Dodaj do ulubionych

Odświeżanie ekranu

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.04, 02:16
Od jakiegoś czasu, okresowo-po uruchomieniu systemu, roździelczość wertykalna wynosi ok 60 HZ. Po restarcie zwykle zmienia się na poprawną wartość. taki sam problem miałem przed formatem dysku, a więc wykluczam błąd. Sterowniki mam najnowsze, kartę nvidii. W menu nie ma funkcji przełączania wartości częstotliwości odświeżania, ani w menu ekranu(zaawansowane) ani w zakładce samej karty (teżw zaawansowane). Z poprzedniego procesu borykania się z problemem wiem, że reinstalka sterowników włącza mozliwość ręcznego ustalenia częstotliwości w menu karty. Problem jednak nie znika. Znowu, okresowo, pojawiają się te wahania częstotliwości. To nienormalne. Nigdy wzesniej czegos takiego nie miałem, dopiero od pewnego czasu.. Może to wirus? (byłby wtedy w kopiach bezp. ważnych danych, któe otwierałem po formacie. mam jednak zaktualizowany program antyvir i antytrojanowy(a2). Co robić?
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: Odświeżanie ekranu IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 30.04.04, 04:46
      Mam czasem też tak samo. W wyborze częstotliwości mam do wyboru, albo domyślną
      albo optymalną i obie bez jakiś Hz. Ale już sobie z tym radzę. Wykryłem bowiem,
      że sprawa dotyczy tylko i wyłącznie sterownika monitora (karty grafiki, nawet
      nie najnowsze, nie mają specjalnie problemu aby działać przy 75 albo 85Hz, czy
      wyżej), który szumnie nazwany sterownikiem, według mnie zawiera raczej te
      właśnie częstotliwości, akceptowane przez dany typ monitora. A właściwie problem
      dotyczy funkcji plug and play w stosunku do monitora , czyli automatycznego
      wykrywania jego typu, która czasem według mnie źle działa. Jeśli mam problem z
      brakiem tych częstotliwości, to robię "zmień" przy właściwościach monitora i
      wybieram z listy innych np. Sony multiscan. Wtedy już pojawiają mi się te
      częstotliwości, w tym przypadku do 85Hz, wybieram i rzeczywiście działa jak ma
      działać. Zobacz u Ciebie, czy to chwyci, ewentualnie jeśli nie zmieniasz
      monitora to wyłącz automatyczne wykrywanie monitora plug and play.
      • Gość: Morse Re: Odświeżanie ekranu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.04, 00:43
        Hmh, no niby mam monitor ustawiony jako plug'n'play, ale miałem tak zawsze. Dopiero od pół roku zaczęły sie problemy z rozdzielczością. Pójdę chyba jednak za twoją radą i na wszelki wypadek zainstaluje firmowe sterowniki, poszukam w internecie. Może pomoże a chyba nie zaszkodzi. Dzieki za radę!
        • Gość: kakofoniks Re: Odświeżanie ekranu IP: *.dh.uclv.net 01.05.04, 04:35
          przy okazji nie zawsze najnowsze sterowniki najlepiej dzialaja, radze najpierw
          sprawdzic czy sa "stabilne"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka