Dodaj do ulubionych

Problem z cd romem

01.03.04, 18:06
Mam pewien problem z cd romem, mianowicie musze zainstalowac na komputerze
win98, zrobilem juz format dysku i gdy chcialem zaczac instalacje z cd,
zauwazylem ze komp nie posiada sterownikow od cd. Probowalem je skopiowac z
dyskietki startowej a takze z dyskietki ze sterownikami dolaczonej do napedu,
jednak nic to niepomoglo. i komp w dosie nadal nie "widzi" cd. czy macie moze
jakies sugestie, co trzeba by z tym zrobic? z gory dzieki za wszelka pomoc i
pszepraszam za troche nieskladna ma "wypowiedz", jednak mimo wszystko mam
nadzieje ze ktos to zrozumie i mi pomoze w problemie:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adalberd Re: Problem z cd romem 01.03.04, 18:18
      hmm jak masz Win98 SE to wejdz do biosu ustaw zeby komputer odczytywał z cdromu
      jako pierwszy. Włoz 98se i sama instalacja sie uruchomi.Dziwne dos nie
      potrzebuje raczej sterowniukow extra do cdromow.hmm......
      • cade Re: Problem z cd romem 01.03.04, 18:26
        No wlasnie sek w tym ze to nic nie daje. Na tym kompie ktos zle zainstalowal
        win2000, ja go usunalem, zrobilem nowa partycje i probowalem zrobic tak jak Ty
        mi poradziles, ale kopmp wogule z cd nie ruszal bo wedlug niego cd nie ma:) To
        chyba rzeczywiscie dziwny problem:)
    • maciejpoczta Re: Problem z cd romem 01.03.04, 19:28
      Czy startując kompa z dyskietki startowej Win98, nie masz czasami opcji "Uruchom komputer z obsługą CDROM"?
      • maciejpoczta Re: Problem z cd romem 01.03.04, 19:32
        Sorry, chyba nie doczytałem do końca. Z tego co piszesz wynika, że to bios nie wykrywa CDROM. Czy tak? Sprawdź, czy masz poprawnie skonfigurowany bios (nie tylko botowanie z CDROM)
        • cade Re: Problem z cd romem 01.03.04, 19:46
          Bios raczej wykrywa cd, ale tak jakby DOS nie widzial cd. Probowalem to zrobic
          jakos mscdex-em, ale pojawia mi sie cos ze nie ma jakiegos tam pliku(mscd000).
          • maciejpoczta Re: Problem z cd romem 01.03.04, 20:10
            cade napisał:

> Bios raczej wykrywa cd, ale tak jakby DOS nie widzial cd. Probowalem to zrobic
            > jakos mscdex-em, ale pojawia mi sie cos ze nie ma jakiegos tam pliku(mscd000).
            Jeżeli bios wykrywa CDROM i startujesz komputer z dyskietki startowej Win98, to nie ma żadnego znaczenia, co w tej chwili znajduje się na twardym dysku. Ważne są jedynie pliki na dyskietce, a to znaczy, że na dyskietce startowej nie masz sterowników CDROM, albo są one uszkodzone. Może nagraj od nowa dyskietkę? Nie powinieneś mieć takich problemów, startując z płyty instalacyjnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka