Gość: "no i mam problem" IP: *.tkdami.pl 15.06.04, 20:09 jaki najlepiej Linux wybrac pod system dla juz nie mlodego i nie poteznego PC- eta?najlepiej taki aby dobrze chodzily filmiki i gry. Z gory dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kell Re: jaki Linux..? IP: *.udn.pl 15.06.04, 23:32 kazdy. oczywiscie po instalacji gdy dziala za wolno wylaczasz sporo niepotrzebnych/zzerajacych cpu na efekty rzeczy. mozesz tez pokusic sie o jakies lzejsze srodowisko okienkowe niz gnome/kde (wmaker, xfce ...). postaraj sie zainstalowac ktoras z bardziej popularnych dystrybucji, a na sam poczatek pobaw sie ktoras z dystrybucji 'live' dzialajacych z cdromu Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: jaki Linux..? 16.06.04, 00:26 i tu live sie nie sprawdzi niestety, do tego trzeba jednak maszynki, no ale my dalej nie wiemy jak słaby jest ten komputer. Link Zgłoś
Gość: kell Re: jaki Linux..? IP: *.udn.pl 16.06.04, 10:16 A tego to nie wiemy, bo znam osoby, dla ktorych 1GHz+ komputer jest przestarzaly, bo mu jakas tam gra wolno dziala;) Link Zgłoś
Gość: linux od 9 mies. Re: jaki Linux..? IP: *.crowley.pl 16.09.04, 22:22 na przykład ja mam procek 400 Mhz,SD ramki 56+128 i Mandarynka 9.2 chodzi,może nie tak jak Windows 98,ale zapewne(choć nie próbowałam)szybciej niż nowsze windowsy by chodziły KDE 3.1,gnome chodzi chyba szybciej,ale chyba już wolę KDE ja bym doradziła tak jeśli chodzi o dystrybucje-najpierw sprawdzić na stronkach każdej z rozważanych dystrybucji,czy obsługuje taki sprzęt jaki mamy(ja nie sprawdziłam i fuksnęło mi się-zainstalował się bez problemów taki jaki akurat był w czasie szukania w najbliższym kiosku,z czasopismem komputerowym:) a potem,jeśli zostanie do wyboru kilka to może wybrać ten łatwiejszy(bo raczej większość dystrybucji z ubiegłego roku będzie chodzić na starszym sprzęcie)-róznice są w ilości dostępnych gotowych programów w paczkach,które instaluje się tak jak mniej więcej w windows nowe programy,niektóre dystrybucje zaś mają bardziej rozbudowany system ściągania pakietów od razu z netu z tzw.cvs jak nie mylę nazwy(ale to trzeba wpisywać w konsoli chyba)-tak czy inaczej kiedyś w linuksie trzeba w końcu coś skompilować ze źródeł,chocby media playera,żeby troszke szybciej chodził,choć u mnie szybciej chodzi Xine,a MPlayer chyba za nowy zainstalowałam bo prawie nie chodzą filmy(1 pre 5)-już mam starszy ,tylko muszę znaleźć czas i siły emocjonalne na poproszenie kompilatora o skompilownie go(czy da radę,może potrzebna inna wersja kompilatora do starszego,hihihi) i zainstalowanie a potem odpalenie na próbę:D:D:D(z pół godzinki lecą literki dla mnie mało zrozumiałe w konsoli,prawie jak w Matrixie:D:D:D)-oczywiście trochę przesadzam;) Link Zgłoś
user0001 Re: jaki Linux..? 16.09.04, 22:37 Na słaby komputer wybrałbym Slackware, ma swoje humory, i trochę truno go zainstalować, ale doskonale sprawdza się tam gdzie jest mało miejsca na dysku, i niewiele pamięci, ale komputer nie może być za stary, od wersji 9.1 wymagane jest i486. Jeśli chodzi o filmy, to należy do slacka doinstalować mplayer'a (można znaleść gotową paczkę). Wracając do gier, jak chcesz grać to zostań przy windowsie, linux to system do pracy. Link Zgłoś