Gość: lajosz Re: ssd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 23:16 Potwierdzam. Oczywiście jest szybciej, ale na kolana nie powala na pewno. Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: ssd IP: 70.32.43.* 25.06.10, 21:07 Szybkosc zalezy od marki i modelu i roznice sa ogromne. Pracuje bezszelestnie, nie wymaga defragmentacji, nie ma problemu z zapisem jesli system obsluguje "Trim" . To jednak sporo porownujac z HD. Moze za drogi, ale cos za cos. Mysle ze poprzednicy znaja ten drive wylacznie z prasowych nowinek. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ssd IP: *.acn.waw.pl 26.06.10, 18:23 A ja myślę, że przepisałeś parę hasełek z ulotek reklamowych i zgrywasz fachowca. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 26.06.10, 19:48 gosc - nie masz pojecia co kryje sie za okresleniem SSD, nie widziales i nie wiesz jakie sa zalety tej zabawki. To barnaba ma racje i z tego co pisze mozna sadzic ze wie o czym mowa , w przeciwienstwie do ciebie ktory poza polska niegrzecznoscia nie masz nic do powiedzenia. Ja wiem ze nowosciami dla takich jak ty jest sp2 dla win XP i Celeron na Pentium III. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ssd IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.06.10, 22:28 A czym takim może SSD zaszokować? OK, prędkości mają fajne, ale wciąż stosunek wydajności do ceny bardzo przeciętny, żeby nie powiedzieć - mizerny (o pojemności nie wspominając). Dla domowego użytkownika wymagającego wydajności lepszym rozwiązaniem będzie macierz kilku dysków (RAID0/0+1/5 w zależności od potrzeb i zasobności portfela), która osiągnie wydajność porównywalną z pojedynczym SSD za ułamek jego ceny, za to przy wielokrotnie większej pojemności. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 27.06.10, 01:29 Tu nie chodzi o szokowanie ale o porownanie tego co stare i wolne z tym co nowe i szybkie.Oczywiscie kupujesz , jesli cie na to stac. Skoro jednak tego nie masz to nie potrafisz ocenic ani zalet ani wad, pozostaje ci jedynie chlopska filozofia. Raid to zupelnie inne rozwiazanie i nie ma nic wspolnego z SSD . W zakresie predkosci to niezle porownanie SSD z dyskami HHD albo SSS. Uruchomienie systemu z zapakowanym 50 GB dyskiem to rzad ok 6 sekund. Dysku nie slychac a to juz zauwazalny komfort pracy i za to sie wlasnie placi. Jesli dolozysz do tego system z najwyzszej polki to zabawa z komputerem staje sie rzeczywista przyjemnoscia i o to wlasnie chodzi. Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: ssd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 11:22 Gość portalu: petroll napisał(a): Jesli dolozysz do tego system z najwyzszej polki to zabawa z komputerem staje sie rzeczywista przyjemnoscia i o to wlasnie chodzi. Witamy ponownie na forum o "wielki" peTROLlu. Czy w swej łaskawości zechcesz nas oświecić i wskazać system z najwyższej półki ? Poza tym, być może nie wiesz, ale dysk nie jest jedynym urządzeniem w komputerze które wytwarza hałas. Co więcej. Mógłbym przysiąc, że jest najcichszym urządzeniem mechanicznym w kompie. Na koniec powtórzę to co już napisałem w poście wyżej, że owszem, SSD jest szybki, ale na kolana nie powala. Poza tym, racz przeczytać ponownie wypowiedź Greg-a. Link Zgłoś
Gość: petroll Re: lajosz IP: *.acanac.net 27.06.10, 13:26 lajosz - tematem sa wrazenia z uzywania SSD. Jak juz kupisz to cacko, pobawisz sie i zechcesz podzielic wrazeniami wroc i napisz cos, byle z sensem, bez idiotycznych pytan i uwag. Ja wiem ze jak kazdy rasowy polak musisz filozofowac, rzygac zolcia i zloscia i zawsze miec racje.Uwazaj tylko zebys sie nie udlawil. A racji i tak nie masz. Milej Niedzieli zycze. Link Zgłoś
Gość: X Re: lajosz IP: *.aster.pl 27.06.10, 20:57 > Ja wiem ze jak kazdy rasowy polak musisz filozofowac, rzygac zolcia i > zloscia i zawsze miec racje.Uwazaj tylko zebys sie nie udlawil. A > racji i tak nie masz. Milej Niedzieli zycze. Idź już trollu bo męczysz wszystkich ... Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ssd IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.06.10, 12:08 Wiem czym jest RAID, nie musisz mnie pouczać. Komfort? Włóż do porządnie zbudowanego (czyli obudowa z porządnej blachy, z przemyślanym systemem chłodzenia) desktopa zamiast dysków 3,5" 2,5-calówki i gwarantuję, że ich nie usłyszysz. Przy okazji - niezależnie od tego, co deklarują producenci, pamięci flash były, są i będą zagrożone wear-outem, a powinieneś sam wiedzieć, jak intensywnie wykorzystywana jest partycja systemowa (swap, pliki tymczasowe itp.). Link Zgłoś
Gość: petroll Re: ssd IP: *.acanac.net 27.06.10, 18:33 odpowiem ci na to tak - jesli masz wystarczajaco duzo RAM , swap mozesz zupelnie wylaczyc. Nowszej generacji SSD np OCZ ..2..zapewniaja od 2 do 5 milionow cykli usun-zapisz. Windows 7 i server 2008 wspieraja TRIM a komendy idace ta droga przyspieszaja procesy usun-zapisz. Wear-out jak to nazywasz bylo problemem dla starych generacji SSD . Dyski SSD maja okreslona liczbe cykli usun- zapisz ale HDD maja troche wiecej minusow jesli chodzi o ich zywotnosc. Z tego co piszesz nie masz pojecia jak wyciszyc HD bo nie o obudowe ( jest metalowa), czy wentylatory i chlodzenie chodzi. Chodzi o cos zupelnie innego.( wirujace z ogromnymi szybkosciami platters, poruszajace sie glowice sa zrodlem dzwieku). SSD jest bezszelestny bo nie ma nic coby sie obracalo czy poruszalo w inny sposob. To ze kosztuje sporo. No coz, za ciekawostki i nowosci trzeba placic a nie jest to az tak duzo. Kup, zainstaluj, pobaw sie a bedziesz zadowolony. A jak wysiadzie ? kupisz nastepny, tak ja kazdy inny element komputera. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: ssd IP: *.acn.waw.pl 27.06.10, 20:55 > To barnaba ma racje i z tego co pisze mozna sadzic ze wie o czym > mowa , w przeciwienstwie do ciebie ktory poza polska > niegrzecznoscia nie masz nic do powiedzenia. Za to ty masz wiele do powiedzenia - szczególnie o rzeczach o których nie masz pojęcia. > Ja wiem ze nowosciami dla takich jak ty jest sp2 dla win XP i > Celeron na Pentium III. Nie wydaje mi się - takimi zdaniami wychodzisz tylko na idiotę. Link Zgłoś
user0001 Re: ssd 28.06.10, 13:44 Bawiłem się tylko kilkadziesiąt minut i wyciągam następujący wniosek. Następnego laptopa będę szukał "na ucho". Ma nie kręcić wentylatorem gdy używam go do pisania i musi mieć dysk SSD. Dziś taka wymiana nie miałaby sensu, gdyż obecny ma kiepskie zarządzanie energią, ale za przy okazji zmiany sprzętu odżałuję te kilkaset złotych w imię komfortu użytkowania. Link Zgłoś