Gość: Tomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 10:12 Rzeczywiście, w eDonkey już jest :) Ściągają to setki osób. Ciekawe, ile z tych osób to prawdziwi hackerzy, bo już zaczynam się bać, co z tego może wyniknąć. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: michal mniej bezpieczenie? IP: *.awacom.net 14.02.04, 10:14 dziwne... kod źródłowy np. linuxa jest dostępny od zawsze i jakoś nikt nie mówi że to wpływa (ujemnie) na jego bezpieczeństwo... Link Zgłoś
Gość: MlodyLinuxowiec Re: mniej bezpieczenie? IP: *.chello.pl 14.02.04, 10:19 Zgodze sie jak cholera. Windows jak dziurawy i tak bez znajomosci kodu zrodlowego. Powiedzmy sobie szczerze - jak ktos chce napisac wirusa dla windy to i tak napisze, bez kodu. A wiekszosc normalnych serwerow stoi na linuxie, ktory kod ma otwarty, a i tak wielu ludzi nawet w niego nie zaglada. Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Musisz być bardzo młodym linuksowcem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 13:18 Nikt o podstawowym rozeznaniu nie napisze czegoś równie głupiego: "...na linuxie, ktory kod ma otwarty, a i tak wielu ludzi nawet w niego nie zaglada." Bardzo dobre! LOL, a nawet LOF. Wygląda na to, że większość pseudofanów Linuxa w ogóle niewiele nie widziało. Link Zgłoś
Gość: t3q Re: Musisz być bardzo młodym linuksowcem IP: 80.244.129.* 14.02.04, 14:07 >Nikt o podstawowym rozeznaniu nie napisze czegoś równie głupiego A Pan ma... specjalista się znalazł... Link Zgłoś
Gość: DXDXDX ILU TU SPECJALISTÓW, CZUJE SIĘ BEZPIECZNIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 15:49 Link Zgłoś
czubas Wiekszosc normalnych serverow? 14.02.04, 18:17 A jakie servery sa uznane za "normalne". Wiekszosc serwerow korporacyjnych jednak uzywa Windows. Owszem, linuksowe serwery internetowe sa bardzo popularne, ale glownie wsrod mniejszych firm, badz wsrod ISP. Wirusow linuksowych jest malo, glownie dlatego, ze i uzytkownikow linuksa jest malo. Przynajmniej w porownaniu z uzytkownikami Windows. Nie chce tutaj bronic MS, ktory oczywiscie powninien robic lepsze produkty niz to robi, ale tez nie uwazam unixa czy linuksa za panaceum. Link Zgłoś
Gość: tomek Re: mniej bezpieczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 10:39 To prawda, że kod linuxa jest dostępny, ale linuxa rozwijają ochotnicy, którym naprawdę zależy na rozwijaniu tego systemu i poprawianiu go. Natomiast MS jest leniwy. Ile lat temu wyszedł system NT4? Uważam, że to był naprawdę stabilny system. A mimo to MS cały czas wypuszczał tę beznadziejną linię 9x. Dopiero win2000 jest kontynuacją NT4. Czy to nie jest oznaka lenistwa i chęci zgarniania łatwej kasy? Link Zgłoś
Gość: michal Re: mniej bezpieczenie? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.02.04, 11:10 nie potwierdzam, nie zaprzeczam :) chodzi mi tylko o to ze istotą bezpieczenstwa systemu nie jest ( w kazdym razie nie powinna byc) tajnosc kodu zrodłowego, ale odpowiednia jego budowa - przyklad z innej beczki: agorytmy szyfrowania typu klucz publiczny-klucz prywatny są jak najbardziej jawne a nie zmniejsza to przeciez wiarygodnosci i poufnosci danych nimi kodowanych.... Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: mniej bezpieczenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 12:05 Gość portalu: tomek napisał(a): > To prawda, że kod linuxa jest dostępny, ale linuxa rozwijają ochotnicy, którym > naprawdę zależy na rozwijaniu tego systemu i poprawianiu go. Natomiast MS jest > leniwy. Ile lat temu wyszedł system NT4? Uważam, że to był naprawdę stabilny > system. A mimo to MS cały czas wypuszczał tę beznadziejną linię 9x. Dopiero > win2000 jest kontynuacją NT4. Czy to nie jest oznaka lenistwa i chęci zgarniani > a łatwej kasy? Zgoda, MS idzie po najmniejszej lini oporu. Darwin, unixowy rdzeń Mac OS X też jest open source i jakoś nie przeszkadza Applowi. Przeciwnie, zachęcają ludzi do szukania dziur. Czasem myślę, że MS zatrudnia więcej prawików i marketingowców niż programistów... Link Zgłoś
Gość: hacker Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Windows IP: *.vapiti.com 14.02.04, 10:22 Nie tak dawno przy okazji wizyty w Polsce Bill Gates przekazał naszemu rządowi kod źródłowy... I to był błąd Mr. Bill :) Link Zgłoś
Gość: TexasBoy To mze byc prawda..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 10:30 Zemsta polskich hakerow za utrzymanie wiz? US powinna sie jeszcze raz zastanowic przed przeniesieniem baz do Polski. Nie tylko kody ale i systemy bedzie mozna dostac na moskiewskim bazarze.. Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 10:23 kolejny popis niekomptencji autora - kod opublikowany na "czatach hakerskich", "czatach IRC". Czy tak trudno zapytac sie kogos kompetentnego i nie kompromitowac sie? Link Zgłoś
Gość: lg Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 14.02.04, 11:42 40 GB kodów źródłowych też wydaje mi się przydużo, nawet na całego windowsa. Link Zgłoś
Gość: Skilo Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.04, 12:24 Jest mozliwe. W byle pascalu program zajmuje 50% po skompilowaniu. Link Zgłoś
Gość: lilipiec Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.shef.ac.uk 14.02.04, 21:11 Też mi to podpadło. Szacunkowy rozmiar kodu WinXP w 2002r. wynosił 40 MLOC, co by dawało średnią długość jednej linii kodu w okolicach 1 kilobajta ;) lili Link Zgłoś
Gość: Szym Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.04, 00:31 Juz na pierwszy rzut oka: o jedno zero za duzo. Link Zgłoś
Gość: Karolek Re: Hakerzy opublikowali kod źród3owy systemu Wi IP: 62.233.201.* 14.02.04, 10:26 No to sie teraz czerwiencie. Jednak na dluzsz mete ujawnienie przez MS swojego kodu bardzo pozytywnie wplynie na wizerunek firmy. Od dawna powinni to robic, bo przeciez zdaja sobie sprawe z wlasnych slabosci. Chyba ze sie ma cos do ukrycia. MS zamiast murem ogrodzila swoje najwieksze "skarby" zywoplotem. Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hakerzy opublikowali kod źród3owy systemu Wi IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 10:33 > No to sie teraz czerwiencie. Jednak na dluzsz > mete ujawnienie przez MS swojego kodu bardzo > pozytywnie wplynie na wizerunek firmy. Problem w tym, ze MS nie opublikowalo, a wrecz przeciwnie Link Zgłoś
Gość: Robaczek Re: Hakerzy opublikowali kod źród3owy systemu Wi IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 11:21 Bardzo dobrze ze tak jest .Niech MS rusza dupe i cos zrobia ciekawego a jak nie to konkurencja moze wymysli jakis nowy system . Link Zgłoś
Gość: tux Re: Hakerzy opublikowali kod źród3owy systemu Wi IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 14.02.04, 11:48 M$ w tej chwili nie ma konkurencji :) Jeśli OS będzie się dalej tak dynamicznie rozwijało, to za kilkanaście lat ludzie przekonają sie do Linuxa, ale w tej chwili trudno go nazwać konkurencją na desktopach. Link Zgłoś
Gość: t3q Świadectwo dziadostwa. IP: 80.244.129.* 14.02.04, 11:34 Cały kod Linuxa jest powszechnie dostępny i jak dotąd jest to jeden z najbezpieczniejszych systemów. Nie dziwie się, że Microsoft trzęsie porami. Przez tyle lat ukrywali prowizorke i informatyczną tandete, a teraz mają stracha, że to się wydało. hehehe... Browarek dla braci którzy to udostępnili :) Jak widać, Microsoft to ograniczona firma... Jak z czyms mają problem to do sądu :) Link Zgłoś
Gość: Wacuś Ty tak powaznie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 12:38 Czy tak sobie popie.... głupoty? Link Zgłoś
Gość: t3q Re: Ty tak powaznie? IP: 80.244.129.* 14.02.04, 13:25 Nigdy tak jeszcze nie byłem śmiertelnie poważny. Link Zgłoś
Gość: t3q Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: 80.244.129.* 14.02.04, 11:37 Tomku, rozumujesz błędnie. Gdyby to ściągali hakerzy :) ja bym się cieszył, będzie znacznie "ciekawej" jak dosadzą się crackerzy :) Pismaki jak zwykle stosują terminy o których nie mają zielonego pojęcia :) Link Zgłoś
Gość: karolinka niezła prowokacja aby zlikwidować 2P2 IP: *.acn.waw.pl 14.02.04, 11:41 i inna darmowa wymiane inforamacji Link Zgłoś
Gość: al Re: prowokacja aby zlikwidować 2P2 tez tak mysle IP: *.broker.com.pl 14.02.04, 12:48 reszta to belkot dla idiotow typu amerykanscy busmeni Link Zgłoś
Gość: tommy Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 12:35 A ja mam W98 i śpię sobie spokojnie ;) Link Zgłoś
Gość: h Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.azory.net.pl 14.02.04, 13:00 Gość portalu: tommy napisał(a): > A ja mam W98 i śpię sobie spokojnie ;) podaj adres IP to Cie obudze Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Zamiast się cieszyć i wypisywać bzdury... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 13:01 ...poleciałbym niektorym autorom z tego forum ćwiczenia w rozsądnym myśleniu. Nie jest to bynajmniej tylko i wyłącznie sprawa Mirosoftu. Podpowiem też, że wbrew obiegowym i mocno naiwnym opiniom kody źródłowe Linuxa wcale nie są publicznie dostępne. Proszę poczytać sobie tu o wycieku linuksowych kodów => www.linuxworld.com/story/32604.htm. "In a related story, Linus Torvalds was forced to announce today that the source code for the Linux operating system was made public on the Internet. "We're not sure how it was leaked. What's up there certainly looks legitimate, and we've had some reports that some of it even compiles. It appears it may have been leaked back in August, 1991, originally to an FTP server in Finland." Z wyciekania kodów dowolnych systemów operacyjnych cieszyć się mogą tylko półgłówki. Przecież to zupełnie tak, jakby się ktoś cieszył z pojawienia się w obiegu sfałszowanych banknotów. Link Zgłoś
Gość: Ł. Re: Zamiast się cieszyć i wypisywać bzdury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 13:28 > ...poleciałbym niektorym autorom z tego forum ćwiczenia w rozsądnym myśleniu. > Nie jest to bynajmniej tylko i wyłącznie sprawa Mirosoftu. > Podpowiem też, że wbrew obiegowym i mocno naiwnym opiniom kody źródłowe Linuxa > wcale nie są publicznie dostępne. Proszę poczytać sobie tu o wycieku > linuksowych kodów => www.linuxworld.com/story/32604.htm. Ano kody wyciekły i od 10 lat leżą na na ftp://ftp.kernel.org/ :-) Pozdrawiam Ł. Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Zamiast się cieszyć i wypisywać bzdury... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 13:34 > "We're not sure how it was leaked. What's up there certainly looks legitimate, > and we've had some reports that some of it even compiles. It appears it may > have been leaked back in August, 1991, originally to an FTP server in Finland." > Z wyciekania kodów dowolnych systemów operacyjnych cieszyć się mogą tylko > półgłówki. Przecież to zupełnie tak, jakby się ktoś cieszył z pojawienia się w > obiegu sfałszowanych banknotów. Niestety muszę poddać pod wątpliwość wartość Twojej wiedzy w tym zakresie. Ale podoba bardzo mi się Twój nick. ;-) Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka W którym zakresie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 14:10 W zakresie wyciekania kodów źródłowych, fałszywych banknotów czy w jeszcze jakimś innym? Wyciek kodów żródłowych Linuxa jest faktem. Nic na to nie poradzę. Osobną sprawą są konsekwencje tego wycieku. Proszę mi jednak nie wmawiac, ze prawdziwie bezpieczne serwery linuksowe pracuja pod kontrola dystrybucji GNU bez jakichkolwiek zabezpieczeń! Poza tym to nie jest takie proste by po kodzie zobaczyć co w systemie jest nie tak. Sporo trzeba analizować. Jest to tak samo prawdziwe w odniesieniu do Windows, Lunuxa czy innego systemu operacyjnego. Każdy system zawiera błędy. Tym bardziej rozwiązania serwerowe - przeważnie na tyle rozbudowane, że nie sposób wszystko przewidzieć. Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: W którym zakresie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:16 "Z wyciekania kodów dowolnych systemów operacyjnych cieszyć się mogą tylko półgłówki. Przecież to zupełnie tak, jakby się ktoś cieszył z pojawienia się w obiegu sfałszowanych banknotów" Ta właśnie teza jest nieprawdziwa. Trzeba się cieszyć z tego wycieku, bo on jak na dłoni pokazuje wyższość idei "open source" gdzie do pracy nad udoskonalaniem systemu pracują nie tylko opłaceni specjaliści, ale również grono zapaleńców. Wiekszy zespół daje wiekszą szansę wyłapania błędów. Owi zapaleńcy czują się współautorami projektu i dbaja o niego. Ten pozytywny klimat też jest ważny. To że MS powszechnie jest zniezawidzony na pewno nie pomaga ani samej firmie, ani użytkownikom jej produktów. Link Zgłoś
czubas Jakos mnie to nie cieszy... 14.02.04, 18:34 Coz, przy open source rzeczywiscie mozna liczyc na ludzi, ktorzy sami sie zglaszaja z uwagami i poprawkami. Sek w tym, ze firmy, ktore pracuja nad takimi produktami musza jakos zarabiac. Tworza one wiec wlasne dystrybucje, czy tez interfejsy, ktore chronia i sprzedaja, a "zapalency" moga zglaszc uwagi na forum. Zadna firma nie bylaby w stanie istniec bez sprzedazy swojego produktu. Inaczej, "oplacani specjalisci" nie dostawaliby nic. Z kolei zadna szanujaca sie firma nie uzyje open source na swoich komputera, bez jakiegokolwiek "support". Prowadzac jakikolwiek biznes, ciezko liczyc na rozwiazywanie problemow komputerowych jedynie w oparciu o internetowe forum. Jak wykazala to historia SCO, nawet licencja GNU nie zalatwia sprawy. Niektore firmy moga sie czuc wlascicielami czesci produktu, a co za tym idzie, zadac za niego pieniedzy od innych. I chociaz mam nadzieje, ze im sie to nie powiedzie, to mozna oczekiwac podobnych wystapien w przyszlosci. W koncu nikt nie zrezygnuje s forsy. Nie cieszy mnie wiec podkopywanie MS, bo jak na razie to nikt nie zaoferowal sensownej alternatywy. W dalszym ciagu mam na mysli firmy a nie uzytkownikow indywidualnych. Link Zgłoś
Gość: S. Flores Re: Jakos mnie to nie cieszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 21:58 > Nie cieszy mnie wiec podkopywanie MS, bo jak na razie to nikt nie zaoferowal > sensownej alternatywy. W dalszym ciagu mam na mysli firmy a nie uzytkownikow > indywidualnych. A mnie cieszy. Microsoft dominuje na rynku do tego stopnia, że przestał się starać o jakość. Utrata części rynku tylko dobrze by im zrobiła. Pamiętam czasy pojedynku MS Worda i Word Perfecta. Wtedy MS nie kojarzyło się z tandetą. Link Zgłoś
Gość: DarioGEe Re: Jakos mnie to nie cieszy... IP: 81.210.124.* 14.02.04, 23:32 Co do tandety to chyba lekka przesada. Przecież nowe okna nie są aż takie złe, a co do samego "wysieku" to problemem Microsoftu w tym przypadku jest bardziej ukazanie wykorzystywanych rozwiązań niż samego kodu. Link Zgłoś
Gość: t3q Re: Zamiast się cieszyć i wypisywać bzdury... IP: 80.244.129.* 14.02.04, 14:00 > Nie jest to bynajmniej tylko i wyłącznie sprawa Mirosoftu. Niewątpliwie, każda firma software'owa jest na to narażona... > Podpowiem też, że wbrew obiegowym i mocno naiwnym opiniom kody źródłowe Linuxa > wcale nie są publicznie dostępne. Proszę poczytać sobie tu o wycieku > linuksowych kodów => www.linuxworld.com/story/32604.htm. No chyba mnie zaraz zczyści....... Większych głupot nigdy nie czytałem... Prosze też nic już nie "podpowiadać"... Polecam lekture kodów źródłowych powszechnie dostępnych ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/. Może teraz ja coś zacytuje oto treść licencji na której jest dostępny Linux: ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/COPYING Mój Boże.... Treść tego artykułu jest dla mnie szokiem... Zostałem tak zagięty że chyba schowam głowe w piasek.... Nie wiem skąd to Pan wkleił (albo z czego skleił) ale poleciłbym zmiane źródeł informacji. > Z wyciekania kodów dowolnych systemów operacyjnych cieszyć się mogą tylko > półgłówki. Ma Pan absolutną racje... po co wiedzieć dlaczego Windows 2000 się ciągle wiesza... Czy aby po cichu ktoś w USA nie grzebie mi po dysku... po co... > Przecież to zupełnie tak, jakby się ktoś cieszył z pojawienia się w > obiegu sfałszowanych banknotów Co ma system operacyjny do banknotu ? Sugeruje Pan że system operacyjny można podrobić ? Bardzo ciekawe... Tylko w jakim czasie... 1 dzień ? miesiąc ? rok ? a może 13 lat ? No bo w sumie tyle ma Linux... A może chodzi o skopiowanie płyty ? Mam prośbe. Nie wypowiadaj się Pan w tematach które są Panu obce... Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Hm... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.04, 14:49 > No chyba mnie zaraz zczyści....... Większych głupot nigdy nie czytałem... Pretensje proszę mieć do poważnych w końcu (i chyba) serwisów internetowych zajmujących się Linuxem. Tę informację opublikowało kilka z nich, ale ja nie widzę w tym nic wkurzajacego. Licencję GNU znam. Istnieją jednak licencje dystrybucji komercyjnych Linuxa. >po co wiedzieć dlaczego Windows 2000 się ciągle wiesza. Linux też się wiesza. Najczęściej z tych samych powodów, które sprawiają to w srodowisku Windows. > > Przecież to zupełnie tak, jakby się ktoś cieszył z pojawienia się w > > obiegu sfałszowanych banknotów > Co ma system operacyjny do banknotu ? Sam w sobie nic nie ma. Niemniej radowanie się z wycieku przypomina radość kolesia czytającego informację o wpuszczeniu w obieg sfałszowanych banknotów, by później odkrył ów koleś, że w jego kieszeni jest taki właśnie papier. Przyznaję, że częściej używam MS Win dows niż Linuxa. Nie znam tej platformy nawet w części tak dobrze jak rozwiązań Microsoftu. Nigdy mi jednak do głowy nie przyszło, by cieszyć się z potknięć programistów pracujących nad dystrybucjami Linuxa i generalizować na tej podstwie opinie. Uważam, że systemy operacyjne o sporej złożoności powinny być przedmiotem uznania dla ich twórców. Ewentualnie konstruktywnej krytyki. Zawsze zadziwiała mnie chora w gruncie rzeczy rywalizacja i wzajemne obrzucanie sie błotem. A prawda leży jak zwykle po środku. Moim zdaniem uzytkownicy jakiegokolwiek systemu podłaczonego do sieci nie moga uważać, że ich komputery są bezpieczne. Jest to niestety coraz bardziej złudne przeświadczenie. I tyle. Link Zgłoś
Gość: Jedrek Link nie dziala IP: *.met.pl / 217.153.134.* 14.02.04, 15:23 => www.linuxworld.com/story/32604.htm Ten link nie dziala, nawet po dostawieniu l na koncu. Czy to na pewno tam? Link Zgłoś
Gość: IQ 154 Re: Link nie dziala IP: 216.233.73.* 14.02.04, 15:32 Dziala - www.linuxworld.com/story/32604.htm www.linuxworld.com/story/32604.htm Link Zgłoś
Gość: . Przecież to joke.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.04, 15:57 Jak się trochę rozumie angielski to jasno wynika, że to właśnie żart z opowieści M$ na temat zagrożenia dla bezpieczeństwa w powodu wycieku Link Zgłoś
Gość: chris Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.zamosc.mm.pl 14.02.04, 16:53 nic takiego się nie stało, zakrawa na kpinę, że o tym godnym pożałowania produkcie pisze się, jakoby konkurencja dybała na jego tajemnice. Wystarczy trochę obycia z innymi systemami operacyjnymi, by zrozumieć znaczenie słowa siermięga, które jednoznacznie ciśnie się na usta, gdy mamy na myśli pojęcie Windows. Niestety, nie pierwszy to przykład w historii cywilizacji, gdy produkt najgorszy jest jednocześnie najbardziej popularny. W Apple'u nie na darmo mówią: McIntosh to książe a Pecet to chłop. Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.04, 17:12 Mam dokonać wyboru do pracowni szkolnej (szkoła podstawowa): IBM PC czy Macintosh, może napiszesz coś o tym Księciu? Moje obawy związane z MACiem, to kompatybilność z Windows - jak ten system radzi sobie z programami napisanymi pod Windows. Link Zgłoś
Gość: miras Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: 213.76.148.* 14.02.04, 17:41 >"Daje to przewagę hakerskiemu podziemiu nad specjalistami od bezpieczeństwa, >którzy nie mają dostępu do kodu - uważa Oliver Friedrichs z centrum >bezpieczeństwa firmy Symantec." To niech sobie ściąną z P2P jak nie mają dostępu Link Zgłoś
Gość: Macius Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.ds1.tuniv.szczecin.pl 14.02.04, 19:49 dzieki temu wydarzeniu microsoft moze w koncu zacznie produkowac przyzwoite oprogramowanie, a przynajmniej ktos bedzie interesowal sie tym czy do danego systemu nie mozna sie wbic byle blasterem .. pozdr MaciuS Link Zgłoś
Gość: sw Czyli już wkrótce... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.02.04, 17:43 Czyli jeśli to jest kod ważnych części systemu to już wkrótce nie będziemy nazywali wirusów Mydoom.A, Mydoom.B czy "I love You" ale: 15.02.2004.A, 15.02.2004.B, 15.02.2004.C, 15.02.2004.D, 16.02.2004.A, 16.02.2004.B, 17.02.2004.A, 17.02.2004.B, 17.02.2004.C, 17.02.2004.D, 17.02.2004.E, 17.02.2004.F... Gorzej jak zabraknie liter alfabetu na oznaczenie wirusów z tego samego dnia. Na szczęście ja mam Linuksa. ;) Link Zgłoś
Gość: admin LUDZIE LUDZIE - OPANUJCIE SIĘ!! IP: *.poznan.pl / *.poznan.pl 14.02.04, 19:57 Przeczytałem cały artykuł wszystkie opinie - prawda lezy po środku ale niektórzy Admini czu Userzy mają totalnie popieprzone w główce. 1. po pierwsze - jestem adminem od 9 lat, znam większość systemów operacyjnych występujących w sieciach, 2.OpenSource to rzecz podstaowowa - przykłądy ClosedSource czy OpenHardware vs. ClosedHardawre można mnozyć (software - WorkBench Amiga, MacOS do v.8; hardware - procesory Motoroli - Amiga, Macintosh) 3. "Nie z motyką na księżyc!!" - kazdy system operacyjny ma swoje przeznaczenie - tak jak maluchem głupio by pojechać na Paryż-Dakar, generalizując Windows = Userzy i Desktopy, Unix'y (Linux, BSD, SCO, HP-UX, IRIX czy inne) - zastosowania typowo biznesowe. 4.Sam uzywam w domku Windows, przyglądam się spokojnie walce Luserów z Wuserami od jakiegoś czasu i nie rozumiem ich - to tak jak AMD i Intel czy NVidia i ATI, to nam moze wyjść tylko na dobre - przykład - odpowiedź Microsoftu na OpenOffice - tanie licencje w domku na Office2003 (3 licencje za 600zł) 5. przytaczacie przykłady wycieku kodu Windows....jedyne co moze mu zaszkodzić - to udoskonalenie - Ms nigdy nie znajdzie kto go wypuścił bo nie znaczył kodu..jak to zrobiło IDSoftware z DOOM_3 - a to znaczy że Bill - jeśli jego deklaracje sprzed roku co do integracji z Linux'em były prawdziwe zrobi WIndows'a OpenSource... 6."....ale pismaki napisali" - pisaki w wyborczej od dłuższego czasu "fruwają" za skandalami i szukają taniej sensacji - nie sprawdzone info itp....- wyciekło dokąłdnei około 20% kodu dotyczącego współpracy z WDM i DirectX - i trochę kodu IE6 - co z tegfo ? - najważniejszy człon Sieć i System Praw nie został ruszony.... 7....moje opinie są moją prywatną sprawą i młodocianych pieniaczy prosze o nie odpisywanie i nie rzucanie bluzgami .... Link Zgłoś
Gość: Haziel Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.compromis.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.04, 19:51 A ja mam zainstalowanego Linuksa i mam hakerów gdzieś , bo od czasu jego zainstalowania ( 1.5 roku ) nie chwyciłem nawet żadnego wirusa co zdarza się komputerom z zainstalowanym windowsem . Link Zgłoś
Gość: administrator LUDZIE - OPANUJCIE SIĘ!! IP: *.poznan.pl / *.poznan.pl 14.02.04, 20:00 Przeczytałem cały artykuł wszystkie opinie - prawda lezy po środku ale niektórzy Admini czu Userzy mają totalnie popieprzone w główce. 1. po pierwsze - jestem adminem od 9 lat, znam większość systemów operacyjnych występujących w sieciach, 2.OpenSource to rzecz podstaowowa - przykłądy ClosedSource czy OpenHardware vs. ClosedHardawre można mnozyć (software - WorkBench Amiga, MacOS do v.8; hardware - procesory Motoroli - Amiga, Macintosh) 3. "Nie z motyką na księżyc!!" - kazdy system operacyjny ma swoje przeznaczenie - tak jak maluchem głupio by pojechać na Paryż-Dakar, generalizując Windows = Userzy i Desktopy, Unix'y (Linux, BSD, SCO, HP-UX, IRIX czy inne) - zastosowania typowo biznesowe. 4.Sam uzywam w domku Windows, przyglądam się spokojnie walce Luserów z Wuserami od jakiegoś czasu i nie rozumiem ich - to tak jak AMD i Intel czy NVidia i ATI, to nam moze wyjść tylko na dobre - przykład - odpowiedź Microsoftu na OpenOffice - tanie licencje w domku na Office2003 (3 licencje za 600zł) 5. przytaczacie przykłady wycieku kodu Windows....jedyne co moze mu zaszkodzić - to udoskonalenie - Ms nigdy nie znajdzie kto go wypuścił bo nie znaczył kodu..jak to zrobiło IDSoftware z DOOM_3 - a to znaczy że Bill - jeśli jego deklaracje sprzed roku co do integracji z Linux'em były prawdziwe zrobi WIndows'a OpenSource... 6."....ale pismaki napisali" - pisaki w wyborczej od dłuższego czasu "fruwają" za skandalami i szukają taniej sensacji - nie sprawdzone info itp....- wyciekło dokąłdnei około 20% kodu dotyczącego współpracy z WDM i DirectX - i trochę kodu IE6 - co z tegfo ? - najważniejszy człon Sieć i System Praw nie został ruszony.... 7....moje opinie są moją prywatną sprawą i młodocianych pieniaczy prosze o nie odpisywanie i nie rzucanie bluzgami .... Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: LUDZIE - OPANUJCIE SIĘ!! Masz racje IP: *.rasserver.net 14.02.04, 22:56 Twoje uwagi mozna odniesc do 90% dyskusji ktore tutaj sie przewalaja. Gazeta cos pieprznie a glupie ludzie piszaaaaaaaaa, wyklocaja sie, obrazaja sie nawzajem. Ostatnio (kilka tygodni temu) mialem okazje przeczytac na temat paniki wywolanej znalezieniem wscieklej krowy w USA. Wlasnie tutaj mieszkam i z reka na sercu nie widzialem zadnej paniki a akcje McDonald's po dwudniowym spadku poszly do gory. Ludzie opanujcie sie..... Link Zgłoś
Gość: SM A MOZE? IP: *.udn.pl 15.02.04, 00:16 A moze Microsoft sie obawia, ze wyjdzie na jaw, ze od czasu NT 4.0, to system jest ten sam, zmieniaja sie tylko dodatki (USB itp.) i nakladki graficzne (np. interfejs XP). ;-)) To zart, ale w kazdym zarcie... Link Zgłoś
Gość: J23 A my i tak jesteśmy kolonią Microsoftu IP: *.acn.pl 15.02.04, 06:22 prawica.net/modules.php?name=News&file=article&sid=439 Link Zgłoś
Gość: major Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.zamosc.mm.pl 15.02.04, 07:52 Nic takiego się nie stało, jak wszyscy wiedzą, są genialne systemy operacyjne, wibitne, poprawne, beznadziejne no i jest Windows. Na kompletną kpinę zakrawa, stwierdzenie, że konkurencja na tym skorzysta. To mi raczej wygląda na na przypadek, gdy przedstawiciele General Motors, ze łzami w oczach proszą o licencję na polską Syrenę 105. W sloganie reklamowym Apple'a jest tedno równanie: OS MAC 89 = WIN98, z biegiem czasu stało się ono nieakturalne, trzeba zmienić znak równości na większości. Sprawą zupełnie z innej beczki jest przypuszczenie, graniczące z pewnością, że Microsoft sam spowodował wyciek, by jesczcze bardziej upowszechnić ten pożałowania godny produkt. W historii hardware'u taki fakt miał miejsce, podobnie ale bardziej oficjalnie postąpił IBM. W efekcie użwamy chorych genetycznie z samego założenia PC-tów. W dającej się z grubsza określić perspektywie czasowej możemy się spodziewać innych spektrakularnych wyczynów firmy z Redmond. Link Zgłoś
Gość: Corrs Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 09:11 W domq pracuję na WIN, w pracy na UNIXie. Przez ostatnie 15 lat system w pracy padł mi 2 (dwa) razy. W domq pada na okrągło. UNIX jest stabilny, WINDOWS nie. Natomiast odporność na atacki z zewnątrz zależy od wiedzy i umiejętności admina. Znam serwery UNIXowe i LINUXowe, po których obcy mogą sobie łazić jak po bulwarze w Międzyzdrojach nie niepokojeni przez nikogo i zaglądac bez wiedzy admina we wszelkie zakamarki dysków. W szczególności dotyczy to serwerów instytuacji państwowych i gminnych. A z moich doświadczeń wynika, że 90% udanych włamów to wina adminów (niefrasobliwośc lub gadatliwość), a reszta to inne przyczyny, w tym błędy systemowe. Jestem za jawnością kodów źródłowych. Niech każdy ma równe szanse. A firmy niech zarabiają na oporgramowaniu użytkowym. Link Zgłoś
Gość: Luki Windows z dostepnym zrodlem czy bez i tak... IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 15.02.04, 09:16 ...bedzie sie pierdolil :) Link Zgłoś
Gość: Luki windows z opublikowanym zrodlem czy nie, i tak... IP: *.kollegie.dk / 130.226.80.* 15.02.04, 09:18 ...bedzie sie pier#dolil :) Link Zgłoś
wladekm Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win 15.02.04, 11:26 1. Haker to twórca oprogramowania, dla którego publikacja tego kodu jest jedynie zagrożeniem - wcześniej czy później jakiś prawnik może wmawiać, że wzorował się na nim. Komputerowy włamywacz to kraker. Od redaktorów gazety codziennej nie wymaga się znajomości opisywanych spraw, ale gdy politycy łapówkarzy nazywają redaktorami, a redaktorów łapówkarzami, to głośno wyrażają swe oburzenie (choć czytelnicy również mają trudności z odróżnieniem, kto którą z tych profesji uprawia). 2. Windows NT i 2000 "uważane za najbardziej stabilne i bezpieczne systemy Microsoftu". Być może najbardziej bezpieczne wsród produktów Microsoft, ale na tle rynku lepiej powiedzieć "nieco mniej dziurawe niż inne wyroby tej firmy". W miesiącu wirusa MyDoomB, który nastąpił bezpośrednio po miesiącu wirusa MyDoomA, nazywanie jakiegokolwiek systemu Microsoft bezpicznym wymaga całkowitego oślepienia blaskiem funduszu promocyjnego tej firmy. 3. Ujawnienie kodu pozwoli odkryć jego prawdziwych autorów. Microsoft nigdy nie krył, że cały kod obsługi sieci pochodzi z systemu FreeBSD, którego licencja na to zezwala. Równolegle wiele razy narzekał, że licencja GPL nie pozwala na swobodne 'komercjalizowanie' kodu, co utrudnia jawne przepisywanie z Linuksa. 4. Z komentarzy: a. "Wiekszosc serwerow korporacyjnych jednak uzywa Windows." Czy autor tej wypowiedzi widział jakiś serwer korporacyjny? b. nikt tego jasno nie napisał, ale cytowana wypowiedź Linusa, że kod linuksa wyciekł mi 13 lat temu i tak już zostało, to żart - pokazujący bezsens lamentów Microsoftu o ryzyku związanych z ujawnieniem kodu. Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Hakerzy opublikowali kod źródłowy systemu Win IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.02.04, 11:51 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Rzeczywiście, w eDonkey już jest :) Ściągają to setki osób. Ciekawe, ile z > tych osób to prawdziwi hackerzy, bo już zaczynam się bać, co z tego może wynikn > ąć. Prawdziwi hackerzy będą sprawdzać m.in. ile razy w komentarzach zostało użyte słowo "fuck" (były kiedyś spory o to czy można dopuścić komentarze z takimi słowami w Linuxie) oraz czy kod freeware'owy zawarty w tych źródłach został do nich włączony zgodnie z licencjami. Link Zgłoś