Dodaj do ulubionych

Napięcie na USB

10.10.11, 10:11
Mam tuner TV w kompie. Pilotem od niego można zamknąć system. Ale żeby wyłączyć głośniki (jednak słychać delikatny szum) trzeba było ruszyć tyłek z wyrka. Wpadłem więc na genialny pomysł i w obwód zasilania głośników wstawiłem przekaźnik 5V zasilany z USB. Głośniki wyłączają się same.
Do wczoraj byłem szczęśliwym człowiekiem.
Wymieniłem płytę główną (gigabyte GA-Z68X-UD3-B3). A tu zonk. Po wyłączeniu kompa dalej jest napięcie na USB.Obczytałem wszystko o tej płycie. Żadnych ustawień w BIOSie czy zworek na płycie pozwalających na zmianę tego ustawienia.
Czy to w ogóle możliwe?
A może macie inne pomysły na automatyczne wyłączanie głośników?
PS. Od razu mówię - jestem leniwy i nie będę chodził w nocy do listwy zasilającej :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rmk Re: Napięcie na USB IP: *.warszawa.mm.pl 10.10.11, 10:22
      Spróbuj podłączyć się pod szynę zasilania dysków i napędów. Masz tam napięcie 12 i 5V. Z molexa też możesz sterować.
      • Gość: Rmk Ja mam inaczej. IP: *.warszawa.mm.pl 10.10.11, 10:30
        Ja mam podobny patent do Twojego, zastosowałem jednak optotriak zamiast przekaźnika. Zaleta to galwaniczne odseparowanie obwodu niskiego napięcia od napięcia 230V. Optotriak ma diodę LED która załącza "światełkiem" załącza triaka i listwa zasila to co chcę. Mam tak przy laptoku. Spalenie lub przepięcie w przekaźniku, może Ci z płyty głównej komputera zrobić ładne kuku.
        Wpisz w szukajkę s116s02 i na pierwszym miejscu masz w pdf specyfikację od Sharpa.
        • pursat Re: Ja mam inaczej. 10.10.11, 13:52
          Podoba mi się ten pomysł. Trzeba będzie tylko założyć jakieś dodatkowe gniazdko z tyłu obudowy.
          Przeczytałem specyfikację, którą mi poleciłeś i mam parę pytań. Nie jestem elektronikiem. Możesz rzucić okiem na to: www.adams.neostrada.pl/schemat.jpg
          Albo podesłać swój schemat skoro jest sprawdzony.
          • Gość: Rmk Re: Ja mam inaczej. IP: *.warszawa.mm.pl 10.10.11, 19:18
            Ja mam listwę zasilającą 3 gniazda, cały układ zamontowałem wewnątrz niej, z listwy wyprowadziłem kabel zakończony wtyczką USB (u mnie trak działa na laptopie). Wtyczka zasilająca listwę cały czas wetknięta do gniazda na ścianie, do listwy podłączone zasilanie lampki, głośniki, zasilacz laptopa. Ty możesz podłączyć się pod szynę zasilania do molexa. Wyłączenie laptopa wyłącza zasilanie wszystkich odbiorników podłączonych do listwy.
            Schemat masz tutaj.
            • pursat Re: Ja mam inaczej. 10.10.11, 20:13
              Dzięki :-)
    • Gość: Laptopowiec Re: Napięcie na USB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.11, 10:28
      Wygląda na to, że to zasługa funkcji "on/off charge":
      www.gigabyte.com/MicroSite/185/on-off-charge.htm
      Można ładować rożne iP..y nawet przy wyłączonym kompie. Może da się wyłączyć te opcję i zniknie napięcie z USB Po zamknięciu systemu?
      • pursat Re: Napięcie na USB 10.10.11, 13:48
        Raczej nie. Na wielu płytach, które nie mają tej funkcji też nie można wyłączyć napięcia na USB.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka