Dodaj do ulubionych

Konwersja do pliku PDF

11.01.12, 01:51
Mam klopoty ze skonwertowaniem ksiazki do pliku PDF, nigdy tego nie robilem.
Jak dotad, skopiowalem z Worda, korzystajac z pliku OpenOffice (jest tam u gory po lewej stronie ikonka PDF) tekst i zdjecia czarno-biale, ale zamiast fotografii wyszly prostokaty z jakimis tajemnymi napisami u gory, a caly tekst zaczyna sie od... tekstu ramki, ktora pierwotnie, w pliwu Word, jest gdzies dalej. Takze pojawily sie szare kreseczki, prostokaty etc.
Czyli balagan na calego plus - brak zdjec:(

Co z tym fantem?:) Czy moglbym prosic o informacje dot. stworzenia pedeefu z materialu jak wyzej?:) Bede bardzo wdzieczny.

W
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 07:24
      Przeczytaj to co napisałeś i spróbuj to zrozumieć.
      Jak zrozumiesz, to napisz o co Ci chodzi.
      • wlodekbar Wszystko jest jasne i logiczne. bt 11.01.12, 16:49

• Gość: pedeefiak Re: Wszystko jest jasne i logiczne. bt IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 11.01.12, 18:51
          Nie jest jasne i logiczne. Do tej pory nie mogę skumać, czy chcesz wydrukować do PDF'a tekst z Worda, czy w jakiś cudowny sposób wciśniętą do komputera książkę (domyślam się, że przez szczelinę dyskietki) książkę.
          • wlodekbar Re: Wszystko jest jasne i logiczne. bt 11.01.12, 18:58
            Poniewaz szczeliny dyskietek sa raczej mikre, logika nakazuje skumac ksiazke jako ksiazke w pliku.
            • Gość: pedeefiak Re: Wszystko jest jasne i logiczne. bt IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 11.01.12, 22:46
              Czyli logika wskazuje (bo inaczej się nie da), że książkę rozcinasz i skanujesz OCR.
              • wlodekbar Re: Wszystko jest jasne i logiczne. bt 11.01.12, 23:03
                KSiazke spalam.
                Doszczetnie i do konca.
                Jak Mao Tse Tung.
                Albo Adolf Nikczemny z Berlina, co rozpetal wojne swiatowa, tez palil ksiazki.
    • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 08:08
      Najczęściej konwertery do formatu PDF działają w systemie jako wirtualna drukarka.
      Jest dość dużo darmowych programów tego typu. Przykładowo: PDF Creator.

Bez problemu znajdziesz również możliwość konwersji plików Worda do PDF.
      Trzeba poszukać i wypróbować - może coś ci spasuje.
      • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 08:14
        Aha, jeśli korzystasz z Office 2007 lub nowszego, stosowne rozszerzenie
        pozwalające zapisywać dokument jako PDF lub XPS można pobrać od Microsoftu.
      • Gość: dana Re: Konwersja do pliku PDF IP: 31.61.50.* 11.01.12, 15:24
        Też mam problem z tym. Mam tekst w Wordzie, a chciałabym go mieć w PDF. Zajrzałam na stronę technika.wp.pl/darmowe programy, a tam długa lista takich programów. Nie bardzo wiadomo co wybrać. Po raz pierwszy stykam się z tym tematem, mógłbyś coś doradzić. Czy są jakieś programy PDF darmowe które mają taką blokadę, by nie można było tego tekstu potem zmienić, albo skopiować, żeby można było tylko wydrukować. Kiedyś się już chyba z tym zetknęłam w necie, ale wtedy mnie to nie interesowało.
        • Gość: lajosz Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 15:58
          Przeczytaj ponownie pierwszy post usera wariant_b w tym temacie bo tam jest wyraźnie napisane co należy zrobić.

Co do zabezpieczenia gotowego PDF-a, to jedynym w miarę skutecznym zabezpieczeniem PDF-a jest wykonanie go jako zbioru bitmap i to w możliwie niskiej jakości.
          Oczywiście nawet to da się obejść (OCR-y wszelkiej maści) , ale roboty z tym nieco więcej niż przy (nazwijmy to) tradycyjnym PDF-ie.

Natomiast w przypadku PDF-a "tradycyjnego", czyli zawierającego tekst w formie czcionek tudzież krzywych wektorowych siły nie ma, czyli zawsze można obejść wszelkiego rodzaju zabezpieczenia.
          • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 16:51
            Krxywe wektorowe etc. To dla fachowcow, nie laikow, czlowieku!
    • bulczanka Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 12:16
      www.zamzar.com/
      • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 16:57
        Tam mi nie wchodzi plik Word (jedynka).
    • Gość: pedeefiak Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 11.01.12, 18:54
      darmowe: PDFCreator
      płatne: pdffactory

Adobe (z uwagi na cenę) pomijam.
      • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 19:01
        Czy ten pierwszy pozwoli na konwersje materialu z pliku Word ok. 40 MB?:)
        Pytam bo probowalem skorzystac z jednego z programow, ale dostrzeglem, ze mozna pobrac plik do 2 MB.
        • Gość: lajosz Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 19:16
          Albo y chłopie nie umiesz czytać, albo nie rozumiesz co czytasz, albo wreszcie brakuje Ci elementarnej wiedzy o tym jak korzystać z googla .

W związku z powyższym niestety, ale się powtórzę i zacytuję sam siebie:
          "Przeczytaj ponownie pierwszy post usera wariant_b w tym temacie bo tam jest wyraźnie napisane co należy zrobić. "

Dla ułatwienia dodam, że w google dobrze jest wpisać frazę drukarka PDF.
          Jeśli po zapoznaniu się z w/w terminem, nadal nie będziesz wiedział co robić, to bardzo wątpię by ktokolwiek był Ci w stanie pomóc.
          • Gość: mufi Łopatologicznie: IP: *.home.isko.net.pl 11.01.12, 19:38
            www.sgh.waw.pl/ogolnouczelniane/ci/solad/Plagiat_pl_instrukcja_tworzenia_PDF%20%28PDFCreator%29.pdf
            • rachp Re: Łopatologicznie: 11.01.12, 22:59
              Ooo, ciekawostka - SGH zerżnął mój plik przed laty przygotowany dla studentów Wydziału Biologii UAM. A wszystko to w Centrum Informatycznym tej szacownej uczelni. Kto nie wierzy, niech porówna ich PDF'a z instrukcją z moim plikiem. Powycinali tekst, zmienili czcionkę, nawet porządnie nie powstawiali zrzutów ekranowych (niechlujstwo pierwszej klasy!) i ... gotowe - kształcimy prawych ekonomistów!!!

Zresztą porównajcie:
              www.bioarch.amu.edu.pl/strona/create_PDF.pdf
              • Gość: mufi Re: Łopatologicznie: IP: *.home.isko.net.pl 12.01.12, 00:01
                Bo to Polska właśnie ;)
              • wlodekbar Re: Łopatologicznie: 12.01.12, 00:06
                Zwykle najzwyklejsze lajzy.
                I dobrze, ze podales tu publiczna informacje o tym zdarzenia.
              • Gość: pyrlander Re: Łopatologicznie: IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 12.01.12, 00:43
                A wszystko ma jeszcze ciekawszy aspekt - plik znajduje się w części antyplagiatowej Centrum Informatycznego SGH.
                • wlodekbar Re: Łopatologicznie: 12.01.12, 01:25
                  Napisz/Napiszczie maila do - ja od zawsze wychodze z zalozenia, ze im wyzej, tym lepiej - do szefa jakiegos szczebla. Nawet do rektora, ktoremu przecie miedzy innymi zalezy na dobrej marce uczelni (w dodatku centralnej, najwazniejszej, najwiekszej chyba tez ekonomicznej w Polsce.
                  Powinni za to co najmniej publicznie przeprosic.
                • wlodekbar Re: Łopatologicznie: 12.01.12, 01:30
                  Cd.
                  Albo na przy7klad do szefa Centrum, zarazem na Przeslij dalej do rektora.
                  W koncu rektor jest glowna osoba w w zakresie prestizu Uczelni.
        • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 19:51
          Pojęcie "konwersja" jest sporym nadużyciem. PDF nie jest plikiem edytora tekstu,
          nie służy do obróbki tegoż tekstu - PDF pochodzi od PostSriptu, używanego powszechnie
          w naświetlarkach i drukarkach. Jest takim przenośnym "wydrukiem" do pliku.
          Dlatego większość narzędzi do tworzenia plików PDF ma postać wirtualnej drukarki
          postscriptowej. Korzystamy z nich jak ze zwyczajnej drukarki - "drukując" dokument.

Wymieniony przeze mnie wcześniej PDF Creator przykładowo korzysta z darmowego
          interpretera ghostscript (jest instalowany przy okazji) podobnie jak spora część
          innych podobnych programów (czasem wymagają, żeby samodzielnie zainstalować
          interpreter, zresztą głównie ten sam ghostsript).

Od ustawień drukowania (np. rozdzielczości) będzie zależało potem, czy plik PDF
          nadaje się tylko do oglądania, wydrukowania na prostej drukarce, czy do poligrafii.
          Jednocześnie w drugą stronę - rozmiary i szybkość wyświetlania dokumentu w PDF.

Link, o którym wspomniano, prowadzi do witryny, na którą można przesłać plik
          w jakimś ogólnie rozpowszechnionym formacie i w drugą stronę odebrać PDF-a.
          Jest oczywiste, że przy takich operacjach wielkość pliku jest kluczowa, stąd
          ograniczenia na rozmiar. Przy "drukowaniu" PDF na własnym komputerze
          takich ograniczeń nie ma - wszystko co zmieści się w pamięci i na dysku
          i ma opcję drukowania może być przerobione na PDF.
          • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 20:07
            Moj plik Word ma ok. 40 MB.
            Chcialem skorzystac z jednego z programow do konwersji, ale jest przystosowany do max. 2 MB.
            Czy nie bede mial klopotow z konwersja mego pliku ikilkudziesieciu MB?:) Uzbieralem juz kilka programow.
            • Gość: mufi Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.home.isko.net.pl 11.01.12, 20:15
              A to problem sprawdzić?
              • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 20:22
                No tak :)
            • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 20:42
              wlodekbar napisał:
              > Czy nie bede mial klopotow ...

Będziesz miał kłopoty, ponieważ jakość zdjęć wklejonych do Worda nie odpowiada
              jakości oryginalnej - ale nie jest to aż tak wielki problem. Na ekranie nie wyjdzie.

Śmiało instaluj drukarkę PDF i próbuj. Zawsze możesz druknąć jeszcze raz
              innym programem lub w innych ustawieniach.
              • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 20:45
                Dzieki :)
    • marg-era Re: Konwersja do pliku PDF 11.01.12, 23:02
      Może chodzi ci o jakieś krzaki przy konwersji, jak masz dziwne czcionki, najlepiej zamienić je na krzywe.
    • Gość: hans Re: Konwersja do pliku PDF IP: *.stk.vectranet.pl 12.01.12, 17:42
      Ściągnij triala ze strony ABBY pdf transformer.
      • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 12.01.12, 17:50
        Dziekuje za podpowiedz :)
    • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 13.01.12, 16:56
      Dziekuje bardzo.
    • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 13.08.12, 23:16
      Jak na razie niew znalazłem możliwości skonwertowania pliku Word z tekstem i zdjęciami (kilkadziesiat stronic). Nie pojawiają się zdjęcia, zaś jedynie ramki bez obrazu wewnątrz. Co zrobić, b y skonwertować poprawnie?:)
      • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 13.08.12, 23:33
        A czego próbowałeś?

Zainstaluj sobie "drukarkę" do PDF, na przykład PDF Creator i "wydrukuj" dokument.
        Jeśli coś wyjdzie nie tak, spróbuj wydrukować pojedynczą stronę z błędem
        na zwyczajnej drukarce.
        • wlodekbar Re: Konwersja do pliku PDF 13.08.12, 23:44
          Dobrze, będę walczył; dziekuję :). Zwyczajną mam popsutą, ale - mam nadzieję - nie będzie konieczna.
          • wariant_b Re: Konwersja do pliku PDF 13.08.12, 23:51
            Też mam nadzieję, że problem wynika z narzędzia do konwersji formatu,
            a nie problemów w samym pliku. Gdyby dalej nie chciało to zadziałać,
            skompresuj plik Word, zahaśl archiwum i gdzieś zahostuj. Przemajluj mi
            link i hasło, podaj wymagane parametry PDF (rozdzielczość), to przekonwertuję
            i odeślę w podobny sposób PDF-a.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka