Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 19:09
Nie wiem co się stało, ale komputer zaczął mi wariować. Byłam na jakiejś stronie internetowej i nagle się coś stało, chyba przypadkowo coś pobrałam, bo pojawił się program XP Anti-virus 2011, którego nie mogłam odinstalować, blokował mi Internet, nagle zniknął i od tego momentu nie mogę normalnie otworzyć żadnego programu, jak np. otwieram winamp,to każe wybierać, jakim programem otworzyć. Nie działa panel sterowania, nie mogę wybrać dodaj/usun programy, bo pojawia się komunikat o pliku rundll32.exe. Worda tez nie moge otworzyc - nie znajduje aplikacji.
Pomocy :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Proszę o pomoc IP: *.chelm.hypnet.pl 24.04.11, 19:29
      Idź na forum Wirusy: forum.gazeta.pl/forum/f,430,Wirusy_trojany_spyware.html i tam zastosuj się do wskazówek z przyklejonego tematu. W skrócie - złapałaś trojana/scareware.
    • Gość: 802.11n Re: Proszę o pomoc IP: *.multimo.pl 24.04.11, 20:02
      Odpal system w trybie awaryjnym, przywróć system do daty sprzed infekcji. Potem możesz przeskanować dysk programem CureIt.
    • adamkown Re: Proszę o pomoc 26.04.11, 09:03
      wystartuj z płyty startowej i przeskanuj na wirusy
    • Gość: lajosz Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 10:17
      Nic przypadkowo nie pobrałaś.

Pewnie myślałaś, że za darmo będziesz mieć pogram antywirusowy i sobie pobrałaś albo zobaczyłaś komunikat, że dla Windows są dostępne aktualizacje i również pobrałaś te "aktualizacje".
      Wirus który sobie pobrałaś i zainstalowałaś, dlatego dość powszechnie infekuje kompy bo dość dobrze udaje aktualizacje, a poza tym, jest niewidoczny dla antywirusów bo jest programem, który TRZEBA SAMEMU ZAINSTALOWAĆ, czyli dostajesz od systemu komunikaty w stylu "czy na pewno chcesz tego czy tamtego, a nieświadomy użytkownik godzi się na wyłączenie zabezpieczeń bo myśli, że ma do czynienia z aktualizacją.
      Tak więc instalując tego niby "XP Anti-virus 2011" , na dzień dobry wyłączasz wszelką ochronę kompa, to gó... się instaluje, a później nic z tym nie można zrobić.
      Najgorsze jest to, że w/w ścierwo, usuwa punkty przywracania systemu, i tworzy nowy ze sobą w roli głównej, więc przywrócenie systemu na nic się nie przydaje.
      Dodatkowo nie można uruchomić prawie niczego z edytorem rejestru włącznie.
      Nie wiem czy we wszystkich przypadkach tak jest, ale jakieś 2 tygodnie temu ktoś przyniósł do mnie kompa zainfekowanego tym wirusem i .... nie poradziłem sobie, tzn. pewnie w końcu by się udało, ale nie miałem już ochoty na "walkę" .
      Jedyne co udało mi się zrobić (bo system nie wstawał w ogóle --> BSOD), to to, że system odpalił, ale nic po za tym, czyli pulpit bez ikon i objawy opisane przez ciebie.
      Jeszcze walczyłem podmieniając DLL-e i takie tam, ale się poddałem i po prostu zainstalowałem nowy system.

Rada na przyszłość.
      Nie instalować wszystkiego, co wydaje się takie fajne i za darmo, a już szczególnie kiedy system niby "prosi" o wyłączenie zabezpieczeń.
      Robić sobie co jakiś czas obraz systemu jakimś softem do tego (polecam Acronis True Image), a przede wszystkim myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć.
    • aroma-group Re: Proszę o pomoc 27.04.11, 21:52
      Miałem podobny problem. Strasznie uciążliwe. Niestety dopiero ComboFix mi ten syf usunął..
      • Gość: kathy83 Re: Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 19:31
        Niestety, ale nawet nie moge uruchomic combofix. Kaze mi wybrac program za pomoca ktoreo chce otworzyc combofix.exe :(
        • Gość: Kolobos Re: Proszę o pomoc IP: *.zask.pl 28.04.11, 19:41
          Ale nudzisz.. sciagnij otl.scr lub otl.com oba logi, ktore sie utworza wklej na wklej.org i podaj linki na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka