Gość: plyta od 486 IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 25.04.04, 21:42 czy istnieje mozliwosc podlaczenia pod plyte od 486 czegos szybszego? tylko prosze o potraktowanie tego serio... Link Zgłoś Obserwuj wątek
paciors Re: tzn? 25.04.04, 23:05 Sorry, wydawało mi się, że pytasz jaki procesor inny niż 486 można wsadzić w płytę 486. No to ci odpowiedziałem: Pentium OverDrive. Intel produkował takie procesory, część z nich była przeznaczona właśnie do płyt 486 (socket 3, o ile dobrze pamiętam). Teoretycznie było to Pentium, tyle że przystosowane do współpracy z 32-bit architekturą 486. Max zegar to chyba 83 Mhz. Myślę, że ciężko było by zdobyć go dzisiaj, bo było ich niewiele a poza tym miały dosć kiepskie osiągi, chyba gorsze niz DX4 AMDka. Było też takie coś jak AMD 5x86, zwany także DX5. Chodził z zegarem 133 (4x33 FSB, jakoś omijając max mnożnik 3x) i ten procesor miał być porównywalny osiągami z P75. I to chyba najmocniejszy proc jaki można włożyć do płyty 486 (pod warunkiem, że płyta nie jest za stara i obsługuje napięcie 3.3V) Link Zgłoś