Dodaj do ulubionych

DYLEMAT - AMD CZY INTEL?

IP: 195.116.26.* 22.02.01, 12:48
Kolega poprosił mnie oporadę w sprawie procesora. Zamierza kupić nowy procesor i nie wie który wybrać. AMD są dużo tańsze, lecz słuchy chodzą, iż przy niesamowitych wynikach jakie uzyskują w benchmarkach są również niezbyt stabilne w pracy z windows. Proszę osoby, które mogą coś na ten temat powiedzieć o parę uwag i słów porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: jackers Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.kdl.club-internet.fr 22.02.01, 20:56
      AMD !!!
      t-bird albo duron
      zobacz na predkosc i na roznice ceny
      duron naprawde chodzi swietnie
      z intelem daj se luz
      bo chlopcy z cenami przeginaja pale (jak M$OFT)
      -
      ostatnio kupilem pIII 550 i zaluje ze nie wziunem durona !
      wot durak !
      -
      heja

• Gość: Suchy Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.tele2.pl 23.02.01, 23:05
      Od jakiegos czasu uzywam AMD Athlon i jestem calkowicie za tym procesorem. Nieprawda jest, ze strojenie Windows jest dlugie i mozolne. Instalacja odbywa sie bez problemow a system pracuje stabilnie i bez awarii. Do zalet dochodzi tez cena i wydajnosc. W polaczeniu z RIVA TNT to jest po prosyu miodzio :-))

• Gość: jackers Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.kdl.club-internet.fr 24.02.01, 16:09
        Suchy - bedzie krotko i konkretnie :
        amd jest ok , ale nie mow tego o riva tnt!
        bo to mocno przestarzale!
        miodzio to masz z ge-force gts2 np!
        a tak nawiasem to wszystkie nvidia maja syfilyczny obraz 2D ,inaczej mowiac do biura i takich tam co nie wymagaja duzych osiagow to lepiej matrox albo ati!
        zgoda ??
        • Gość: Suchy Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.tele2.pl 25.02.01, 13:49
          Moze i masz racje, ze z g-force jest bardziej miodzio nie bede sie spieral. Ale jesli chodzi o obraz 2D to nie moge sie zgodzic. Zawodowo pracuje na AutoCad-ie i to glownie w grafice 2D i nie moge powiedziec zeby nVidia miala "syfilistyczny obraz 2D". Przez jakis czas pracowalem na Rivie 128 a od ok. roku na TNT i jest ok. "Syfilistyczny obraz" to maja karty na ukladzie Intela.
          Pozdrawiam
      • Gość: julo Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.shprd1.on.wave.home.com 25.02.01, 17:42
        O jakim strojenu znowu mowice.
        Mam na kacie pare instalacji k7.
        Bezproblemowo chodzi wszystko co mu sie poda.
        Obojetnie pod jakim systemem FreeBSD, Linux. no i
        Windows wlacznie z nowoscia nt5- windows 2000
        Cos sie komus spodobal zwrot strojenaia
        fotrepianow i celebruje go jak opetany.

j

• Gość: przemex Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 212.191.200.* 24.02.01, 16:30
      Pracuję na Athlonie od chwili, gdy procesory te pojawiły się na polskim rynku. Zacząłem z procesorem 500@750MHz ver.1 , obecnie zmieniłem na 750@950MHz ver.2 .

Przez cały czas użytkowania nie miałem żadnych problemów ani z windą 98 (obecnie ME), ani z RH Linux 6.2 (obecnie 7.0). Komputer na płycie ASUSA z chipsetem AMD 750 znacznie przewyższał wydajnością podobne zestawy na Intelu.

Nie spotkałem oprogramowania, które nie chciało by pracować na tym zestawie.

Decyzja oczywiście należy do ciebie.

Możesz jeszcze zerknąć na:
      http://www.pl.tomshardware.com/index.html - coś dzisiaj się nie ładuje, ale jest wersja angielska:
      http://www.tomshardware.com - ładuje się wolno, ale da się poczytać.
    • Gość: SutY Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.01, 20:03
      Od lat toczymy między Qmplami wojnę AMD/Intel... w moim przypadku siedzę od 7 lat w Intelu (obecnie PIII 550MHz) i nie zamierzam zmieniać flagi, dlaczego? Nigdy nie miałem problemu w stabilności systemów (ME/Slackware 7.1) w przeciwieństwie do Kolegi, który więcej stracił krwi na swoim Duronie 600MHz ;) Testujemy każdego kompa na sofcie SysMark 2K, Winstone 2001 CC, SiSoft Sandra 2001 i w testach jest różnie ale jedno jest pewne... w przypadku AMD jest to jak z Syrenkami Bosto... zależy od egzemplarza (również w przypadku overclockingu), czego nie obserwujemy w "stajni" Intela... drugą sprawą jest liczba chipsetów pod procki... pod Intela można wybrać co komu się rzewnie podoba, AMD w tym względzie to istna Rumunia :)..a względy ekonomiczne no jasne... w Polsce się liczą, dlatego AMD kieruje połowę swej produkcji z Drezna na nasz rynek, tylko po co? Co by się działo gdyby Intel obniżył ceny procków? AMD przeżuciłoby się chyba na piloty do pralek ;) ale tak się nie stanie gdyż Intelowska magia "inside" była, jest i będzie :)... Zawsze łyżki będą na stole a kluski w rosole, dlatego Intela wolę a AMD chromolę! :) INTEL POWER visit www.intel.pl ...dla "ekonomistów" na dzień dzisiejszy polecam Celeronika 800MHz 100MHzFSB na VIA Apollo ProSavage4 chipset :)) piękna zabawka... więc Pozdrawiam Intelowców i NaRa! StaY In teL!
      • Gość: Góral Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 195.116.26.* 26.02.01, 15:01
        Czysta prawda ! INTEL uber alles.
        • Gość: legia Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 192.168.0.21, 213.25.56.* 27.02.01, 14:18
          Wiadomo że intel, a ekonomika ,sprawdźcie cenę płyty pod AMD
          • Gość: jackers Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.kdl.club-internet.fr 27.02.01, 18:47
            suty , mam prosbe :
            przestan glupoty opowiadac !!
            jak sie g... wie to pynio w kubel i hej !
            -
            co ma do rzeczy ze amd jest robiony w dreznie ??
            a ktore z twoich elementow sa made in usa , co ??
            procek i co jescze ?
            I JUZ !!
            wiec tu daj se luz...
            bo to gowniany argument (podobnie jak cala reszta... kupa smiechu !)
            -
            jak twoj koles ma klopoty z poprawna konrfiguracja win`a
            to niech sie przesiadzie na 3.11
            albo na mac`a po prostu ...
            -
            przestan sie osmieszac!
            jak chcesz - to bul dalej procesory 2* drozej!
            ale nie namawiaj do tego idiotyzmu innych , ok ?
            -
            dla wyjasnienia:
            mam 2 maszyny (pII 350+ pIII550 i jak wspominalem mocno zaluje ze nie kupilem jakiegos durona...)
            ale nie naleze do gosci co chwala tylko to co maja...
            instalowalem ostatnio duron 800+udma100
            i obylo sie bez zadnych problemow
            -
            na koniec :
            1. testowanie maszyn zostaw komus innemu,
            bo jeszcze ci sie cus zjara , a ty jako "intelowiec" wybulisz sie na smierc !
            2. w ostatnim pc expert po testach "celeronika 800" (ktorego to polecasz niestety)
            doszli do wniosku ze toto chodzi jak duron 650 i juz !
            po prostu dziadostwo !
            jedno ale jest od durona prawie 2* drozsze ...
            co ty na to ???
            • Gość: Herman Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 28.02.01, 02:26
              Mam dwa ,pIII i AMD 1000 jest to juz moj drugi AMD.Nie mam z nim zadnych klopotow ,jest jednak jedno ale, nie z kazda plyta chce pracowac wybralem plyte Tyan i wszystko jest O.K.Trzeba rowniez uwazac przy instalowaniu chlodzenia (Fan).Procesor sam w sobie jest dosc delikatny i mozna go uszkodzic wpychajac na sile zamek wentylatora.I na koniec AMD musi miec dobre chlodzenie.
              Pozdrawiam
            • Gość: muzyk Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 28.02.01, 07:09
              No wlasniei tak wiekszosc czesci robia na taiwanie, albo w malezji
            • Gość: muzyk Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 28.02.01, 07:12
              a poza tym moj kumpel 1,5 roku temu kupil pIII 550
              za tyle, za ile teraz mozna kupic Athlona 1Ghz
              • Gość: SutY Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.renet.pl 05.03.01, 13:16
                muzyk a slyszales o czyms takim jak prawo Moore`a? ;&#62
            • Gość: legia Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 192.168.0.21, 213.25.56.* 01.03.01, 11:18
              jackers mam prośbę nie pisz o tym o czym nie masz pojęcia,
              Błąd był i jest a chodzi o płytę MS - K7 PRO z chipsetem AMD 760
              Zapraszam na stronę www.tomshardware.com bądź jej polską wersję
              www.pl.tomshardware.pl a w pc expert to i cd,hdd - samsunga
              jest lepsze od cd Asusa oraz hdd fujitsu
              posiadanie dwóch pc nie robi z ciebie experta.
            • Gość: SutY Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.renet.pl 05.03.01, 13:14
              Powiem krotko bo nie chce mi sie pisac... Jest siano!
              :)
            • Gość: SutY Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.renet.pl 05.03.01, 13:24
              jackers, jeszcze jedno... nikogo do niczego nie
              namawiam :) a kazdy i tak wie swoje ... kompy
              testowalem jak Ty jeszcze mowiles na chleb "bep" a na
              psa "wuju" wiec nie osadzaj kogos z gory. Kolesiowi
              przesiadke na 3.11 juz doradzilem :) i rozumiem ze
              moja wypowiedz byla dla Ciebie zbyt ambitna bo
              odnosilem sie tylko do polityki handlu AMD a nie do
              konkretnych prockow. Milego podkrecania. Pozdrawiam!
      • Gość: Muzyk Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 28.02.01, 07:07
        Ja mam durona 700 i sie barzo z tego ciesze.
        Co prawda wiesza mi sie co chwila ale to wina syfskiego dysku(ktos chce kupic taniutko, i opchnac drozej jakiemus lamerowi, jakim sam bylem)a koledze radze zaraz po instalacji windows wrzucic VIA service pack. (przed instalacja grafiki)
        • Gość: Jack Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 195.116.26.* 28.02.01, 14:37
          TYLKO INTEL! ZERO PROBLEMÓW Z WSZELKIM HARDWAREM I
          ZAWIESZAJĄCYMI SIĘ APLIKACJAMI.
          • Gość: jackers Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.kdl.club-internet.fr 28.02.01, 17:35
            > TYLKO INTEL! ZERO PROBLEMÓW Z WSZELKIM HARDWAREM I
            > ZAWIESZAJĄCYMI SIĘ APLIKACJAMI.
            ---------
            no a ten dalej swoje!
            sluchaj no :
            procesor nie ma nic ale to nic do zawieszania aplikacji!!!
            to tak jak bys obwinial motor za wypadki samochodu...
            poniales wreszcie jeden tam z drugim ??
            przestanta te HEREZJE wypisywac - na litosc boska !!!
            • jaski Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? 01.03.01, 00:35
              Masz racje,to nie processor. Zmien OS na stabilniejszy.
              AMD czy INTL? to kwestia kasy i impelmentacji. AMd to uczciwy
              processor,niegorszy od pIII.
            • Gość: Jo Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 195.116.26.* 02.03.01, 15:18
              Trudno mi się zgodzić. Jaki silnik taka jazda. Nawet jeśli jest super szybki, a
              będziesz się musiał co chwilę zatrzymywać, nie będziesz specjalnie zadowolony.
              Pierwsze moje procesory pochodziły ze stajni AMD.Później się przesiadłem. I w
              tym momencie skończyły się pokazywać np. błędy drukarki i inne dziwne rzeczy.
              Zupełnie nowa jakość.
              • Gość: MAREK Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.01, 03:18
                Nie mam moze za duzo pojecia ale moj AMD 1000 chodzi jak z platka i szybszy w
                wielu prgramach od p41500.
                • Gość: Tiges Re: DYLEMAT - AMD CZY INTEL? IP: 195.205.101.* 19.03.01, 15:51
                  Pewnie sie koluniu na k6 sparzyl, bo one byly jakies dziwne (szczegolnie k6-2).
                  Ale durony i Athlony to porzadne procki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka