Dodaj do ulubionych

BIOS- piski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 12:46
Mam problem, otoz jak wlaczam kompa to mam jeden pisk a po chwili mam drugi
pisk. ja czytalem ze to problemy z pamiecia ale nie wiem moze mi powiecie
a jezeli to pamiec to co mam zrobic
dodam ze mam AmiBIOS
prosze odpowiedcie mi na pytanie
dziekuje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: BIOS- piski IP: *.pb.bialystok.pl 08.02.04, 12:59
      Wcześniej tak było? Jeśli nie, wyjmij i włóż pamięć z powrotem.
      • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 13:08
        no bylo tak wczesniej
        ale gdybym jeszcze wiedzial gdzie jest ta pamiec i jak ona wyglada.....
        • Gość: piecyk gazowy Re: BIOS- piski IP: *.pb.bialystok.pl 08.02.04, 13:12
          Gość portalu: mac napisał(a):

> no bylo tak wczesniej

Od początku piszczało? Wcześniej komputer pracował normalnie?

Pamięć to taka podłóżna sztabka na płycie głównej. Może być ich kilka.
          Rysunek:
          www.sasked.gov.sk.ca/curr_content/info10/module1/images/hardware/ram.gif

Wyjmij ją i włóż z powrotem.
          • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:06
            dzieki za rysunek
            te piski to byly tak od poczatku kiedy kupilem kompa
            a tak w ogole to ja sie boje dotykac tych pamieci
            a moze mi napiszesz czy jak tego nie zrobie to mi sie komputer nie zepsuje
            pozdrawiam
            • Gość: piecyk gazowy Re: BIOS- piski IP: *.pb.bialystok.pl 08.02.04, 14:08
              A ten komputer normalnie działa tylko piszczy podczas startu, czy piszczy i nie
              startuje?
              • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:13
                na szczescie dziala
                ale czy jak tej pamieci nie wyjme i nie wloze to czy ten komputer sie zepsuje
                (popsuje)
                a mam jeszcz problem bo mam pamieci 256MB a jak daje "wyswietl informacje o
                systemie to pisze ze mam 224MB RAM, czy to jest normalne
                sorry ale ja sie na tym nie znam
                pozdrawiam
                i pozdrawiam Iwcie
                • Gość: piecyk gazowy Re: BIOS- piski IP: *.pb.bialystok.pl 08.02.04, 14:16

> na szczescie dziala

To dziwne, że startuje, wydaje mi się.

> ale czy jak tej pamieci nie wyjme i nie wloze to czy ten komputer sie zepsuje
                  > (popsuje)

Raczej nie.

> a mam jeszcz problem bo mam pamieci 256MB a jak daje "wyswietl informacje o
                  > systemie to pisze ze mam 224MB RAM, czy to jest normalne

Normalne to to nie jest, ale zdarza się, kiedy moduły są różnej pojemności.
                  Może jedna z kości jest uszkodzona i dlatego piszczy? Nie wiem. Wydaje mi się,
                  że jakby była uszkodzona do komputer by nie wystartował.

Możesz rozkręcić kompa i się pobawić, na pewno nie zaszkodzi.
                  • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:27
                    piecyku ale ja sie boje bawic w komputerze
                    ale ten komputer to w ogole nowy jest i dlaczego ma byc cos tam uszkodzone
                    ale gwarancje stracilem bo juz nagrywarke sam zamontowalem i nawet nie wiesz
                    jakie to bylo dla mnie przezycie bo sie strasznie balem zeby nic nie popsuc
                    ale naszczescie nic nie popsulem bo te piski to tak od poczatku
                    ja myslalem ze to normalne ale ze jestem ciekawski to kiedys czytalem o tym
                    BIOSie i sie dowiedzialem ze te piski znacza cos a czy 224MB to jest dobra
                    pamiec ???
                    • Gość: piecyk gazowy Re: BIOS- piski IP: *.pb.bialystok.pl 08.02.04, 14:35
                      W takim razie niech Twego kompa zobaczy ktoś, kto się na tym trochę zna.

Pamięć dobra czy nie dobra - nie wiem. Chodzi o to, że wielkość pamięci RAM
                      jest wielokrotnością: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 MB itd. U Ciebie
                      wielkość pamięci jest, jak widać, niestandardowa. Masz parę różnych kości.
                      Czasem może to powodować problemy. Zwłaszcza jeśli są to różne typy pamięci.
                      • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 14:46
                        wlasciwie to ja nie mam nikogo kto by sie znal na kompach

no wlasnie to jest bardzo niestandardowe i ni sie to bardzo nie podoba ale na
                        razie to maszyna chodzi, a pamiec jest podobno bardzo wazna a jak otwieram
                        INFORMACJE ZAAWANSOWANE O SYSTEMIE z panelu sterowania to mi pisze tak:
                        calkowita pamiec fizyczna:256.00MB
                        dostepna pamiec fizyczna:93,58MB
                        a w tych ogolnych informacjach to mi pisze 224MB ja juz sam nie wiem o co w
                        tym chodzi
                  • Gość: mgregor Re: BIOS- piski IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 08.02.04, 15:28
                    Jesli chodzi o wielkosc pamieci to pewno karta graficzna zabiera 32 MB. Pod tym
                    wzgledem jest wszystko ok. Jesli chodzi o piszczenie: wyjecie i wlozenie
                    pamieci nie uszkodzi komputera o ile nie wlozy sie jej odwrotnie i na sile..:-)

Ale jesli od samego poczatku (tzn. od kupienia) komp. piszczy to ja bym zawiozl
                    go do sklepu gdzie zostal kupiony i kazal im zdiagnozowac usterke...
                    Mozliwe ze jest gdzies niedolut na pamieci, płyie głównej, uszkodzone
                    zlacze...Moze byc mnostwo powodow. Wyjmij i wloz. Jesli pomoze to problem
                    rozwiazany. Jesli nie to kompa pod pache i do sklepu...

Daj znac jak poszlo
                    Pozdrawiam serdecznie
                    mgregor
                    • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 15:32
                      mgregor ale ja juz go rozkrecilem zeby wypalarke zamontowac i nie moge juz go
                      oddac do sklepu

a pod pach.... on troche za ciezki 2 ghodziny z nim jechlem do domu, heh
                      • Gość: mgregor Re: BIOS- piski IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 08.02.04, 17:08
                        To co? Obudowa byla plombowana? Hmmm...nie skomentuje tego...:-)
                        • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 17:20
                          no byla plombowana
                          nie musisz komentowac
                          bo to bylo tak: kupilem sobie nagrywarke i DVD ale ja nic nie wiedzialem jak
                          to zamontowac wiec zadzwonilem do serwisu czy mi tego ni zrobia , ale oni
                          powiedzieli, ze zrobia tylko ja mam in przeslac ten komputer przesylka
                          kurierska(oczywiscie za darmo) i ze oni mi to zrobia za 14 dni
                          Rozumiesz co to jest 14 dni. 14 dni bez komputera!!!!!!! 14 dni bez
                          internetu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czyli pol mieciaca a ja za internet place 150zl
                          wiec to bybyla strata 75zl rozumiesz mi o co chodzi
                          a ja juz jestem uzalezniony od internetu i co ja bym zrobil bez komputera???
                          wiec sobie sam rozkeecilem i podlaczylem ta nagrywarke i DVD i jestem dumy z
                          tego powodu bo to byl moj pierwszy raz ze srodkiem komputera
                          • piecyk.gazowy Re: BIOS- piski 08.02.04, 17:35

> no byla plombowana
                            > nie musisz komentowac

Pogadaj z nimi, powiedz prawdę, myślę, że nie będą stwarzać problemów.
                          • piecyk.gazowy Re: BIOS- piski 08.02.04, 17:36
                            A, sorry, nie doczytałem o tych przesyłkach... Grzeb sam, nie uda się - nieś do
                            pierwszego najbliższego serwisu.
    • killergr Re: BIOS- piski 08.02.04, 16:35
      Kolego sympatyczny - gdybyś miał walniętą pamięć to albo by Ci komp nie wstawał,
      albo system by się wieszał na każdym kroku a już na pewno nie usłyszałbyś dwóch
      pisków ale całą nieprzerwaną serię aż do wyłączenia kompa z gniazdka. Uważam, że
      wszystko jest ok bo self test na każdej płycie niezależnie od biosu może być
      nieco inny. Jest tak głównie z płytami ze zintegrowaną kartą graf ( a po tym, co
      pokazuje Ci system domniemam że tak jest) i z niektórymi patentami lepszych firm.
      NIC SIĘ NIE PRZEJMUJ - NA PEWNO SIĘ NIC NIE ZEPSUJE
      • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 16:48
        dziekuje ci ze mi powiedziales ze nic mi sie nie popsuje!!!!!!
        a karte mam zintegrowana
        wlasnie mnie tez to dziwilo ze ten komputer sie wlacza jak sa te piski no ale
        tak czytalem ze to podobno problemy z pamiecia
        to jest tak jak sie kupuje takie komputery jak jA MAM heh
        poizdrawiam
    • Gość: mac Re: BIOS- piski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 17:51
      piecyk ale ja sie naprawde boje tam grzebac
      a dni spedzone w serwisie to dla mnie wielka strata
      bo ja 1 dnia bez komputera nie umiem wytrzymac
      pozdrawiam
      • piecyk.gazowy Re: BIOS- piski 08.02.04, 19:37
        OK, nie grzeb. To co napisał Killer ma sens. Może rzeczywiście niektóre
        komputery "lubią sobie popiszczeć". ;-) Ja z czymś takim się nie spotkałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka