wozni 08.05.04, 23:10 No wlasnie. Nie moge odpalic XP z partycji podstawowej. W dodatku niektore partycje staja sie niedostepne. Czy ma jakies znaczenie, ze Windows jest na NTFS-ie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
vladip Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 09:20 nie ma, może zapomniałeś dodać windows do lilo? i gdzie je wgrałeś? do MBR? Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 14:26 vladip napisał: > nie ma, może zapomniałeś dodać windows do lilo? > i gdzie je wgrałeś? do MBR? Jednak panowie od MDK coś zwalili. Po aferze z napedami LG, może sie to okazać katastroficzne w skutkach W zasadzie, po zainstalowaniu MDK, Winda sama powinna sie pokazać w LILO, niestety chyba cos spieprzyli :(. Wykombinowałem troche wolnego miejsca na dysku, żeby sobie przypomnieć MDK. Na hda mam teraz 4 partycje. W czasie instalacji, między partycjami pojawiły sie niewielkie, prawie zerowe wolne miejsca <???>. Obawiałem się, że tablica parycji wyj**/znikła :) dzieki Bogu nie. Wię może i z Windą są problemy, wybaczcie, ale tego juz nie zainstaluję :) MDK instalowany z DVD dołączonego do Linux+. Sprawdziłem, "szczeliny mają od 0,18MB do 0,46MB. Jak to sie porobiło? Link Zgłoś
al-ki Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 15:50 U mnie po zainstalowaniu MDK w lilo co prawda pojawił się Windows, ale nie chciał się uruchomić - "NTLDR is missing". Wszystko na partycji było: boot.ini, ntldr i ntldr.com. Sformatowałem MBRa, na nowo wrzuciłem lilo i zadziałało. Odnoszę wrażenie, że MDK 9.1 była ostatnią dobrą wersją. Jedne błędy usuwają, drugie dokładają. Teraz dla przykładu mam kłopoty z XMMS. Ja tam kto się pyta, temu odradzam 10.0 Link Zgłoś
wincenty.pipka Re: Mandrake 10 - problem z LILO 10.05.04, 11:02 Panie koktajlu. Wersja z linux+ NIE BYŁA wersją oficjalną tylko testową. Niech pan wypróbuje to co wyszło tydzień temu, czyli Mandrake 10.0 Official Link Zgłoś
koktajl_molotowa @wincenty.pipka 10.05.04, 20:35 "nie zainstaluje" dotyczyło WinXP :) Ale sprawdzę officjala Link Zgłoś
al-ki Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 10:21 wozni napisał: ) No wlasnie. Nie moge odpalic XP z partycji podstawowej. W dodatku niektore part ) ycje staja sie niedostepne. Czy ma jakies znaczenie, ze Windows jest na NTFS-ie ) ? -- Ale co to znaczy, że nie możesz? Nie masz takiej możliwości przy wyborze systemu, czy wyświetla Ci jakiś błąd? Link Zgłoś
wozni Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 01:35 Witam! To znaczy po wyborze z menu LILO Windowsa nic sie nie dzieje (tak bylo za pierwszym razem) lub czytam "Missing operating system" (a tak za drugim). Nie pomagalo przywrocenie MBR-a i instalka innego bootmanagera. Trzeci raz nie sprobuje... Wracam do Auroxa 9.2 Link Zgłoś
1ma1 Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 09:34 miałem tak gdy aktualizowałem MDK 9.2 na 10 Community. Po zainstalowaniu MDK 10 Official z formatem, wszystko jest cacy. Link Zgłoś
bokaj Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 12:55 moje doświadczenie jest takie - z MDK 10 Official PowerPack (a więc dystrybucja jak najbardziej oficjalna): mam "win me", a więc fat32 - ale lilo go nie otwiera (a np. Grub z Fedory1 - otwierał) - dlatego muszę stosować dodatkowego bootloadera w postaci progamu Acronis OS Selector - i wzystko gra; ten program jest już trudny do zdobycia w wersji darmowej (był 2 lata temu w jednej z gazet komputerowych); jesli koniecznie chcesz mieć to Mandrake 10 (moim zdaniem za dużo w nim błędów - także w tej komercyjnej, oficjalnej wersji!) - spróbuj zdobyć program Paragon, który ma też funkcje uniwersalnego bootloadera, a był w poprzednim n-rze Experta; jesli chcesz koniecznie mieć linuxa z windą, a nie musi to być Mandrake - poczekaj, w czerwcowym n-rze Linux+ ma być na dvd nowa Fedora 2 - tam ponoć wszyściutko gra (recenzje z wersji testowych są entuzjastyczne - patrz: www.fedora.pl) Link Zgłoś
1ma1 Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 13:24 MDK 10 Official ściągnąłem z internetu. Mam też Win ME i poza konfiguracją z nieszczęsnym SDI, nie miałem z MDK żadnych problemów. A jeżeli chodzi o Fedorę.. download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/2/i386/iso/ Link Zgłoś
bokaj Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 14:49 "poza konfiguracją z nieszczęsnym SDI, nie miałem z MDK żadnych problemów" tylko pozazdrościć! ja za wydaną stówkę nie mogę oglądać filmów (żadnych vcd; dvd - tylko bez napisów i też nie wszystkie, bo w niektórych na stronie menu aplikacje się zawieszają - wzystkie!) - w 9.2 nie znałem takich problemów, chodził względnie dobrze (miał jeden minus: niektórych stron internetowych żadna przeglądarka nie otwierała poprawnie) - myślałem że ten szeroko reklamowany 10 PowerPack to będzie sam miód - niestety - dla mnie: jazda wstecz i w dół Link Zgłoś