06.07.25, 18:25
Na YT wideo podana jest instrukcja jak bezpiecznie dostać się do darknetu. Oczywiście, interesuje mnie ostatnia porada, od 16:38, która budzi niejasność przekazu.
Mam wetknięty gwizdek do komputera i jak mam wgrać do niego TAILS (całą stronę)? A po wgraniu jak łączyć się z Internetem przez gwizdek (pendrive)?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Darknet 07.07.25, 01:33
      al.1 napisał:

> Mam wetknięty gwizdek do komputera i jak mam wgrać do niego TAILS (całą stronę)?
      > A po wgraniu jak łączyć się z Internetem przez gwizdek (pendrive)?

Najpierw na komputerze musisz pobrać aktualną dystrybucję linuxa TAILS 6.17 (ok. 1,5 GB)
      Można ją pobrać z ich strony: tails.net/install/index.en.html
      Tamże znajdziesz opis instalacji systemu na pendrive, np. za pomocą programu rufus.
      Pendrive lepiej jest całkowicie wyczyścić z danych przed instalacją (low format).

Dalej już prosto - zamykasz system operacyjny i wyłączasz komputer.
      Startujesz komputer z pendrive'a (może to wymagać zmian w konfiguracji BIOS).
      A dalsze postępowanie było już na filmiku.

Zwróć wszelako uwagę, że uruchamiając TAILS i korzystając z sieci TOR (a nawet VPN)
      możesz automatycznie trafić na listę podejrzanych służb specjalnych. Niestety routing
      w internecie jest jawny, a liczba adresów IPv4 z których korzystamy w Polsce ograniczona.
      Pozostaje wiara, że serwery TOR nie są pod kontrolą lub wręcz nie są obsługiwane przez służby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka