IP: *.acanac.net 24.06.10, 21:44
jakie wrazenia,
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: ssd IP: 80.72.34.* 24.06.10, 23:14
      Wrażenia nie warte ceny.
      • Gość: lajosz Re: ssd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 23:16
        Potwierdzam.
        Oczywiście jest szybciej, ale na kolana nie powala na pewno.
        • Gość: barnaba Re: ssd IP: 70.32.43.* 25.06.10, 21:07
          Szybkosc zalezy od marki i modelu i roznice sa ogromne. Pracuje
          bezszelestnie, nie wymaga defragmentacji, nie ma problemu z zapisem
          jesli system obsluguje "Trim" . To jednak sporo porownujac z HD. Moze
          za drogi, ale cos za cos. Mysle ze poprzednicy znaja ten drive
          wylacznie z prasowych nowinek.
          • Gość: Gość Re: ssd IP: *.acn.waw.pl 26.06.10, 18:23
            A ja myślę, że przepisałeś parę hasełek z ulotek reklamowych i zgrywasz fachowca.
            • Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 26.06.10, 19:48
              gosc - nie masz pojecia co kryje sie za okresleniem SSD, nie widziales
              i nie wiesz jakie sa zalety tej zabawki. To barnaba ma racje i z tego
              co pisze mozna sadzic ze wie o czym mowa , w przeciwienstwie do ciebie
              ktory poza polska niegrzecznoscia nie masz nic do powiedzenia. Ja wiem
              ze nowosciami dla takich jak ty jest sp2 dla win XP i Celeron na
              Pentium III.
              • Gość: Greg Re: ssd IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.10, 22:28
                A czym takim może SSD zaszokować? OK, prędkości mają fajne, ale wciąż stosunek
                wydajności do ceny bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć - mizerny (o
                pojemności nie wspominając). Dla domowego użytkownika wymagającego wydajności
                lepszym rozwiązaniem będzie macierz kilku dysków (RAID0/0+1/5 w zależności od
                potrzeb i zasobności portfela), która osiągnie wydajność porównywalną z
                pojedynczym SSD za ułamek jego ceny, za to przy wielokrotnie większej pojemności.
                • Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 27.06.10, 01:29
                  Tu nie chodzi o szokowanie ale o porownanie tego co stare i wolne z
                  tym co nowe i szybkie.Oczywiscie kupujesz , jesli cie na to stac.
                  Skoro jednak tego nie masz to nie potrafisz ocenic ani zalet ani wad,
                  pozostaje ci jedynie chlopska filozofia. Raid to zupelnie inne
                  rozwiazanie i nie ma nic wspolnego z SSD . W zakresie predkosci to
                  niezle porownanie SSD z dyskami HHD albo SSS. Uruchomienie systemu
                  z zapakowanym 50 GB dyskiem to rzad ok 6 sekund. Dysku nie slychac a
                  to juz zauwazalny komfort pracy i za to sie wlasnie placi. Jesli
                  dolozysz do tego system z najwyzszej polki to zabawa z komputerem
                  staje sie rzeczywista przyjemnoscia i o to wlasnie chodzi.
                  • Gość: lajosz Re: ssd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 11:22
                    Gość portalu: petroll napisał(a):
                    Jesli dolozysz do tego system z najwyzszej polki to zabawa z komputerem
                    staje sie rzeczywista przyjemnoscia i o to wlasnie chodzi.

Witamy ponownie na forum o "wielki" peTROLlu.

Czy w swej łaskawości zechcesz nas oświecić i wskazać system z najwyższej półki ?
                    Poza tym, być może nie wiesz, ale dysk nie jest jedynym urządzeniem w komputerze
                    które wytwarza hałas. Co więcej. Mógłbym przysiąc, że jest najcichszym
                    urządzeniem mechanicznym w kompie.
                    Na koniec powtórzę to co już napisałem w poście wyżej, że owszem, SSD jest
                    szybki, ale na kolana nie powala.
                    Poza tym, racz przeczytać ponownie wypowiedź Greg-a.
                    • Gość: petroll Re: lajosz IP: *.acanac.net 27.06.10, 13:26
                      lajosz - tematem sa wrazenia z uzywania SSD. Jak juz kupisz to cacko,
                      pobawisz sie i zechcesz podzielic wrazeniami wroc i napisz cos, byle z
                      sensem, bez idiotycznych pytan i uwag.

Ja wiem ze jak kazdy rasowy polak musisz filozofowac, rzygac zolcia i
                      zloscia i zawsze miec racje.Uwazaj tylko zebys sie nie udlawil. A racji
                      i tak nie masz. Milej Niedzieli zycze.
                      • Gość: X Re: lajosz IP: *.aster.pl 27.06.10, 20:57
                        > Ja wiem ze jak kazdy rasowy polak musisz filozofowac, rzygac zolcia i
                        > zloscia i zawsze miec racje.Uwazaj tylko zebys sie nie udlawil. A
                        > racji i tak nie masz. Milej Niedzieli zycze.

Idź już trollu bo męczysz wszystkich ...
                  • Gość: Greg Re: ssd IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.06.10, 12:08
                    Wiem czym jest RAID, nie musisz mnie pouczać. Komfort? Włóż do porządnie
                    zbudowanego (czyli obudowa z porządnej blachy, z przemyślanym systemem
                    chłodzenia) desktopa zamiast dysków 3,5" 2,5-calówki i gwarantuję, że ich nie
                    usłyszysz. Przy okazji - niezależnie od tego, co deklarują producenci, pamięci
                    flash były, są i będą zagrożone wear-outem, a powinieneś sam wiedzieć, jak
                    intensywnie wykorzystywana jest partycja systemowa (swap, pliki tymczasowe itp.).
                    • Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 27.06.10, 18:33
                      odpowiem ci na to tak - jesli masz wystarczajaco duzo RAM , swap
                      mozesz zupelnie wylaczyc. Nowszej generacji SSD np OCZ
                      ..2..zapewniaja od 2 do 5 milionow cykli usun-zapisz. Windows 7 i
                      server 2008 wspieraja TRIM a komendy idace ta droga przyspieszaja
                      procesy usun-zapisz. Wear-out jak to nazywasz bylo problemem dla
                      starych generacji SSD . Dyski SSD maja okreslona liczbe cykli usun-
                      zapisz ale HDD maja troche wiecej minusow jesli chodzi o ich
                      zywotnosc.
                      Z tego co piszesz nie masz pojecia jak wyciszyc HD bo nie o obudowe (
                      jest metalowa), czy wentylatory i chlodzenie chodzi. Chodzi o cos
                      zupelnie innego.( wirujace z ogromnymi szybkosciami platters,
                      poruszajace sie glowice sa zrodlem dzwieku). SSD jest bezszelestny bo
                      nie ma nic coby sie obracalo czy poruszalo w inny sposob. To ze
                      kosztuje sporo. No coz, za ciekawostki i nowosci trzeba placic a nie
                      jest to az tak duzo. Kup, zainstaluj, pobaw sie a bedziesz
                      zadowolony. A jak wysiadzie ? kupisz nastepny, tak ja kazdy inny
                      element komputera.
              • Gość: Gość Re: ssd IP: *.acn.waw.pl 27.06.10, 20:55
                > To barnaba ma racje i z tego co pisze mozna sadzic ze wie o czym
                > mowa , w przeciwienstwie do ciebie ktory poza polska
                > niegrzecznoscia nie masz nic do powiedzenia.

Za to ty masz wiele do powiedzenia - szczególnie o rzeczach o których nie masz
                pojęcia.

> Ja wiem ze nowosciami dla takich jak ty jest sp2 dla win XP i
                > Celeron na Pentium III.

Nie wydaje mi się - takimi zdaniami wychodzisz tylko na idiotę.
    • user0001 Re: ssd 28.06.10, 13:44
      Bawiłem się tylko kilkadziesiąt minut i wyciągam następujący wniosek.

Następnego laptopa będę szukał "na ucho". Ma nie kręcić wentylatorem
      gdy używam go do pisania i musi mieć dysk SSD.
      Dziś taka wymiana nie miałaby sensu, gdyż obecny ma kiepskie
      zarządzanie energią, ale za przy okazji zmiany sprzętu odżałuję te
      kilkaset złotych w imię komfortu użytkowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka