Dodaj do ulubionych

netbook Acer Happy One - procesor

IP: *.home.aster.pl 04.04.11, 00:24
witajcie.
na początku chciałam zaznaczyć, ze nie znam się na procesorach, pojęcia nie mam, co komputer ma pod klawiaturą i szukam czegoś ładnego i lekkiego na potrzeby uczelniano-wyjazdowe (internet, edytor tekstu, powerpoint, zgrywanie zdjęć z kart pamięci).
myślałam o netbooku Acer Happy One bo:
1. ma wbudowany czytnik kart
2. ma przyzwoitą baterię
3. nie jest szaleńczo drogi
4. nie jest brzydki :)

przejrzałam kilka recenzji i testów i znalazłam takie info:
"Użytkownik będzie mógł wybrać wersję z jednym z dwóch procesorów z serii Atom - N450 taktowanym na 1,66 GHz lub dwurdzeniowym N550 taktowanym na 1,5 GHz. "
Dodatkowo na YouTubowych filmikach testowane są zwykle komputery z procesorem n550 (na jednym z filmików człowiek testujący netbooka zaznaczał, że ten jest lepszy, bo wydajniejszy i lepiej się sprawdza jeśli włączonych jest kilka programów i ma jakieś znaczenie przy oglądaniu filmów).

Pytanie:
1. czy duża jest różnica między tymi 2 procesorami? odczuję ją? warto szukać tego z procesorem dwurdzeniowym?
2. czy w Polsce można dostać wersję z procesorem n550? przekopałam się dziś przez kilkadziesiąt stron sklepów i allegro i nic :(

pomóżcie :)
Obserwuj wątek
    • k4for Re: netbook Acer Happy One - procesor 04.04.11, 00:43
      > Pytanie:
      > 1. czy duża jest różnica między tymi 2 procesorami? odczuję ją? warto szukać
      > tego z procesorem dwurdzeniowym?
      Jest znaczna m.in. dlatego, że standardowo instalowany jest w7 netbookach. Przy xp nie małoby to takiego praktycznego znaczenia.

> 2. czy w Polsce można dostać wersję z procesorem n550? przekopałam się dziś prz
      > ez kilkadziesiąt stron sklepów i allegro i nic :(
      Tego nie wiem, ale może zainteresuje Cię ASUS EeePC 1015PEM N550, ma tą samą specyikację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka