Dodaj do ulubionych

Pendrive TDK nie chce wystartować

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 11:02
Kupiłem w MM pendrive TDK Media Trans-It USB Device 8 GB. Niestety, nie mogę z niego korzystać: po włożeniu do gniazda USB komputer go widzi, ale nie może wykonać żadnej operacji. W XP po kliknięciu Dysku I: komputer domaga się włożenia dysku do napędu (to mnie akurat nie dziwi, bo XP nie obsługuje zdaje się pendrive'ów pow. 4 GB), w Viście jest podobnie, a w W7 komputer informuje, że dysk wymaga sformatowania, ale potem: sorry - system nie może sobie z tym poradzić. Na stronie producenta (brawo za pomysł na adres! - zaczyna się od tdkperformance.com, a tdk.pl jest do kupienia) nie ma dla tego modelu żadnego oprogramowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rmk Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.warszawa.mm.pl 02.07.11, 11:53
      Gość portalu: polikarp napisał(a):

... W XP po kliknięciu Dysku I: komputer domaga się włożenia
      > dysku do napędu (to mnie akurat nie dziwi, bo XP nie obsługuje zdaje się pendri
      > ve'ów pow. 4 GB), w Viście jest podobnie, a w W7 komputer informuje, że dysk wy
      > maga sformatowania...

O matko to nie wiedziałem że na XP nie idą pendraki większe niż 4GB... mój pendrak i laptop z XP też tego pewnie nie wie, dlatego 3 pendraki 16GB i jeden 8GB pracują w niewiedzy...

PS: może masz zablokowane w opcjach administracyjnych dodawanie nowych urządzeń lub przenośnych pamięci. Czasem w firmach na pracowniczych komputerach jest także taka opcja stosowana aby utrudnić kopiowanie firmowych danych etc.
    • Gość: lajosz Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 12:18
      Sformatuj tego pena i tyle.
      • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 18:00
        Dzięki za odzew. RmK - wlałeś mi nadzieję w serce. Będę mógł używać tego pendrive'a na XP! Pod warunkiem, że w ogóle będę go mógł używać.
        Wszystkie trzy komputery (z trzema systemami), na których go testowałem są "pendrajvożyczliwe" (tzn. bez problemu obsługują inne pendrive'y).
        Co do sformatowania. Od tego chętne bym zaczął, gdyby tylko w którymkolwiek komputerze proces ten dał się przeprowadzić.
        Np. w XP we właściwościach system widzi go, ale nie jest w stanie określić pojemności. Podaje tylko, że jest to dysk wymienny, a system plików to RAW. Na prośbę o formatowanie w ogóle nie reaguje (nie wyświetla żadnego komunikatu).
        W W7 zabiera się do formatowania, ale też nie rozpoznaje pojemności i twierdzi, że procesu formatowania nie może zakończyć (bo chyba nie udało mu się nawet zacząć)..
        Zastanawiam się czy to możliwe, żeby np. ten wynalazek był skłonny współpracować jedynie z Mac'iem? Czy po prostu odnieść go do MM i rzucić kasjerce pogardliwie pod nogi. Bo paragon i pancerne opakowanie oczywiście już wyrzuciłem.
        • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 18:08
          W XP po wpisaniu format i: w wierszu poleceń wyskakuje: Błąd w wywołaniu I OCTL.
          • Gość: lajosz Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 18:19
            Próbowałeś formatować pod Linuksem ?
            Możesz ściągnąć z netu jakieś małe distro np. Puppy Linux (Live) , wypalić i odpalić z tego kompa.
            Następnie próba formatowania.

Można spróbować bo być może jakimś cudem nie lubi się z WIndowsami, a Linux nie patrzy na takie pierdoły.
            Jeśli jednak pod Linuksem również nie uda Ci się go sformatować, to bardzo możliwe, że jest po prostu uszkodzony.
            • Gość: slawek_62 Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 03.07.11, 18:30
              Pobierz, uruchom z podpiętym penem i podaj co odczyta.
              Chip Genius V3.01.0613
              mympx.org/Downloads/p13_sectionid/2/p13_fileid/85
              • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 10:40

Device Name: +[F:]+Urządzenie pamięci masowej USB(TDKMedia Trans-It Drive USB Device)

PnP Device ID: VID = 0718 PID = 0629
                Serial Number: 07AB18030AAE00B6
                Revision: PMAP

Device Type: Standard USB device - USB2.0 High-Speed

Chip Vendor: (No match record)
                Chip Part-Number: (No match record)

Product Vendor: TDKMedia
                Product Model: Trans-It Drive

Tools on Web: (N/A)

Z tego co się zorientowałem to problemem jest system plików RAW zamiast FAT. Czy ktoś wie, jak to zmienić?
                • Gość: gosc Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.xdsl.centertel.pl 04.07.11, 11:05
                  sformatować wybierając fat32
                  • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 11:16
                    Och, gdybyż on tylko dał się sformatować...
                    • Gość: slawek_62 Re: Pendrive TDK nie chce wystartować IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 04.07.11, 11:28
                      Pobierz program Bootice
                      Uruchom :
                      Physical Disk> Parts Manage >
                      Podaj co pisze lub:
                      Format this part.

• Gość: polikarp Pendrive TDK już chce wystartować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 12:37
                        Kochani, Windows kryje w sobie nieprzebrane (a raczej nierozpoznane) zasoby narzędzi. Jest to system, który w bohaterski sposób rozwiązuje problemy, które nie są znane w innych systemach. :-)

Pendrive - co wynikało z użycia różnych programów, np. HP USB Disk Storage Format Tool - miał system plików RAW (nieczytelnych dla Windows) i był zabezpieczony przed zapisem (czyli także formatowaniem).

I oto w Windows (Vista) odnalazłem rozwiązanie: panel sterowania, narzędzia administracyjne, zarządzanie komputerem, zarządzanie dyskiem. Z boku po prawej u góry zakładka Więcej akcji i odśwież. Na liście dysków pojawia się mój pendrive z formatem plików RAW. Klikamy prawym na literkę pendrive (u mnie F:), wybieramy formatuj, system plików FAT 32 (albo NTFS) i ... ta dam! Działa!
                        Sformatował, zmienił system plików, rozmiar właściwy sam rozpoznał.
                        Wszystkim forumowiczom, którzy mnie wspierali w tych trudnych chwilach serdecznie dziękuje.
                        P.S. Wysłałem zapytanie do TDK, obiecują odpowiedzieć w ciągu 48 "business hours". Zobaczymy.
                        • Gość: Rmk Re: Pendrive TDK już chce wystartować! IP: *.warszawa.mm.pl 04.07.11, 16:40
                          Odkryj też tajemnicę, czy Twój pendrak chce pracować na XP, bo w pierwszej wypowiedzi stwierdziłeś, że pendraki powyżej 4GB na XP nie pracują, co było dla Ciebie jasne i oczywiste.
                          • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK już chce wystartować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 00:56
                            Działa także na XP. Komputer z XP ma 11 lat i jego oryginalny twardy dysk miał aż 20 GB pojemności - wtedy to był szał. System na nim ma lat ze sześć albo i więcej, i dlatego wydawało mi się (bo pewnie przeczytałem gdzieś na jakimś forum), że większe pojemności nie pójdą. O jakże się myliłem! Dzięki wam puryści pojemnościowi za lekcję, której nie zapomnę i będę wsadzał do XP każdego pendrive'a jakiego tylko będę w stanie znaleźć. Oczywiście z tych większych, bo rozmiar... i tak dalej.
                            Co do firmy TDK, to choć ją przekląłem (i ich wspólników z MM) za dystrybucję nieużywalnych sprzętów z systemem plików RAW - i to bez ostrzeżenia - to trzeba przyznać, że starają się. Dwie godziny po moim mailu dostałem odpowiedź od miłego Sama, że nad zgłoszonym przeze mnie problemem pracują, a na razie wysyła mi świeży firmware. Ponieważ pędrak już zadziałał to nie wypróbowałem (pewnie zmieniłby na RAW) , ale troskę o klienta z dalekiego kraju należy docenić.
                            Z całej tej historii morał płynie taki: z RAW-u zwykłą Vistą wyleczysz pędraki.
                            • Gość: Rmk Re: Pendrive TDK już chce wystartować! IP: *.warszawa.mm.pl 05.07.11, 18:58
                              No to teraz jak chcesz jeszcze za pomocą tego (lub innego) pendraka przyśpieszyć swojego XPeka, to program eBoostr pomoże na podobieństwo Viśtowego narzędzia i przy pomocy bufora który zrobisz na podłączonej pamięci może dać kopa Twojemu staruszkowi. Mi starego klaptoka w każdym bądź razie kopnęło nieźle. Bez 8GB pendraka z 2GB buforem nie chciał komfortowo pracować, po uruchomieniu tego działał przyzwoicie. W linku wersja trial, możesz sprawdzić jak to działa.
                              • Gość: polikarp Re: Pendrive TDK już chce wystartować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 22:23
                                Dzięks, choć szczerze mówiąc dojrzałem już do pożegnania (tylko sza, bo na nim to piszę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka