Dodaj do ulubionych

Autokorekta (Word)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 15:34
Witam!
Szukałem już chyba wszędzie i nic. Potrzebuje bazy autokorekty, która będzie zawierała dodanych trochę słów, ponieważ ta standardowa z worda jest lipna, a tak pojedynczo dodawać słowa to za dużo czasu się zejdzie. Może ktoś posiadam, w której jest trochę dodanych słów lub ktoś zna namiar na jakąś stronę skąd można pobrać, dzięki, pozdrawiam.Paweł.
Obserwuj wątek
    • vasilip Re: Autokorekta (Word) 02.02.11, 08:12
      Opcje programu word > sprawdzanie > opcje autokorekty (office 2007)
    • vasilip Re: Autokorekta (Word) 02.02.11, 08:23
      Sam możesz tam dodać zamienniki (korekty) dowolnych słów
    • serenita123 Re: Autokorekta (Word) 02.02.11, 10:00
      sam możesz sobie stworzyć taki słownik poprzez np. uzupełnianie wpisów w Autokorekcie (powyżej dostałeś wskazanie jak)
      lub - hurtowo - poprzez dodanie wpisów do słownika użytkownika, który jest wykorzystywany właśnie przez autokorektę
      ten słownik - custom.dic - znajduje się w:
      C:\Documents and Settings[twoja nazwa konta użytkownika]\Dane aplikacji\Microsoft\Proof

ważne: zanim w nim zaczniesz grzebać - skopiuj go "na zapas"
      custom.dic jest plikiem tekstowym, jednak by autokorekta poprawnie z niego korzystała - wpisy poszczególnych słów MUSZĄ BYĆ ułożone alfabetycznie
      każde słowo i każda jego odmiana jest osobnym słowem
      nie ma spacji
      do takiego ułożenia słów możesz wykorzystać Worda lub Excela
      potem wklej i zapisz

moższe sobie stworzyć własny słownik lub pościągać słowniki ortograficzne z p2p, chomikuj itp. portali - szukaj nalepiej pliki txt, rtf lub doc albo wygoOOgluj inne

osobiście jednak bałbym się, że ktoś może celowo "okrasić" takie słowniki jakąś nowomową, wulgaryzmami lub błędami.....
      no, ale skoro nie chce ci się samemu... ;))
      • Gość: gabdziol Autokorekta (Word) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:51
        ale samemu kurcze to jest dużo pracy.Szukam gotowego już pliku, może ktoś posiada taki z własnego offica, bądź sam kiedyś uzupełnił i posiada takowy. Pozdrawiam.
        • Gość: cdn Re: Autokorekta (Word) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:12
          poczytaj, leniu:
          www.pcworld.pl/news/70883/Dodatkowe.slowniki.html
          i zajrzyj do chomika
          • Gość: gabdziol Re: Autokorekta (Word) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:33
            no i ok, podałeś stronę jak to zrobić. To akurat to ja wiedziałem, Chodzi mi o dokładny namiar na taki plik. Dodam, że mam offica 2010
            • Gość: cdn Re: Autokorekta (Word) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 14:47
              Gość portalu: gabdziol napisał(a):

> no i ok, podałeś stronę jak to zrobić. To akurat to ja wiedziałem, Chodzi mi o
              > dokładny namiar na taki plik. Dodam, że mam offica 2010

proszę:
              tinyurl.com/6gzkwgs

i
              tinyurl.com/6aowkby

oraz
              tinyurl.com/6anwq34

więcej mi się nie chce.... ziew... tez poleniu.ch.uję :P

• Gość: gabdziol Re: Autokorekta (Word) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 12:33
                My się chyba nie zrozumieliśmy.
                Mi chodziło oto, czy są takie słowniki, które poprawiają źle napisany wyraz na dobry, poniewż, np piszę teraz w Wordzie słowo dlateog zamiast DLATEGO i zamiast poprawić mi na poprawnie do podkreśla je...
                • spiderk0 Re: Autokorekta (Word) 03.02.11, 14:48
                  No i szklane kule wam nie działają zbyt dobrze, jemu chodziło o całkowicie co innego niż napisał, taki przekaz telepatyczny dołączony do posta ;D

Word 2007 koryguje samoistnie niektóre wyrazy, ale wiadomo że nie wszystkie, moduł telepati i AI podobno Microsoft planuje zaimplementować w Office 26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka