Dodaj do ulubionych

Musk i MAGA

29.12.24, 23:54
Czy tylko mnie się to co czytam nie spina?

Tesla dostała kupę kasy od podatników w US, tak?

Trump walczy z Chinami i odsądza od czci i wiary biznes, który wyjechał z US do Chin.

Musk wspiera Trumpka w budowie silnej Ameryki.

Tymczasem tu moto.pl/MotoPL/7,170318,31564659,swiatowy-i-europejski-hit-w-nowej-wersji-auto-trafi-do-masowej.html czytam:

"Gdzie będzie produkowana Tesla Model Y po liftingu? W najlepszej fabryce tej marki
Produkcja modelu po modernizacji wystartuje w styczniu 2025 r. w fabryce Gigafactory Szanghaj w Chinach. Są to kluczowe zakłady produkcyjne dla strategii amerykańskiej firmy. Kluczowe, bo produkują pojazdy nie tylko na rynek zewnętrzny, ale również na eksport. To z Szanghaju Modele Y trafiają m.in. do Europy. To oznacza jedno. Tesle Model Y sprzedawane w Europie będą objęte dodatkowymi karnymi cłami nałożonymi przez unijne władze na elektryki produkowane w Państwie Środka, niezależnie od tego, czy są chińskiej marki.
"

No to jak... Najlepsza fabryka Tesli jest w Chinach????

I w sumie przestaje dziwić pitolenie Muska o AfD i wspieranie w Europie partii antyunijnych... No bo kto lubi cła?

Mam wrażenie, że wspieranie" idei" głoszonych przez Trumpka to że strony Muska czyste wyrachowanie.

Nie wierzę też, że Donald jest aż takim idiota by tego nie wiedzieć.

Wie, I myślę, że tak samo w dupie ma to co głosi "w obronie tego biednego amerykańskiego Johna".

Dla obu liczy się wyłącznie ich własny ingereses i absolutnie nikt I nic ponad to.

A teraz pewnie nadal śmieją się z naiwności i wiary wyborców Donalda.

Cóż... Też bym się chyba śmiał... Jak ktoś chce wierzyć w to, że nie jest ruchany to nie uwierzy... Nawet jak dupa boli powie, że z innego powodu.

Obserwuj wątek
    • marekggg Re: Musk i MAGA 30.12.24, 00:08
      no coz - afro-costam i hispano-costam chyba nie umieja machac rekami tak szybko jak chinole a bialym enginom tym bardziej.

a wschodnim niemcom tez nie bardzo a zachodnim polakom tym bardziej.

musk to taki kapitalista jak marx.

z jednym ALE zakladal PayPal. ten dziala. ale moze dlatego ze musk odszedl.
      • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 05:43
        marekggg napisał:

> no coz - afro-costam i hispano-costam chyba nie umieja machac rekami tak szybko
        > jak chinole a bialym enginom tym bardziej.
        >
        > a wschodnim niemcom tez nie bardzo a zachodnim polakom tym bardziej.
        >
        > musk to taki kapitalista jak marx.
        >
        > z jednym ALE zakladal PayPal. ten dziala. ale moze dlatego ze musk odszedl.

Czyli Tesla nie dziala? Space X nie dziala? X nie dziala? (a tak pieknie dzialal jak lewactwo kontrolowalo)?
        A przjecie Tweetera pokazuje ze Musk moze robic cos dla idei a nie tylko kasy?
        • marekggg Re: Musk i MAGA 30.12.24, 12:56
          engine8t napisał:

> marekggg napisał:
          >
          > > no coz - afro-costam i hispano-costam chyba nie umieja machac rekami tak
          > szybko
          > > jak chinole a bialym enginom tym bardziej.
          > >
          > > a wschodnim niemcom tez nie bardzo a zachodnim polakom tym bardziej.
          > >
          > > musk to taki kapitalista jak marx.
          > >
          > > z jednym ALE zakladal PayPal. ten dziala. ale moze dlatego ze musk odszed
          > l.
          >
          > Czyli Tesla nie dziala?

w chinach? to chciales?

w niemczech jakos do dupy mu idzie

Space X nie dziala? X nie dziala?

dziala tak jak wszystkie inne - 1/3 rakiet sie rozpierdziela.

(a tak pieknie dzi
          > alal jak lewactwo kontrolowalo)?
          > A przjecie Tweetera pokazuje ze Musk moze robic cos dla idei a nie tylko kasy?

przejecie twittera? no guzik mnie interesuje, zreszta tez 1/3 uzytkownikow tez sobie poszla. a trumpek ma jakis tam swoj nie wiem co.
          • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 19:32
            >dziala tak jak wszystkie inne - 1/3 rakiet sie rozpierdziela.

No nie przesadzaj, rozpierdzileja sie te co powinny a te co nie to zwykle dolatuja?
            A nawet jak to wyjdz ze swojej banki i pomysl ze to nie 1/3 sie rozpierdzile ale 2/3 dolatuje i wraca..

No jak zwykle lewactwo sie obrazilona X i poszlo ale wyglada ze po cichu wracja bo tam gdzi poszli to nudy :)
            • marekggg Re: Musk i MAGA 30.12.24, 19:39
              w ktorej trzeciej chczesz siedzziec? bo to to jest dosyc wyrywkowe
              • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 22:02
                marekggg napisał:

> w ktorej trzeciej chczesz siedzziec? bo to to jest dosyc wyrywkowe

Zapytaj Wagi czego sie napic zeby sie takimi rzeczami nie przejmowac :)
                • marekggg Re: Musk i MAGA 31.12.24, 16:37
                  odpowiedzi nie mam wiec?
          • engine8t Re: Musk i MAGA 31.12.24, 04:24
            marekggg napisał:

> Space X nie dziala? X nie dziala?
            >
            > dziala tak jak wszystkie inne - 1/3 rakiet sie rozpierdziela.
            >
            > (a tak pieknie dzi
            > > alal jak lewactwo kontrolowalo)?
            > > A przjecie Tweetera pokazuje ze Musk moze robic cos dla idei a nie tylko
            > kasy?
            >
            > przejecie twittera? no guzik mnie interesuje, zreszta tez 1/3 uzytkownikow tez
            > sobie poszla. a trumpek ma jakis tam swoj nie wiem co.

Wyglada ze Space X nie ma konkurencji na swiecie?
            www.youtube.com/watch?v=elY52JFGobI&t=303s
    • bywalec.hoteli Re: Musk i MAGA 30.12.24, 00:14
      No ale Musku produkuje przecież auta też w USA i w Niemczech.
    • qqbek Re: Musk i MAGA 30.12.24, 00:17
      Kapitał nie ma narodowości, a Musk tego najlepszym przykładem.
      Trump zdaje się być już lekko ograniczony (w porównaniu do poprzedniej kadencji) z powodu demencji, ale tego nie widzi (i w przeciwieństwie do Bidena nikt z otoczenia mu tego nie wytyka).
      W 2029 (koniec kadencji) będzie miał 82 lata (i będzie starszy od dziadka Bidena, który dziś dzierży palmę pierwszeństwa w kategorii "najstarszy urzędujący prezydent USA" - żeby było śmieszniej, trzecim najstarszym urzędującym prezydentem przed nim był... Trump - wcześniej tylko Reagan się "załapał").
      • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 05:33
        qqbek napisał:

> Kapitał nie ma narodowości, a Musk tego najlepszym przykładem.
        > Trump zdaje się być już lekko ograniczony (w porównaniu do poprzedniej kadencji
        > ) z powodu demencji, ale tego nie widzi (i w przeciwieństwie do Bidena nikt z o
        > toczenia mu tego nie wytyka).
        > W 2029 (koniec kadencji) będzie miał 82 lata (i będzie starszy od dziadka Biden
        > a, który dziś dzierży palmę pierwszeństwa w kategorii "najstarszy urzędujący pr
        > ezydent USA" - żeby było śmieszniej, trzecim najstarszym urzędującym prezydente
        > m przed nim był... Trump - wcześniej tylko Reagan się "załapał").
        >

Widac ze i Ty zaczynasz lykac to co lewackie media pisza?
        Radze poprosic doktora o tabletki przeciw rozwolnieniu bo rajd sie jeszcze nie zaczal.
        • qqbek Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:22
          Ja?
          Ja podałem jedynie fakty.
          20 stycznia Trump będzie najstarszym kiedykolwiek zaprzysiężonym prezydentem.
          USA to wielki kraj, zniósł rządy Reagana i Bidena (którzy ewidentnie zmagali się już z demencją - ten pierwszy od zamachu, ten drugi od samego początku), ale czy nie mógł sobie wybrać kogoś młodego?
          • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:35
            qqbek napisał:

> ale
            > czy nie mógł sobie wybrać kogoś młodego?

No nie mógł, bo niestety urodzony poza USA... Poza tym więcej ludzi by mu na ręce patrzyło i zarabiać trudniej by było.
          • marecky81 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 10:20
            Trudno mówić o demencji Reagana od czasu zamachu, który miał miejsce w 1981. Wszystkie kluczowe decyzje podjął potem. No chyba że miał genialnych doradców, a sam robił za kukiełkę.
          • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 19:37
            qqbek napisał:

> Ja?
            > Ja podałem jedynie fakty.
            > 20 stycznia Trump będzie najstarszym kiedykolwiek zaprzysiężonym prezydentem.
            > USA to wielki kraj, zniósł rządy Reagana i Bidena (którzy ewidentnie zmagali si
            > ę już z demencją - ten pierwszy od zamachu, ten drugi od samego początku), ale
            > czy nie mógł sobie wybrać kogoś młodego?
            >

Jaos tak wykrecilas kota do gory kolami jak to znamy tutja i skomentowales nie to o co chodzilo bo jakie to maznaczeni eile kto ma lat ? Wazne jak jest sprawny mentalnie
            A ty napisales"
            "Trump zdaje się być już lekko ograniczony (w porównaniu do poprzedniej kadencji
            > ) z powodu demencji, ale tego nie widzi (i w przeciwieństwie do Bidena nikt z o
            > toczenia mu tego nie wytyka)."

I to jest lewacka narracja. Trump jest obecnie w lepszej sytuacji niz w pierwszej kadencji pod wieloma wzgledami i nawet jak sie mentalnie nie porwail to ma jak widac dobrych doradcow i pomocnikow..
            Oczywiscie etablishment to wkur bo to im sie koncza lata tluste
    • hrasier_2 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 04:23
      Najpierw wszyscy mieli sraczkę z Trumpem. Teraz z Muskiem. Kasa się liczy, a on ma miliardy.
      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:17
        Ja z Muskiem żadnej sraczki nie mam.

Nie lubię tego co mówi, z ciekawością patrzę na to co robi, nie podoba mi się wiele z tego co robi.

Ale to biznesmen - jego/inwestorów kasa (przynajmniej w teorii) - jego decyzje...

Problem zaczyna się tam, gdzie prywatny biznes zaczyna się mieszać z polityką i publicznymi środkami.

Chyba wszyscy - w tym fani Trumpa i Muska chcieliby, żeby publiczna kasa była wydawana jak najlepiej. By wszelkie dotacje z publicznych funduszy były przyznawane nie jak w funduszu sprawiedliwości (nie ważne na co, byle dostali Ci co powinni i dla nas żeby z tego coś było).

Nie wiem czy przez kolejne lata Musk będzie dostawał kasę, bo ma tak zajebiste pomysły na jej wydanie czy dlatego, że zainwestował w Trumpa i będzie kapitalizował swoją inwestycję za pieniądze amerykańskiego podatnika.

To przecież konkurencja i kapitalizm napędzały rozwój (a przynajmniej miały) w dużej skali a nie znajomości i gwarancja wypłaty....

A z Trumpem owszem, sraczkę mam.

Wielu tu pisze.... nie ważne co mówi, ważne co robi.

Dla mnie jest jednak ważne też to co politycy mówią i jak i co z tego wynika. Owszem, działania są istotne, ale słowa w ustach polityka (co historia dobitnie pokazywała raz za razem) też mają moc. Dlatego elity polityczne jednak nie mówiły wszystkiego co ślina na język przyniesie.

Czy Trump wygrałby nominację mówiąc i robiąc to co robi z i w czasach: Regana, Busha Sr. czy Roosevelta czy też może to co i jak mówi, jak się zachowuje (podatki, skandale, itd) byłoby dla wyborców i reszty politycznych (z obu stron) elit całkowitym rynsztokiem?

Po prostu uważam, że od polityka należy oczekiwać i wymagać więcej i lepiej. Przywództwa i odpowiedzialności - za cały kraj a nie tylko za tą garstkę, która najgłośniej klaszcze, bo reszta to wrogowie.

Nawet w czasach zimnej wojny (a Ameryka ma i w tamtym okresie ciemną kartę) nie przypominam sobie, by np. republikanie krzyczeli i równali demokraci = komuniści.... Były jednak pewne granice tego co i o kim można powiedzieć.

Dziś niestety tego nie widzę i skoro "jutro" prezydentem USA będzie ktoś o jakości Trumpa to co dalej?
        Niestety (tak jak w tej komedii) Trump jest najlepszym dowodem na to, że jako wyborcy (nie tylko w USA) równamy w dół a nie w górę.
        • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 19:53
          galtomone napisał:

> Ja z Muskiem żadnej sraczki nie mam.
          >
          > Nie lubię tego co mówi, z ciekawością patrzę na to co robi, nie podoba mi się w
          > iele z tego co robi.
          >
          > Ale to biznesmen - jego/inwestorów kasa (przynajmniej w teorii) - jego decyzje.
          > ..
          >
          > Problem zaczyna się tam, gdzie prywatny biznes zaczyna się mieszać z polityką i
          > publicznymi środkami.
          >
          > Chyba wszyscy - w tym fani Trumpa i Muska chcieliby, żeby publiczna kasa była w
          > ydawana jak najlepiej. By wszelkie dotacje z publicznych funduszy były przyznaw
          > ane nie jak w funduszu sprawiedliwości (nie ważne na co, byle dostali Ci co pow
          > inni i dla nas żeby z tego coś było).
          >
          > Nie wiem czy przez kolejne lata Musk będzie dostawał kasę, bo ma tak zajebiste
          > pomysły na jej wydanie czy dlatego, że zainwestował w Trumpa i będzie kapitaliz
          > ował swoją inwestycję za pieniądze amerykańskiego podatnika.
          >
          > To przecież konkurencja i kapitalizm napędzały rozwój (a przynajmniej miały) w
          > dużej skali a nie znajomości i gwarancja wypłaty....
          >
          > A z Trumpem owszem, sraczkę mam.
          >
          > Wielu tu pisze.... nie ważne co mówi, ważne co robi.
          >
          > Dla mnie jest jednak ważne też to co politycy mówią i jak i co z tego wynika. O
          > wszem, działania są istotne, ale słowa w ustach polityka (co historia dobitnie
          > pokazywała raz za razem) też mają moc. Dlatego elity polityczne jednak nie mówi
          > ły wszystkiego co ślina na język przyniesie.
          >
          >
          > Czy Trump wygrałby nominację mówiąc i robiąc to co robi z i w czasach: Regana,
          > Busha Sr. czy Roosevelta czy też może to co i jak mówi, jak się zachowuje (poda
          > tki, skandale, itd) byłoby dla wyborców i reszty politycznych (z obu stron) eli
          > t całkowitym rynsztokiem?
          >
          > Po prostu uważam, że od polityka należy oczekiwać i wymagać więcej i lepiej. Pr
          > zywództwa i odpowiedzialności - za cały kraj a nie tylko za tą garstkę, która n
          > ajgłośniej klaszcze, bo reszta to wrogowie.
          >
          >
          > Nawet w czasach zimnej wojny (a Ameryka ma i w tamtym okresie ciemną kartę) nie
          > przypominam sobie, by np. republikanie krzyczeli i równali demokraci = komuniś
          > ci.... Były jednak pewne granice tego co i o kim można powiedzieć.
          >
          > Dziś niestety tego nie widzę i skoro "jutro" prezydentem USA będzie ktoś o jako
          > ści Trumpa to co dalej?
          > Niestety (tak jak w tej komedii) Trump jest najlepszym dowodem na to, że jako w
          > yborcy (nie tylko w USA) równamy w dół a nie w górę.

No coz wystarczy porownac co zrobili dla nas politycy a co biznesmeni.

Zawsze slyszalem ze od dzisiatek lat Niemiecka polityke i gospodarke kontrolowaly biznesy i zobacz jak im wtedy dobrze szlo.
          Jak oddali rzady politykom to wszystko pierdlo. Gospdarka sie wali, Rzady padajaja, Skrajna prawica zaczyna miec powazny wplyw, Bezpeiczenstwo europejskie zagrozone a tu Trump jeszcze ma zamiar do tego jeszcze dolozyc..

A dlaczego jakby biznesy rzdzily bylby lepiej ? A dlatego ze biznesmeni by sie dogadali z Putinem, oddali mu te 20% Ukrainy a w efekcie
          - Niemcy mieliby tani gaz
          - Ukraina mialaby setki tysiecy zyjacych ludzi
          - Niemcy i USA nie wydaliby miliardow na bron dla Ukrainy i cala ta reszta.
          - USA a nie Niemcy na tym w koncu zarobia

A Polska? No Polska zasze byla w strefie zgniotu i nie wazne co sie teraz dzieje i jak jest wykorzystywana to w tej strefie zostanie i jak trzeba bedzie to... niestety...
          I w efekcie sytuacja polityczno/wojenna na wschodzie Europy bylaby taka sam albo lepsza niz obecnie.
          A dzieki politykom Amerykanskim i europejskim (pod naciskiem amerykanskich oczywiscie) jest jak jest a Nimecy zamiast sie wzywlolic to jeszce bardzij i glebie wpadaj pod amerykanska okupacje.
          A wiec co politycy zrobili dobrego? No moze to ze beda miec troche uchdzco z Ukrainy i to zdrowych i ladnych kobiet do rodzenia.
    • engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 05:36
      Tobie sie nic nie spina.

Moglbys np zalozyc ze Trump i Musk to ptrioci ktorzy sa gotowi poswiecic duzo swojej kasy (poniewaz i tak zostanie im wiecej niz potrzebuja) dla dobra kraju?
      • jackk3 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 05:41
        engine8t napisał:

> Tobie sie nic nie spina.
        >
        > Moglbys np zalozyc ze Trump i Musk to ptrioci ktorzy sa gotowi poswiecic duzo s
        > wojej kasy (poniewaz i tak zostanie im wiecej niz potrzebuja) dla dobra kraju?
        Engine z przykrością pisze ze u Ciebie ten polski gen wyparował (oczywiście mówię to sarkastycznie)
      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:22
        engine8t napisał:

> Tobie sie nic nie spina.
        >
        > Moglbys np zalozyc ze Trump i Musk to ptrioci ktorzy sa gotowi poswiecic duzo s
        > wojej kasy (poniewaz i tak zostanie im wiecej niz potrzebuja) dla dobra kraju?

Mógłbym i to nawet z życzliwą radością, gdybym widział jakieś (choćby nikłe) przesłanki, które by tą tezę mogły potwierdzać.

Niestety takich nie widzę, za to sporo całkowicie przeciwnych... przykrytych słowami dla lemingów.

A w zakresie patriotyzmu to Musk jest patriotą Afrykańskim, Kanadyjskim czy Amerykańskim? No chyba, że interesy wszystkich 3 krajów są zawsze identyczne i spójne... tak jak interes Muska?

• engine8t Re: Musk i MAGA 30.12.24, 19:39
          galtomone napisał:

> A w zakresie patriotyzmu to Musk jest patriotą Afrykańskim, Kanadyjskim czy Am
          > erykańskim? No chyba, że interesy wszystkich 3 krajów są zawsze identyczne i sp
          > ójne... tak jak interes Muska?
          >

Rozmumiem Twoje reakcje i wspolczuje szczerze.
          • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 07:17
            engine8t napisał:

> galtomone napisał:
            >
            >
            > > A w zakresie patriotyzmu to Musk jest patriotą Afrykańskim, Kanadyjskim
            > czy Am
            > > erykańskim? No chyba, że interesy wszystkich 3 krajów są zawsze identyczn
            > e i sp
            > > ójne... tak jak interes Muska?
            > >
            >
            > Rozmumiem Twoje reakcje i wspolczuje szczerze.

A ja nie rozumiem....

Zadałem dość istotne pytanie w zakresie patriotyzmu kogoś, kto ma 3 obywatelstwa.

Swoją drogą to dość zabawne, że uważacie, że nie ma żadnego problemu z byciem patriotą i posiadaniem wielu obywatelstw ale jak zmienia płeć to już OLABOGA TO NIEMOŻLIWE.

A jak ktoś ma chińskie i amerykańskie to jest chińskim patriotą czy amerykańskim patriotą?

W sumie, zamiast "walczyć" z Chinami dejta im wszystkim obywatelstwo USA, będziecie mieli dodatkowe 1,4 mld patriotów i po problemie gdzie stoją fabryki, itd.

Chińczycy zaś dadzą Wam i wszyscy będą zadowoleni.
            • engine8t Re: Musk i MAGA 31.12.24, 18:40
              galtomone napisał:

>
              > A jak ktoś ma chińskie i amerykańskie to jest chińskim patriotą czy amerykański
              > m patriotą?

Ja mam dwa i co z tego?
              Popieram patriotyzm Trumpa/Muska oraz PiSowski :)

>
              > W sumie, zamiast "walczyć" z Chinami dejta im wszystkim obywatelstwo USA, będzi
              > ecie mieli dodatkowe 1,4 mld patriotów i po problemie gdzie stoją fabryki, itd.
              >
              > Chińczycy zaś dadzą Wam i wszyscy będą zadowoleni.

Na mozg ci poszlo? Az tak bardzo sie boisz Trumpa czy Muska?
              • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 19:19
                engine8t napisał:

> galtomone napisał:
                >
                >
                >
                > >
                > > A jak ktoś ma chińskie i amerykańskie to jest chińskim patriotą czy amery
                > kański
                > > m patriotą?
                >
                > Ja mam dwa i co z tego?

Ano podobno nie da się być na raz chłopem i babą... Tak twierdzicie...

A jednak się da.

> Popieram patriotyzm Trumpa/Muska oraz PiSowski :)

a ten Muska to konkretnie który?
                >
                >
                > >
                > > W sumie, zamiast "walczyć" z Chinami dejta im wszystkim obywatelstwo USA,
                > będzi
                > > ecie mieli dodatkowe 1,4 mld patriotów i po problemie gdzie stoją fabryki
                > , itd.
                > >
                > > Chińczycy zaś dadzą Wam i wszyscy będą zadowoleni.
                >
                > Na mozg ci poszlo? Az tak bardzo sie boisz Trumpa czy Muska?

Nie wiem co ma strach do żartowania z alogicznosci Twoich idoli o kocopolow które smola2.

Co do "iścia na Musk" to raczej Tobie... Ino uważaj co byś dynia w coś nie zajebał bez tle klapki.

Na ślipiach... Ino nie chodzi o laczki.
    • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 07:09
      "Jak ktoś chce wierzyć w to, że nie jest ruchany to nie uwierzy... Nawet jak dupa boli powie, że z innego powodu"

Święta prawda. Zobacz- ruskie trolle wspierały rok temu wygraną PO. Dowody się pojawiły. PO wygrało. A wyborcy uważają ze nic się nie stało. I wygrała bardziej anty rosyjska partia. Ciekawe w takim razie dlaczego ruscy pomagali im dzialajac na szkodę pis. Jak ktoś chce wierzyć w to że nie jest ruchany to nie uwierzy nawet jak go ktoś z tyłu o wazelinę poprosi
      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:33
        Z moich obserwacji wynika jednak, że Rosja (na różne sposoby) wspierała i wspiera PiS (i konfe).

Bo choć właściwie wszystkie partie w PL są antyrosyjskie (i tu specjalnie nie ma wyboru dobrego dla nich) to PiS jest zdecydowanie mniejszym złem gwarantując i wzmacniając zamieszanie i konflikty w PL i EU.

Chyba, że wg Ciebie wsparcie PO przez Rosję było między innymi takie jak np. wsparcie Kamali przez Fiutina na forum we Władywostoku?
        • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:51
          Ale co wg mnie?
          Wyciekły dokumenty że ruscy hakerzy działali przed wyborami przeciwko pisowi i wspierając po. Dokumenty. Dowody. Nie że wg mnie czy wg ciebie. Wyborcza się zapędziła i o tym napisała po czym ktoś tam się zorientowal że to strzał w stopę i nagle cisza albo tal durne tłumaczenia wielowieyskiej że tylko jakiś debil w to uwierzy. I tu ani twoje ani moje obserwacje nie mają znaczenia. Ważne co widzi Moskwa i co jest dla nich lepsze/gorsze. Chyba że zakładasz że ruskie się pomylili wspierając nie te stronę
          • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:09
            trypel napisał:

> Ale co wg mnie?
            > Wyciekły dokumenty że ruscy hakerzy działali przed wyborami przeciwko pisowi i
            > wspierając po. Dokumenty. Dowody.

I jednocześnie wiemy, że robili to samo dla PiS.

Nic dziwnego. Z ich p. widzenia robienie u nas burdelu to już jest dobre. Ale dam sę rękę odciąć (choćby biorąc pod uwagę to, jak za PiS PL była słuchana przez inne państwa członkowskie), że woleliby PiS u władzy niż PO.

> Wyborcza się za
            > pędziła i o tym napisała po czym ktoś tam się zorientowal że to strzał w stopę
            > i nagle cisza albo tal durne tłumaczenia wielowieyskiej że tylko jakiś debil w
            > to uwierzy.

Po pierwsze, to nie "zapędziła" ale jeśli to była prawda to zrobili to co powinni byli. No ale jak to... przecież prawdę to tylko TV Republika....

Po drugie, nie wiem, nie widziałem, więc nie mogę powiedzieć na 100% TAK/NIE czy tak faktycznie było.

Tzn. spreparowanie i podrzucenie takich dowodów dla Rosji to (chyba przyznasz?) żaden kłopot. Przez spreparowanie mogę rozumieć np. "Ej.... 1000 kont ma wspierać PiS, 100 kont ma wspierać PO - teraz pokażemy polaczkom, ze wspieraliśmy mocno PO. Nich się zaś żrą o to kto nas kocha bardziej".

Po trzecie - nie obciążam PiS za świadomą kolaborację - w sensie, że się dogadywali z ruskimi prosili o wsparcie. Po prostu 8 lat rządów PiS jasno pokazuje, że oni u władzy u nas to dla Rosji lepsza opcja niż obecna koalicja.

A po czwarte - skoro nie ma szans na to by u nas władze przejął ktoś jawnie prorosyjski , to najważniejsze jest by była możliwe duża destabilizacja. Zarówno wew. jak i zew.

Idealnie by było, gdyby kraje EU zaczęły się ze sobą nawzajem żreć.

> I tu ani twoje ani moje obserwacje nie mają znaczenia.

Ano moje dla mnie mają, bo od nich zależy moja opinia i wybory, których dokonuję.

> Ważne co wid
            > zi Moskwa i co jest dla nich lepsze/gorsze. Chyba że zakładasz że ruskie się po
            > mylili wspierając nie te stronę

Zakładając, że wspierali obie strony równo (czego nie widziałem) to może przedobrzyli.

Na moje oko jednak to wsparcie dla PO było jednak iluzoryczne, tzn. takie, żeby dało się "dowodami" na wsparcie wsadzić kij w mrowisko, ale żeby realnie z tego wsparcia broń boże wygrana PO nie wyniknęła.

Chyba że w przeciwieństwie do mnie (bo jak tak o PiS nie myślę) twierdzisz, że PO aktywnie szukało ich wsparcia i o nie zabiegało?

A jeśli uważasz, że PO faktycznie działa na korzyść Rosji... możesz wskazać jakieś działanie nowego rządu, które wsparło ruskich bezpośrednio albo pośrednio?
            • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:19
              W przeciwieństwie do ciebie ja nie gdybamy tylko pisze o faktach. Jeszcze raz. Nasze służby specjalne ujawniły dokumenty że ruscy przez swoich hakerów wspierali po i uderzali w pis.
              Są na to dowody. Czy w drugą stronę są konkretne dowody?
              A tłumaczenia wielowieyskiej że uderzając w pis ruscy wspierali konfe są tak idiotyczne że szkoda gadać
              • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:29
                trypel napisał:

> W przeciwieństwie do ciebie ja nie gdybamy tylko pisze o faktach. Jeszcze raz.
                > Nasze służby specjalne ujawniły dokumenty że ruscy przez swoich hakerów wspiera
                > li po i uderzali w pis.
                > Są na to dowody. Czy w drugą stronę są konkretne dowody?
                > A tłumaczenia wielowieyskiej że uderzając w pis ruscy wspierali konfe są tak id
                > iotyczne że szkoda gadać

No OK, są dowody. I wg Ciebie to jest takie proste i oczywiste. Tusk zadzwonił do Fiutina, poprosił o wsparcie i zachowanie dyskrecji a teraz obie strony rwą sobie włost z głowy, że to wypłynęło?

Czy może rzeczy jednak nie są tak proste i wsparcie dla PO (mnie by bardziej interesowały dowody nie na wsparcie ale na proszenie o wsparcie... jak już), które "przypadkiem wypłynęło" to woda na ruski młyn?

Swoją drogą ciekawe, ze po prawej stronie nie słyszałem krzyku w tej sprawie. Bo autentycznie nie znam tej sytuacji, ale domyślam się, że PiS by tego nie odpuścił bez powodu....

A dodatkowo biorę też pod uwagę obraz całej sytuacji, cele ruskich i ich bilans zysków i strat.

Ty zaś widzę zupełnie nie bierzesz scenariusza "celowości" pod uwagę a on wydaje mi się dość podstawowy w tym zakresie.

Zatem przyjmując Twoją tezę za prawdziwą (z czym się nie zgadzam) - co na tym ruscy ugrali dla siebie?
                • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:35
                  A gdzie ja pisze i nawet myślę że tusk dzwonil do fiutina?
                  W którym momencie?
                  To w jakiś sposób ruscy stwierdzili ze wola w pl u rządów KO a nie pis.
                  I stąd w polskiej przestrzeni publicznej przed wyborami pojawiły się zhakowane media (np tablice) działające w konkretnym kierunku.
                  A ponieważ nie zakładam że ruscy się pomylili i dowodów że w drugą stronę też to szło nie ma to znaczy że jakas korzyść z tego widzą.

Widać nie rozumiemy dużej polityki.

To tak jak bałwany histeryzuja że Trump mowi o grenlandii ale nie widzą po co to mówił i do kogo.. (do ruskich i chinczykow jakbyś nie wiedzial)
                  • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:53
                    trypel napisał:

> A gdzie ja pisze i nawet myślę że tusk dzwonil do fiutina?
                    > W którym momencie?

Tak czytam miedzy wierszami.

Ale nawet jeśli to zbyt daleko idę.... to nadal chciałbym wiedzieć co na wsparciu PO zyskali.

> To w jakiś sposób ruscy stwierdzili ze wola w pl u rządów KO a nie pis.

Znaczy opcja "pozornego wsparcia" jest niemożliwa?
                    Bo moim skromnym zdaniem jest najbardziej oczywista - tak jak w przykładzie z Harris.

> I stąd w polskiej przestrzeni publicznej przed wyborami pojawiły się zhakowane
                    > media (np tablice) działające w konkretnym kierunku.
                    > A ponieważ nie zakładam że ruscy się pomylili i dowodów że w drugą stronę też t
                    > o szło nie ma to znaczy że jakas korzyść z tego widzą.

A ja jednak twierdze, że to nie była pomyłka tylko celowe i wyrachowane działanie.
                    Tym bardziej, że sporo tych komunikatów na tablicach i w SMS wspierało jednak PiS.

Problem polega na tym, ze żadna strona takiego wsparcia nie chciała ale już burdel i zamieszanie to zysk dla ruskich zaś patrząc na sytuację szerzej, dla ruskich lepiej jest gdy w PL rządzą ludzie przeciwni EU i "wojujący" z sąsiadami.

> Widać nie rozumiemy dużej polityki.

Dla mnie obraz tej syt. jest jasny a to, że wybory się ułożyły jak się ułożyły ... cóż, nie zawsze (na szczęście) rosja wygrywa.

> To tak jak bałwany histeryzuja że Trump mowi o grenlandii ale nie widzą po co t
                    > o mówił i do kogo.. (do ruskich i chinczykow jakbyś nie wiedzial)

Wiem, wiem... ale patrzę na to co sobą reprezentowali (lub nie i jak się to kończyło) prezydenci USA w przeszłości i mam wrażenie, że "średnia poziomu" idzie w dół a nie w górę (zresztą nie tylko tam).

Od tzw elit naród ma prawo wymagać i oczekiwać więcej. To powinni być najlepsi z nas a nie jedno z gorszych.

Poziom dyskusji politycznej dziś vs 30 lat temu i więcej to niebo a ziemia.

Określenie "mąż stanu" (pomijając kwestie związane z patriarchatem) nie wzięło się z nikąd.... Możesz takie osoby na światowych scenach politycznych wskazać? Ludzi, z którymi może nie koniecznie musimy się zgadzać, ale których nawet przeciwnicy darzą szacunkiem za postawę, którą sobą prezentują.

Uważasz, że Trump to mąż stanu?
                    • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 11:20
                      Niestety prawda. I jak podczas urlopu praktycznie przy każdym śniadaniu w knajpie toczyliśmy dyskusje o wyborach (byli ciekawi opinii turystów spoza usa) to konkluzja byka taka ze głosują na trumpa bo to mniejsze zło i że im wstyd że na kilkaset milionów ludzi nie można znaleźć kogoś mądrzejszego na kandydatów.
                      • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 11:28
                        Aha i nie czytaj między wierszami bo ja stosuje jasne komunikaty i nie ma nic między wierszami
                        • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:00
                          trypel napisał:

> Aha i nie czytaj między wierszami bo ja stosuje jasne komunikaty i nie ma nic m
                          > iędzy wierszami
                          >

Widzę Twoje odp. do niektórych indywiduów i widzę, że czasem jest. 🤣🤣🤣 Choć obawiam sie, że pozostanie nieodczytane.
                          • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:20
                            Ale to jak sam wiesz w innych dyskusjach i do zupełnie innych osób i z innego zupelnie powodu:D
                      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 14:57
                        trypel napisał:

> Niestety prawda. I jak podczas urlopu praktycznie przy każdym śniadaniu w knajp
                        > ie toczyliśmy dyskusje o wyborach (byli ciekawi opinii turystów spoza usa) to k
                        > onkluzja byka taka ze głosują na trumpa bo to mniejsze zło i że im wstyd że na
                        > kilkaset milionów ludzi nie można znaleźć kogoś mądrzejszego na kandydatów.
                        >

Cóż.... Trump to wstyd. Biden i Harris to też była pomyłka podobnie jak i strategia i pomysły demokratów w ostatnich latach.

Ale problem sensownych przedstawicieli narodu to nie tylko kłopot USA.
                        U nas też z obu stron... albo cyniczni wyrachowani skur...yni abo lizusy i tępaki.
                        Mądrych i uczciwych niestety mniejszość... ale są.
                        • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:22
                          No więc dlatego ja wole trumpa niż Harris
                          Tyle że dla mnie, jeśli jest źle, zmiana jest zawsze szansa na lepiej, a większość woli siedzieć w goownie ale za to stabilnym i własnym goownie gdzie może się spodziewać znanego smrodu
                          • wislok1 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:46
                            Dostaniesz order od kaczora
                            • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:52
                              Wolę kolejny przelew
                          • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 07:19
                            trypel napisał:

> No więc dlatego ja wole trumpa niż Harris

Harris była irytująca, ale Trump jest dla mnie fizycznie i psychicznie odpychający... Ma coś takiego w sobie, że wiesz iż to jest obrzydliwy człowiek i na sam widok gościa robi mi sie nie dobrze.
                            • trypel Re: Musk i MAGA 31.12.24, 07:42
                              Ale ja z nim ani nie sypiam ani się nie spotkam
                              Jest dla mnie lepszym wyborem wyborem jeśli chodzi o zmiany w świecie
                              • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 08:20
                                OK, ale jakie zmiany?

W którą stronę wg Ciebie powinien iść świat i czy pójdzie za Trumpa?
                              • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 08:30
                                I tak dla jasności zdania, wg mnie to (kolejność przypadkowa, nie wedle ważności).

- klimat
                                - przeludnienie
                                - brak realnej kontroli nad działaniem korporacji i dużego biznesu - w skali krajów i w skali świata
                                - wzrost nierówności społecznych
                                - coraz bardziej ograniczony dostęp do podstawowych zasobów
                                - wzrost nacjonalizmów (na koniec dnia "najprostszą eliminacją" wskazanych problemów w takim systemie wartości jest fizyczna eliminacja źródła problemu)
                                - tu (a to się wiąże niejako z tym co wyżej - przyczynowo/wynikowo) - migracja (gwałtowna i z uwagi na ilość żyjących ludzi na skalę niespotykaną)
          • wislok1 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:46
            To sa KOSMICZNE brednie,
            pisowska agentura jest afabrykowala

• trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:51
              No nie. Fakty ze zdjęciami, printscreenami, opublikowane przez gazetę wyborczą. A oni dostali to od służb specjalnych. Naszych.
              A z faktami nie ma co dyskutować
              • wislok1 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 16:08
                To jest zwykla sciema i prowokacja kaczej partii
                • trypel Re: Musk i MAGA 30.12.24, 16:13
                  To dlaczego wyborcza z tym nie walczy tylko siedzi cicho bojąc się odezwać i nikt w po ani słowa na ten temat nie powie?
                  Galto miał rację... choćby były dowody i jasno na białym to ludzie i tak nie uwierzą.
                • hrasier_2 Re: Musk i MAGA 31.12.24, 07:24
                  wislok1 napisał:

> To jest zwykla sciema i prowokacja kaczej partii
                  Ty dalej wierzysz temu rudemu oszustowi, co wygrał wybory dzięki koalicji i temu co płakał nad konstytucją. Szkoda, że razem nie popłynęli z tą falą powodziową. Trump jeszcze nie objął władzy, więc spoko.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 07:11
      Berlin produkuje tylko model Y, niektóre Y które kupujesz w Europie zawsze pochodziły z Chin (niektóre kolory), nie do odróżnienia, tylko po vinie. Nie sądzę, żeby teraz układ miał się zmienić. A, że pierwszy Y po liftingu będzie z Chin? Co z tego..
      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 08:28
        Dla mnie nic, i tak nie kupię... ale nie bardzo umiem zrozumieć ten patryiotyzm.... bo Tesle na eksport to chyba tylko w USA powinny być produkowane?

A w zakresie takiego zdania "put your money where your mouth is" to biorąc pod uwagę co mówi Trump a czemu Musk głośno klaszcze to już od miesięcy powinien fabrykę w Szanghaju zmniejszać tylko do produkcji na rynek Chiński - amerykańska Tesla powinna produkować w Ameryce, amerykańskimi rękami i eksportem amerykańskiej produkcji wzmacniać Amerykę.

Czy się mylę?

Dlaczego np do Kanady Tesla eksportuje z Chin a nie z USA?
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:29
          Tesla ma eksteremalnie wyspecjalizowane fabryki, 5 modeli na krzyż, w chyba 5 kolorach, np może być tak, że niebieskie Y trzepią w jednej fabryce na świecie. Tam jest wszystko podporządkowane wydajności, b.mało polityce.
          • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:33
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Tam jest wszystko podporządkowane wydajności, b.mało polityce.

No więc mówie, że sie nie spinaja słowa z rzeczywistością.

• duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:39
              To chyba dobrze.
              • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 09:54
                No chyba nie, bo słowa jednak mają znaczenie a hipokryzję należy tępić.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 10:34
                  W tych czasach to tylko instrument.
                  • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 14:59
                    Co nie zmienia faktu, że hipokryzję należy tępić i wymagać odpowiedzialności za słowa.
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 15:46
                      Nie mamy pańskiego płaszcza.
                      • galtomone Re: Musk i MAGA 30.12.24, 16:22
                        To macie wpierdol... Ostatni taki był 15.10.24
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: Musk i MAGA 30.12.24, 16:31
                          Jeżeli nie jesteś zadowolony, to sztuczna inteligencja oceniła że nie warto Ci wsadzać palca w dupę, bo się nie opłaca. Przykro mi.
                          • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 07:20
                            Obecnie jestem. Raz na jakiś czas trzeba polityk wpierdol spuścić i ostatnio oceniam jako udany.
                    • grzek Re: Musk i MAGA 31.12.24, 12:08
                      galtomone napisał:

> Co nie zmienia faktu, że hipokryzję należy tępić i wymagać odpowiedzialności za
                      > słowa.

Masz rację, ale my chcąc to wytępić, musimy mieć większość na drodze wyborczej a z tym, to nie jest tak prosta sprawa. Poziom wiedzy dużej części wyborców i możliwości oceny, czy weryfikacji tego, co mówi polityk są żadne. Politycy mają tego świadomość i wykorzystują to, wmawiając ludziom populistyczne głupoty. Odpowiedzialność polityka za słowa nie istnieje, może teoretycznie w wyborach, chociaż, jak jest na pierwszym miejscu na liście, to każdemu durniowi uda się wygrać. Poza tym gadanie głupot, to jest walka polityczna i politycy "załatwili" sobie, żeby nie ponosić za to żadnej odpowiedzialności a do tego dochodzi u niektórych niepełnosprawność intelektualna, wykorzystywana przez innych do robienia zamieszania i siania zamętu.
                      Odsunięcie durniów od władzy, możliwe jest chyba wtedy, gdy będą puste półki w sklepach. Brak jedzenia najbardziej uświadamia ludziom rzeczywistość.
                      • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 14:31
                        grzek napisał:

> galtomone napisał:
                        >
                        > > Co nie zmienia faktu, że hipokryzję należy tępić i wymagać odpowiedzialno
                        > ści za
                        > > słowa.
                        >
                        > Masz rację, ale my chcąc to wytępić, musimy mieć większość na drodze wyborczej
                        > a z tym, to nie jest tak prosta sprawa. Poziom wiedzy dużej części wyborców i m
                        > ożliwości oceny, czy weryfikacji tego, co mówi polityk są żadne. Politycy mają
                        > tego świadomość i wykorzystują to, wmawiając ludziom populistyczne głupoty.

Dlatego jedną z pierwszych rzeczy, której powinniśmy wymagać to jest jak najlepsza powszechna edukacja.

> Odp
                        > owiedzialność polityka za słowa nie istnieje, może teoretycznie w wyborach,

Praktycznie w wyborach. Jesli nie działa, to tylko z naszej winy.

> Odsunięcie durniów od władzy, możliwe jest chyba wtedy, gdy będą puste półki w
                        > sklepach. Brak jedzenia najbardziej uświadamia ludziom rzeczywistość.

15.10.24 pokazuje, że nie tylko to.
                        • grzek Re: Musk i MAGA 31.12.24, 14:42
                          galtomone napisał:

> > Odsunięcie durniów od władzy, możliwe jest chyba wtedy, gdy będą puste pó
                          > łki w
                          > > sklepach. Brak jedzenia najbardziej uświadamia ludziom rzeczywistość.
                          >
                          > 15.10.24 pokazuje, że nie tylko to.

Ja czuję lekki niedosyt. Prawdziwe odsunięcie byłoby wtedy, kiedy koalicja rządząca miałaby większość, umożliwiającą odrzucenie weta prezydenta.
                          • galtomone Re: Musk i MAGA 31.12.24, 15:25
                            Nie można mieć wszystkiego...

Z drugiej strony taka przewaga sprawia, że nie mogą się lenić.

Ja jestem zadowolony. Jasnym jest, że koalicja dłużej wypracowuje decyzje niż władza monolit. Ale to właśnie jest dla mnie wartość, że każdy głos jest słyszany a nie jak przez 8 lat.
    • galtomone To by było nawet zabawne.... 30.12.24, 08:38
      ... i w sumie nie byłbym zdziwiony gdyby tak było w istocie...

Gdyby zarówno Musk jak i Trump myśleli o sobie nawzajem (ukrywając to za szerokim uśmiechem gdy się widzą) - pożyteczny idiota.

Zobaczymy, który z nich ma w tym zakresie rację...
    • bolo2002 Re: Musk i MAGA 30.12.24, 10:04
      Jeden wariat-drugi nawiedzony/ czyli prawie wariat/. Co innego mówią a zupełnie co innego robią. wiec za nimi nie trafisz. A produkcja w Chinach nowej Tesli dlatego- ze tam 1 roboczogodzina kilka razy tańsza niż w USA i Europie. I wojna handlowa pomiędzy Chinami i USA tylko na papierze. Ale nawet ta tańsza Tesla wg mego nosa-furory nie zrobi- bo dziś w Europie Dacia Sandero ją pokonała i sprzedaje sie najlepiej-choć to Nieudacja . I w 2025 bedzie to samo. Bo 61300 zł zawsze wygra z Tesla za około 200 tys zł. A elektryki sa juz w agonii.
    • wislok1 100 procent zgody 30.12.24, 15:43
      galtomone napisał:

> I w sumie przestaje dziwić pitolenie Muska o AfD i wspieranie w Europie partii
      > antyunijnych... No bo kto lubi cła?
      >
      > Mam wrażenie, że wspieranie" idei" głoszonych przez Trumpka to że strony Muska
      > czyste wyrachowanie.
      >
      > Nie wierzę też, że Donald jest aż takim idiota by tego nie wiedzieć.
      >
      > Wie, I myślę, że tak samo w dupie ma to co głosi "w obronie tego biednego amery
      > kańskiego Johna".
      >
      > Dla obu liczy się wyłącznie ich własny ingereses i absolutnie nikt I nic ponad
      > to.
      >
      > A teraz pewnie nadal śmieją się z naiwności i wiary wyborców Donalda.
      >
      > Cóż... Też bym się chyba śmiał... Jak ktoś chce wierzyć w to, że nie jest rucha
      > ny to nie uwierzy... Nawet jak dupa boli powie, że z innego powodu.

>
      A trumpkowy lud, takze na forum sie podnieca inauguracja trumpka jak szczur otwarciem nowego kanalu sciekowego

Tyle, ze trumpek jest jednak dodatkowo swirem i to juz jest niebezpieczne
      W koncu dziadek ma swoje lata, ostatnio peron mu odjechal ( Kanada, Panama, Grenlandia)
      • galtomone Re: 100 procent zgody 31.12.24, 07:26
        wislok1 napisał:

> W koncu dziadek ma swoje lata, ostatnio peron mu odjechal ( Kanada, Panama, Gre
        > nlandia)

Eeeee... to całkiem racjonalne. Jak Ci peron odjeżdża, to chcesz go zatrzymać i przyłączyć.

Ale najprostszym rozwiązaniem obecnych problemów z imigracją "obcych" i Chinami byłoby (w końcu Kanadyjczycy jakoś gromadnie do USA nie uciekają) przyłączenie do USA Chin i całej ameryki środkowej i południowej.

Miałby wielu nowych oddanych obywateli patriotów (jak Musk) i do tego prawdziwe imperium... Rosja to by był taki malutki kraj.... IRan by sie posrał ze strachu a EU grzecznie poprosiła o przyłączenie.

A biorąc pod uwagę, że przecież "cała amerka pd chce do USA" to przyłączenie to tylko formalność... Z Chinami podobnie.... nie musieliby wydawać ciężko zarobionych na amerykanach pieniędzy na kupowanie sobie ameryki.
        • engine8t Re: 100 procent zgody 31.12.24, 18:45
          galtomone napisał:

> A biorąc pod uwagę, że przecież "cała amerka pd chce do USA" to przyłączenie to
          > tylko formalność... Z Chinami podobnie.... nie musieliby wydawać ciężko zarobi
          > onych na amerykanach pieniędzy na kupowanie sobie ameryki.

Jak dlugo sie u was czeka na wizyte u psychologa? Myslisz ze przed 20 stycznia zdazysz?
          • galtomone Re: 100 procent zgody 31.12.24, 19:13
            Engine, weź wiadro, idź do 7eleven i kup wielopak poczucia humoru oraz instrukcje sarkazmu dla imigrantów.

Ewidentnie nie masz w domu i nie czytałeś.

Jedno Ci się przyda, na drugie nigdy nie jest za późno.
      • engine8t Re: 100 procent zgody 31.12.24, 18:43
        wislok1 napisał:

>
        > Tyle, ze trumpek jest jednak dodatkowo swirem i to juz jest niebezpieczne
        > W koncu dziadek ma swoje lata, ostatnio peron mu odjechal ( Kanada, Panama, Gre
        > nlandia)

Za to Niemcy maja super wladze i super politykow. Nic tylko pozazdroscic.
        Niemcom naprzwde potrzebna jest AfD aby mogli zblizyc sie do normalnosci
        • galtomone Re: 100 procent zgody 01.01.25, 10:57
          engine8t napisał:

Normalności zdefiniowanej przez kogo i jak brzmiącej?
        • wislok1 Re: 100 procent zgody 01.01.25, 19:34
          Nie masz zielonego pojecia o DE

AFD to partia wschodnich, postkomunistycznych Niemiec, ktora domaga sie jescze wiekszego socjalu....

A na zachodzie i wschodzie Niemiec glosuja na nia nacjonalisci marzacy o nowym Adolfie, Wielkich NIemczech i rozpadzie UE oraz NATO....
          Czesc nawet chce sojuszu z Rosja....
          Zeby tylko rozje.ac system....

To BARDZO niebezpieczna partia
          • wislok1 Re: 100 procent zgody 01.01.25, 19:50
            I bardzo dobrze sie maskuje....

NIkt z nich oficjalnie nie powie: naszym idolem jest adolf, powinnismy zmienic nazwe na NSDAP, wszystko co robil adolf bylo OK, lacznie z holocaustem...

Beda udawali umiarkowanych, ale miedzy wierszami tak mowia i ich zwolennicy to doskonale wiedza...

Tyle, ze w dawnej NRD bajeruja ludzi gigantycznym socjalem, co czeka ludzi, jak zdobeda wladze...
            Maja tam poparcie przeszlo 30 procent...

Tych na zachodzie DE socjhalem nie zbajeruja, ale glosuja na nich na Zachodzie ultrancjonalisci, wrogwie USA, NATO; UE...
            Zbudowac IV Rzesze..., to ich marzenie
            Takich jest przeszlo 10 procent na zachodzie DE....
            • trypel Re: 100 procent zgody 01.01.25, 20:23
              "
              Tych na zachodzie DE socjhalem nie zbajeruja, ale glosuja na nich na Zachodzie ultrancjonalisci, wrogwie USA, NATO; UE..."
              + przedsiębiorcy

Na linkedin większość moich niemieckich kontaktów jest za AFD, większość to może nie 90% ale na pewno więcej niż połowa. Pocieszające ze za zielonymi nikt nie jest.
              • vogon.jeltz Re: 100 procent zgody 01.01.25, 20:38
                > + przedsiębiorcy

Bym się raczej niepokoił niż podniecał tym faktem. NSDAP też miała duże poparcie przedsiębiorców.
                • trypel Re: 100 procent zgody 01.01.25, 20:50
                  Oni już maja dosyć obciążen, administracji, mega biurokracji, płacenia na nierobów. I mają do tego prawo. A to oni byli siła napędową niemieckiej gospodarki
    • wislok1 trumpek napadnie na Grenlandie,Paname-znowu grozi 07.01.25, 19:20
      wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-nie-wyklucza-uzycia-wojska-chodzi-o-dwa-terytoria/g6kvlgx
      Ten chory psychicznie koles, ktoremu peron odjechal,

zamiast przeciwstawiac sie ruskim i chinolom zapowiada wojne przeciwko sojusznikom USA....

• trypel Re: Musk i MAGA 13.01.25, 20:00
      My sobie tak gadu gadu a tu się okazuje że grenlandczycy to by jednak chcieli być bardziej amerykanczykami
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/grenlandia-do-usa-sondaz-w-sprawie-pomyslu-donalda-trumpa/56etghc,79cfc278
      I teraz dopiero to się ruskie i chińczyki mogą przestraszyć
      • galtomone Re: Musk i MAGA 14.01.25, 07:59
        Nie zrobią sondaż w krajach na południe od USA

TO BĘDZIE POTĘGA!!!!! 🤣

I Kuba w końcu się podda.
        • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:25
          > I Kuba w końcu się podda

Kuba nigdy się nie podda! Socialismo o muerte!
      • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:12
        "Sondaż" przeprowadzony przez amerykańską pracownię (której sama nazwa nie budzi zaufania co do rzetelności) , na próbie 400 ludzi, bez podania metody. Ale trzeba było zrobić z tego notkę na portalu, żeby była klikalność i żeby nieogary - sorry, trypel - mogły linkować. A informacja jest warta tyle, co news o majtkach Dody.
        • qqbek Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:27
          Veto!
          W majtkach Dody chciałbym się znaleźć, a na Grenlandii nie - ergo - news o majtkach Dody jest dla mnie daleko bardziej istotny!
          • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:30
            Serio? Ja po stokroć wolałbym wycieczkę na Grenlandię od choćby dotykania tego plastikowego potwora i jego odzieży. Znaczy, każdemu jego porno, ale myślałem, że masz lepszy gust.
            • qqbek Re: Musk i MAGA 14.01.25, 21:11
              Potwór, nie potwór, byle by miał otwór ;)
              Może i "plastik fantastik", ale jak na cztery dychy na karku trzyma się nieźle.
              No i ponoć IQ wysokie (jak i ego) - na pewno nie jest to więc zupełnie pusta laska.
              • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 23:09
                Trzyma się chyba tylko na szwach chirurgicznych. Wygląda fa-tal-nie! Równie źle jak Górniaczka, która jest od niej o ponad dychę starsza. Wszystko ma nieproporcjonalne i przesadzone: wary, cyce, nogi, kości policzkowe. A IQ to tylko umiejętność rozwiązywania pewnych łamigłówek, która nie świadczy o niczym, a już najmniej o tym, czy ktoś nie jest pustakiem.
                • qqbek Re: Musk i MAGA 14.01.25, 23:25
                  Powiem to tak - nie jest źle, jeśli chodzi o wiek.
                  Mam wśród znajomych koleżankę z liceum, która jest klawiszowcem w jednym z najbardziej znanych zespołów w tym kraju. Koleżanka z klasy, a więc 45+. Wszystko "porobione" mocniej niż u Rabczewskiej - glonojad, cycki, skórę na twarzy to naciągnęła już tak, że tylko patrzeć, jak jej oczy z oczodołów wyskoczą.
                  Jak mieliśmy spotkanie klasowe, to wszystkie te "podtatusiałe łysole z IT" (jestem po mat-fiz, więc sporo kolegów poszło "w tym kierunku") śliniły się do niej, jak mój pies na widok pełnej michy. Ja nie. Robiłem wtedy pół litra z kolegą, który jest operatorem suwnic w Anglii, a wcześniej był w seminarium duchownym - bardzo ciekawe spotkanie. Mi ta koleżanka podobała się ćwierć wieku wcześniej, jako hipiska.
                  Ale Rabczewska jeszcze tej granicy śmieszności, IMHO, nie przekroczyła.
                  No ma na to jeszcze z 5 lat, więc pożywiom, uwidim 🤣
                  • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 23:41
                    > Mam wśród znajomych koleżankę z liceum, która jest klawiszowcem w jednym z
                    > najbardziej znanych zespołów w tym kraju. Koleżanka z klasy, a więc 45+. Wszystko
                    > "porobione" mocniej niż u Rabczewskiej - glonojad, cycki, skórę na twarzy to naciągnęła
                    > już tak, że tylko patrzeć, jak jej oczy z oczodołów wyskoczą.

Nie wiem, jak na żywo, ale na zdjęciach Maryśka nie wygląda AŻ TAK tragicznie jak Dorotka, mimo, że jest od niej o te 6 lat starsza.
                    • qqbek Re: Musk i MAGA 15.01.25, 00:13
                      vogon.jeltz napisał:

> Nie wiem, jak na żywo, ale na zdjęciach Maryśka nie wygląda AŻ TAK tragicznie j
                      > ak Dorotka, mimo, że jest od niej o te 6 lat starsza.

No i trzeba było imionami sypać?
                      Tak, Marysia.
                      • galtomone Re: Musk i MAGA 15.01.25, 04:31
                        Aż se musiałem zdjęcia wygooglac obu... Nawet nie wiedziałem, ze Beata ma koleżankę w zespole 🤣

Powiem tak, żadnej bym z wyra nie wywalił jakby sie napatoczyły, ale ich majtek bym jednak nie kupował... 😁😁😁

Qubek - a sprawdź na "Onlyfans" może jest sklep i np. wyprzedaże świąteczne - zawsze to łatwiej Żonie wytłumaczyć jak powiesz, ze taniej i na promocji 😜
                      • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 15.01.25, 08:22
                        > No i trzeba było imionami sypać?

No weź, podałeś wszystkie szczegóły pozwalające ją zidentyfikować w pół minuty. Sławny na całą Polskę zespół z Lublina? Są całe dwa.
          • galtomone Re: Musk i MAGA 15.01.25, 04:24
            qqbek napisał:

> Veto!
            > W majtkach Dody chciałbym się znaleźć

Napisz do niej wiadomość, myślę, że bez kłopotu Ci sprzeda... Może sie okazać, że nie prane droższe.

Ale jeśli masz głęboką potrzebę zakładania (spoko - najważniejsze to być szcześliwym i innych nie krzywidzić 😉 ) i noszenia to jednak radziłbym przeprać przed uzywaniem 😁🤣

tak na wszelki wypadek...

>, a na Grenlandii nie - ergo - news o majt
            > kach Dody jest dla mnie daleko bardziej istotny!

No ja bym jednak wolał te Grenlandię posiadać.... niż 😁😁😁😁😉

Podobno jak sie ma Grenlandię to reszta to tylko kwestia wyobraźni.
        • trypel Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:30
          A jakby zrobili sondaż w Kaliningradzie i by wyszło że chcą dołączenia do UE to byś wątpił czy nie? Amerykański sondaż oczywiście :)
          A nawet jeśli to ściema to najbardziej zaboli tych których powinna
          • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 08:35
            > A jakby zrobili sondaż w Kaliningradzie i by
            > wyszło że chcą dołączenia do UE to byś wątpił czy nie?

Głupie pytanie. Z zasady watpiłbym w każdy sondaż przeprowadzony w kraju totalitarnym, niezależnie od tego, kto by go robił.
            • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 05:25
              Żądam pytanie inaczej. Jakbyś miał szansę przepytać mieszkańców obwodu kaloningradzkiego i dostać szczere odpowiedzi to jakie one by były w większości- kochamy mateczkę Rosję i nie chcemy innego życia czy fajnie byłoby być w UE?
              • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 15.01.25, 08:20
                Ale samo takie pytanie byłoby bez sensu w omawianym kontekście, bo sytuacja mieszkańców obwodu królewieckiego jest zupełnie inna niż sytuacja Grenlandczyków.
                • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 08:22
                  Z tym zupełnie to bym się nie zapędził
                  I ci i tamci:
                  Nie czują się Rosjanami ani Dunczykami
                  Bez pieniędzy stamtąd by nie przetrwali
                  Maja trudne życie
                  • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 15.01.25, 08:23
                    Jakieś analogie zawsze znajdziesz nawet pomiędzy Katarem a Burkina Faso.
                    • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 08:50
                      No tu akurat jest ich więcej
                      • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 15.01.25, 10:26
                        Katar i Burkina Faso:
                        - leżą na podobnej szerokości geograficznej
                        - mają problem z dostępnością wody
                        - większość mieszkańców stanowią muzułmanie
                        (mówisz trzy - masz trzy)
                        • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 10:44
                          Ale tu masz trzy ważne z punktu widzenia podania takiej a nie innej odpowiedzi na konkretne pytanie.
                          • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 15.01.25, 10:49
                            No niech ci będzie. Zakładam, że większość mieszkańców Królewca wolałaby do UE. Ale oni nie bardzo mają inną opcję (poza pozostaniem w Rosji, rzecz jasna), bo są otoczeni przez kraje Unii i nie mają żadnych własnych zasobów, przemysłu, surowców naturalnych, niczego. To właściwie niezatapialny sowiecki lotniskowiec.

Dla odmiany Grenlandia jest wyspą, z dala od USA i ma gigantyczne zasoby naturalne. Mogą nie chcieć, żeby amerykańskie firmy zgarniały całość zysków z ich wydobycia - a tak niechybnie by się stało, gdyby zamiast niepodległości wybrali bycie 51. stanem USA.
        • wislok1 Re: Musk i MAGA 14.01.25, 19:38
          Wyniki wyborow w Grenlandii nie pokazuja zadnej partii zadajacej wcielenia wyspy do USA...

Ten sondaz jest z d... wziety
          • trypel Re: Musk i MAGA 14.01.25, 21:15
            A jaki to ma związek?
            • wislok1 Re: Musk i MAGA 14.01.25, 21:21
              Taki, ze gdyby faktycznie mieszkancy Grenlandii byli niezadowoleni z Dunczykow, to by zadali niepodleglosci lub wcielenia do USA...

Od Dunczykow dostaja niezly socjal plus inwestycje w gospodarke Grenlandii...

Wiec ogromna wiekszosc jest za Dania, bo to im sie po prostu oplaca....

TO raczej Dumczycy z Danii powinni byc wku,wieni, bo Grenlandia zyje z dotacji dunskich....
              • trypel Re: Musk i MAGA 14.01.25, 21:31
                Ale nie muszą być niezadowoleni żeby na proste pytanie odpowiedzieć w ten sposób.
                Fakt ze sporo ich budżetu to subsydia z Danii ale z drugiej strony Dania zakazuje np wydobycia uranu który mógłby przynieść sporo kasy.

W Polsce też żadna partia nie zàda przyłączenia do usa a strzelam że po takim pytaniu w ankiecie pewnie 20% byłoby za.
                • vogon.jeltz Re: Musk i MAGA 14.01.25, 22:23
                  > z drugiej strony Dania zakazuje np wydobycia uranu który mógłby przynieść sporo kasy.

Huh? Dania odpowiada tylko za politykę zagraniczną i obronną Grenlandii. Surowcami Grenlandczycy zarządzają sami.
                  • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 05:08
                    Podobno rzad grenlandii podjął taka decyzję pod naciskiem Danii (ta kasa od nich to chyba 40% budżetu kraju)
                • galtomone Re: Musk i MAGA 15.01.25, 04:37
                  trypel napisał:

> W Polsce też żadna partia nie zàda przyłączenia do usa a strzelam że po takim p
                  > ytaniu w ankiecie pewnie 20% byłoby za.

Ja jest za i mój głos licz x 10000000 (będzie wynik lepszy).

Tylko jak nas będą przyłączać to może nie do California, bo tam pożary a do tego sama California tak marnie się tego USA trzyma....
                  • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 05:11
                    Może lepiej do Australii? Mielibyśmy gdzie górników upchnąć jakby się kopalnie zamykało a z drugiej strony węgla by nigdy nie zabrakło.
                    • galtomone Re: Musk i MAGA 15.01.25, 06:10
                      trypel napisał:

> Może lepiej do Australii? Mielibyśmy gdzie górników upchnąć jakby się kopalnie
                      > zamykało a z drugiej strony węgla by nigdy nie zabrakło.

Jak już mam tak daleko na działkę jeździć w weekendy to zdecydowanie Nowa Zelandia, to będzie taki mój.... bardziej "ostatni brzeg" jakby co ;-)
                      • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 06:26
                        W sumie nowa Zelandia nie byłaby zła.
                        Masz mój glos.
                        • galtomone Re: Musk i MAGA 15.01.25, 06:42
                          Wyszedł z nas konsumpcjonizm, że niby wszystko co "nowe" to lepsze.
        • hukers Re: Musk i MAGA 15.01.25, 10:32
          vogon.jeltz napisał:

> "Sondaż" przeprowadzony przez amerykańską pracownię (której sama nazwa n
          > ie budzi zaufania co do rzetelności) , na próbie 400 ludzi, bez podania metody.
          > Ale trzeba było zrobić z tego notkę na portalu, żeby była klikalność i żeby ni
          > eogary - sorry, trypel - mogły linkować. A informacja jest warta tyle, co news
          > o majtkach Dody.

Aż sprawdziłem z ciekawości ten sondaż.
          To ze amerykańska pracownia, to można wybaczyć, próba 400 ludzi biorąc pod uwagę populację Grenlandii wystarczająca, to jaką metodą wykonano badanie to w sumie bez znaczenie (telefoniczna, akurat w tym przypadku) natomiast pytanie, które zadano:
          Do you approve or disapprove of the United States acquiring Greenland from Denmark? moim zdaniem jest sugerujące i wpłynęło na odpowiedzi.
          Chociaż i tak ilość odpowiedzi pozytywnych zastanawiająco duża.
          • trypel Re: Musk i MAGA 15.01.25, 10:46
            A teraz jakby to samo badanie zrobić na Tajwanie o przyłączeniu do Chin to 99% byłoby na nie. A przecież w tej całej grenlandii właśnie o Tajwan chodzi. I dziwię się że tu też ciężko idzie zrozumienie tego
      • galtomone Biorąc pod uwagę co tam.... 15.01.25, 04:35
        ... jest zakopane (bo na nasze Zakopane to w tym zakresie nie ma co liczyć) to powinniśmy jako EU zadbać, żeby Grenlandia jednak pozostała nasza 😈😈😈

Amerykanie i tak maja tam bazę, więc nie o armię chodzi a o zasoby.

A metali ziem rzadkich Europa za dużo nie ma....
      • galtomone Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 14:23
        Dziś słyszałem w TOKu, że wizyta Trumpa Jr to był cyrk, że o samym sondażu na Grenlandii nie słyszeli a jak już coś, to raczej ich bycie bardziej niepodległymi będzie interesować a nie wpadanie w objęcia USA.

Tym bardziej, że oni durni nie są, wiedzą co sie da wykopać a tak jakby chciał Donald to ... "za darmo to umarło".

Ale są z tego szumu zadowoleni, bo to fajny argument do rozmów z Duńskim rządem... "A jak sie nie zgodzicie to się przeprowadzimy do USA" - choć jasnym jest, że to sie nie wydarzy... ale... ;-)
        • trypel Re: Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 15:58
          Tok to wybiórcza. Co innego mają powiedzieć?
          • galtomone Re: Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 16:28
            Ale to nie oni mowili tylko chłop z Grenlandii opowiadał jak to wyglada u nich co sie dzieje... co mowia lokalsi na to zamieszanie, itd.

Dziennikarka tylko pytania zadawala - np. czy Wy chcecie faktycznie do USA?
            Albo z jakimi politykami (bo tak opowiadal Donald) spotkał sie junior.
            • trypel Re: Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 17:17
              I dalej czego już nie powiedzieli
              "W odpowiedzi na te wydarzenia, premier Grenlandii Mute Egede zadeklarował chęć zacieśnienia współpracy z USA w obszarach obronności i górnictwa, podkreślając jednak, że wszelkie decyzje dotyczące przyszłości wyspy będą podejmowane na warunkach grenlandzkich. Egede zaznaczył, że niepodległość Grenlandii jest sprawą jej mieszkańców, a rząd jest gotowy do dialogu z nową administracją amerykańską.

Jednocześnie duńskie władze wyraziły wątpliwości co do możliwości przyłączenia Grenlandii do USA. Minister spraw zagranicznych Danii, Lars Lokke Rasmussen, stwierdził, że choć Grenlandia może uzyskać niepodległość, jeśli tak zdecydują jej mieszkańcy, to scenariusz, w którym wyspa staje się częścią Stanów Zjednoczonych, jest mało prawdopodobny. "

Czyli tak jak wszyscy myślący rozumieją. Wypowiedź Trumpa to straszak na ruskich i chiny. Że jak wy tam to ja tu i tez was zaboli
              • wislok1 Re: Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 20:27
                Rosja i China maja z tego ubaw, w przeciwienstwie do innych krajow NATO, ktore uwazaja trumpka za szalenca
                ( oczywiscie Grenlandia sie laczy z Kanada i Panama )
              • wislok1 Re: Podobno "sądaż" z d... 15.01.25, 20:34
                Bardzo grzecznie, ale zdecydowanie napisali, zeby trumpek sie odpier.. od Grenlandii i dal im swiety spokoj...

Taki jest jezyk dyplomacji

Nieoficjalnie uznali trumpka za kompletnego osoloma
              • galtomone Re: Podobno "sądaż" z d... 16.01.25, 07:10
                trypel napisał:

> I dalej czego już nie powiedzieli
                > "W odpowiedzi na te wydarzenia, premier Grenlandii Mute Egede zadeklarował chęć
                > zacieśnienia współpracy z USA w obszarach obronności i górnictwa, podkreślając
                > jednak, że wszelkie decyzje dotyczące przyszłości wyspy będą podejmowane na wa
                > runkach grenlandzkich. Egede zaznaczył, że niepodległość Grenlandii jest sprawą
                > jej mieszkańców, a rząd jest gotowy do dialogu z nową administracją amerykańsk
                > ą.

Alez dokladnie to powiedzieli.

Nie po to sie Grenladczycy o autonomie starali, zeby teraz wpasc z deszczu pod rynne.
                Przeciez to wyzej napisalem - ze sa zadowoleni z szumu, ze to im daje lepsza pozycje negocjacyjna (w sumie z obiema stronami), ze za darmo umarlo.

>
                > Jednocześnie duńskie władze wyraziły wątpliwości co do możliwości przyłączenia
                > Grenlandii do USA. Minister spraw zagranicznych Danii, Lars Lokke Rasmussen, st
                > wierdził, że choć Grenlandia może uzyskać niepodległość, jeśli tak zdecydują je
                > j mieszkańcy, to scenariusz, w którym wyspa staje się częścią Stanów Zjednoczon
                > ych, jest mało prawdopodobny. "

Exactly. Jak beda chcieli niepodleglosci to nie po to by sie starac o podelglosc.

> Czyli tak jak wszyscy myślący rozumieją. Wypowiedź Trumpa to straszak na ruskic
                > h i chiny. Że jak wy tam to ja tu i tez was zaboli

NIe do konca...

Chiny i Rosja to tez nie debile i wiedza, co (teoretycznie/leganie) moze Trump i moze Grenlandia.
                Pozostaja tez opcje nie oczywiste - czy napadnie Pan Grenlandię panie trump - nie powiem ;-)

A to nie jest wykluczone.... bo niby co będzie potem poza notami dyplomatycznymi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka