Dodaj do ulubionych

Pamieć SODIMM a MacBook

IP: *.aster.pl 20.08.11, 12:02
Witam, wymienilem pamiec w macu na GoodRam 2x2 GB 800MHz
orygianlne kosci to Samsung 2x512 GB 667MHz

Niestety na nowych kosciach system nie odpala sie... rozumiem, ze te kosci raczej nie beda wspołpracowac z tym laptopem. Zastanawiam sie jednak dlaczego przy kombinacji kosci starej Samsunga 512GB 667 MHz i nowej GoodRam 2GB 800MHz po wlaczeniu laptopa w Profilu systemu widac, ze nowa kosc GoodRam ma predkosc 667MHz i Status OK (czyli dziala?) I faktycznie dziala, wydaje mi sie nawet, ze widac roznice, laptop szybciej sie odpala.
Zaznacze rowniez, ze kupujac nowe kosci poprosilem o rade podajac Prędkosc magistrali 800 MHz Zastanawiam sie co jest nie tak? Czy pozostaje mi tylko zwrot i wymiana na kosci 667MHz ?
Prosze o rade
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: Pamieć SODIMM a MacBook IP: *.aster.pl 20.08.11, 18:32
      hmmm... czy nikt z was nie wymienial kosci pamieci?? ;)
      • Gość: slawek_62 Re: Pamieć SODIMM a MacBook IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 20.08.11, 19:30
        Sprawdź czy płyta gł. obsługuje ten typ pamięci. Sprawdź wymagane napięcie dla tych pamięci. Oczywiście czytałeś:
        support.apple.com/kb/HT1270?viewlocale=pl_PL
        Poszukaj w googlu „OpenFirmware”, a może instr. obsługi?

• Gość: xyz Re: Pamieć SODIMM a MacBook IP: *.aster.pl 21.08.11, 12:13
          Oczywiscie nie czytalem tego wczesniej, sugerowalem sie podpowiedzia pracownikow sklepu komputerowego.
          Teraz wiem, ze pamiec jaka moge zainstalowac to [RAM typu PC2-5300 DDR2 667 MHz]
          maksymalnie do 4GB... to co kupilem to typ [PC2-6400 DDR2 800 MHz] nie pozostaje mi chyba nic innego jak wymienic na inne... o ile nie bedzie z tym problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka