Dodaj do ulubionych

Instalacja XP

IP: *.play-internet.pl 19.08.11, 18:24
Mam laptop z systemem XP w wersji angielskiej. Czy jeśli teraz zainstaluję na nim XP w wersji polskiej, to później będę miał tylko XP polski, tzn. podczas instalacji XP angielski zostanie skasowany? Nie chciałbym mieć dwóch systemów na laptopie.
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Instalacja XP 19.08.11, 18:30
      mozna i tak i tak hehe
    • Gość: lajosz Re: Instalacja XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 19:20
      tiges_wiz słusznie prawi.

Czyli możesz zainstalować sobie polskiego XP obok już istniejącego angielskiego i podczas startu komputera wybierać ten który chcesz.

Możesz również sformatować partycję na której jest angielska wersja XP i zainstalować w to miejsce tylko polskiego XP.

Istnieją jeszcze dwie możliwości, a mianowicie:
      Zanim zlikwidujesz (sformatujesz partycję systemową) , możesz zrobić obraz systemu jakimś softem do tego przeznaczonym (chociażby Acronis True Image).
      Następnie sformatować partycję i zainstalować polskiego XP i również zrobić obraz tegoż systemu, czyli Win XP PL.
      Teraz masz możliwość korzystania z tego systemu który akurat bardziej przypadł Ci do gustu, czyli chcesz XP EN, przywracasz system z obrazu.
      Chcesz XP PL, robisz to samo, czyli przywracasz z obrazu.

Kolejna możliwość, to na istniejącym (angielskim) Win XP, zainstalować jakąś wirtualną maszynę (np. VMware) , a na niej dowolny system lub więcej systemów.
      W tym przypadku masz możliwość korzystania jednocześnie z dwóch (lub więcej) systemów na raz, czyli niejako jednocześnie.
      W ten sposób możesz sobie zainstalować na komputerze z XP dowolny system, czyli np. inną wersję XP, Win Vista, Win 7, Linuxy wszelakie i inne).

Reasumując, możliwości jest sporo.
      • Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 19.08.11, 23:28
        W takim razie poproszę (ale jesli można to łopatologicznie krok po kroku) o wskazanie jak wykasować całkowicie angielski XP. Chcę, żeby podczas instalacji polskiego XP komputer był już niejako "czysty".
        • Gość: lajosz Re: Instalacja XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 23:49
          OK.
          Wkładasz płytkę z Win XP do napędu.
          Ustawiasz BIOS tak, żeby komp bootował się z p napędu CD/DVD, albo (gdy masz nowszą płytę główną) , podczas startu kompa wciskasz klawisz odpowiedzialny za menu z wyborem dysku/napędu z którego chcesz wystartować kompa (np. w płytach Asus-a jest to klawisz F8).

Po ustawieniu odpaleniu kompa z płyty zacznie się instalacja Windowsa.
          Postępuj zgodnie ze wskazówkami na ekranie aż dojdziesz do miejsca gdzie instalator stwierdzi, że na dysku/partycji takiej to a takiej (najczęściej C) istnieje już system.
          Zapyta wtedy czy chcesz naprawiać istniejący system.
          Odpowiadasz że nie.
          Następnie likwidujesz partycję na której jest system (instalator zapyta kilkakrotnie czy na pewno tego chcesz).
          Po likwidacji partycji zakładasz nową partycję w miejscu poprzedniej.
          Wybierasz tzw. pełne formatowanie.
          Teraz wskazujesz "INSTALUJ" i postępujesz zgodnie ze wskazówkami pojawiającymi się na ekranie.
          Po wszystkim, masz już świeżutkiego polskiego Win XP.

Może się zdarzyć, że podczas instalacji systemu, instalator stwierdzi, że "nie wykryto żadnych dysków twardych" pomimo iż przecież wiadomo, że ten dysk tam jest.
          Jest to spowodowane tym, że dysk twardy w kompie ma interfejs S-ATA i dosatkowo w BIOS-ie jest ustawiony on w tryb pracy AHCI.
          Można sobie z tym poradzić na dwa sposoby.
          1. Ustawić dysk w BIOS-e na pracę w trybie IDE.
          2. Zostawić dysk w spokoju (niech pracuje w AHCI) i zintegrować sterowniki S-ATA do tego dysku z płytą instalacyjną Windowsa np. programem nlite i dopiero wtedy przystąpić do instalacji.
          Można również pobrać z netu "legalną inaczej" wersję Win XP z już zintegrowanymi sterami S-ATA.
          • Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 20.08.11, 12:26
            OK. Spróbuję tak zrobić.
            • Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 04.09.11, 00:07
              Zrobiłem dokładnie tak jak radził Lajosz, z tym, że mam następujący problem:

Po zlikwidowaniu partycji, na której był stary angielski system XP, założeniu nowej partycji i pełnym sformatowaniu doszedłem do momentu, gdy system zapytał mnie o klucz do programu. No i właśnie nie chce mi wejść ten klucz.

Mam na płytce napisany flamastrem klucz, ale najprawdopodobniej ktoś pisząc klucz popełnił literówkę.

Obecnie sytuacja jest taka, że nie mam juz angielskiego XP w kompie, a polski XP zainstalowany jest do momentu podania klucza.
              Mam inną płytkę z polskim XP, którą już kiedyś instalowałem na innym kompie (więc klucz jest poprawny) i chciałbym ją teraz zainstalować w miejsce XP z płytki z niewłaściwym kluczem.

Jak to w takiej sytuacji zrobić? Jak wrócić do momentu początku instalacji polskiego XP?
              • Gość: lajosz Re: Instalacja XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 00:17
                Gość portalu: @@egon@@ napisał(a):
                > Mam inną płytkę z polskim XP, którą już kiedyś instalowałem na innym kompie (wi
                > ęc klucz jest poprawny)

A próbowałeś po prostu wpisywać ten klucz z w/w płytki ?
                Jeśli nie, to spróbuj, czyli po prostu uruchom kompa, a instalator sam dojdzie do miejsca w którym trzeba wpisać klucz.
                Spróbuj wpisać.
                Jeśli klucz nie zostanie zaakceptowany, to:
                Sformatuj partycję na której masz tą niedokończoną instalację poprzedniego XP (tym razem możesz spokojnie wybrać szybki format) i instaluj XP z tej płytki na której klucz jest poprawny.

Można również (co oczywiście jest legalne inaczej) po prostu poszukać seriala w necie (co trwa zaledwie kilka minut) i wpisać go do istniejącej instalacji.

• Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 04.09.11, 00:43
                  > A próbowałeś po prostu wpisywać ten klucz z w/w płytki <

Tak próbowałem; nie wchodzi.

> Sformatuj partycję na której masz tą niedokończoną instalację poprzedniego XP (
                  > tym razem możesz spokojnie wybrać szybki format) i instaluj XP z tej płytki na
                  > której klucz jest poprawny.

Otóż to! Tylko w jaki sposób mogę wejść w to okno o sformatowaniu partycji?
                  Przy uruchamianiu, po wciśnięciu F12, i wybraniu dysku CD rozpoczyna mi się ta niedokończona instalacja i dochodzę do okna z kluczem.
                  • Gość: lajosz Re: Instalacja XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 10:56
                    Gość portalu: @@egon@@ napisał(a):
                    > Przy uruchamianiu, po wciśnięciu F12, i wybraniu dysku CD rozpoczyna mi się ta
                    > niedokończona instalacja i dochodzę do okna z kluczem.

Całkiem możliwe, że płyta z tym XP nie jest bootowalna lub boot sector na niej uległ uszkodzeniu i dlatego nie startuje.

W ogóle to podaj co to za Win XP który w tej chwili jest nie do końca zainstalowany, czyli jaka to wersja XP ?
                    Jeśli podasz wersję + Twój mail, to postaram się pomóc.
                    • Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 00:15
                      Już jest OK. Znalazłem w sieci serial number.
                    • Gość: @@egon@@ Re: Instalacja XP IP: *.play-internet.pl 05.09.11, 00:21
                      Już jest OK. Znalazłem w sieci serial number.
              • tiges_wiz Re: Instalacja XP 04.09.11, 11:30
                to sprobuj wpisac klucz z naklejki na laptopie, a nie z flamastra :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka