpkowy format musi
              wystarczyc :)
            • koktajl_molotowa Re: FORMAT DYSKU C 09.02.04, 07:07
              Gość portalu: user napisał(a):
              >Zna ktoś jakiś sposób na czysty format
              > XP??
              Czysty czyli taki który usunie wszystkie pliki, czy taki, który je "ukryje".
              Jeśli to drugie, to wystarczy rozpocząć instalacje XP, po wskazaniu partycji dla
              XP, nastepuje formatowanie, kieszeń się wysuwa (ew. nastepuje restart komputera,
              nie pamietam), chowa i instalator zaczyna kopiować pliki. Wystarczy zwinąć CD w
              momencie wysuniecia (ew. przy restarcie wyjąć CD) format zrobiony :) bez
              instalacji 98 :)
              Jak sie nie wysunie, można przycisnąć ten przycisk, co po jego przyciśnięciu się
              kieszeń wysuwa. <ładnie mi to wyszedło>
    • Gość: bbbb formatowac mozesz codziennie i instal win IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.02.04, 01:17
      Nie ma to żadnego wpływu na twardy dysk ........głowice są uniesione nad talerzami nie dotykają talerzy a pow yłaczeniu parkują
      Zapisywanie chyba sie nie rózni od odczytu niczym tylko jest inny kierunek przepływu info
      czyli jak formatujesz to to samo jak byś korzystał z internetu jakby i dysk sobie smigał z MP3 dla

Co szkodzi dla HDD :
      1.Dym z papierosów
      2. wstrząsy (jak twój komp stoji na bujającym się biurku to nawet lepiej połoz go z boku w jakieś luce na podłodze i po bokach obudowy posta odległość 30 cm
    • Gość: bert Re: FORMAT DYSKU C IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.02.04, 01:34
      www.benutec.com
      program nazywa sie ram cleaner gdy jest duzo zajetego ramu to mruga na czerwono
      gdy zajety caly ram to czerwone sie pali ciagle a xzielone to wszystko oki jest to taka kontrolka obok godziny
    • Gość: bert Re: FORMAT DYSKU C IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.02.04, 01:34
      www.benutec.com
      program nazywa sie ram cleaner gdy jest duzo zajetego ramu to mruga na czerwono
      gdy zajety caly ram to czerwone sie pali ciagle a xzielone to wszystko oki jest to taka kontrolka obok godziny
    • Gość: salmotrutta Re: FORMAT DYSKU C IP: *.compass.net.nz 09.02.04, 06:44
      ...a przeciez wystarczylo wyczyscic komputer z badziewia...a do tego
      niepotrzebne jest formatowanie dysku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka