IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.09.10, 22:19
Czy jest możliwość przeniesienia xp w wersji oem z jednego komputera na drugi?
Obserwuj wątek
    • norbert.n Re: xp oem 27.09.10, 22:53
      Jest, ale razem z płytą główną.
      • Gość: Robert Re: xp oem IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.09.10, 23:10
        Z komputera stacjonarnego do netbooka. Proszę o poważne odpowiedzi :)
      • Gość: Robert Re: xp oem IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.09.10, 23:20
        Chyba źle zadałem pytanie. Chodzi mi o zainstalowanie wersji oem na innym komputerze.
        • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: 217.98.20.* 28.09.10, 09:32
          Zgodnie z prawem jak najbardziej można (choć "licencja" MS stanowi inaczej, ale nie należy się nią przejmować), ale mogą się pojawić problemy techniczne, np. z aktywacją.
          • Gość: akodo czyli niestosowanie się do licencji jest zgodne z IP: 213.17.128.* 28.09.10, 09:37
            czyli niestosowanie się do licencji jest zgodne z prawem?
            • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.tpnet.pl 28.09.10, 10:52
              Niestosowanie się do zapisów "licencji" niezgodnych z polskim prawem jest - odpowiadając na Twój post - zgodne z prawem.
              • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 28.09.10, 18:32
                Jak sprzedam Ci olowek, ale zastrzege w umowie kupna-sprzedazy, ze mozesz nim pisac tylko w jednym zeszycie, a Ty sie na to zgodzisz a potem zaczniesz nim pisac w innym zeszycie a ja Cie pozwe o zlamanie umowy - to to bedzie zgodne z prawem czy nie?
                • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.multimo.pl 28.09.10, 18:35
                  A mnie nie obchodzi, co sobie napiszesz. Podobnie jak informacje w sklepach w rodzaju "po odejściu od kasy reklamacje nie są uwzględniane" albo "towar przeceniony nie podlega reklamacji".
                  • tiges_wiz Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 29.09.10, 11:27
                    to co podpiszesz na UMOWIE, a nie jest napisane na kartce na kasie, powinno cie obchodzic.
                    szczegolnie warto czytac umowy kredytowe i z bankami. wiele zapisow jest conajmniej kontrowersyjnych, a rzadko kiedy mozna je podwazyc. podobnie mozna kupic samochod na allegro za zlotowke. umowa ma swoje konsekwencje prawne.
              • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 29.09.10, 10:59
                Podaj prosze paragraf ktory jest naruszany przez zapisy w EULA.
                • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: 217.98.20.* 29.09.10, 13:10
                  W ustawie o prawie autorskim nie ma nic nt. przenoszenia programów z komputera na komputer, przywiązaniu itp. Jest tylko o przenoszeniu autorskich praw majątkowych (np. Adobe kupił kiedyś Macromedię wraz ze wszystkimi jej produktami) bądź udzielaniu licencji (np. fabryka w Polsce na podstawie licencji produkuje napoje amerykańskiej Coca-Coli) - oba te przypadki nie mają tutaj miejsca. Kodeks karny też tego nie reguluje.

Nabywając system nie kupujesz autorskich praw majątkowych do niego ani uzyskujesz licencji (licencja to umowa), a jedynie jeden ezgemplarz programu, który możesz użytkować, ale również przenieść, oddać, pożyczyć lub sprzedać, jak każdy inny produkt. Zakaz przenoszenia oprogramowania OEM wynika z widzimisię producentów oprogramowania.

Jeśli to się komuś, np. Microsoftowi, nie podoba, to może wytoczyć mi proces, np. za wymianę płyty głównej w moim własnym komputerze z legalnie zakupionym systemem (bo według MS wtedy również następi "przeniesienie" oprogramowania OEM).
                  • tiges_wiz Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 29.09.10, 15:54
                    > Nabywając system nie kupujesz autorskich praw majątkowych do niego ani uzyskuje
                    > sz licencji (licencja to umowa), a jedynie jeden ezgemplarz programu, który moż
                    > esz użytkować, ale również przenieść, oddać, pożyczyć lub sprzedać, jak każdy i
                    > nny produkt.

tak jest tylko w licencji GNU GPL.
                  • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 29.09.10, 22:31
                    Nie odpowiedziales mi na pytanie: ktory z warunkow umowy EULA jest niezgodny z polskim prawem? Konkretnie: zapis-paragraf.
                    • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.multimo.pl 29.09.10, 23:10
                      Najpierw Ty mi odpowiedz:
                      forum.gazeta.pl/forum/w,34,116955871,116968480,Re_xp_oem.html
                    • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.tpnet.pl 30.09.10, 12:18
                      m.gregor napisał:

> Nie odpowiedziales mi na pytanie: ktory z warunkow umowy EULA jest niezgodny z
                      > polskim prawem? Konkretnie: zapis-paragraf.

Z licencji Windows XP Professional OEM:

1.2 OPROGRAMOWANIE jako składnik KOMPUTERA - przeniesienie. Niniejsza licencja nie może być używana wspólnie, przenoszona ani używana równocześnie na różnych komputerach. OPROGRAMOWANIE jest licencjonowane z KOMPUTEREM jako pojedynczy produkt zintegrowany i może być używane wyłącznie z KOMPUTEREM. Jeśli OPROGRAMOWANIE nie jest związane ze SPRZĘTEM, Licencjobiorca nie może używać OPROGRAMOWANIA. Licencjobiorca może przenieść na stałe wszystkie swoje prawa udzielone na mocy niniejszej Umowy Licencyjnej tylko w drodze sprzedaży lub przekazania KOMPUTERA na stałe, pod warunkiem że Licencjobiorca nie zatrzyma dla siebie żadnych kopii OPROGRAMOWANIA. Jeśli OPROGRAMOWANIE jest uaktualnieniem, każde przekazanie musi także obejmować wszystkie wcześniejsze wersje OPROGRAMOWANIA. Przekazana musi zostać także etykieta Certyfikatu Autentyczności. Przekazanie nie może być pośrednie, na przykład wysyłkowe. Przed przekazaniem użytkownik przyjmujący OPROGRAMOWANIE musi wyrazić zgodę na przestrzeganie wszystkich postanowień niniejszej Umowy Licencyjnej.

To co pogrubione, jest niezgodne z polskim prawem, ponieważ mam prawo do swobodnego rozporządzania własnym produktem. Nie łamię tutaj ani prawa autorskiego ani innego. Nie łamię tutaj żadnej umowy, bo żadnej umowy z MS nie zawierałem. Jedyną umową, z jaką tutaj mamy do czynienia, jest umowa kupna-sprzedaży produktu (jednego egzemplarza oprogramowania).
                      • tiges_wiz Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 30.09.10, 12:19
                        ale ty nie kupujesz programu, ale prawo do jego uzywania. Program jest wlasnoscia Microsoftu. Nigdzie nie jest napisane ze ci sprzedaja program.
                        • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: 217.98.20.* 30.09.10, 12:28
                          Tak, kupuję jeden egzemplarz programu z prawem do jego użytkowania.
                          • tiges_wiz Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 30.09.10, 20:34
                            a kto ci to powiedzial i gdzie to jest napisane?
                            program jest jeden, ty masz kopie z licencja na uzytkowanie, ale program nie jest twoj.
                      • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 30.09.10, 17:14
                        Otwierajac pudelko podpisujesz umowe z MS na uzytkowanie programu. Jesli program bedzie uzytkowany niezgodnie z umowa jest to zlamanie prawa.
                        • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.tpnet.pl 01.10.10, 08:11
                          Bzdury wypisujesz. Wyciąg z "licencji" gry „Rome – Total War”:

IE WOLNO CI
                           Kopiować programu lub innych jego elementów.
                           Kopiować Programu na dysk twardy komputera lub inne urządzenie. Program należy uruchamiać z dostarczonej płyty CD-ROM (Program może, w celu zwiększenia wydajności, skopiować część swoich plików na dysk twardy).

I co, nie mogę wykonać kopii gry? Jeśli wykonam kopię, to złamię prawo? Oczywiście, że nie.

W Polsce prawo stanowi ustawodawca, a nie Microsoft czy Activision.
                          • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 01.10.10, 11:02
                            Matko... Zmien dealera albo bierz polowe. Co innego skopiowanie programu/nosnika a co innego przeniesienie systemu OEM na inny komputer. Rozumiesz to co czytasz bo mi sie wydaje, ze nie.
                            • Gość: 802.11n Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: 217.98.20.* 01.10.10, 12:40
                              Sam zmień dilera. Identyczna sytuacja - producenci softu wypisują jakieś bzdury w "licencjach", a Ty to łykasz jak pelikan.

EOT.
                              • Gość: petroll Re: bzdurki IP: *.acanac.net 01.10.10, 14:35
                                802.11 - oj nieladnie, m.gregor zapedzil cie w kozi rog i zaczynasz bzdurzyc. Licencja to umowa miedzy toba a sprzedawca oprogramowania czy czegokolwiek. To prawda ze jesli postapisz wbrew tej umowie to mozesz wyladowac w sadzie. To prawda ze polskie prawo na cos tam zezwala ale jesli wlasciciel bedzie mial na to ochote to zaskarzy cie w swoim kraju ( np. USA) a tam przegrasz i zostaniesz wpisany na liste oczekujacych na wykonanie wyroku. Wiec niech ci sie nie wydaje ze jestes bezkarny. Oczywiscie miliony ludzi na swiecie sciaga i uzywa nielegalne oprogramowania i nikt ich nie sciga ..no chyba ze to Polska gdzie sukcesy policji na tym polu to wynik donosicielstwa, kolegow, przyjaciol, zon i mezow, braci i siostr a moze i spowiednikow. Jaki z tego wniosek ? ano taki - sciagac, uzywac i milczec. Placic natomiast za wszystko co tworza male firmy albo jednoosobowi tworcy bo dla nich to jedyne czesto zrodlo dochodu. A moralnosc czy uczciwosc maja taka sama wartosc co honor czy patriotyzm, czyli zadna.
                                • Gość: 802.11n Re: bzdurki IP: 217.98.20.* 01.10.10, 14:47
                                  Zapędził w kozi róg? Zapętlił się na "złamaniu prawa" ("licencja" to nie prawo)i na warunkach tej "pseudolicencji" właśnie. Na argumenty nie reaguje. A co do sądu to już pisałem (też się zapętliłeś) - jak MS chce, to niech podaje mnie za zakupienie od niego za ciężkie pieniądze systemu i wymianę płyty głównej w moim własnym komputerze.
                                  • tiges_wiz Re: bzdurki 01.10.10, 15:11
                                    nikt ci nie kaze OEM kupowac.
                                    jak chcesz przenosic system to masz wersje box.
                                    a jak ci sie licencja nie podoba, to uzywaj gnu gpl.
                                  • Gość: petroll Re: bzdurki IP: *.acanac.net 01.10.10, 16:42
                                    802.11 - zejdz na ziemie i nie stawiaj sie jak rasowy polak co to zawsze ma racje , albo chce miec racje a kazde prawo czy przepis interpretuje po swojemu .
                                    Nie ma zadnego znaczenia za ile i co kupiles, akceptacja warunkow umowy jest bezdyskusyjna a twoja powinnoscia jest jej przestrzeganie. Masz wybor; kupic i zgadzac sie na warunki kupna, albo nie kupic . Kazdy program daje ci taka opcje.
                                    • Gość: 802.11n Re: bzdurki IP: *.multimo.pl 01.10.10, 18:04
                                      Gość portalu: petroll napisał(a):

> 802.11 - zejdz na ziemie i nie stawiaj sie jak rasowy polak co to zawsze ma rac
                                      > je , albo chce miec racje a kazde prawo czy przepis interpretuje po swojemu .

Ale to właśnie MS i Wy interpretujecie prawo po swojemu, tworzycie swoje "prawo".

EOT.
                                      • tiges_wiz Re: bzdurki 01.10.10, 18:41
                                        zapisz sie tu:
                                        www.gnu.org/philosophy/free-software-for-freedom.pl.html
                                        ja po prostu uzywam open source i tyle i sie nie obrazam na rzeczywistosc.
                  • m.gregor Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod 29.09.10, 22:33
                    Albo jeszcze inaczej: pokaz mi w spisie klauzul zabronionych UOKiK'u.
            • Gość: SzczepionkiToRak Re: czyli niestosowanie się do licencji jest zgod IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.12.10, 15:57
              przejmujecie sie licencjami micsoftu a oni wszczepiaja murzynom w afryce bye,bye grobowe zarazki, cos z wami nie tak
          • m.gregor Re: xp oem 28.09.10, 10:14
            Otwierajac pudelko zgadzasz sie na ta licencje i warunki w niej zawarte. W pewnym sensie podpisujesz umowe z MS. Jesli zlamiesz postanowienia tej umowy to popelniles przestepstwo.
            • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: 217.98.20.* 28.09.10, 10:51
              m.gregor napisał:

> Otwierajac pudelko zgadzasz sie na ta licencje i warunki w niej zawarte. W pewn
              > ym sensie podpisujesz umowe z MS.

> Jesli zlamiesz postanowienia tej umowy to pop
              > elniles przestepstwo.

Co mi grozi za przeniesienie systemu OEM? Mandat? Grzywna? Więzienie? Konkrety proszę.
              • m.gregor Re: xp oem 30.09.10, 08:02
                Sprawa cywilna wytoczona przez MS. A po skazaniu grzywna do wysokosci 5-ciokrotnej wartosci oprogramowania + przepadek dysku twardego ktory jest dowodem w sprawie.
                • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: *.tpnet.pl 30.09.10, 12:10
                  OK, jeśli MS chce mnie podawać do sądu za to, że kupiłem jego system i potem np. wymieniłem płytę główną albo przeniosłem na inny komputer, to oczywiście jestem na to otwarty i życzę MS powodzenia w sądzie.
            • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: *.tpnet.pl 28.09.10, 10:59
              m.gregor napisał:

> Otwierajac pudelko zgadzasz sie na ta licencje i warunki w niej zawarte.

Jak mogę - otwierając pudełko - zgodzić się na "licencję", której nie znam? "Licencja" wyświetla się dopiero podczas instalacji systemu. Dopiero wtedy mogę się zgodzić lub nie.

> W pewn
              > ym sensie podpisujesz umowe z MS

No właśnie. W pewnym sensie. Faktycznie nie podpisuję niczego.
              • tiges_wiz Re: xp oem 28.09.10, 12:57
                ty chyba na oczy nie widziales oryginalnego windowsa.
                tresc licencji jest na pudelku.
                • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: *.tpnet.pl 28.09.10, 13:19
                  Faktycznie - nie widziałem OEM-a w pudełku.
                  • tiges_wiz Re: xp oem 28.09.10, 13:31
                    no to juz wiesz ;)
                    jest po polsku.
                    • Gość: petroll Re: xp oem IP: *.acanac.net 28.09.10, 14:02
                      tiges - ty nie widziales nawet pudelka bo bzdurzysz niemilosiernie. licencja jest w jednym z plikow instalacyjnych i to jest najwazniejsze. Oczywiscie tekst licencji znajdziesz i w broszurce jaka jest w pudelku ale nie na pudelku no chyba ze pudelka projektuja tacy spece jak ty.

• tiges_wiz Re: xp oem 28.09.10, 14:14
                        img651.imageshack.us/img651/2803/licencjaxp.jpg
                        img97.imageshack.us/img97/804/licencjavista.jpg
                        a to co jest?
                        zbior przypadkowo zamieszczonych znakow przez przypadek zamieszczony na pudelku?
                        • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: 217.98.20.* 28.09.10, 14:33
                          Faktycznie. Ale ja z takim pudełkiem miałem do czynienia może raz i to, że tak powiem nie bezpośednio,. Wcześniej XP miałem w foliowych kopetach.
                        • Gość: petroll Re: xp oem IP: *.acanac.net 28.09.10, 19:15
                          tiges - nie rob z siebie durnia. To jest licencja albo warunki wspolpracy Microsoft z producentami systemow komputerowych a nie licencja na uzywanie software .
                          • tiges_wiz Re: xp oem 28.09.10, 21:07
                            a o czym my tu piszemy?
                            o licencji OEM i przenoszeniu Windows z jednego komputera na drugi.
                            i wlasnie tu to jest napisane. wiec trzymaj sie tematu
                  • Gość: oeemek Re: xp oem IP: *.173.30.154.tesatnet.pl 28.09.10, 19:13
                    To niewiele widziałeś, albo - jak Ci tu napisano - nie widziałeś wcale.
            • Gość: petroll Re: xp oem IP: *.acanac.net 28.09.10, 19:05
              m.gregor - p...lisz dokladnie jak tiges. Otwarcie pudelka nie ma nic wspolnego z licencja na instalacje i korzystanie z programu. Zreszta w pudelku jest jeszcze jedno opakowanie ktorego otwarcie blokuje ci mozliwosc oddania czy wymiany ( dobrego) software.W czasie instalacji masz jak byk zapytanie zgadzasz sie czy nie na warunki licencji. Odpowiedz NIE przerywa instalacje , odpowiedz tak pozwala na instalacje i po zainstalowaniu wiaza Cie warunki umowy na korzystanie . Kopiowanie , zmiany , przerobki to inne paragrafy licencji ale nie o tym mowa w tym miejscu.
              Jajeczka panowie , jajeczka z ta wasza wiedza.

• m.gregor Re: xp oem 29.09.10, 12:29
                > reszta w pudelku jest jeszcze jedno opakowanie ktorego otwarcie blokuje ci mozliwosc
                > oddania czy wymiany ( dobrego) software.
                Nie...Juz otwarcie szarego pudelka odbiera Ci prawo do zwrotu produktu.
                • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: 217.98.20.* 29.09.10, 13:49
                  www.dobreprogramy.pl/Kupil-laptopa-dostal-zwrot-za-Windowsa,Aktualnosc,8845.html
                  • m.gregor Re: xp oem 29.09.10, 22:29
                    A kupił pudełko OEM'owe? Bo jakos nie widze takiej informacji...
    • Gość: akodo Re: xp oem IP: 213.17.128.* 27.09.10, 23:41
      KLIK!
    • Gość: login name Re: xp oem IP: 87.204.156.* 01.10.10, 18:46
      fizycznie po przez instalacje jest to mozliwe, prawnie zgodnie z licencja nie mozna. Tyle w temacie.
    • Gość: Macho Re: xp oem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 15:43
      Fizycznie można, prawnie podobno nie, ale to gucio mnie obchodzi.
    • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: *.multimo.pl 21.10.10, 17:27
      Polecam lekturę (parę groszy trzeba zapłacić, albo kupić dzisiejszą „Rzeczpospolitą”):
      archiwum.rp.pl/artykul/989401_Plytke_z_programem_zawsze_mozna_odsprzedac.html

Dziękuję, dobranoc.
    • Gość: 802.11n Re: xp oem IP: *.multimo.pl 10.12.10, 18:48
      [...]

[...] Zatem jeśli Microsoft raz sprzedał dany egzemplarz oprogramowania OEM na terytorium Wspólnoty Europejskiej, to nie może kontrolować dalszego nim obrotu, a więc dalszych odsprzedaży. Ta regulacja jest kogentywna, a więc nie można jej zmienić umową. Przenosząc licencję EULA z wersją OEM systemu Windows bez sprzętu, nie naruszamy tej umowy licencyjnej, skoro te klauzule, które nas ograniczają, są sprzeczne z zasadą wyczerpania prawa i tym samym – nieważne. Nie naruszamy też prawa autorskiego Microsoftu, skoro w stosunku do egzemplarza objętego przenoszoną przez nas licencją to prawo uległo wyczerpaniu. [...]

[...]

www.rp.pl/artykul/576551.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka