Dodaj do ulubionych

Kamera - monitorowanie parkingu a demolka aut

IP: *.bielsko.msk.pl 26.02.02, 15:26
Czy ktoś ma jakoś podłączoną kamerę (np. internetową) do kompa, w celu
przypuśćmy np. monitorowania parkingu? Albo macie jakiś inny patent na dzieci
demolujące samochody przed blokiem?
Macie jakiś pomysł, ale poważny?
Obserwuj wątek
    • Gość: gug Re: Kamera - monitorowanie parkingu a demolka aut IP: 212.160.114.* 26.02.02, 15:41
      z tego co wiem to zapis cyfrowy nie bedzie dowodem w sadzie (z uwagi na latwosc
      modyfikacji), tylko tasma magnetowidowa :-(
      • Gość: Kicur Re: Kamera - monitorowanie parkingu a demolka aut IP: *.bielsko.msk.pl 26.02.02, 16:21
        Gość portalu: gug napisał(a):

> z tego co wiem to zapis cyfrowy nie bedzie dowodem w sadzie (z uwagi na latwosc
        >
        > modyfikacji), tylko tasma magnetowidowa :-(

No tak, więc jestem otwarty na WSZELKIE propozycje - jak np. podłączyć
        magnetowid, żeby nagrywał np. 24h? Chyb nie ma takich taśm?
        A z drugiej strony czasem wystarczy WIEDZIEĆ kto demoluje - np. do rodziców i
        może się problem skończy (a może nie...).
        • Gość: gug Re: Kamera - monitorowanie parkingu a demolka aut IP: 212.160.114.* 26.02.02, 16:53
          ...
          > No tak, więc jestem otwarty na WSZELKIE propozycje - jak np. podłączyć
          > magnetowid, żeby nagrywał np. 24h? Chyb nie ma takich taśm?

Niestety, nie odpowiem dokladnie na Twoje pytanie ale... zapisac 24 godz. na
          tasmie z pewnoscia mozna (sa systemy gdzie zmienia sie kasety co 48 godz.).
          Decyduje tutaj czestotliwosc ujec; klatka moze byc zapisywana np. co piec sekund
          (wystarczy dla wiekszosci zdarzen).

> A z drugiej strony czasem wystarczy WIEDZIEĆ kto demoluje - np. do rodziców i
          > może się problem skończy (a może nie...).

Jestem przekonany ze w internecie znajdziesz strony poswiecone tej tematyce.
          Zazwyczj nie sa to systemy tanie (profesjonalne albo do profesjonalizmy zblizone)
          ale jesli mozesz wykorzystac komputer i zwykla kamerke to raczej da sie
          taki 'system' tanio zbudowac.
          • Gość: Kicur Re: Kamera - monitorowanie parkingu a demolka aut IP: *.bielsko.msk.pl 26.02.02, 17:58
            Gość portalu: gug napisał(a):

> ...
            > > No tak, więc jestem otwarty na WSZELKIE propozycje - jak np. podłączyć
            > > magnetowid, żeby nagrywał np. 24h? Chyb nie ma takich taśm?
            >
            > Niestety, nie odpowiem dokladnie na Twoje pytanie ale... zapisac 24 godz. na
            > tasmie z pewnoscia mozna (sa systemy gdzie zmienia sie kasety co 48 godz.).
            > Decyduje tutaj czestotliwosc ujec; klatka moze byc zapisywana np. co piec sekun
            > d
            > (wystarczy dla wiekszosci zdarzen).
            >
            > > A z drugiej strony czasem wystarczy WIEDZIEĆ kto demoluje - np. do rodzicó
            > w i
            > > może się problem skończy (a może nie...).
            >
            > Jestem przekonany ze w internecie znajdziesz strony poswiecone tej tematyce.
            > Zazwyczj nie sa to systemy tanie (profesjonalne albo do profesjonalizmy zblizon
            > e)
            > ale jesli mozesz wykorzystac komputer i zwykla kamerke to raczej da sie
            > taki 'system' tanio zbudowac.

A nie wiesz gdzie?
            • Gość: Mirko magnetowid "time laps" ("zapadnięty czas") IP: 65.206.44.* 26.02.02, 21:59
              www.smarthome.com/ask_laddie44.html

Odkrywacie Panowie Amerykę, gdzie ten Manhattan jest kupiony od Indian już OD
              DAWNA.

Potrzebny jest specjalny magnetowid (+ kamera w dobrej obudowie z drogim
              obiektywem z automatyczną przysłoną na noc/dzień), który ma też precyzyjny
              zapis czasu nagrywania i nagrywa tylko wtedy jeśli coś się dzieje.
              DLATEGO taśmy starcza na długo. Tego właśnie używa się w bankach itd.
              Nie jest to tania rzecz, bo może kosztować nawet i $US ~1000-2000 +
              profesjonalny montaż.
              Taniej będzie opłacić się miejscowym osiłkom lub...
              zrzutka WSZYSTKICH zainteresowanych monitoringiem parkingu co w warunkach
              polskich jest NIEWYKONALNE, chyba że ksiądz proboszcz albo jego szwagier też
              tam parkują, ogłosi się z ambony że teraz będzie się kamerować itd...
              • Gość: Kicur Re: magnetowid IP: *.bielsko.msk.pl 26.02.02, 23:57
                Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Odkrywacie Panowie Amerykę, gdzie ten Manhattan jest kupiony od Indian już OD
                > DAWNA.
                >
                > Potrzebny jest specjalny magnetowid (+ kamera w dobrej obudowie z drogim
                > obiektywem z automatyczną przysłoną na noc/dzień), który ma też precyzyjny
                > zapis czasu nagrywania i nagrywa tylko wtedy jeśli coś się dzieje.
                > DLATEGO taśmy starcza na długo. Tego właśnie używa się w bankach itd.
                > Nie jest to tania rzecz, bo może kosztować nawet i $US ~1000-2000 +
                > profesjonalny montaż.
                > Taniej będzie opłacić się miejscowym osiłkom lub...
                > zrzutka WSZYSTKICH zainteresowanych monitoringiem parkingu co w warunkach
                > polskich jest NIEWYKONALNE, chyba że ksiądz proboszcz albo jego szwagier też
                > tam parkują, ogłosi się z ambony że teraz będzie się kamerować itd...

NIESTETY, ale sie zgadza. Ja nawet znalazłem podobny system troche tanszy, ale i tak 1500-2000 zł to duuuuużo.
                Chodziłoby mi o to, abym własnie sam mógl sobie cos takiego zrobic jakims pół-domowym sposobem. Auto stoi za oknem, wiec kamery nigdzie specjalnie prowadzic nie musze, miedzy oknem a autem jest jeszcze balkon.
                TYLKO JAK TO ZROBIĆ? Jakbym podlaczyl kamere internetowa, to pomijajac problem jakosci filmu - ILE to to by zajmowalo na dysku, he?
                Wie ktos jak ten problem rozwiazac?
                • Gość: Mirko ABC zabezpieczeń IP: *.union01.nj.comcast.net 27.02.02, 00:51
                  Cały myk w nagrywaniu obrazu czegoś co ma być doglądane kamerą polega na tym,
                  żeby nie nagrywać kilometrów taśmy czy gigabajtów dysku kiedy KOMPLETNIE nic
                  się nie dzieje a 99,9% czasu nic się nie dzieje, tzn w miare spokojnym miejscu
                  całodobowe nagranie to powinno mieć parę minut wraz z dokładnym zapisem czasu,
                  kiedy przszedł tamtędy pies, babcia i dwóch z rowerem bez przedniego koła
                  (zostało z kłódką i łańcuchem przy barierce naprzeciw).
                  Dodatkowo: zaciągnięcie kogoś do sądu wcale oznacza Happy End-u.
                  Może to byc początek nieciekawych przygód.
                  Najlepiej więc żeby gościu poszedł sobie na jabłka gdzieś indziej.
                  Ideałem jest więc użycie kamery jako straszaka a więc 1 kamera (lub wiecej)
                  która udaje kamerę (w swoich instalacjach najczęściej wykorzystuję stare,
                  uszkodzone kamery w odpowiedniej obudowie) druga - ukryta, która działa
                  naprawdę.
                  Raz nawet na taśmie znalazł się artysta, który najpierw próbował taką
                  niedziałającą ukraść a potem kiedy dwa razy spadł na glebę - zniszczyć.
                  Nagranie wypadło w sądzie rewelacyjnie i sędzina sie ubawiła. Było to wyraźne
                  urozmaicenie jej nudnego zapewne dnia...

• Gość: f A ja ci po prostu nie wierze... IP: 212.160.114.* 28.02.02, 22:04
                    ...bo mowisz niby fachowo ale slychac tylko 'ble ble ble'.
                    1% szansy ze takie kamery instalujesz, 0,01% ze trafiles z takim materialem do
                    sadu.

Kicur, oni ci ktorzy radza Ci instalowac czujniki ruchu pleta bzdury ze az milo.
                    Oczywiscie taki czujnik kosztuje a po drugie jego czujnosc jest dyskusyjna
                    sprawa (tutaj raz jeszcze pojawiaja sie pieniadze).
                    Niestety nie podaje rozwiazania bo tego nie robilem ale Twoje usilowania sa
                    sluszne; znajdz kamerke PC'towa i software do nagrywania co okolo 3 lub 5 sek
                    klatki. Chodzi o to przeciez by bylo to tanie; pozniej zadecydujesz czy to ci
                    wystarcza...
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka