Dodaj do ulubionych

Instalacja Xp...

IP: 213.42.2.* 15.04.04, 11:59
Witam !!!

Zainstalowałem sobie sobie ponownie XP Prof.Poszło w/g mnie OK ,ale nie do
końca.Otóż po zakończnieu operacji zmiany OS okazało się,że folder Program
Files zawiera wszystkie te same foldery co przed instalacją !!!
Gdzie popełniłem błąd,że nie wymazała się jego zawartość???
Czyżby dlatego,że nie zrobiłem wcześniej formatu HDD???
Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: mgregor Re: Instalacja Xp... IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 15.04.04, 13:29
      Sam odpowiedziales sobie na pytanie...:-)Wg. mnie instalacja na juz istniejacym systemie (przy Windowsach) nie ma kompletnie zadnego sensu (powiela bledy i nic tak naprawde nie naprawia). Reinstalacja tylko w formie: Kopia danych -> Format partycji systemowej -> Instalacja -> Aktualizacje -> Soft -> Powrot z danymi. Po wielu probach sprawdzone ze tylko taka procedura daje pewnosc ze nic z poprzedniego (skoro reinstalacja to uszkodzonego) systemu nie pozostalo.
      • Gość: Marek Re: Instalacja Xp... IP: 213.42.2.* 15.04.04, 14:46
        Witam !!!

jak się robi format HDD???
        Myślałem,że jak kliknę prawym na ikonę dysku a potem na Format to wyczyści mi
        jego całą zawartość.!!!Ale tak nie jest!!
        Proszę o podanie prawidłowej drogi do wyczyszczenia dysku.
        Pozdr.Marek
        • Gość: mgregor Re: Instalacja Xp... IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 15.04.04, 14:54
          Po pierwsze: spod dzialajacego systemu nie sformatujesz dysku systemowego. Sprawdzone.
          Po drugie: wkladasz plyte instalacyjna od WinXP, startujesz z niej komputer i w pewnym momencie pokazuje Ci sie czesc instalacji w ktorej dokonujesz podzialu na partycje. Po niej masz wybor na ktorej partycji chcesz zainstalowac system. Wybierasz ta ktora miales dotad a potem instalator pyta sie czy sformatowac ta partycje. Masz do wyboru FAT32 (szybki i normalne), NTFS (szybkie i normalne) i pozostaw system plikow bez zmian. W zaleznosci od tego jaki chcesz miec system plikow (NTFS czy FAT32) najezdzasz belka na wybrany i naciskasz enter. Potem potwierdzasz czy aby napewno chcesz sformatowac ta partycje i po klopocie. Instalator formatuje ja i instaluje od poczatku system. Tak wyglada to w WinXP.
          Po trzecie: jesli masz Win98/Me wkladasz plyte instalacyjna Windowsow, startujesz z niej komputer, przechodzisz na CD-ROM'a (D: - zakladajac ze D to litera napedu CD) potem wchodzisz do katalogu WIN98 albo WIN9x (w WinMe) i wpisujesz FORMAT C:/q (zakladajac ze na partycji C miales system ktorego chcesz sie pozbyc). Po ukonczeniu formatowania wpisujesz: SETUP albo SETUPCOR (drugi w razie klopotow z wyswietlaniem trybu tekstowego przez instalatora na niektorych kartach graf.) i przeprowadzasz instalacje.
          Po czwarte: po tak przeprowadzonej instalcji jest pewne ze nic ze starego systemu nie zostanie

Pozdrawiam serdecznie
          mgregor
          • Gość: Marek Re: Instalacja Xp... IP: 213.42.2.* 15.04.04, 15:19
            Wszystko jest jak piszesz.
            Przy instalacji dochodzę do momentu wybory partycji(mam tylko jedną !!! która
            pozostała mi po pierwszej instalacji rok temu NTFS)Instalator pyta mnie:
            to set up on selected item press ENTER
            to creaite a partition - press C
            to delete selected partition - press D
            Wciskam D i instalator informuje mnie,że"set up is unable perform the requested
            operation on the selsction partition.This partition contain temporary filles
            that are requaiet to complet the instalation"
            klikam ENTER i ponownie mam trzy opcje do wyboru jak wyżej
            wybieram przycisk C i instalator mówi mi,ze system będzie overritten i wszystko
            co na nim było dotychczas(foldery aplikacje itd) będzie wymazane.
            Mam do wyboru trzy opcje:
            to use the folder and delete existing Windows instalation - pres L
            to use deferent folder - press ESC
            to quite set up - F3
            Wybieram pierwszą ,klikam L.... i dalej leci instalacja.Po czym otwieram folder
            Program Files i...wszystko co miałem wcześniej zainstalowane nadal tu tkwi.
            W folderze Programy - nie ma nic !!
            Gdzie robię błąd???
            Pozdr.Marek

• Gość: mgregor Re: Instalacja Xp... IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 15.04.04, 16:26
              Dobra...ale mam pytanie: startujesz komputer z tej plyty czy wkladasz ja do cd przy dzialajacym systemie? Bo z tego co piszesz to wydaje mi sie ze wkladasz jak system dziala...i ze probujesz usunac partycje na ktorej jest system ktory w tym momencie dziala gdzies w tle...
              • Gość: Marek Re: Instalacja Xp... IP: 213.42.2.* 15.04.04, 20:36
                Witam !!!

Teraz to dałem d...y na całego !!!
                Zainstalowałem ponownie cały system.Uparłem się aby folder Program Files był
                czysty,(a wcale nie jestem pewien czy wogóle może być on czysty).
                System ładuję z pracującego już windowsa.Wydaje mi się,że nie ma towiększego
                znaczenia bo juz po określeniu jaki rodzaj instalacji będzie robiony oraz
                akceptacji licencji,wpisaniu numeru wersji i ustaleniu języka - system się
                restartuje i....zaczyna sie instalacja,ale nie tak jak w/g instrukcji,którą
                ściągnąłem z sieci.W tym miejscu powinienem czekać aż Xp rozpozna CD i ruszy
                instalka.Mam laptopa i tu chyba tkwi różnica w całym procesie.Muszę wyciągnąć
                CD i zrestartować kompa(w całym procesie instalacji są takie trzy
                momenty !!),potem wyndows prosi mnie o wsadzenie CD i dalej idzie już normalnie.
                Otóż za drugim razem popełniłem moim zdaniem niewybaczalny błąd.Na jednym
                dysku "C" zainstalowałem sobie dwa systemy XP (!!!!).Nie mam partycji ale chcąc
                coś ulepszyć w pewnym momencie gdy należało kliknąć aby zainstalować na tym
                samym miejscu ja wpisałem w komendzie "WIN"No i okazało się potem,że mam dwa
                razy XP na jednym dysku.Wcieło mi w związku z tym ok 700 MB no i za każym
                otwarciem kompa muszę wskazywać,który system chcę otworzyć.Próbowałem to
                jeszcze raz zlikwidować ale misie nie udało.Teraz za kazym razem jak jestem w
                sieci to restartuje mi sie system,pomimo i ż wyłączyłem opcję samoczynnego
                restartu.
                CO MAM TREAZ ROBIĆ.POROSZE O POMOC !!!
                Pozdr.Marek
                • Gość: mgregor Re: Instalacja Xp... IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 15.04.04, 20:41
                  Ma to znaczenie czy startujesz instalatora z systemu czy startujesz komputer z plyty. Kiedy startujesz instalatora z systemu to nie mozesz do konca usunac wszystkich plikow z dysku (nie mozesz usunac tego czego aktualnie uzywa system). Jak wystartujesz kompa z plyty to nie bedziesz tego mial i bedziesz mogl spokojnie usunac partycje, zalozyc od nowa i sformatowac je. Jesli bedziesz mial klopoty to GG: 391450.

Pozdrawiam serdecznie
                  mgregor
                  • Gość: Marek Re: Instalacja Xp... IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 15.04.04, 22:09
                    Witam !!!

Dzieki za pomoc.Niestety nie udalo mi sie tego dokonac.Wlozylem wiec do laptopa
                    Restore disc i zaladowalem powtornie to co mi "przygotowal" COMPAQ Presario
                    1694,czyli stare wysluzone Win 98 SE
                    Musze troche ochlonac po dzisiejszym dniu.Pobawie sie kilka dni Win98 i moze
                    znowu sprobuje zainstalowac XP Prof
                    Pozdr.Serdecznie Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka