Dodaj do ulubionych

Komputer tylko jaki...?

06.05.04, 15:33
Mam zamiar kupic komputer i zastanawiam sie jaki. Ma to byc sprzet do uzytku
domowego raczej dla dzieci. Sprzet musi miec gwarancje.
Na jakie parametry + HW nalezy zwrocic uwage.
Jestem zielona w te klocki, prosze o pomoc.
Jakie sklepy proponujecie we Wroclawiu. Online odpada!
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:01
      Jeżeli komputer ma być dla dzieci, to na pewno do gier, a zatem musi być wydajniejszy, a co za tym idzie droższy niż komputer do zastosowań biurowych. trudno jest podać konkretną konfigurację. Zwróć uwagę, żeby procesor miał przynajmniej 2,4GHz, dysk twardy 60-80MB, pamięć 512MB (absolutne minimum to 256MB, ale do komfortowej pracy i rozrywki to jest za mało), przy czym musi być to pamięć typu PC3200. Najważniejsza w grach jest karta graficzna. Powinien to być sprzęt klasy min. GForce 5700 Ultra lub Radeon 9600XT. Tutaj musisz uważać na chwyty handlowe producentów sprzętu. Np. karty GForce z końcówką XT są kartami słabymi, choć nazwa wskazuje na porównywalną wydajność z Radeonem 9600XT. Do zastawu trzeba jeszcze doliczyć obudowę z zasilaczem minimum 300 wat, płytę główną (powinna być markowa), monitor min.17", mysz i klawiaturę, oraz stację dyskietek i napęd min. CD-ROM.
      Za komputer o podobnym (tzn. średnim) poziomie wyposażenia powinnaś zapłacić 3500-4000zł i każdego kto zareklamuje Ci "Super wydajną maszynę dla graczy" poniżej tej sumy możesz potraktować jak naciągacza.
      To bardzo ogólny opis ponieważ problem jest złożony. Myślę, że podczas zamawiania sprzętu (bo umawiamy się, że nie kupujemy w supermarketach i - z nielicznymi wyjątkami - gotowych zestawów) powinien obowiązkowo towarzyszyć Ci ktoś zaufany, znający się na rzeczy.
      • misae Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:19
        Nie ma byc on przeznaczony tylko i wylacznie do gier. Dzieci, dwie dziewczyny
        nie beda tak szalaly z grami jak chlopcy. Chcialam uzyc sprzetu jako formy
        edukacyjnej, mam dostep do roznych programow tego typu. Tak wiec gry owszem ale
        nie do przesady. W niedalekiej przyszlosci zaloze internet.
        Czyli rozumiem ze wazne parametry to:
        procesor (w GHz)
        RAM (w MB)
        HDD (w GB)
        Grafika (tutaj slyszalam tez o MB np 128MB, to o czym piszesz jest mi obce)
        Plyta glowna - jakiej marki? Intel?
        CD/DVD-ROM tez bym chciala - jaki parametr? Szybkosc odczytu i ew. zapisu?

Czy sa jakies "chwyty" typu niewydajna praca komputera, czyli mam jakies dobre
        podzespoly ale nie sa one wykorzystywane w 100% przy danej konfiguracji.

Nie bede miec zauanej osoby wiec musze do przyszlego tygodnia nauczyc sie
        wszystkiego sama :o)
        Sprzet zamierzam kupic w sklepie.
        • Gość: bekes Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:33
          > procesor (w GHz)
          > RAM (w MB)
          > HDD (w GB)
          > Grafika (tutaj slyszalam tez o MB np 128MB, to o czym piszesz jest mi obce)
          > Plyta glowna - jakiej marki? Intel?
          > CD/DVD-ROM tez bym chciala - jaki parametr? Szybkosc odczytu i ew. zapisu?

Procesor tylko oowyzej 2 GHZ )najlepiej ok 2,4-2,8GHz
          RAM minumum 256MB, ale lepiej 512MB
          Dysk ok 60-80GB z 8MB cache
          Grafika 128MB musi byc, bo 64MB sa malo wydajne
          Plyta główna to w sumie najwazniejsza - TYLKO ZEBY NIC nie bylo zinterowane
          najlepiej :)
          CDRW to 52x32x52 np. LiteOn (sa dosc tanie a dobre)
          DVD x16/x40 Moze sie zastanowisz nad nagrwyarka DVD ( juz sa po ok.400PLN nowe)
          • barracuda7110 Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:55
            Gość portalu: bekes napisał(a):

> Grafika 128MB musi byc, bo 64MB sa malo wydajne
            i żaden mx (w wypadku kart geforce) i se w wypadku radeonów. To są "obcięte"
            karty więc nie oferują one zbyt ciekawych parametrów.
            • Gość: Lucar Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 17:03
              > i żaden mx (w wypadku kart geforce) i se w wypadku radeonów. To są "obcięte"
              > karty więc nie oferują one zbyt ciekawych parametrów.
              >
              Ale z drugiej strony do większości zastosowań wystarczą, a są sporo tańsze.
        • Gość: bekes1 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:38
          > Czy sa jakies "chwyty" typu niewydajna praca komputera, czyli mam jakies
          dobre
          > podzespoly ale nie sa one wykorzystywane w 100% przy danej konfiguracji.

Np. nie kupuj procesora 3,0GHz z 256MB RAM - tak czesto hipermartekt robia!!!
          Nie poleca siie takze napedow typu COMBO (CDRW+DVD)
          No i pamietaj, , ze grafike i dzwiek i procesora nie mec zintegrowanego z płyta
          gł. Jak piszesz , ze przydalo by sie DVD, to karte dzwikowa kup 5,1
          (np.SuundBlastra - bedziesz miala super dzwiek, no i oczywiscie głosniki 5,1)
        • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:47
          misae napisała:

> Czyli rozumiem ze wazne parametry to:
          > procesor (w GHz)

Tak. Z tym, że procesory Athlon - a te Ci proponuję- są oznaczane inaczej. Czyli procesor AthlonXP 2500+ (taktowany 1826MHz).

> RAM (w MB)

Tutaj też musisz uważać, żeby nie kupić wolnej pamięci PC2100 (inne oznaczenie DDR266). Kup pamięć PC3200 (inne oznaczenie DDR400)

> HDD (w GB)

Tak. Min 60-80

> Grafika (tutaj slyszalam tez o MB np 128MB, to o czym piszesz jest mi obce)

128MB to ilość pamięci znajdującej się bezpośrednio na karcie graficznej. Jest to ilość optymalna.

> Plyta glowna - jakiej marki? Intel?

Intel nie produkuje płyt dla procesorów AMD. Zwróć uwagę na takie firmy jak ASUS, ABIT, EPOX, GIGABYTE, MSI.

> CD/DVD-ROM tez bym chciala - jaki parametr? Szybkosc odczytu i ew. zapisu?

Przydaje się nagrywarka, a CD-ROM jest niezbędny. Ze względu na to, że napędy DVD są tanie proponuję oddzielnie kupić napęd DVD-ROM i nagrywarkę CD-RW. Prędkość nie ma takiego znaczenia. Wszystkie chyba nowe nagrywarki oferują min. 52x24x32, a i tak nagrywa się ze średnią prędkością 25-40x. Jeżeli chodzi o DVD-ROM spokojnie wystarczy 16x48

> Czy sa jakies "chwyty" typu niewydajna praca komputera, czyli mam jakies dobre
          > podzespoly ale nie sa one wykorzystywane w 100% przy danej konfiguracji.

Oczywiście. Masz dajmy na to wydajny procesor, ale nie pracuje on z pełną mocą z powodu słabej jakości pamięci z którą przecież musi wymieniać dane. To samo dotyczy kart graficznych. Co z tego, że masz szybkiego Radeona9800Pro, jeżeli procesor Celeron1600MHz tłumi jego moc. Cała konfiguracja powinna być dobrze przemyślana. Dlatego radziłem Ci skorzystać z pomocy zaufanego fachowca przy zakupie.

> Nie bede miec zauanej osoby wiec musze do przyszlego tygodnia nauczyc sie
          > wszystkiego sama :

Więc podaj ile chcesz wydać, a ja napiszę Ci już konkretną konfigurację. Złożą Ci to w każdym pożądnym sklepie. Oczywiście z pełną gwarancją.

> Sprzet zamierzam kupic w sklepie.

To zrozumiałe.
        • Gość: Lucar Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 17:01
          Witam

Nie mam jednej najlepszej konfiguracji dla tak dość ogólnie sformułowanych
          potrzeb. Poza tym nie piszesz, ile kasy możesz na to przeznaczyć, a to też
          ważny czynnik. Bo jak to nie stanowi problemu, to warto kupić sprzęt nieco "na
          zapas".

Pozdr
          Lucar
    • Gość: gonzo101 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:07
      jeśli we Wrocławiu to polecam sklep Arestna na rogu Oławska i Biskupia, zresztą
      mozesz sprawdzić www.arest.pl, mają całkiem "dobre" ceny, poza tym doradzą we
      wszystkim co potrzebujesz. Sam tam kupilem kompa 1,5 roku temu, żadnych
      problemów, poza tym całkiem dobry wybór, mają też gotowe sugerowane zestawy.
      Generalnie dają od 1-go roku do 3 lat gwarancji, w zależności od producenta.
      Co do samego składu kompa to najpierw zdecyduj do czego ma Ci służyć, a potem
      sprawdż ile to będzie kosztować. Poza tym kwestia na czym chcesz go budować
      Intel czy AMD. Jeśli dla dzieci do domu to w zupełności powinno ci starczyć na
      AMD, np.na Athlonie 2500barton, sprawdż sobie na www.arest.pl/?
      inc=zestaw_skomponuj.
      • misae Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:30
        No ale widze, ze tam wszystko skladaki na czesci, nie podoba mi sie :o(

Co sadzicie o Media Markt albo Optimus?
        • vladip Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 16:34
          misae napisała:

> No ale widze, ze tam wszystko skladaki na czesci, nie podoba mi sie :o(
          >
          > Co sadzicie o Media Markt albo Optimus?
          MM tanio ale w razie problemów mogą być kłopoty z gwarancją.
          może zobacz
          www.vobis.pl/
          jakoś zawsze wydawali mi się lepsi od optimusa (ale to subiektywna opinia)
        • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 17:07
          Jeżeli chcesz kupić optymalny zestaw, to tylko "składak". Żadna firma, sprzedająca komputery pod własna marką nie jest producentem podzespołów. Wiedz, że kupując gotowy sprzęt, nabywasz ZAWSZE rzecz, w której na jakimś elemencie zaoszczędzono. Takie sa prawa rynku. Jeżeli kupujesz "składaka", możesz mieć pewność, że oszczędzasz w miejscu w którym Tobie jest wygodniej. A na gwarancji możesz tylko zyskać. Gotowy zestaw ma gwarancję, powiedzmy, na dwa lata, podczas gdy na niektóre podzespoły np. pamięć, producenci udzielają nawet wieczystej gwarancji. To samo dotyczy dysków, napędów, czy płyt głównych.
        • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.05.04, 21:39
          misae napisała:

> No ale widze, ze tam wszystko skladaki na czesci, nie podoba mi sie :o(
          >
          > Co sadzicie o Media Markt albo Optimus?

Te "skladaki" to sa prawdziwe komputery!

Czego unikac?

Komputerow z integrowanym Video Kart, i z Intel chip (cena performance).

Potrzebujesz PC z AMD Athlon XP 3000 + albo lepszy z duza iliscia
          pamieci.

Karta Glowna ASUS (A7N8X ) z nVidia 2 chipset albo lepsza.

Video ATi Radeon 9600 albo lepsza, unikaj nvida Ge Force (maja bardzo
          slabe drivers) ktore sie nie "popisuja" ze 128 VRAM.

RAM minimum 512 MB RAM CL2 (2-3-2-6-1T) albo lepsza (2-2-2-5-1T) , im
          wiecej VRAM tym lepiej, bo tu pamiec sie liczy.

Digital (DVI-D) LCD z minimum resolucja 1024 x 768 (1600 x
          1200)

DVD RW-/+ Lite-On 4x, 2x,
          DVD ROM 16X
          NO FLOPPY!

Kupujac pod koniec lipca mozesz tylko wygrac na tym bo ceny ida w
          dol z powodu BTX i PCI-Express.

Tu masz porownanie cen Athlons:

www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_609,00.html?redir=CPT301

• Gość: gonzo101 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:16
          no a jak myślisz w jaki sposób obecnie kupuje się kompy. Nie ma problemu idź do
          sklepu i kup gotowca, gdzie nic nie zmienisz, ale od razu ostrzegam kupisz
          zestaw czasami za spore pieniądze - patrz Media lub Optimus(w tym przypadku
          worek kasy) albo badziewie za nieduże pieniądze patrz wszelkie hiper i super
          markety. Przecież każda firma, sklep składa komputery a nie produkuje. Przy
          jego składaniu to ty decydujesz co masz mieć w środku, poza tym pozostaje
          kwestia negocjacji cen. Decyzja jest Twoja, zresztą takich sklepów jak arest we
          Wrocku jest sporo, podałem Ci go gdyż miałem z nimi do czynienia i w jego
          przypadku nie mam zastrzeżeń.
    • Gość: dominik666 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 17:47
      warto dodać że jeśli ma być to komputer dla dzieci to warto wyposażyć go w
      drukarke i skaner,karty graficzne typu radeon 9800 deluxe,nie są potrzebne do
      obsługi gier hmm dla dzieci (nie polecam gier w stylu far cry bądz pain killer)

łatwo jest napisać że komputer powinien mieć procesor 3.4 Ghz i karte co
      najmniej fx 5800,dysk twardy w pojemności 200 GB i "monitorek" sony trinitron
      24" (cale)

czasami zczywiście można trafić na komplet w np. media market,żeby nie mieszać
      ci w głowie zwróć uwage na kilka punktów -

1- procesor powinien być "pełen" nie okrojony - czyli jeśli AMD to athlon bądz
      barton,nie kupuj durona bądz celerona (szybkośc procesora powinna wynosić od
      2Ghz
      2 - karta graficzna najlepiej radeon 9200 i wyżej (tak samo wystrzegaj
      się "okrojonych" wersji)
      3 - twardy dysk - 80 GB
      4 - monitor co najmniej 17" cali (najlepiej 19" i w góre)
      5 - drukarka i skaner

AMD Athlon XP 2000+ 249zł
      ASRock K7S8X SIS746
      sound, lan, socket A 149zł
      pamięć DDR 256MB PC3200 (PC400) Wilk 199zł
      Radeon 9200 SE
      64MB DDR, TV-out 199zł (niestety okrojona no ale ...)
      drukarka atramentowa Lexmark Z605 225zł
      skaner Plustek U16B+ USB +FineReader 279zł
      Combo CD-RW 52/32/52 DVD 16x LiteON OEM 215zł
      dysk 80GB Caviar WD800BB
      7200 rpm / 2MB / ATA100 309zł
      monitor 17 LiteOn E1770NST 479zł

2333 złotych

na przykład :) do ceny powinnaś dodać jeszce obudowe,myszke i klawiature
      (ewentualnie modem) i głośniki (jakieś 200 złotych max)

ceny zaczerpnąłem z sklep.age.pl age komputer,ten zestaw będzie
      odtwarzał filmy dvd i divix,można na nim drukować i skanować dokumenty,nagrywać
      płyty CD,pojemność dysku wystarcza na 100 filmów w formacie divix ...
      procesor spokojnie da sobie rade z aplikacjami typu office a karta graficzna
      wystarczy do gier takich jak np. mafia bądz far cry (których NIE polecam dla
      dzieci) wbudowana karta sieciowa pozwoli na podłączenie do sieci osiedlowej
      (internet)

• tswiercz Re: Komputer tylko jaki...? 06.05.04, 18:04
        przy kupowaniu karty graficznej radze wystrzgac sie 64 bitowe
        tylko 128 albo i wicej
        co z tego ze karta bedzie miala nawet 128 MB storo bedzie wolno chodzilo
        z tanich kart polecam GeForce 5200 128 MB 128 bit
      • Gość: MaDeR Re: Komputer tylko jaki...? IP: 80.51.240.* 11.05.04, 14:29
        > ASRock K7S8X SIS746
        Nie! wszystko tylko nie Asrock. Ostrzegasz przed obciętymi procesorami, a sam
        wciskasz syfiastą płytę główną?
    • Gość: ja Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 19:31
      poczekaj na bzykbzyka. on ci na pewno poradzi ;-)))))))))))))))))
      • Gość: mark Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 19:54
        Gość portalu: ja napisał(a):

> poczekaj na bzykbzyka. on ci na pewno poradzi ;-)))))))))))))))))

<lol> hehehehehe

A Bzykbzyk powie :

- ATHLON64
        - DVDRW Plextor, no i wogole ci sporzadzi zestaw za 9999,99 USD :))

Pozdrowienia dla bzykbzyka :))
        • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.05.04, 21:27
          Bzyk bardzo dobrze zna podzespoly komputerowe.

Jak kupujesz komputer to kupuj komputer a nie CENE!

Przy obecnej strukturze cen Athlon64 2800 jest tanszy niz Athlon XP
          3200+ nie mowiac o Intelu ktory spada na pysk.

Jesli chodzi o GRY to Athlon 2500 (barton) jest za slaby i bedzie
          sie "jakal".

Do gier nie potrzebujesz Plextor, potrzebujesz co prawda DVD odpalacz
          aby kopiowac dyski z grami!

Jesli chodzi o GRY to bardzo liczy sie Video karta i RAM!

Aby utrzymywac koszt polecam karty graficzne TYLKO ATi od 9600 w
          gore z 128MB VRAM.

Taki komputer NIE moze miec Integrated Graphic Card z VRAM dzielona
          z RAM!

Szybkosc CPU w GHz to myth!

Do gier liczy sie architektura processora z Cache L2 (odpadaja
          Celerony) a zamiast przeplacac za Intela mozna kupic lepszego Athlon
          (Barton albo Athlon64)!

www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_609,00.html?
          redir=CPT301

www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_608,00.html

W kazdym razie sugerowanie kupna starych rupieci (athlon 2000) tylko
          swiadczy o limitach intelektualnych ludzi ktorzy nie wiedza dlaczego
          sie codziennie budza!
          • Gość: dominik666 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 21:47
            bzykbzyk ... tak się spytam ... czy ty w ogóle kiedykolwiek w coś grałeś ?

bo wydaje mi się że o grach to pojęcia nie masz

> Do gier nie potrzebujesz Plextor, potrzebujesz co prawda DVD odpalacz
            > aby kopiowac dyski z grami!

hmm a co to jest dvd odpalacz ??? :) ... chodziło ci chyba o WYPALACZ :)

gwarantuje ci że żaden dopalacz :) nie jest potrzebny do kopiowania gier :)

• Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 07.05.04, 02:51
              dominik666 napisał(a):

> bzykbzyk ... tak się spytam ... czy ty w ogóle kiedykolwiek w coś grałeś ?
              >
              > bo wydaje mi się że o grach to pojęcia nie masz
              >
              > > Do gier nie potrzebujesz Plextor, potrzebujesz co prawda DVD odpalacz
              > > aby kopiowac dyski z grami!

My "OPALAMY" DVDs .... !

www.ryano.net/iraq/?330843
              >
              > hmm a co to jest dvd odpalacz ??? :) ... chodziło ci chyba o WYPALACZ :)

Jak powiedzialem ODPALACZ to znaczy ze chcialem powiedziec ODPALACZ a
              nie wypalacz!

> gwarantuje ci że żaden dopalacz :) nie jest potrzebny do kopiowania gier :)
              >
              Tobie nie potrzebny, ja natomaiast kopiuje (odpalam bo na to mam
              ochote) wszystkie gry co jest legalne.
              • Gość: dominik666 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.04, 04:53
                haha .. gratuluje poczucia humoru :)

palacz czy wypalacz .. nie ważne :)

na dvd nie ma gier a pozatym nie ma o czym rozmawiać w tym temacie jesteś
                spalony :)

ja uwielbiam grać i nie potrzebuje do tego palacza :) sam pale jak gram :D

www.ryano.net/iraq/?333203
                • Gość: bzykbztk Re: Komputer tylko jaki...? IP: 63.235.44.* 09.05.04, 21:17
                  dominik666 napisał(a):

> haha .. gratuluje poczucia humoru :)

Nie narzekam!

> palacz czy wypalacz .. nie ważne :)

Roznica miedzy NAGRYWANIEM a ODPALANIEM jest subtelna.

NAGRYWASZ sciezki MAGNETYCZNE - ODPALASZ optyczne.
                  Po angielsku mowi sie "to BURN" CD / DVD (Odpal CD / DVD) poniewaz
                  process uzywa lasera ktory "wypala pits" w filmie (warstwie) nosnika.

> na dvd nie ma gier a pozatym nie ma o czym rozmawiać w tym temacie jesteś
                  > spalony :)

Jak nie bylo DVDs to gry byly na 5 CDs, teraz wejda na jedno DVD
                  (4.7GB).

Teraz gry wymagajac wiecej niz 650 MB beda (sa) na jednym DVD dysku!

> ja uwielbiam grać i nie potrzebuje do tego palacza :) sam pale jak gram :D

Nie PRZEPAL sie!

Ja tez uwielbiam grac! ale ja gram wylacznie z partnerkami ;-))))))
                  Roznica miedzy chlopcem a mezczyzna polega na koszczie ich zabawek.

www.ryano.net/iraq/?440214

www.ryano.net/iraq/?440478

Prawdziwego mezczyzne poznasz po kobiecie ktora jego wybrala.
                  • Gość: dominik666 Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.04, 23:30
                    wypalając czy raczej podgrzewając miejsca na cd romie tworzysz ciemne (nie
                    reflektujące światła miejsca,które w cyfrowym zapisie odpowiadają 0 a jasne
                    (refleksyjne) 1

cały ten proces nazywamy jednak ZAPISEM DANYCH a nie wypalaniem dziur w kawałku
                    plastiku ...

co do zapisu danych na nośnik magnetyczny to wygląda to podobnie - nie mówimy
                    jednak o "magnetyzowaniu" twardego dysku ale o zapisie danych ....

zainteresowanych tematem radze poczytać to
                    computer.howstuffworks.com/hard-disk4.htm
                    moim zdaniem właściwie powinno się mówić - optyczny lub magnetyczny zapis
                    danych ... :b

> Prawdziwego mezczyzne poznasz po kobiecie ktora jego wybrala.

chociaż to już całkowicie offtopic ... to prawdziwego męzczyzne powinno się
                    poznawać po tym JAKIE kobiety ON wybiera ...
                    • Gość: Leszek Miller Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:37
                      Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> chociaż to już całkowicie offtopic ... to prawdziwego męzczyzne powinno się
                      > poznawać po tym JAKIE kobiety ON wybiera ...

Nie. Prawidziwego mężczyznę poznajemy nie po tym jak zaczyna, ale po tym jak
                      kończy.
        • Gość: Lucar Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 21:46
          > A Bzykbzyk powie :
          >
          > - ATHLON64
          > - DVDRW Plextor, no i wogole ci sporzadzi zestaw za 9999,99 USD :))

Zapomniałeś o PCI-Express :-)
          • Gość: dfg Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:56
            mam propozycję: idź do sklepu, który sprzedaje składaki (jakiegoś solidnego,
            który polecą Ci inni wrocławianie) i spytaj, co najlepszego mogą Ci sprzedać za
            tyle pieniędzy, ile chcesz przeznaczyć. Każ sobie spisać poszczególne elementy
            na kartce. Potem opisz to na tym forum , a my Ci powiemy, czy to się opłaca. Bo
            na razie rozmawiamy mało konkretnie. Podzespołów i ich możliwych kompinacji są
            setki. Pozdrawiam!
            • Gość: bzykbzyk Jaki Komputer ?.? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 07.05.04, 02:41
              Pojdziesz do sklepu to z ciebie zerzna SKORE na zywca!

Tu nie ma sie co zastanawiac, trzeba ZNALEZC KASE!

www.ryano.net/iraq/?330470

Masz Kase budujesz swoj wlasny!

• maciejpoczta Re: Jaki Komputer ?.? 07.05.04, 09:25
                Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):

> Pojdziesz do sklepu to z ciebie zerzna SKORE na zywca!
                > Tu nie ma sie co zastanawiac, trzeba ZNALEZC KASE!

Tobie bzyk na tych hałejach chyba słońce do głowy uderzyło. Już ja w Twoim sklepie bym sprzętu nie kupił.

• Gość: bzykbzyk Re: Jaki Komputer ?.? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 08.05.04, 20:28
                  maciejpoczta napisał:

> Gość portalu: bzykbzyk napisał(a):
                  >
                  > > Pojdziesz do sklepu to z ciebie zerzna SKORE na zywca!
                  > > Tu nie ma sie co zastanawiac, trzeba ZNALEZC KASE!
                  >
                  > Tobie bzyk na tych hałejach chyba słońce do głowy uderzyło. Już ja w Twoim
                  skle
                  > pie bym sprzętu nie kupił.
                  >
                  >

Listonoszu za duzo czytasz obcej POCZTY!
                  Czasami trzeba MYSLEC!
          • Gość: dfg Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:58
            dla porównania cen polecam też cennik na stronie www.wgk.waw.pl -jest tam spis
            najświeższych cen z warszawskiej giełdy komputerowej. przykładowe konfiguracje
            masz też np. na stronie www.komputronik.pl
            • misae Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 10:22
              Bardzo wszystkim dziekuje :o)
              Pisalam ze nie znam sie na komputerach bo sama nigdy nie kupowalam desktop'a.
              Mam laptopa w pracy, ktorego czesto zabieram do domu.
              Szybko sie ucze...
              Chce przeznaczyc do 3000 zl (MAX!),
              Dzwiek 5.1 nie musi byc, monitor komputera to nie jest kino domowe. Nad DVD
              wciaz sie zastanawiam, chyba bedzie tylko CDROM, bez nagrywarki bo mam mnostwo
              znajomych z nagrywarkami, czy moge zaoszczedzic nie tym i w zamian kupic
              drukarke?
              Jesli ktos mialby wciaz ochote podac mi przykladowy zestaw w tej cenie to bede
              bardzo wdzieczna.
              Powiedzmy desktop + monitor + tania drukarka
              • Gość: dfg Re: Komputer tylko jaki...? IP: 195.117.50.* 07.05.04, 10:45
                AMD athlon np. "2400+" -TAK
                INTEL celeron -NIE
                INTEL pentium4 -za drogie
                =======================================================
                pamięć RAM jest w tej chwili bardzo droga. kup 256MB a potem dokupisz kolejną
                kostkę 256 MB
                =======================================================
                dysk twardy 60-120 gigabajtów (porównaj ceny! czasem 2x pojemniejszy dysk jest
                tylko trochę droższy). pytaj o dysk "7200 obrotów na minutę"
                ========================================================
                karta graficzna- pytaj o najszybszą w akceptowalnej przez Ciebie cenie np.
                Radeon9600
                ================================================
                karta muzyczna- wystarczy "zintegrowana z płyta główną"

polecam jednak DVD -są tylko troszkę droższe od CD-rom
                Płyta główna (b. ważny element dla wydajności i stabilności pracy komputera)-
                uff... wybór jest obromny, najlepiej spójrz groźnie na sprzedawcę i powiedz, że
                jeśli nie poleci Ci płyty "stabilnej" i "z możliwością wsadzenia w przyszłości
                szybszych procesorów" to mu powyrywasz nogi z d.. ;-)
                ==============================================
                monitor- niech inni poradzą.
                drukarka- też

Pozdrawiam!
                • godunow121 Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 11:36
                  A ja Polecam komputer 386 4 Mega ramu windows 3.11 PL
                  Cena z monitorem 300 złotych
                  I nawet posta na forum można na czymś takim napisac..!
                  Pozdrówka
                • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 08.05.04, 20:44
                  dfg napisał(a):

> AMD athlon np. "2400+" -TAK

dfg AMD Athlon XP 2400+?

Zaoszczedzisz dwa zlote a stracisz nerwy!

Przy obecnej strukturze cen Athlon XP 3000 + Barton to MINIMUM!
                  Niestety nie oplaca sie kupowac zdychajacych koni!
                  Przy strukturze cen trzeba spojrzec na Athlon64 2800+!

Cena: AMD Athlon™ 64 Processor 2800+ $178
                  Ceny: AMD Athlon™ XP Processors:
                  3200+ $213
                  3000+ $163
                  2800+ $117
                  2700+ $103
                  2600+ $89
                  2500+ $79
                  2400+ $71

www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_609,00.html?redir=CPT301

Intel Pentium 4?
                  Jak chcesz kupic kotwice to musisz wpierw kupic szalupe!
                  Intel 4 to najgorsze swinstwo INTEL jakie wyszlo na rynek w ostatnich
                  10 latach!

Proponuje Athlon64 2800 + za $ 200.00

> pamięć RAM jest w tej chwili bardzo droga. kup 256MB a potem dokupisz kolejną
                  > kostkę 256 MB

Po co dokupowac kiedy mozna kupic dobrana pare!

Plyta glowna ASUS A7N8X Deluxe Revision 2.0 400 FSB (ma wszystko! co
                  trzeba).

ATi Radeon 9600PRO 128 MB dobry wybor naver 9600 SE by wystarczyla jezeli
                  chcesz obciac koszt.

Przy cenach CDROM to szkoda kasy!
                  Lite-On 16 x DVD ROM kosztuje tylko $ 25.00!

• maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 11:36
                Przygotowałem Ci optymalny zestaw, który złożą we wrocławskim sklepie Arest (link do niego podał ktoś kilka postów wyżej).

Płyta główna- Epox 8KRAI KT600 - 259zł
                Procesor- AMD ATHLON 2500+ Barton Box - 405zł
                Pamięć- Kingmax 512MB DDR400 - 458zł
                Karta graficzna- Saphire Radeon 9600 128MB (128Bit) - 479zł
                Dysk twardy- WD 7200 60GB - 315zł
                Nagrywarka CD-RW- LG GCE8523B+Nero - 125zł
                Obudowa- Codegen 6030 USB - 139zł
                Monitor- Samsung 17" 735 S - 495zł
                Do tego na miejscu wybierz jakąś prostą klawiaturę, myszkę i głośniki, na co powinno Ci starczyć 80zł

RAZEM - około 2750zł

Ceny drukarek zaczynaję się już od 200zł, więc zamkniesz się w kwocie 3000. Pamiętaj tylko o jednej prawidłowości - Tania drukarka=Drogie i marnej jakości drukowanie.

Spisz sobie ten zestaw razem z symbolami i idź do sklepu zamówić, przy czym tutaj też zwróć uwagę na kilka rzeczy:

Po pierwsze - Te ceny dotyczą w większości tzw. wersji box, czyli z pełnym wyposarzeniem. Sprzedawca ma Ci dać wszystkie elementy znajdujące się w zestawie, a w szczególności oprogramowanie.

Po drugie - Nie pozwól, aby po złożeniu komputera zaplombowano Ci całą skrzynkę. Plomby gwarancyjne mogą założyć tylko na poszczególne części osobno.
                • misae Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 11:50
                  Tak sie tylko zastanawiam, ten zestaw nie obejmuje oprogramowania, czyli
                  windows xp kosztuje dodatkowe 400 zl (jesli nie zorganizuje sobie pirackiej
                  wersji).
                  • misae Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 12:00
                    I jeszcze jedno pytanie odnosnie wentylatora. Trzeba go kupowac osobno?

Zdziwiona...
                    • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 12:32
                      Napisałem Ci wszystko co potrzebujesz. Gotowy zestaw. Procesor jest w wersji Box, a więc razem z wentylatorem.
                      Jeżeli 3000zł to miało byc razem z oprogramowaniem, to lepiej od razu kup w supermarkecie komputer biurowy za jakieś 1200zł i wtedy starczy ci na oprogramowanie. Ja w tej cenie nie podejmuję się złożyć zestawu, na którym dzieci mogłyby w cokolwiek grać.
                      • misae Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 12:35
                        Oczywiscie ze moze byc bez oprogramowania, moge sobie zalatwic pirata. Chce
                        tylko wiedziec czego sie spodziewac. Czyli 3000 zl to wystarczajaca kwota na
                        komputer ale bez oprogramowania. OK.
                • Gość: jacek Re: Komputer tylko jaki...? IP: 212.106.179.* 07.05.04, 14:18
                  uno momento!! a gdzie klawiatura, myszka, karta muzyczna i przyzwoite glosniki?
                  to jeszcze ze 300-400 PLN.
                  • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 07.05.04, 15:48
                    Gość portalu: jacek napisał(a):

> uno momento!! a gdzie klawiatura, myszka, karta muzyczna i przyzwoite glosniki?
                    > to jeszcze ze 300-400 PLN.

A tyś z kąd się urwał? Przeczytaj najpierw dokładnie pytania i odpowiedzi, a potem komentuj.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Komputer tylko jaki...? IP: 212.33.65.* 08.05.04, 10:00
      Według mnie najważniejszy jest PORZĄDNY monotir (plus odpowiednia karta
      graficzna) - wzrok jest najenniejszy oraz solidna płyta główna.
      • godunow121 Re: Komputer tylko jaki...? 08.05.04, 13:49
        Panowie płyta dobra t podstawa.!
        Razsię tylko dałem namuwić pierwszą z brzegu cytaj najtańszą.
        I po 1.5 roku szlak ja trafił..!

• maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 08.05.04, 15:42
          godunow121 napisał:

> Panowie płyta dobra t podstawa.!
          > Razsię tylko dałem namuwić pierwszą z brzegu cytaj najtańszą.
          > I po 1.5 roku szlak ja trafił..!

Więc dla Ciebie wyznacznikiem wartości użytkowej płyty jest jej cena?
          Płyta jest zbudowana na chipsecie nForce2 400 Ultra, ma gigabit lan, 4x Sata Raid, dźwięk dolby digital, bóg wie co jeszcze i kosztuje ponad 700zł. W czym wg Ciebie jest lepsza od płyty z Via KT 600, kosztującej 200zł dla kogoś, kto nigdy nie będzie potrzebował tych bajerów?
          • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 08.05.04, 21:33
            maciejpoczta napisał:

> godunow121 napisał:
            >
            > > Panowie płyta dobra t podstawa.!
            > > Razsię tylko dałem namuwić pierwszą z brzegu cytaj najtańszą.
            > > I po 1.5 roku szlak ja trafił..!
            >
            > Więc dla Ciebie wyznacznikiem wartości użytkowej płyty jest jej cena?
            > Płyta jest zbudowana na chipsecie nForce2 400 Ultra, ma gigabit lan, 4x Sata
            > Raid, dźwięk dolby digital, bóg wie co jeszcze i kosztuje ponad 700zł. W czym
            > wg Ciebie jest lepsza od płyty z Via KT 600, kosztującej 200zł dla kogoś,
            > kto nigdy nie będzie potrzebował tych bajerów?

VIA KT 600 chip?

Nie zartuj! Shuttle AN35N z nForce2

Pomiedzy tymi systemami mozesz dojsc do odpowiednich wnioskow:

arstechnica.com/guide/system/budget.html
            arstechnica.com/guide/system/hotrod.html
            Najwyzszej jakosci system (po za Athlon64 FX 53 ktory jest bardzo drogi)

CPU & Cooling AMD Athlon 64 3400+ retail $415
            Motherboard MSI K8T Neo-FIS2R (VIA K8T800) $123
            Memory 2 X 512MB Mushkin Level One (CAS2.0) $240
            Video Card 128MB PowerColor 9800 Pro $206
            Monitor Samsung SyncMaster 21" CRT (1100DF) $470
            Computer Case Kingwin K11 Aluminum ATX plus $50 400W Antec SL400 PSU $120
            Sound Card Creative Labs Audigy 2 6.1 OEM $71
            Speakers Logitech Z-5300 5.1 speakers $148
            Networking Onboard 10/100/1000 Ethernet $0
            Hard Drive Western Digital 1200JB (120GB) $88
            CD-RW NEC 2500A 8X DVD+/-RW $84
            Bottom Line - $1965

www.anandtech.com/guides/showdoc.html?i=2041&p=9
            www.anandtech.com/guides/showdoc.html?i=2041
            To tak jak podrasowanym Trabantem palac wszystkie czerwone swiatla
            probowac gonic najmniejsza seryjna BMW jezdzaca regulaminowo.

Jezeli kupujesz MoBo to minimum jest KT800, a jezeli o markev to TYLKO
            ASUS (Gigabyte ma jedna dobra karte)!

Listonszu: Czasami wydajac wiecej $$$ wydaje sie mniej $$$.

Ty masz Pasje do Epox!

arstechnica.com/guide/index.html

Jak chcesz obciac cene to masz super system:

CPU & Cooling AMD Athlon 64 2800+ retail $ 178
            Motherboard MSI K8T Neo-FIS2R (VIA K8T800) $123
            Memory 2 X 512MB Mushkin Level One (CAS2.0) $240
            Video Card ATi Radeon 9600 SE 128MB $ 105
            Computer Case Kingwin K11 Aluminum ATX plus $50
            475 W ENERMAX EG475 VA $ 98.00
            Sound Card Creative Labs Audigy 2 6.1 OEM $71
            Networking Onboard 10/100/1000 Ethernet $0
            Hard Drive Western Digital 1200JB (120GB) $88
            16 x DVD ROM Lite-On LDW 411S $ 25.00
            Bottom Line - $ 978
            (z 256 MB RAM - $ 120 $ 860)

Powiedzmy $ 1000 x 4.00 zl = 4,000 zl

albo $ 860 x 4.00 zl = 3,440 zl!

do tego mozesz wybrac glosniki pozniej
            Monitor Sharp 19" LCD LL-T19D $ 650 (retail)
            Monitor Sharp 17" LCD LL-T17 $ 430 (retail)
            • eressea Re: Komputer tylko jaki...? 08.05.04, 23:03
              Bzykbzyk, zlituj się człowieku, pani wyraźnie napisała 3tys. MAX (i w tym cały zestaw ma być). Może Ty zyjesz w innym świecie, ale dla niektórych nawet 100 zł w tą czy w drugą stronę to naprawde duzo pieniędzy.
              • Gość: RR Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.05.04, 20:47
                Uwaga Bzykbzyk jest psychicznie chory.On nie ma swojego komputera /smarkacz/.
                Nie kupuj drogich gówien!Po roku stracisz 50% ceny!
                Kup sobie:
                K7S8X,HDD80GB,CDRW,256RAM,Radeon 9000,FDD,klawiatura,mysz.Za to zapłacisz
                1400zł/kompletny komputer/
                W zupełności wystarczy,chyba że chcesz grać w KILKA najnowszych /głupkowatych/
                gier.Do tego monitor 17" ok.650zł,-np Samsung 765.Nie daj się nabrać na
                supernowości,bo to głupota.
                • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: 63.235.44.* 09.05.04, 21:40
                  RR napisał(a):

> Uwaga Bzykbzyk jest psychicznie chory. On nie ma swojego komputera /smarkacz/.
                  > Nie kupuj drogich gówien!Po roku stracisz 50% ceny!
                  > Kup sobie:
                  > K7S8X,HDD80GB,CDRW,256RAM,Radeon 9000,FDD,klawiatura,mysz.Za to zapłacisz
                  > 1400zł/kompletny komputer/
                  > W zupełności wystarczy,chyba że chcesz grać w KILKA najnowszych /głupkowatych/
                  > gier.Do tego monitor 17" ok.650zł,-np Samsung 765.Nie daj się nabrać na
                  > supernowości,bo to głupota.

RR masz racje ja jestem psychicznie chory a ciebie na to lecza.

RR masz racje ja nie mam swojego komputera ja uzywam znakow dymnych i
                  lusterka aby ciebie palancie sledzic.

To ze wszyscy ciebie gonia to nie dlatego ze uciekasz a tylko dlatego
                  ze wszyscy chca tobie pomoc!

Nie daj sie nabrac ze ty nie potrzebujes pomocy ...

Przestan powtarzac:

Ja jestem zdrowy, uwierzcie mi ...

... RR my tobie naprawde wierzymy, choc zalozymy ci ten sliczny
                  kaftanik .... no wloz tu raczki i uspokuj sie ... a teraz zalozymy ci
                  paseczek dookola.....

To bedzie twoj pokoick, sciany sa obite "kolderka" abys mogl na nich
                  tez spac ...

Za 1400 zl to mozesz sobie kupic przegladarke do internetu!

• Gość: mgregor Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 09.05.04, 22:29
                    > Przestan powtarzac:
                    >
                    > Ja jestem zdrowy, uwierzcie mi ...
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    Wiesz co bzyk? Tak to sie zachowuja ludzie niezrownoważeni emocjonalnie i nerwowo...
                    • eressea Re: Komputer tylko jaki...? 09.05.04, 23:00
                      mgregor napisał:

> Wiesz co bzyk? Tak to sie zachowuja ludzie niezrownoważeni emocjonalnie i
                      nerwowo...

Coś w tym jest ;-)))
              • Gość: bzykbzyk Re: Komputer tylko jaki...? IP: 63.235.44.* 09.05.04, 21:30
                eressea napisała:

> Bzykbzyk, zlituj się człowieku, pani wyraźnie napisała 3tys. MAX (i w tym
                cały zestaw ma być).
                > Może Ty zyjesz w innym świecie, ale dla niektórych nawet 100 > zł w tą czy w
                > drugą stronę to naprawde duzo pieniędzy.
                >
                Zyjemy w czasach gdzie komputer jest wazniejszym narzedziem pracy niz
                samochod.

Komputerem szybciej mozesz "dojechac".
                Przy obecnej mocy komputera on juz zastapil telefon (VoIP i tunelowe
                teleconferencing VPN).

Posiadajac DOBRY komputer mozesz zarobic DUZE pieniadze!
                Posiadajac slaby komputer mozesz ogladac zdjecia pornograficzne na
                internecie!

Ty nadal nie rozumiesz ze SPRZET jest TANI, OPROGRAMOWANIE kosztuje.

Jezeli za sprzet placisz $ 2000, a za jeden program $ 5,000 + to
                musisz miec sprzet aby ten program mogl byc uzywany.

Tu cala tragedia po komunistycznego wypaczonego myslenia ze cos jest
                drogie.

To czego wielu nadal nie rozumie!

It TAKES money to MAKE money!
                Placisz teraz albo dwa razy tyle pozniej!
                Technologia kosztuje.
                Zyjesz w kraju gdzie PIENIADZE jest latwiej zarobic niz gdzie
                indziej, tylko trzeba chciec.

Powodem tego jest brak prawdziwek konkurencji!

W Polsce masz do wyboru, albo ruszac glowa albo ruszac dupcia, i mozna
                zarobic.
                • Gość: serv Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.05.04, 22:10
                  Bzykbzyk- ty uważaj, bo rozrabiasz wszędzie w internecie!
                  Powiadomię o tym Administratora!
                • Gość: mgregor Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 09.05.04, 22:23
                  > Zyjesz w kraju gdzie PIENIADZE jest latwiej zarobic niz gdzie
                  > indziej, tylko trzeba chciec.
                  A co Ty mozesz wiedziec o zarabianiu pieniedzy w Polsce? Przyjedz tu i sprobuj to pogadamy ok?

> W Polsce masz do wyboru, albo ruszac glowa albo ruszac dupcia, i mozna
                  > zarobic.
                  Ty to jestes jednak buc, cham i prostak...
                • eressea Re: Komputer tylko jaki...? 09.05.04, 22:53
                  bzykbzyk napisał:

> Zyjemy w czasach gdzie komputer jest wazniejszym narzedziem pracy niz
                  > samochod.
                  > Posiadajac DOBRY komputer mozesz zarobic DUZE pieniadze!
                  > Posiadajac slaby komputer mozesz ogladac zdjecia pornograficzne na
                  > internecie!

Człowieku, pani chciała komputer dla dzieci, które będą sobie za pewne grać w
                  gierki, surfować po necie, ćwiczyć pakiet office na zajęcia informatyki, ogladać
                  filmy i słuchac muzyki.
                  Nie wszystkim potrzebny jest SUPER komputer by pracować.

> Ty nadal nie rozumiesz ze SPRZET jest TANI, OPROGRAMOWANIE kosztuje.

Dla ciebie tani, dla mnie i wielu drogi. Ja własny komputer mam dopiero od roku.
                  Widzisz to inny świat... ja oprogramowania nie kupuję, jedyne na co wydałam
                  pieniądze to system operacyjny, reszta darmowa, open source itp.

> Tu cala tragedia po komunistycznego wypaczonego myslenia ze cos jest
                  > drogie.

Jestem na tyle młoda, że komunistyczne myślenie jest mi wielce dalekie.

> It TAKES money to MAKE money!
                  > Placisz teraz albo dwa razy tyle pozniej!
                  > Technologia kosztuje.
                  Znasz to? "z pustego to i Salomon nie naleje".

> W Polsce masz do wyboru, albo ruszac glowa albo ruszac dupcia, i mozna
                  > zarobic.

Wiec jak ty zaczynałeś swoją karierę? Ten drugi sposób jest ci bliski?
                  Twój materializm, jest wstrętny, pewnie własną matke byś sprzedał gdyby ktos
                  zaproponował ładną sumkę.
                  • maciejpoczta Re: Komputer tylko jaki...? 10.05.04, 10:03
                    Niepotrzebnie próbujesz coś mu wytłumaczyć. Sądząc po jego postach koleś ma albo 10-12 lat i niespotykaną manię wielkości, albo poważny niedorozwój. W jednym i drugim przypadku niewiele wie o komunizmie w Polsce (albo go nie było na świecie, albo nie rozumiał sytuacji). Zresztą, biorąc pod uwagę poziom jego wypowiedzi, jeżeli on zarabia duże pieniądze pracując z komputerami, to chyba tylko przy ich utylizacji.
                    • Gość: Lucar Re: Komputer tylko jaki...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.04, 12:30
                      > Zresztą, biorąc pod uwagę poziom jego wypowiedzi, jeżeli on zarabia duże
                      > pieniądze pracując z komputerami, to chyba tylko przy ich utylizacji.
                      >

Hahaha... ładna nazwa na wybieranie części ze śmietników :-) Zresztą, gdyby
                      było inaczej, to nie miałby czasu siedzieć tutaj na okrągło i pieprzyć głupoty.
    • the_elviz Przyjedź do Łodzi.. 10.05.04, 14:44
      złoże gdzieś 400 złotych taniej niż w sklepie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka