Dodaj do ulubionych

Mandrake 10 - problem z LILO

08.05.04, 23:10
No wlasnie. Nie moge odpalic XP z partycji podstawowej. W dodatku niektore partycje staja sie niedostepne. Czy ma jakies znaczenie, ze Windows jest na NTFS-ie?
Obserwuj wątek
    • vladip Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 09:20
      nie ma, może zapomniałeś dodać windows do lilo?
      i gdzie je wgrałeś? do MBR?
      • koktajl_molotowa Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 14:26
        vladip napisał:

> nie ma, może zapomniałeś dodać windows do lilo?
        > i gdzie je wgrałeś? do MBR?
        Jednak panowie od MDK coś zwalili. Po aferze z napedami LG, może sie to okazać
        katastroficzne w skutkach
        W zasadzie, po zainstalowaniu MDK, Winda sama powinna sie pokazać w LILO,
        niestety chyba cos spieprzyli :(. Wykombinowałem troche wolnego miejsca na
        dysku, żeby sobie przypomnieć MDK. Na hda mam teraz 4 partycje. W czasie
        instalacji, między partycjami pojawiły sie niewielkie, prawie zerowe wolne
        miejsca <???>. Obawiałem się, że tablica parycji wyj**/znikła :) dzieki Bogu
        nie. Wię może i z Windą są problemy, wybaczcie, ale tego juz nie zainstaluję :)
        MDK instalowany z DVD dołączonego do Linux+.
        Sprawdziłem, "szczeliny mają od 0,18MB do 0,46MB. Jak to sie porobiło?
        • al-ki Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 15:50

U mnie po zainstalowaniu MDK w lilo co prawda pojawił się Windows, ale nie chciał się uruchomić - "NTLDR is missing". Wszystko na partycji było: boot.ini, ntldr i ntldr.com. Sformatowałem MBRa, na nowo wrzuciłem lilo i zadziałało.
          Odnoszę wrażenie, że MDK 9.1 była ostatnią dobrą wersją. Jedne błędy usuwają, drugie dokładają. Teraz dla przykładu mam kłopoty z XMMS. Ja tam kto się pyta, temu odradzam 10.0
        • wincenty.pipka Re: Mandrake 10 - problem z LILO 10.05.04, 11:02
          Panie koktajlu.

Wersja z linux+ NIE BYŁA wersją oficjalną tylko testową.
          Niech pan wypróbuje to co wyszło tydzień temu, czyli
          Mandrake 10.0 Official

• koktajl_molotowa @wincenty.pipka 10.05.04, 20:35
            "nie zainstaluje" dotyczyło WinXP :)
            Ale sprawdzę officjala
    • al-ki Re: Mandrake 10 - problem z LILO 09.05.04, 10:21
      wozni napisał:

) No wlasnie. Nie moge odpalic XP z partycji podstawowej. W dodatku niektore part
      ) ycje staja sie niedostepne. Czy ma jakies znaczenie, ze Windows jest na NTFS-ie
      ) ?
      --

Ale co to znaczy, że nie możesz? Nie masz takiej możliwości przy wyborze systemu, czy wyświetla Ci jakiś błąd?
      • wozni Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 01:35
        Witam!
        To znaczy po wyborze z menu LILO Windowsa nic sie nie dzieje (tak bylo za pierwszym razem) lub czytam "Missing operating system" (a tak za drugim).
        Nie pomagalo przywrocenie MBR-a i instalka innego bootmanagera.
        Trzeci raz nie sprobuje... Wracam do Auroxa 9.2
        • 1ma1 Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 09:34
          miałem tak gdy aktualizowałem MDK 9.2 na 10 Community. Po zainstalowaniu MDK 10 Official z formatem, wszystko jest cacy.
          • bokaj Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 12:55
            moje doświadczenie jest takie - z MDK 10 Official PowerPack (a więc dystrybucja
            jak najbardziej oficjalna):
            mam "win me", a więc fat32 - ale lilo go nie otwiera (a np. Grub z Fedory1 -
            otwierał) - dlatego muszę stosować dodatkowego bootloadera w postaci progamu
            Acronis OS Selector - i wzystko gra; ten program jest już trudny do zdobycia w
            wersji darmowej (był 2 lata temu w jednej z gazet komputerowych);
            jesli koniecznie chcesz mieć to Mandrake 10 (moim zdaniem za dużo w nim błędów
            - także w tej komercyjnej, oficjalnej wersji!) - spróbuj zdobyć program
            Paragon, który ma też funkcje uniwersalnego bootloadera, a był w poprzednim
            n-rze Experta;
            jesli chcesz koniecznie mieć linuxa z windą, a nie musi to być Mandrake -
            poczekaj, w czerwcowym n-rze Linux+ ma być na dvd nowa Fedora 2 - tam ponoć
            wszyściutko gra (recenzje z wersji testowych są entuzjastyczne - patrz:
            www.fedora.pl)
            • 1ma1 Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 13:24
              MDK 10 Official ściągnąłem z internetu. Mam też Win ME i poza konfiguracją z nieszczęsnym SDI, nie miałem z MDK żadnych problemów. A jeżeli chodzi o Fedorę.. download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/2/i386/iso/
              • bokaj Re: Mandrake 10 - problem z LILO 23.05.04, 14:49
                "poza konfiguracją z nieszczęsnym SDI, nie miałem z MDK żadnych
                problemów"

tylko pozazdrościć!
                ja za wydaną stówkę nie mogę oglądać filmów (żadnych vcd; dvd - tylko bez
                napisów i też nie wszystkie, bo w niektórych na stronie menu aplikacje się
                zawieszają - wzystkie!)
                - w 9.2 nie znałem takich problemów, chodził względnie dobrze (miał jeden minus:
                niektórych stron internetowych żadna przeglądarka nie otwierała poprawnie)
                - myślałem że ten szeroko reklamowany 10 PowerPack to będzie sam miód
                - niestety - dla mnie: jazda wstecz i w dół

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka