Dodaj do ulubionych

Słownik do smartfona- help

18.08.24, 20:00
Chcę pomóc wczesnemu nastolatkowi z dysleksją, żeby miał sensowną autokorektę (j.polski) do telefonu. Możecie coś polecić? Na klasowych czatach itp śmieją się z jego błędów, a on faktycznie im szybciej pisze, tym więcej robi błędów.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 20:10
      Każdy słownik uczy się błędów i po jakimś czasie przejmuje pisownię użytkownika. Plus masa błędów np. wyrazy z „by” czy „nie” albo „om” i „ą” nie zostaną wyłapane.
      • black_magic_women Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 20:59
        Myślałam, że jest coś jak w Wordzie. Też obarczone błędem, ale choćby literówki wyłapie.
        • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 22:34
          Każdy słownik powinien wyłapywać literówki, można zresetować słownik i ustawić żeby się nie uczył, ale to też jest frustrujące.
    • pseudo_stokrotka Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 21:39
      Niech pisze wolniej. Serio. To też okazja do ćwiczenia ortografii. I tak, wiem że dys, ale to nie znaczy, że się nie da, trzeba tylko więcej pracy włożyć i być może efektem nie będzie 100% poprawność, ale jednak warto próbować.
      A swoją drogą, porozmawiałabym z klasą, jeśli naprawdę się śmieją, a nie są to tylko drobne docinki.
      • black_magic_women Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 22:19
        pseudo_stokrotka napisała:

> A swoją drogą, porozmawiałabym z klasą, jeśli naprawdę się śmieją, a nie są to
        > tylko drobne docinki.

To samo pomyślałam. Czy to jednorazowa, wakacyjna nuda, czy będzie stałe nękanie.
      • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 22:33
        😂😂 tak, tak, koniecznie niech dzieciak dużo ćwiczy i widzi brak efektu, to świetnie robi na motywację. A im bardziej ma problemy, to dorzućmy mu więcej ćwiczeń. Dyslektykiem się rodzisz i umierasz, nawet jak piszesz w miarę poprawnie to wciąż będą błędy.
        • pseudo_stokrotka Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 07:46
          Nie napisałam, że ma więcej cwiczyc, tylko że pisanie na komunikatorach to też okazja do kontrolowania pisowni, więc może pisać wolniej i poprawniej.
          O braku całkowitej poprawność też napisałam. Masz problem z czytaniem czy rozumieniem?
          • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 09:16
            Na tym polega dysleksja, że możesz czytać fefnaście razy i dalej widzisz to co chciałaś napisać. Nie mówiąc o tym, że znakomita większość ludzi czyta wyraz jeżeli pierwsza i ostatnia litera się zgadzają, a co jest w środku to mniej ważne.
            Masz problem ze zrozumieniem co to dysleksja i jak działa.
            • black_magic_women Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 10:12
              berdebul napisała:

> Na tym polega dysleksja, że możesz czytać fefnaście razy i dalej widzisz to co
              > chciałaś napisać.

I jeszcze pyta dlaczego się wszyscy czepiają, skoro pisze poprawnie.
            • pseudo_stokrotka Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 16:11
              A co konkretnie proponujesz autorce posta tudzież jej dziecku? Bo wiesz, być może pójdzie do jakiejś pracy, gdzie nie będzie mógł wyciągnąć zaświadczenia o dysleksji i pisać, jak mu się napisze.
              Otóż dyslektycy też są w stanie poprawić swoją ortografię. Większym kosztem, większym nakladem pracy, ale są. Nie do perfekcji, ale są.
              Bez odbioru.
              • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 16:13
                Mówisz z doświadczenia? Bo ja tak. Choćby skały sraly, nie przeskoczysz.
    • hrasier_2 Re: Słownik do smartfona- help 18.08.24, 21:44
      Android Gboard mu zainstaluj.
    • 35wcieniu Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 09:23
      A normalna korekta, że tak powiem domyślna w telefonie, dlaczego się nie sprawdza?
      • black_magic_women Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 10:11
        No nie wiem. Wydaje mu się, że ok, a potem "słonice na niebie wchodzi".
        • pseudo_stokrotka Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 16:12
          Takich błędów akurat żaden słownik nie wychwyci, gdyż słowo "słonice" istnieje wink
          • berdebul Re: Słownik do smartfona- help 19.08.24, 16:16
            Słowniki wrzucają słowa, które są najbliższe zbitce liter wbitej przez użytkownika, niekoniecznie najbardziej zbliżone do treści wpisu.
            Na czytanie tego co się chciało napisać czasem pomaga czytanie od tyłu - wyraz po wyrazie od końca wpisu/zdania. Natomiast jest to mega żmudne, poza egzaminami nigdy nie używam tej metody. Wierzę w słownik Worda i moich współautorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka