Dodaj do ulubionych

help!polskie litery

IP: *.211.108.93.rev.vodafone.pt 28.02.11, 11:51

dzien dobry!!
moj komputer - MSI Wind notebook - oszalal. kilka dni temu zostal brutalnie zalany, najpierw nie dzialal wcale, potem podsechl i ekran zaczal dzialac, ale kompletnie nie dzialala klawiatura. moj facet rozkrecil wszystko, wyczyscil i wszystko zaczelo chodzic w miare sprawnie z malym wyjatkiem - nie mam polskich liter... niby mam wlaczona polska klawiature ale nie chodzi... wizyta w serwisie raczej nie wchodzi w gre - mieszkam zagranica i informatyk raczej nie zrozumie mojego malego dramatu ;)
ma ktos jakis genialny pomysl?
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: help!polskie litery IP: *.zask.pl 28.02.11, 12:20
      Zapewne alt dalej nie dziala. Zle, ze czekalas az podeschnie, trzeba czyscic od razu po zalaniu.
    • Gość: tzn Re: help!polskie litery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.11, 12:22
      komputer oszalał???

chyba właścicielka zaszalała... :)))

a poważniej - spróbuj do polskich literek (ąśżźć) użyć nie prawego Alt+literka
      lecz: lewy Alt+Ctrl+literka
      jeśli zadziała i ąśźćż będa się pojawiać,
      to znaczy, że prawy Alt za bardzo zmoczył i padł... :))
      wizyta w serwisie będzie zrozumiała nawet dla miejscowych lamerów:

Können Sie reparieren meine rechte Soft-Taste ALT ???
      Er tauchte mich ;))

• Gość: wio Re: help!polskie litery IP: *.211.108.93.rev.vodafone.pt 28.02.11, 14:00
        to ja moze uscisle
        1. owszem, to ja zaszalalam, ale pozwolcie ze nie bede sie zaglebiac w szczegoly...
        2. mieszkam w Portugalii, niemiecki mi tu nie pomoze...
        3. co to komputera teraz sprawa prezentuje sie nastepujaco
        polskie literki nie robia sie ani z lewym, ani z prawym altem
        kiedy wlaczam komputer dzialaja tylko klawisze funkcyjne, litery nie. Potem w jakichs tajemniczych okolicznosciach litery zaczynaja dzialac po nacisnieciu. (slownie kropki). ale nie chodza polskie znaki, zamiast y mam z, wszystko jakby poprzestawiane (uprzedzajac komentarze, tak, klawisze sa powsadzane w odpowiedniej kolejnosci lol). reset nic nie daje.
        ech, wiecej nie pije...
        • Gość: Laptopowiec Re: help!polskie litery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.11, 14:55
          > nie chodza polskie znaki, zamiast y mam z,
          Masz ustawiony układ klawiatury QWERTZ.
          Zmień na QWERTY Polski programisty
        • Gość: lajosz Re: help!polskie litery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 15:45
          Podłącz pod tego lapka zwykłą klawiaturę (USB).

Jeśli na zwykłej klawiaturze wszystko będzie OK, to niestety, ale czeka Cię wymiana klawiatury w lapku lub jej dokładne czyszczenie, ale czyszczenie i tak może nie pomóc.

Jeśli natomiast na zwykłej klawiaturze problem nadal występuje (pomimo właściwych ustawień układu klawiatury i języka) to sprawa jest bardziej skomplikowana bo bardzo możliwe (a właściwie pewne) jest to, że jakiś chip sterujący klawiaturą został zalany i wtedy może się okazać, że cała płyta główna do wymiany, a to juz sa niemałe koszty.
        • Gość: mufi Re: help!polskie litery IP: *.tktelekom.pl 28.02.11, 16:40
          > slownie kropki). ale nie chodza polskie znaki, zamiast y mam z, wszystko jakby
          > poprzestawiane

Ustaw układ klawiatury - Polski programisty
        • yula Re: help!polskie litery 28.02.11, 21:32
          jeżeli zamiast z masz y, to układ klawiatury nie taki jak trzeba, spróbuj nacisnąć szift+ctrl.
        • Gość: ah Re: help!polskie litery IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.03.11, 12:46
          "zamiast y mam z, wszystko jakby poprzestawiane" - to naprawisz przytrzymując klawisze shift i lewy ctrl, a co do działania całej klawiatury to musiałaś zafundować jej niezłą kąpiel.

drukarnia wielkoformatowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka