Dodaj do ulubionych

Programy rzucające się na komputer

02.07.11, 16:57
Mój laptok wespół z oprogramowaniem (Viśta), doprowadza mnie do szału. Ilekroć mam coś pilnego i palnego do zrobienia, to wtedy coś w nim się procesuje i mam totalną przymrożkę. Po późniejszych komunikatach podejrzewam, że bez pytania o zgodę odbywa się:
1. Please do not power off or unplug your machine. Installing update (np. 1 of 10).
2. Configuring updates. Do not turn off your computer.
Innymi słowy programy rzucają się na mój komputer bez pytania o zgodę na “updatowanie”.
Czy jest jakiś sposób aby zapobiec takim praktykom?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Programy rzucające się na komputer IP: *.zask.pl 02.07.11, 17:01
      Jak to? Przeciez sie zgodziles skoro nie chcialo Ci sie zmienic ustawien aktualizacji automatycznych. Mozesz to bez problemu zmienic w panelu sterowania.
      • al.1 Re: Programy rzucające się na komputer 02.07.11, 17:47
        Dzieki za szybka odpowiedz. Nie wiedzialem, ze jest taka opcja.
        • tabucchi Re: Programy rzucające się na komputer 04.07.11, 09:05
          szkoda, że to nie jest specjalnie bezpieczne rozwiązanie
          W ogóle Vista na laptokach to dramat jakiś, ja nadal bałwochwalę XP, skoro już musi być Windows.
    • Gość: Rmk Re: Programy rzucające się na komputer IP: *.warszawa.mm.pl 02.07.11, 19:47
      Prawo Murphiego 86: Awaria komputera wyczekuje cierpliwie na najbardziej niedogodny moment, aby bezlitośnie zaatakować.
      • al.1 Re: Programy rzucające się na komputer 04.07.11, 19:23
        Gość portalu: Rmk napisał(a):

> Prawo Murphiego 86: Awaria komputer
        > a wyczekuje cierpliwie na najbardziej niedogodny moment, aby bezlitośnie zaatak
        > ować.
        Norton mi pilnuje komputera. Teraz program aktaulizujacy sie pyta. Zezwolilem na "updaty" jak skonczylem robote. Czesto sie updatuje nawet po kilka razy w tygodniu.
    • Gość: przedszkolak Re: Programy rzucające się na komputer IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 02.07.11, 22:57
      Nie chcę Cię martwić, ale to jest informatyczno-windows'owy ... żłobek. Poczytaj trochę rozmaitych 'ABC ...', 'Kurs ...', itd itp
      • al.1 Re: Programy rzucające się na komputer 04.07.11, 19:28
        Gość portalu: przedszkolak napisał(a):

> Nie chcę Cię martwić, ale to jest informatyczno-windows'owy ... żłobek. Poczyta
        > j trochę rozmaitych 'ABC ...', 'Kurs ...', itd itp

Nie zmartwiles mnie ani nie zacheciles do ABC, kursów itd. Nie chcesz, nie odpowiadaj. Nie naruszylem zasad forum, wczesniej usilujac znalezc podobny problem na nim.
    • Gość: gośc Re: Programy rzucające się na komputer IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.11, 13:30
      wyłącz wszystkie aktualizacje automatyczne.
      • Gość: Greg Re: Programy rzucające się na komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 09:23
        Niby dlaczego?
        • manhu Re: Programy rzucające się na komputer 04.07.11, 13:47
          Jeśli go doprowadzają do szału to czemu nie, w końcu instalują się "aż" 1-2 razy na miesiąc, to zajmuje "kupę" czasu a usuwanie wirusów to nie problem :) Po prostu ma śmietnik w kompie, pewnie ze 100 procesów na starcie (zamiast np.30) i mu chodzi powoli. Jak ma się śmietnik to nawet nowy komp jest wolniejszy od 7-mioletniego.
          • al.1 Re: Programy rzucające się na komputer 04.07.11, 19:39
            manhu napisał:

> Jeśli go doprowadzają do szału to czemu nie, w końcu instalują się "aż" 1-2 raz
            > y na miesiąc, to zajmuje "kupę" czasu

Pisalem wyzej, ze jest to bardzo czeste. Nawet dzisjaj mialem 3 updaty i ich konfiguracje. Pare dni temu bylo tego az 11 (od 1do 11) i nie mógl tego lyknac za jednym razem.

> a usuwanie wirusów to nie problem :)

Przeciez ja sie na to teraz godze, ale po skonczonej pracy. Wczesniej dostawalem trzeciej fazy. Radzilem sobie w ten sposób, ze po chamsku wylaczalem komp i przechodzilem na tryb awaryjny. Wtedy chodzil bez problemów.

> Po prostu ma śmietnik w kompie, pewnie ze 100 procesów na starcie (zamiast np.30) i
            > mu chodzi powoli. Jak ma się śmietnik to nawet nowy komp jest wolniejszy od 7-
            > mioletniego.

Jak nie wiesz, to nie gdybaj. Zadnych smieci i czyszcze go regularnie. Mam same potrzebne rzeczy i malo programów. Jedynym luksusem jest Stellarium. Na starcie uruchamiam bardzo niewielka ilosc programów. Co niepotrzebne, to siedzi cicho, do momentu wywolania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka