Dodaj do ulubionych

Auto Start w Win98

IP: 195.229.241.* 21.04.04, 07:11
Witam !!!

Chiałem Was zapytać co to jest za pozycja w autostarcie Win98SE:
Etim - umiejscowiona jest w C:\Windows\APLICATIONS DATA\Dstr.exe
Miałem ostatnio przygodę z dialerem i nie wiem czy to jeszcze nie jest
pozostałość po nim.
PS.Oprócz tego czy wiecie moż co to jest Ali AGP Driver i za co odpowiada ??
Pozdr.Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 08:46
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Etim - umiejscowiona jest w C:\Windows\APLICATIONS DATA\Dstr.exe

Nie wiem co to, ale możesz wywalić. :-)

> Miałem ostatnio przygodę z dialerem i nie wiem czy to jeszcze nie jest
      > pozostałość po nim.

Może tak być.

> PS.Oprócz tego czy wiecie moż co to jest Ali AGP Driver i za co odpowiada ??

Sterownik chipsetu płyty głównej, konkretnie sterownik szyny AGP.
      • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 195.229.241.* 21.04.04, 10:02
        Witam !!!

"....co to jest Ali AGP Driver i za co odpowiada ??

> Sterownik chipsetu płyty głównej, konkretnie sterownik szyny AGP.<

Z rozpędu skasowałem to z listy programó(Add an Remove Programs) i teraz tego
        nie mam,aczkolwiek po pierwszym włączeniu(po skasowaniu)pokazał mi się Wizard i
        niby powtórnie zainstalował mi się nowy Hardware.Nie wiem tylko skąd i czy to
        wogóle możliwe.
        Co może mi teraz nie funkcjonować?? Gdzie sprawdzić czy jeszcze TO mam w kompie
        (jeśli wogóle) i jak to zainstalować ponownie(jeśli jes to konieczne)??
        Pozdr.Marek
        • Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 10:19
          Masz to. Mimo że niby się odinstalowało. A sprawdzić możesz w menedżerze
          urządzeń (Panel sterowania -> System).

Gdybyś chciał je jeszcze raz np. instalować, powinny być na CD-ROM-ie ze
          sterownikami od płyty głównej oraz na stronie jej producenta.
          • wamal Re: Auto Start w Win98 21.04.04, 11:01
            Wbrew pozorom można nie szukać płyty instalacyjnej. Wejdź Start->Ustawienia-
            >Panel sterowania->System. W zakładce Menedżer urządzeń zaznaczyć urządzenie z
            żółtym wykrzyknikiem. Następnie przycisk Właściwości, zakładka Sterownik,
            przycisk Aktualizuj sterownik. Wyświetli się komunikat, że nie może odnaleźć
            konkretnych plików. Pliki te mogą być w trzech miejscach: C:\Windows,
            C:\Windows\System i C:\Windows\System32. Podajesz kolejno te wartości, aż
            system uporządkuje sobie rejestr urządzeń. Po restarcie będzie OK.
          • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 21.04.04, 11:13
            Witam !!!

Rzeczywiście mam TO.!!!
            Ale co do Auto Startu to podpowiedz mi proszę co z mojej listy mogę wyrzucić:

us.f2.yahoofs.com/users/3ffa478a_95a2/bc/2004-01-09Al+Wahda+Sport+Club/__sr_/107c.jpg?phZ6jhABJDeNnQl1

Ps.Nie jestem pewny czy otworzy CI sie ten link,ale może.Gdyby nie to przepiszę
            tą listę ręcznie bo za cholerę nie mogę jej skopiować.
            Pozdr.Marek
            • Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 11:23
              Tym skopiuj: www.worldstart.com/weekly-download/programs/regcleaner.exe

Będzie mi wygodniej. :-)
              • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 21.04.04, 11:45
                Witam !!

Tu jest pełna lista z mojego Auto Startu. A przy okazji jak usunąć odhaczone
                pozycje i co by się stało gdyby odhaczyć wszystkie??? Czy Windows by się
                uruchomił???

Aureal A3D Interactive Audio, Sa3dsrv.exe, HKEY_LM\RunServices
                Aureal A3D Interactive Audio Init, A3dInit.exe, HKEY_LM\Run
                CISrvr Program, C:\compaq\internet\cisrvr.exe, HKEY_LM\Run
                Compaq Internet Setup, C:\Compaq\Internet\InetWizard.exe /RUN, HKEY_LM\Run
                Cpqdfwag, C:\WINDOWS\cpqdiag\CpqDfwAg.exe, HKEY_LM\RunServices
                Cpqeasyacc, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\cpqeadm.exe,
                HKEY_LM\Run
                Eaclean, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\eaclean.exe,
                HKEY_LM\Run
                LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme, HKEY_LM\Run
                LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme,
                HKEY_LM\RunServices
                Microsoft Office, <BRAK DANYCH>, Menu Start
                ScanRegistry, C:\windows\scanregw.exe /autorun, HKEY_LM\Run
                Shortcut To DeskTop, <BRAK DANYCH>, Menu Start
                SynTPEnh, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe, HKEY_LM\Run
                SynTPLpr, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPLpr.exe, HKEY_LM\Run
                SystemTray, SysTray.Exe, HKEY_LM\Run
                TaskMonitor, C:\windows\taskmon.exe, HKEY_LM\Run
                Watch Dog Program, , HKEY_LM\Run
                Winstart001.exe, C:\WINDOWS\System\WINSTART001.EXE -b, HKEY_LM\Run

Pozdr.Marek

• Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:06
                  Gość portalu: Marek napisał(a):

> Tu jest pełna lista z mojego Auto Startu. A przy okazji jak usunąć odhaczone
                  > pozycje i co by się stało gdyby odhaczyć wszystkie??? Czy Windows by się
                  > uruchomił???

Oczywiście. A w RegCleanerze każdy usunięty wpis można przywrócić z kopii.

>
                  > Aureal A3D Interactive Audio, Sa3dsrv.exe, HKEY_LM\RunServices
                  > Aureal A3D Interactive Audio Init, A3dInit.exe, HKEY_LM\Run

Coś od karty dźwiękowej. Ja bym wywalił. Sterowniki są najważniejsze, a to nie
                  są sterowniki. :-)

> CISrvr Program, C:\compaq\internet\cisrvr.exe, HKEY_LM\Run

Ja bym wywalił

> Compaq Internet Setup, C:\Compaq\Internet\InetWizard.exe /RUN, HKEY_LM\Run

Można wywalić, chyba.

> Cpqdfwag, C:\WINDOWS\cpqdiag\CpqDfwAg.exe, HKEY_LM\RunServices

Nazwa wskazuje jakiś Compaq Diagnostic. Wywal, zwłaszcza jak nie używasz.

> Cpqeasyacc, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\cpqeadm.exe,
                  > HKEY_LM\Run

Jakiś bajer Compaqa. Obsługa dodatkowych klawiszy?

> Eaclean, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\eaclean.exe,
                  > HKEY_LM\Run

Jw.

> LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme, HKEY_LM\Run
                  > LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme,
                  > HKEY_LM\RunServices

Wpisy systemowe, można wywalić.

> Microsoft Office, <BRAK DANYCH>, Menu Start

Można wywalić.

> ScanRegistry, C:\windows\scanregw.exe /autorun, HKEY_LM\Run

Systemowy, można wywalić.

> Shortcut To DeskTop, <BRAK DANYCH>, Menu Start

Można wywalić.

> SynTPEnh, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe, HKEY_LM\Run
                  > SynTPLpr, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPLpr.exe, HKEY_LM\Run

Nie wiem co to. Pewnie jakiś bajer, ja bym wywalił.

> SystemTray, SysTray.Exe, HKEY_LM\Run

Systemowy. Wywal.

> TaskMonitor, C:\windows\taskmon.exe, HKEY_LM\Run

Jw.

> Watch Dog Program, , HKEY_LM\Run

A nie wiem. Wywal. :-)

> Winstart001.exe, C:\WINDOWS\System\WINSTART001.EXE -b, HKEY_LM\Run

A to to jakiś shit!

Pozdrawiam! :-)
                  • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 213.42.2.* 21.04.04, 12:42
                    Witam !!!

Wywaliłem,więc wszystko.Zrobiłem restart i okazało się,że windows działa.
                    Z pierwszych obserwacji - brak ikonek koło zegara oraz nie działają taki
                    przyciski jak głośność,ale to nie problem.Mam kopie i jak coś będzie nie tak to
                    po koleji będę przywracał.
                    Pozdr.Marek
                    • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 195.229.241.* 21.04.04, 14:18
                      Witam !!!

Jeszcze dopisek do poprzedniego postu.
                      Najśmieszniejsze jes to,że aplikacja o nazwie Etim znajdująca się w
                      C:\WINDOWS\ApplicationData\dstr.exe nadal figuruje w Autostarcie i nie da się
                      usunąć !!!! Przez Reg Cleaner nie można jej znaleść.
                      Pozdr.Marek
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 14:22
                        Usuń ręcznie wpis w rejestrze. Start -> Uruchom -> regedit.

Wciśnij F3 i wyszukaj ciąg dstr.exe i usuń wpis.
                        • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 21.04.04, 14:56
                          Witam !!!

Właśnie o to chodzi,że tak nie pójdzie.Próbowałem już dwa razy i za każdym
                          razem pojawia mi się okno,że ta aplikacja jest używana przez Windows i nie
                          można jej usunąć.!!
                          Pozdr.Marek
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 15:04
                            Ale edytor się uruchamia czy nie? Jak nie, to Ad-Aware instaluj...
                        • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 21.04.04, 15:04
                          Witam !!!

No udao mi sie to usunąć klikając na F3 i z tego poziomu "Delete".
                          Dziwne bo wcześniej miałem info,że nie można tego usuwać,że jest to używane
                          przez System.
                          OK już po sprawie.
                          Dzięki i pozdrawiam Marek
                  • Gość: bzykbzyk Re: Auto Start w Win98 - UWAZAJ IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 21.04.04, 15:00
                    piecyk gazowy napisał(a):

> Gość portalu: Marek napisał(a):
                    >
                    > > Tu jest pełna lista z mojego Auto Startu. A przy okazji jak usunąć
                    > > odhaczone pozycje i co by się stało gdyby odhaczyć wszystkie??? Czy
                    > > Windows by się uruchomił???

WINDOWS sie uruchomi sprzet moze nie dzialac.

>
                    > Oczywiście. A w RegCleanerze każdy usunięty wpis można przywrócić z kopii.
                    >
                    > >
                    > > Aureal A3D Interactive Audio, Sa3dsrv.exe, HKEY_LM\RunServices
                    > > Aureal A3D Interactive Audio Init, A3dInit.exe, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Coś od karty dźwiękowej. Ja bym wywalił. Sterowniki są najważniejsze, a to
                    nie są sterowniki. :-)

3D surround sound setup.

> > CISrvr Program, C:\compaq\internet\cisrvr.exe, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Ja bym wywalił
                    >
                    > > Compaq Internet Setup, C:\Compaq\Internet\InetWizard.exe /RUN, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Można wywalić, chyba.
                    >
                    > > Cpqdfwag, C:\WINDOWS\cpqdiag\CpqDfwAg.exe, HKEY_LM\RunServices
                    >
                    > Nazwa wskazuje jakiś Compaq Diagnostic. Wywal, zwłaszcza jak nie używasz.
                    >
                    > > Cpqeasyacc, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\cpqeadm.exe,
                    > > HKEY_LM\Run

COMPAQ Easay Access, to Compaq multiuser interface layer.

>
                    > Jakiś bajer Compaqa. Obsługa dodatkowych klawiszy?
                    >
                    > > Eaclean, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\eaclean.exe,
                    > > HKEY_LM\Run
                    >
                    > Jw.
                    >
                    > > LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme, HKEY_LM\
                    > Run
                    > > LoadPowerProfile, Rundll32.exe Powrprof.dll,LoadCurrentPwrScheme,
                    > > HKEY_LM\RunServices
                    >
                    > Wpisy systemowe, można wywalić.

To Power Management Rundll32 Run dll32.exe (debugger?)

>
                    > > Microsoft Office, <BRAK DANYCH>, Menu Start
                    >
                    > Można wywalić.
                    >
                    > > ScanRegistry, C:\windows\scanregw.exe /autorun, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Systemowy, można wywalić.
                    >
                    > > Shortcut To DeskTop, <BRAK DANYCH>, Menu Start
                    >
                    > Można wywalić.
                    >
                    > > SynTPEnh, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe, HKEY_LM\Run
                    > > SynTPLpr, C:\Program Files\Synaptics\SynTP\SynTPLpr.exe, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Nie wiem co to. Pewnie jakiś bajer, ja bym wywalił.

To sa drivers do Synaptics Touch pad.

> > SystemTray, SysTray.Exe, HKEY_LM\Run
                    >
                    > Systemowy. Wywal.
                    >
                    > > TaskMonitor, C:\windows\taskmon.exe, HKEY_LM\Run
                    >

> Jw.
                    >
                    > > Watch Dog Program, , HKEY_LM\Run
                    >
                    > A nie wiem. Wywal. :-)

>
                    > > Winstart001.exe, C:\WINDOWS\System\WINSTART001.EXE -b, HKEY_LM\Run
                    >
                    > A to to jakiś shit!

>
                    > Pozdrawiam! :-)
                    • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 - UWAZAJ IP: 5.2.1R* / 213.42.2.* 21.04.04, 15:08
                      Witam !!!

Dlaczego powtórzyłeś swój post???
                      Czy jest tam coś czego nie zauważyłem???
                      Pozdr.Marek
                  • Gość: JP Re: Auto Start w Win98 IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 23.04.04, 09:10
                    > Cpqeasyacc, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\cpqeadm.exe,
                    > HKEY_LM\Run

Jakiś bajer Compaqa. Obsługa dodatkowych klawiszy?

> Eaclean, C:\Program Files\Compaq\Easy Access Button Support\eaclean.exe,
                    > HKEY_LM\Run

Jw.

To jest bajer tylko obsluga dodatkowych klawiszy klawiatury. Wydaje mi sie
                    przydatne. Te klawisze nie beda dzialac.
                    • Gość: JP Re: Auto Start w Win98 IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 23.04.04, 09:42
                      Dodam ze aplikacja ta (sterownik) pozwala na programowanie kazdego z tych
                      klawiszy dowolnie. Tzn mozna pod te klawisze podlozyc otwieranie sie
                      najczesciej uzywanych programow, skrotow, linkow itd.
      • Gość: JP Re: Auto Start w Win98 IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 23.04.04, 09:30
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Gość portalu: Marek napisał(a):
        >
        > > Etim - umiejscowiona jest w C:\Windows\APLICATIONS DATA\Dstr.exe
        >
        > Nie wiem co to, ale możesz wywalić. :-)

Nie dziwie sie piecykowi, choc brzmi to smiesznie :)
        90% aplikacji umieczonych w startupie mozna wywalic. Sa tam umieszczone po to
        aby skrocic czas otwierania ich potem.
        Ta powyzsza np dotyczy programu do zamiany tekstu na glos. Jest w nim 19 glosow
        i 11 jezykow (niema polskiego) do wyboru ktore czytaja ten tekst. Ciekawa
        aplikacja ktora jest dolaczana do Compaq za darmo.

Oczywiscie moze byc ona uruchamiana pozniejk w razie potrzeby. Niema potrzeby
        aby uruchamiala sie razem z systemem.

Jestem jednak zwolennikiem posiadania wiedzy przed usuwaniem czegokolwiek.
    • Gość: Marek Re: Auto Start w Win98 IP: 5.2.1R* / 195.229.241.* 23.04.04, 06:56
      Witam !!!

@piecykgazowy!!

Na liście mojego autostatu była pozycja :"Winstart001.exe" określiłeś ją
      jako"shit" i miałeś rację okazała się wirusem(trojanem).Wyrzuciłem całkowicie.

Cytat:
      > Winstart001.exe, C:\WINDOWS\System\WINSTART001.EXE -b, HKEY_LM\Run

>A to to jakiś shit!

Pozdr.Marek

• Gość: piecyk gazowy Re: Auto Start w Win98 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 07:50
        :-)))

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka