Dodaj do ulubionych

jaki Linux..?

IP: *.tkdami.pl 15.06.04, 20:09
jaki najlepiej Linux wybrac pod system dla juz nie mlodego i nie poteznego PC-
eta?najlepiej taki aby dobrze chodzily filmiki i gry. Z gory dziekuje za
zainteresowanie sie moim problemem.
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa jak :słaby" jest ten PC? /bt 15.06.04, 20:35

• Gość: kell Re: jaki Linux..? IP: *.udn.pl 15.06.04, 23:32
      kazdy. oczywiscie po instalacji gdy dziala za wolno wylaczasz sporo
      niepotrzebnych/zzerajacych cpu na efekty rzeczy. mozesz tez pokusic sie o jakies
      lzejsze srodowisko okienkowe niz gnome/kde (wmaker, xfce ...).
      postaraj sie zainstalowac ktoras z bardziej popularnych dystrybucji, a na sam
      poczatek pobaw sie ktoras z dystrybucji 'live' dzialajacych z cdromu
      • koktajl_molotowa Re: jaki Linux..? 16.06.04, 00:26
        i tu live sie nie sprawdzi niestety, do tego trzeba jednak maszynki, no ale my
        dalej nie wiemy jak słaby jest ten komputer.
        • Gość: kell Re: jaki Linux..? IP: *.udn.pl 16.06.04, 10:16
          A tego to nie wiemy, bo znam osoby, dla ktorych 1GHz+ komputer jest
          przestarzaly, bo mu jakas tam gra wolno dziala;)
          • Gość: linux od 9 mies. Re: jaki Linux..? IP: *.crowley.pl 16.09.04, 22:22
            na przykład ja mam procek 400 Mhz,SD ramki 56+128 i Mandarynka 9.2 chodzi,może
            nie tak jak Windows 98,ale zapewne(choć nie próbowałam)szybciej niż nowsze
            windowsy by chodziły
            KDE 3.1,gnome chodzi chyba szybciej,ale chyba już wolę KDE
            ja bym doradziła tak jeśli chodzi o dystrybucje-najpierw sprawdzić na stronkach
            każdej z rozważanych dystrybucji,czy obsługuje taki sprzęt jaki mamy(ja nie
            sprawdziłam i fuksnęło mi się-zainstalował się bez problemów taki jaki akurat
            był w czasie szukania w najbliższym kiosku,z czasopismem komputerowym:)
            a potem,jeśli zostanie do wyboru kilka to może wybrać ten łatwiejszy(bo raczej
            większość dystrybucji z ubiegłego roku będzie chodzić na starszym
            sprzęcie)-róznice są w ilości dostępnych gotowych programów w paczkach,które
            instaluje się tak jak mniej więcej w windows nowe programy,niektóre dystrybucje
            zaś mają bardziej rozbudowany system ściągania pakietów od razu z netu z tzw.cvs
            jak nie mylę nazwy(ale to trzeba wpisywać w konsoli chyba)-tak czy inaczej
            kiedyś w linuksie trzeba w końcu coś skompilować ze źródeł,chocby media
            playera,żeby troszke szybciej chodził,choć u mnie szybciej chodzi Xine,a MPlayer
            chyba za nowy zainstalowałam bo prawie nie chodzą filmy(1 pre 5)-już mam starszy
            ,tylko muszę znaleźć czas i siły emocjonalne na poproszenie kompilatora o
            skompilownie go(czy da radę,może potrzebna inna wersja kompilatora do
            starszego,hihihi) i zainstalowanie a potem odpalenie na próbę:D:D:D(z pół
            godzinki lecą literki dla mnie mało zrozumiałe w konsoli,prawie jak w
            Matrixie:D:D:D)-oczywiście trochę przesadzam;)
    • user0001 Re: jaki Linux..? 16.09.04, 22:37
      Na słaby komputer wybrałbym Slackware, ma swoje humory, i trochę truno go zainstalować, ale doskonale sprawdza się tam gdzie jest mało miejsca na dysku, i niewiele pamięci, ale komputer nie może być za stary, od wersji 9.1 wymagane jest i486.
      Jeśli chodzi o filmy, to należy do slacka doinstalować mplayer'a (można znaleść gotową paczkę).
      Wracając do gier, jak chcesz grać to zostań przy windowsie, linux to system do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka