Dodaj do ulubionych

"Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propozycje

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.04, 07:43
Na forum o forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=11133199&v=2&s=0
poruszona została sprawa umieszczenia tu pod nazwą forum krótkiej sugestii co
do zadawania pytań. Chodzi głównie o to by uniknąć tego ciągłego odsyłania na
google, do wyszukiwarki itp., wielokrotnego powtarzania tych samych spraw,
ogólnie o uniknięcie niepotrzebnie nerwowej atmosfery .
Tebe dał zielone światło, chodzi tylko aby tą sprawę przedyskutować w gronie
zainteresowanych i coś zwęzłego opracować i zapisać, dla ogólnego pożytku.

Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz IP: *.visp.energis.pl 07.03.04, 20:48
      Podbijam! (ja się już udzielałem :-).
      • eressea Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz 07.03.04, 23:10
        Oj narzekali, narzekali ale pomysłów to nie mają :P.
        Ja uważam, że przydałby się opis do forum. W opisie coś podobnego jak na forum
        Linux i Open Source :
        "Zanim zapytasz przeszukaj to forum by się upewnić, czy rozwiązanie Twojego problemu
        nie znajduje się już w archiwum. Warto też użyć Google. Dopiero potem mądrze
        zadaj pytanie." forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15430
        • Gość: piecyk gazowy Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz IP: *.visp.energis.pl 07.03.04, 23:12
          Też jestem za, zresztą tak napisałem na FoF. Wątpliwości tylko mam, czy można
          użyć "Google", czy to nie będzie jakaś niepożądana "kryptoreklama".
          • eressea Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz 07.03.04, 23:23
            No tak, rzeczywiście prawie identycznie było na FoF, jakoś wypadło mi to z głowy :)
            Zamiast samego google można dać linki do różnych wyszukiwarek (wtedy bedzie
            kilka kryptoreklam ;) , ale wydaje mi się, że google jest bardzo przejrzysta i
            przez to dość przyjazna dla początkujących. Moze portal gazety pozwoli na taką
            "wybiórczość" :)
          • if_ona Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz 07.03.04, 23:25
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Też jestem za, zresztą tak napisałem na FoF. Wątpliwości tylko mam, czy można
            > użyć "Google", czy to nie będzie jakaś niepożądana "kryptoreklama".

Nie popadajmy w skrajnosci - w ten sposób prawie każdy post na forum mozna by
            uznać za kryptoreklamę (MS przede wszystkim :))...
            Można użyć dodatkowo inne popularne wyszukiwarki - AlltheWeb, Altavista.. -
            czasami Google mi osobiscie pomóc nie chciało ;))
            • piecyk.gazowy Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz 08.03.04, 09:34
              if_ona napisała:

> Nie popadajmy w skrajnosci - w ten sposób prawie każdy post na forum mozna by
              > uznać za kryptoreklamę (MS przede wszystkim :))...

Nie mówię o postach. Kiedyś tu na komputerach była reklama Symanteca. Wydaje mi
              się, że podlikowanie tutaj Google stowrzyłoby podobną sytuację.

W tej sprawie musiałaby się wypowiedzieć administracja portalu.
    • Gość: w++ Pierwsze czytanie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 03:00
      Tu nie jest Sejm RP, diet nam nie płacą.
      Tylko te parę linijek jest nam tu potrzebne, a dyskusja się już rozbiła o
      przeglądarki.

Propozycja na dziś, mój szkic (nie podoba mi się za bardzo, ale to tak żeby
      zacząć), plus fragment z da.killi (trzeba potem z nim załatwić sprawe praw
      autorskich), plus sugestia eressei co do przeglądarek:

"Forum dla użytkowników komputerów w różnym stopniu zaawansowania. Tu można
      zadać pytania i prośby o pomoc związane z użytkowaniem komputerów.
      UWAGA:
      Zanim zapytasz przeszukaj to forum by się upewnić, czy rozwiązanie Twojego
      problemu nie znajduje się już w archiwum. Warto też użyć wyszukiwarek np. :
      www.google.pl/ , www.altavista.pl/ , www.alltheweb.pl/ .
      Dopiero potem mądrze zadaj pytanie.
      Pożądane:
      1. jasne formułowanie treści zapytania w nazwie wątku,
      2. wyrozumiałość dla mało zaawansowanych użytkowników,
      3. poczucie humoru
      Nie pożądane:
      1. prośby o cracki,klucze
      2. oferty handlowe i ogłoszenia komercyjne
      3. posty będące kopią artykułów prasowych
      "

Jeśli będzie jakaś taka preambuła do forum, to wtedy, jeśli ktoś spyta się po
      raz dwusetny o stronę startową w IE a nie otrzyma odpowiedzi, to będzie to
      znaczyło że jego główny problem dotyczy czytania ze zrozumieniem, a to nie leży
      w temacie tego forum i nie będzie przymusu odpowiedzi.

Proszę Was o jakieś kontrpropozycje czy uwagi, by w miarę szybko skończyć ten
      dygresyjny wątek.

• mankut400 Re: Pierwsze czytanie 08.03.04, 08:16
        Jestem tylko "biernym" czytelnikiem, bo na szczegółach tu poruszanych się nie
        znam. Zaproponowana przez w++ preambuła jest dobra, jednak proponowałbym
        rezygnację z zapisu:

Gość portalu: w++ napisał(a):

> Nie pożądane:
        ..
        > 3. posty będące kopią artykułów prasowych

Mi takie posty nie przeszkadzają. Nie jestem zaawansowanym internautą,
        spędzającym wiele czasu w sieci. Dlatego odpowiada mi system "all in one",
        ktory daje duże prawdopodobieństwo iż jeżeli coś godnego uwagi w sieci się
        pojawi to znajdzie swe odbicie na tym forum.
        Pozdrawiam (szczególnie tych aktywnych uczestników forum)
        • dziuunia Re: Pierwsze czytanie 08.03.04, 08:54

mankut400 napisał:

> Jestem tylko "biernym" czytelnikiem, bo na szczegółach tu poruszanych się nie
          > znam. Zaproponowana przez w++ preambuła jest dobra, jednak proponowałbym
          > rezygnację z zapisu:
          >
          > Gość portalu: w++ napisał(a):
          >
          > > Nie pożądane:
          > ..
          > > 3. posty będące kopią artykułów prasowych
          >
          > Mi takie posty nie przeszkadzają. Nie jestem zaawansowanym internautą,
          > spędzającym wiele czasu w sieci. Dlatego odpowiada mi system "all in one",
          > ktory daje duże prawdopodobieństwo iż jeżeli coś godnego uwagi w sieci się
          > pojawi to znajdzie swe odbicie na tym forum.
          > Pozdrawiam (szczególnie tych aktywnych uczestników forum)

Właśnie dla tych którzy spędzają więcej czasu w sieci niż Ty takie posty są
          niewygodne.Bo czasem ludzie wklejają b.długie artykuły i to jest
          denerwujące.Lepiej podać linka z opisem problemu i wtedy kto chce to klika ,a
          kto nie chce to nie klika.

A co do deskrypcji to może być.Tylko ciekawe czy wszyscy będą się do niej
          stosować hehe.Ja bym jeszcze dodała żeby nie pisać w tytule
          wątku 'POMOCY''HEEEELP' itp.w nawiasie przy punkcie 1.I żeby nie używać caps
          locka niepotrzebnie.
          • gray Re: Pierwsze czytanie 08.03.04, 09:13

może zamiast takiego

1.
            2.
            3.

dać link otwierający małe okienko (coś jak regulamin), w którym napisane
            będzie, że to tak a to nie, np:

Uwaga! Jeżeli chcesz aby na Twoje pytanie została udzielona odpowiedź zapoznaj
            się z kilkoma zasadami formułowania pytań
            na forum.

albo coś w tym stylu - wstałem niedawno więc może być troche koślawo ;)

pzdr.
    • Gość: MA A wg mnie, najlepsze by było coś podobnego.. IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 09:20
      ..do tego allegro.pl/phorum/read.php?f=268&i=48863&t=48863 plus wskazówki jak zadawać pytania.
      • gray Re: A wg mnie, najlepsze by było coś podobnego.. 08.03.04, 09:25

jeżeli da się zablokować wątek i zrobić tak żeby nie można było się do niego
        dopisywać (ew. żeby mogli tylko niektórzy) to czemu nie.
        • Gość: MA A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W takim.. IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 09:36
          ..razie niech tego pilnuje!. Acha i jeszcze dopiszcie, do czego służy klawisz "Alt"(chodzi o ą,ż,ł i inne):-))), bo czasami trudno zrozumieć co nasza młodzież chciała napisać.
          • gray Re: A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W taki 08.03.04, 09:40

no właśnie moderatora to jakoś od pewnego czasu nie widziałem ale skoro
            wspaniały tebe zwrócił w naszą stronę swe szmaragdowe spojrzenie ;) to może
            warto by zapytać go czy nie wie gdzie się zgubił nasz moderator :)
            • eressea Re: A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W taki 08.03.04, 15:01
              Naszego moderatora nie ma (jeszcze?). Chyba nikt się nie zgłosił na stanowisko
              społecznego, a szkoda.

>Acha i jeszcze dopiszcie, do czego służy klawisz "Alt"(chodzi o ą,ż,ł i
              >inne):-))), bo
              >czasami trudno zrozumieć co nasza młodzież chciała napisać
              To wydaje mi się zbędne. Nie wszyscy mają możliwośc pisania ogonków, a i w
              języku polskim mało jest wyrazów, które można by pomylić przez brak owych ogonków.

>"Forum dla użytkowników komputerów w różnym stopniu zaawansowania. Tu można
              >zadać pytania i prośby o pomoc związane z użytkowaniem komputerów.
              >UWAGA:
              >Zanim zapytasz przeszukaj to forum by się upewnić, czy rozwiązanie Twojego
              >problemu nie znajduje się już w archiwum. Warto też użyć wyszukiwarek np. :
              >www.google.pl/ , www.altavista.pl/ , www.alltheweb.pl/ .
              >Dopiero potem mądrze zadaj pytanie.
              >Pożądane:
              ɭ. jasne formułowanie treści zapytania w nazwie wątku,
              ɮ. wyrozumiałość dla mało zaawansowanych użytkowników,
              ɯ. poczucie humoru
              >Nie pożądane:
              ɭ. prośby o cracki,klucze
              ɮ. oferty handlowe i ogłoszenia komercyjne
              ɯ. posty będące kopią artykułów prasowych

Cóż ten opis jest troche za długi ;) Moja propozycja:

Tu możesz zadać pytania związane z użytkowaniem komputerów oraz wziąć udział w
              dyskusjach zgodnych z tematem forum.
              UWAGA:
              www.google.pl/ www.altavista.pl/ www.alltheweb.pl/
              Dopiero potem mądrze zadaj pytanie
              PAMIĘTAJ o jasnym formułowaniu treści zapytania w nazwie wątku.
              Prośby o klucze i craki będą ignorowane przez użytkowników tego forum.
              • gray Re: A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W taki 08.03.04, 15:22
                eressea napisała:

> Naszego moderatora nie ma (jeszcze?). Chyba nikt się nie zgłosił na stanowisko
                > społecznego, a szkoda.

ee kiedyś był bo pamiętam, że usunął mi kilka postów z linkiem do ntg na
                bocznica.org ;)
                • eressea Re: A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W taki 08.03.04, 16:57
                  A moze to wspaniały tebe o szmaragdowym spojrzeniu ;) usunął te posty?

W kazdym razie mam przeczucie, że i na to forum zawita w końcu jakiś moderator.
                  Może ktoś jest chętny?
                  • gray Re: A jest tu jakiś moderator? Pewnie tak. W taki 09.03.04, 08:07
                    eressea napisała:

> A moze to wspaniały tebe o szmaragdowym spojrzeniu ;) usunął te posty

hmm.. mogło tak być ;)

> W kazdym razie mam przeczucie, że i na to forum zawita w końcu jakiś
                    > moderator. Może ktoś jest chętny?

e, ktoś z forum to zły pomysł - byłyby pretensje itp.
    • Gość: w++ "Deskrypcja" ver. 0.2 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 06:11
      "
      UWAGA:
      www.google.pl/
      www.altavista.pl/
      www.alltheweb.pl/
      Dopiero potem mądrze zadaj pytanie
      "

Może tyle wystarczy (to nie musi być na zawsze)?
      Co do innych zwrotów, to widzę że pojawiły się kontrowersje.
      Każdy nieco inaczej widzi forum, i każdy ma swoje racje wobec tak szeroko
      określonego tematu jak "komputery" (pojawiły się dwie koncepcje "helpdesk" i
      "all in one"). Myślę że deskrypcja w takim kształcie będzie jedynie sugestią,
      pomocą w zakładaniu wątków a nie forsowała jakiś profil forum, który może stać
      się przedmiotem sporów.
      Uwzględniając fakt że nie ma tu moderatora, a jedynie "szmaragdowe spojrzenie"
      pewnego admina, muszę przyznać że to forum się dobrze samo prowadzi, tak jak
      dotychczas, może z wyjątkiem tego częstego googlowania.
      • Gość: piecyk gazowy Re: "Deskrypcja" ver. 0.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 08:09
        Mnie się podoba. Z tym że proszenie kogoś o czytanie tego wszystkiego co jest
        na rtfm.bsdzine.org jest nieporozumieniem. Wpada gość, chce szybko zadać
        pytanie, bo mu zaraz pociąg ucieknie ;-) i ma to wszystko czytać? Bez przesady!
        • gray Re: "Deskrypcja" ver. 0.2 09.03.04, 08:23

nie chce? - nie musi ;)
        • eressea Re: "Deskrypcja" ver. 0.2 09.03.04, 10:41
          Gość portalu: piecyk gazowy napisał:

> Mnie się podoba. Z tym że proszenie kogoś o czytanie tego wszystkiego co jest
          > na rtfm.bsdzine.org jest
          nieporozumieniem. Wpada gość, chce szybko zadać
          > pytanie, bo mu zaraz pociąg ucieknie ;-) i ma to wszystko czytać? Bez przesady!

Oj nikomu korona z głowy nie spadnie jak to przeczyta :) A takie linki sa
          pomocne, mi przynajmniej, przydała się ta strona gdy zaczynałam korzystać z forów.
          No i oczywiście jak ktoś nie chce, to nie musi czytać.

gray napisał:
          > e, ktoś z forum to zły pomysł - byłyby pretensje itp.

Mi się wydaje, że moderatorzy społeczni to właśnie osoby, które wcześniej były
          częstymi bywalcami danego forum (chociaż głowy nie dam ;). I tak zmieniają
          login, więc raczej oficjalnie nie wiadomo kto zacz.
    • Gość: w++ "Deskrypcja" ver. 0.3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 02:29
      "
      UWAGA:
      www.google.pl/
      www.altavista.pl/
      www.alltheweb.pl/
      Dopiero potem mądrze zadaj pytanie.
      "

Może tak ?
      Jak w wersji poprzedniej, ale bez linku do rtfm.bsdzine.org, bo rzeczywiście
      może uciec pociąg podczas czytania tego wszystkiego.
      Przeczytałem dokładnie tą stronę i przyznam że wytyczne na niej zamieszczone są
      przydatne raczej na wąskotematycznym forum o oprogramowaniu, choć znajdują się
      tam cenne uwagi dotyczące ogólnie pisania na forach zapytań i próśb o pomoc.
      Myślę że w sytuacji kiedy by się komuś zechciało napisać taką instrukcję na
      nasze forum to można by się na tej stronie oprzeć i stworzyć coś prostego a
      jednocześnie bardziej pasującego do realiów.
      Jednak w tej chwili umieszczenie krótkiej deskrypcji ma większy współczynnik
      korzyści do kłopotu, niż jakieś strony dodatkowe, faq-forum czy wątki
      przyklejone. Możliwe, że jest to do wykonania od ręki przez admina, a inne
      bardziej złożone sprawy wymagają uzgodnień z programistami i może to potrwać
      dość długo.

Czy są jeszcze jakieś sugestie co do deskrypcji ?
      • b00g13 Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 16.03.04, 02:53
        jeżeli można się wtrącić.
        jeżeli poda się trzy przeglądarki to pojawią się pytania, w której swoje pytanie
        wpisać:) (of coz zaraz po pytaniu:a co to?)
        pozza tym dla spokoju sumienia bym zostawił bsdzine.org - nikt się nie będzie
        mógł tłumaczyć nieznajomością zasad jak będzie je miał podane na talerzu + to
        jest naprawdę ładnie napisane i można się czegoś dowiedzieć już tam.
        • Gość: w++ Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 IP: 213.76.10.* 16.03.04, 04:54
          b00g13 napisał:

> jeżeli można się wtrącić.
          > jeżeli poda się trzy przeglądarki to pojawią się pytania, w której swoje pytani
          > e
          > wpisać:) (of coz zaraz po pytaniu:a co to?)
          Według mnie ta deskrypcja powinna nieco pomóc niedoświadczonym, ale normalnie
          myślącym użytkownikom. Co do "myślących inaczej" to już trudno.

A co do bsdzine.org to zgodzę się że jest ładnie napisane, ale jest trochę
          niekompatybilne z tym forum.
          • Gość: b00g13 Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 IP: *.net / *.pl 16.03.04, 13:39
            fakt, trochę nikompatybilne, ale zasdy formułowania postów są przydatne wszędzie
            a tam to wszystkio jest,
            jak zadawać pytania, jak czytać odpowiedzi itd
      • tebe Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 16.03.04, 16:48
        Fajne. A co myślicie o utrzymaniu jednego wątku - faqu z wiecie-jakimi pytaniami?
        Znakomicie by było, gdyby komuś chciało się je zebrać... I również - gdyby kierować pytających do tego wątku.
        Opis (bo deskrypcja to dziwne słowo)... powinien się chyba zaczynać od tego o
        czym jest to forum. Tylko czy wiemy o czym ono ma być?

Potem może być np.
        "Pytania związane z używaniem pecetów zadawaj TU. Zanim zapytasz przejrzyj wątek i przeszukaj forum - może rozwiązanie Twojego problemu już tu jest. Możesze go też poszukać w internecie"
        "TU" byłoby linkiem do owego wątku.
        "Poszukać" może być linkiem do gogli, nie ma problemu z reklamą.
        Oczywiście i tak znajdą się tacy, co będę zadawać pytania już odpowiedziane.
        Pozdrawiam
        P.S. Aesa na komputery rzeczywiście nie ma.
        • eressea Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 16.03.04, 18:36
          > Fajne. A co myślicie o utrzymaniu jednego wątku - faqu z wiecie-jakimi
          pytaniami?

To potrwałoby chyba strasznie dłuuuuugo ;) (znalezienie chętnych i utworzenie
          tego wątku)

> "Pytania związane z używaniem pecetów zadawaj TU. Zanim zapytasz przejrzyj
          > wątek i przeszukaj forum - może rozwiązanie Twojego problemu już tu jest.
          > Możesze go też poszukać w internecie"
          > "TU" byłoby linkiem do owego wątku.

Nie kapuje, wątek faq powinien byc chyba zamknięty zamknięty (?), więc jak w nim
          zadawać pytania?
          Pytania - na forum :) przeciez od tego ono jest.

Moja wersja opisu:

Tu możesz zadawać pytania związane z użytkowaniem komputerów oraz wziąć udział w
          dyskusjach zgodnych z tematem forum.
          Zanim zapytasz! - przeszukaj to forum aby upewnić się, czy rozwiązanie Twojego
          problemu nie znajduje się już w archiwum. Możesz go też poszukać w internecie
          (link do google pod "poszukać").
          PAMIĘTAJ o jasnym formułowaniu treści zapytania w tytule wątku.

Myśle, że tyle na początek powinno wystarczyć. Z czasem mozna stworzyć FAQ i coś
          w rodzaje regulaminu tego forum.
          Bardzo ważne, według mnie, jest ostatnie zdanie opisu "PAMIĘTAJ o jasnym
          formułowaniu treści zapytania w tytule wątku". Bo naprawde idiotyczny jest tytuł
          POMOCY!!!!!!!!! gdy komus np. nie działa czat.

> P.S. Aesa na komputery rzeczywiście nie ma.

Nie sposób tego nie zauważyć ;) Ale chyba ktoś z etatowych mógłby czasem
          powycinać durnowate wątki typu "Praca przez internet"?

Pozdrawiam

PS. Gdzie się podziała opcja "odpowiedz cytując"?
        • Gość: w++ Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 06:02
          tebe napisał:

> Fajne. A co myślicie o utrzymaniu jednego wątku - faqu z
          > i?
          > Znakomicie by było, gdyby komuś chciało się je zebrać... I również - gdyby kier
          > ować pytających do tego wątku.

Coś nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym wątkiem. Pytający może nie wiedzieć
          czy jego problem należy do kategorii "wiecie-jakich pytań", a jeśli np. kobieta
          o jasnych włosach spyta się: "co to za czerwona lampka miga koło resetu, czy coś
          się nie psuje czasem" to też jest pytanie na które można uprzejmie odpowiedzieć,
          bo jest to forum o nazwie "komputery" (lub nie odpowiadać wcale, a jeśli ktoś
          potrzebuje rozładować emocje, to przecież może pojść na forum aktualności,
          zawsze tam w tej sprawie coś znajdzie). Twoje pytanie "Tylko czy wiemy o czym
          ono ma być?" potwierdza to że trudno sformułować zakres zapytań, to już raczej
          ktoś w GW powinien wiedzieć co miał na myśli zakładając te forum.
          Ja widzę głownie problem w powtarzających się zapytaniach, i w niejasnych
          tytułach wątków (pomocy!!), który powinna w pewnym stopniu usunąć sugestia
          zawarta w opisie (deskrypcji) forum.
          Tak szczerze mówiąc to chyba temat "strona startowa w IE" powtarzany n-razy,
          spowodował pewne rozdrażnienie bywalców. Reszta wygląda w miarę normalnie. Są
          pytania o sprawy trudne i też o bardzo proste, ale dla pytających stanowiące
          nieraz duży problem, są dyskusje o wyższości jednego nad drugim i na odwrót.
          Jest też trochę ewidentnych artefaktów, ale niezbyt dużo.
          Ogólnie, jak na forum bez aesa to jest nieźle.
        • koktajl_molotowa Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 17.03.04, 07:36
          > Znakomicie by było, gdyby komuś chciało się je zebrać... I również - gdyby kier
          > ować pytających do tego wątku.
          IMO grupa osób, w miarę doswiadczonych, mogłaby takie FAQ w krótkim czasie zbudowac.
          Przydały by się jeszcze uprawnienia do moderowania forum dla paru rozsądnych
          bywalców. Mogli by oni blokowac i po np. 24h usuwać wątki z pytaniami
          częstopowtarzającymisię, oraz usuwać SPAM (tu trzeba naprawdę rozsądnych). W
          opisie powinno znaleźć się zdanie informujace o możliwości zablokowania i
          usunieciu wątku, założę się, że po pewnym czasie zaczęto bu uzywać WYSZUKIWARKI,
          przynajmniej często odwiedzający to forum goście.
          • tebe Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 17.03.04, 14:38
            Dobrze mówisz.
            Co to tego "co by chcieli tu etatowi" - co z tego, że my napiszemy o czym ma
            być forum? To użytkownicy decydują o czym chcą rozmawiać...
            Wątek nie mógłby być zablokowany ale jako odświeżany i zalinkowany w opisie
            byłby zapewne stale na górze.
            Opis może zawierać sugestie co do sposobu zadawania pytań ale wierzcie mi, że
            wielu będzie takich, którzy go nie przeczytają.
            Nawiasem mówiąc można od razu założyć wątek do zadawania pytań próbując je
            kanalizować ale o czym będzie reszta forum :-)
            Pozdrawiam
            • Gość: w++ Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 05:40
              Nie wiem skąd w GW taka niska wiara w słowo pisane.
              Wiem że nie wszyscy przeczytają opis przed założeniem wątku, ale w sytuacji
              kiedy go nie ma wcale, trudno cokolwiek wymagać.
              Dla przykładu, w czasie naszej dyskusji na tym wątku powstało 5 wątków o tytule
              "pomocy!!!".
              Prawdopodobnie, gdyby był opis było by ich mniej.
              A to tylko parę linijek tekstu.
              Owszem jeśli by tu był na stałe admin, to jakieś wątki-faq , czy inne pożyteczne
              rzeczy by się przydały, ale jak widzę admina na tym forum nie ma i nie będzie.
              Może by najpierw spróbować tylko z opisem i po prostu zobaczyć rezultat.
              • tebe Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 18.03.04, 14:31
                Ale ja nie jestem przeciwko opisowi :-)
                Pozdrawiam
                • tebe Re: "Deskrypcja" ver. 0.3 18.03.04, 14:36
                  P.S. Co do dmuchania w durnowate wątki - zapraszam do klikania w Skasujcie oraz używania forum.abuse@gazeta.pl.
                  Pozdrawiam
    • Gość: kell Re: "Deskrypcja" na tym forum - oczekiwane propoz IP: 24.42.162.* 17.03.04, 06:54
      A ja mysle, ze nie warto tracic chwili na takie rzeczy. Problem z wieloma
      osobami jest taki, ze moze byc watek o praktycznie tym samym tytule, co nie
      przeszkodzi zadac tego samego pytania raz jeszcze. Podobnie bedzie z roznym faq,
      odnosnikami itd. Moga byc wielgasnym fontem po srodku ekranu, co i tak nic nie
      zmieni.
      Szkoda, ze nie mozna wprowadzic jakiegos prostego filtru na slowa kluczowe,
      wprowadzic edycje wlasnych odpowiedzi (unikanie glupich literowek). Idealne (ah,
      pomarzyc) byloby podpiac forum do gazetowego serwera grup dyskusyjnych, by mozna
      bylo korzystac nie tylko z www, ale takze z czytnika newsow. Dla wielu osob to
      rozwiazanie byloby idealne (filtrowanie i edycja wlasnych wiadomosci). Pomarzyc
      dobra rzecz.
    • Gość: w++ Już jest IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.04, 02:55
      Jest opis !!
      Co prawda bez nawiązania do wyszukiwarek, ale to już chyba nie takie ważne.
      Zauważyłem że ostatnio jakoś ilość "googlujących" drastycznie spadła. Możliwe że
      chwalenie się znajomością wyszukiwarek nie jest już takie trendy.

Dzięki.
      • tebe Re: Już jest 19.03.04, 15:07
        :-)
        Starałem się krócej, bo im krótszy tekst, tym więcej czytelników.
        pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka